Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
Blog
petak, travanj 27, 2012
 

Četvrt stoljeća u kojem je Samoborska salamijada prošla put od prijateljskog druženja zaljubljenika u spravljanje salama do manifestacije koju se naziva regionalnim liderom, kulminiralo je u petak, 30. ožujka, pod šatorom na Trgu kralja Tomislava, na jubilarnoj 25. Samoborskoj salamijadi. Organizatori iz Zlatne Šajbe i ove su godine morali prevladati činjenicu da su postali “žrtve svojeg uspjeha” pa je interes za sudjelovanjem bio veći nego ikad.

 To je onaj, itekako POZITIVNI DIO Salamijade! Svaka čast organizatorima! Ali, na samoj najavnoj press konferenciji, u uredu samoboskoga gradonačelnika, iznio sam, ne samo svoj stav, nego i ponajboljeg hrvatskoga vinara, Tomislava Tomca, te najjačeg ugostitelja u Zg županiji, Stjeapana Grgosa, da je termin Salamijade, katastrofaa. Raditi takve lukolovske žderačine, na petak, pred Veliki petak, u korizmeno doba, ne priliči?! I onda još, subotu i nedjelju, nakon salamijade, raditi festival kotlovine i češnjovki? Pa tko je tu lud! U Samoboru sam često i odlično se radi na promociji lokalnih običaja, ali s katastrofalnim termnima! Tako je bilo i s danima kremšnita, koje su bile polovicom prevrućeg svibnja?? Pa su se lani, neopravdano ugasili!!K tome, iako je za Salamijadu, prijavljeno rekordni broj kobasica, pa čak i od muflona, opada interes ugostitelja za besplatno prežderavanje koje oni doniraju organizatoru za večeru pod šatorom. Po prvi puta su ove godine, izostali i Zeleni Papar i Gabrek,  te je sve spalo na leđa, odlično vođene GRGOS ŠPILJE. Ove godine, niti ja nisam došao na večeru, pa vam detalje ne mogu dati! 

Kad Vukovar šalje štuku i slatku papriku u Zagreb!!!

 

Svaki petak, trešnjevački restoran DENO, do T-com zgrade na Drvinju, Maceljska ulica 21, nudi bogatiju varijantu slavonskoga fiša! Zašto to tako kažemo? Jer smo, nažalost, naučeni, u fišu vidjeti, puno najjeftinijeg šarana, i nadati se da nije onaj, ugojeni, masni. Denis Mohenski, vlasnik ovoga restorana, ima direktnu vezu s vukovarskim ribarima i poljoprivrednicima!

 

Pošto Denis vjeruje i tvrdi, da je mljevena paprika, izuzetno važna za dobar fiš i ona dolazi iz Vukovara. Denis sam pravi i paradjz sos za fiš. Samo je vino iz Međimurja! Za svoj fiš paprikaš, koristi Belovićev Šipon! Kad je već sve tako domaće i pravo, napomenimo da je i tijesto za fiš, domaće! No, tu je i naša jedina primjedba na odličan Fiš! Tijesto se napravi ujutro, pa je pomalo tvrdo kod serviranja! Na kraju, evo i sastava ovoga fiša, kakvog doista, nemate priliku, baš nigdje drugdje, u Zagreb gradu, probati?! U Zagrebu, fiš, još ima, samo u Plješivička klet i Slavonac, ali to je sve na bazi šarana i malo soma!


 

Glavna riba je som i njega ide oko 40%. Slijede šaran i štuka s po 30%. Štuka je bila odlična, za sve one, koji vole meso, morskih ili slatkovodnih grabežljivaca! Recimo da od svibnja do kolovoza, Denis peče i šarana u rašljama! Delicija koju isto, u Zagrebu nećete naći!

 

zpgastro @ 12:21 |Komentiraj | Komentari: 0