Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
 
Blog
ponedjeljak, travanj 21, 2014

 

U prethodnom POSTU o Makedoniji, već najavaio mogući odlazak na Hvar i prisutvovnje Uskrsu tamo. ZAŠTO? Jer sam prvo bio fasciniran, kako makedonksi pravoslavci, daleko više drže do svog Veligdena-Uskrsa, nego mi Hrvati i kako jako poste. Oba poznata skopska direktora koja su me vodila na 3 ručka, i rade u stranim korporacijama, nisu htjeli niti tartar umak uz pohanu rbu. Oni se strogo drže posta 3 tjedna pred Uskrs.

U Hrvatskoj gdje se puno toga lošega kopira iz bezveznih USA, kao i ono od mobilnih operatra '' Dobar Dan, kako Vam mogu pomoći?'', što je bez duše, Ctrl C, Ctrl paste.

 
 

A tako se i Uskrs pretvorio u Parodiju, iako je to, a ne Božić, najveći krščanski praznik. Sjećam se negdje cca 2006 kad sam se posvadajo s tadašnjom direktoricom marketinga uu MILNIJ HOTELA, jer je stavila jaslice i božićne pjesme, usred Novembra, u hotel Milenij, Opatija, po najjačoj kiši koja tih dana, ljevala Opatijom?? Ona , iaonko ništa ne razumije, nti zna, ali mi rekla '' Talijanii već kite borove i stavljaju jaslice?? Ja joj odgovorio '' T t prljavi USA trik kad završi Haloween,02.11. ne znaju što bi od pohlepe za novcem, pa u raznim Walmart, One Dollar, počnjee ugođaj Božića???

Montreal se solidno odupirao ovu najhladniju zimu u povijesti, 2013/2014e, a Quebec City, još bolje. Uostalom, napiao sam da moeto voleno Skopje, već zadalo udarac velikom MacDonaldsu i obA DVA ih zatorili, a ovi, od srama, ne zatvarju iste, u Quebec City, iako su i tamo sasvim prazni. Za razlku od, nažalost, Montealskih, gdje previše doseljenika iz Afrike i Azje koji pune ovaj Fast Food lanac.

Procesija na glavnom trgu grada Hvara, na Vazmeno Uskrsno bdijenje

 



Vratimo se USKRSU svetom, UNESCO je od 2009 taio cermeniju '' Za krizen'', koja posotji više od 500 goina, u nekim mjestima otoka Hvara, u UNESCO zaštićenu nematrijalnu baštinu.

UNESCO logo.svg Nematerijalna svjetska baština Procesija Za križen na otoku Hvaru

 



Procesije, kao i dosadašnjih godina, kreću na Veliki četvrtak iz šest župnih crkava Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske u 22:00 sata i pred jutro na Veliki petak se vraćaju natrag. Važno je napomenuti kako svi sudionici istovremeno hodaju u smjeru kazaljke na satu, tako da se za vrijeme višesatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće, piše Hrvatska turistička zajednica.


Ove godine, i general Ante Gotovina, prešao je 10satni kržni put cijelu noć, a već slijedeće večeri, vrlo opušten uživao u delicijama, poznatog restorana GARIFUL na Hvaru, te posjetio i restoran GIAXA Hvar, da vidi to staro zdanje, koje s puno pažnje, vodi poznati splitski ugostitelj, Tomislav Rudan. Nažalost, zaboravio sam mu pokazai, da GIAXA ime ''njegovo vino'', koje je pio prilikom uhićenja. Marques de Caceres 2008,  
 


Na Hvaru djeluje, kao direktor hrane i pića u SUNČANI HVAR,, Boris Lovrenčić, idejni začetnik hrvatkSog uskršnejg stola, koji se od 2010 godine, postavlja u hotelu MILENIJ Opatija. Nažalost, pretpostavljam, da zbog slabe popunjenosti, hotela AMFORA, ovdje na Hvaru, nije se upustio u to. Umjesto toga, napravio je tradicionalni Uskršnji ručak Hvara, ispred hotela RIVA.  Najveće iznenađenje bila je juha, od atičoka i mladog zenog boba.  Zelena kao Irska. Sram me reći, da sma nešto slično, prvi puta probao na ovu Cvjetnicu. Hvala restoranu TAČ, i vrsnoj kuharici Vesni Miletić, koja napravila varvo od artićoka i zelenog boba te mladog graška.

 

Uskrsni tanjur GIAXA. Kozletina s Hvara, i lički krumpir, by OPG Žuvela

O

Hvar.

 

Proljetno-skrsni tanjur by GIAXA Hvr, Irska na hvarki način. Ravioli punjeni ršutom i škampima u umaku od šproga.




 

Uskrni pijetlić, hotel AMFORA HVAR


 




zpgastro @ 13:36 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 8, 2014
 

U Makedoniji sam proveo 2 najljepše godine života, 1996 i 1997. Bio sam 1. direktor AWT Makedonija.

 Sve je bilo predivno osim ljetih vrućina, koje su me već i 1996.g.,bacale u nesvijest. Makedoniju odmah doživljavamo kao zemlju sunca,ajvara,,vina,,gravće tavčeta.

  Upravo sam se vratio iz Skopja, gdje sam proveo 11 dana, nakon užasne 6,5 godine duge, pauze. Hvala velikom Lokvencu koji mi to omogućio, Hvala još 3 Skopjana, koji su mi financijski pomagali. Hvala i vlasniku kultne URANIJE, gdinu Stavre, koji razumije da ljudi idu gore i dole!! Uostalom, on je uz meni, najsigurniji skopski restoran za veliku večeru, otvorio i URANIJA2, bolji oblik pučke kuhinje, ili ti, self-servis liniju, na kojoj sam jeo, zanimljivu kruševsku pitu, vrlo dobre fileke, ili ti škembe čorba, koja je valjda, najlakša ikada, koju sam jeo, itd.itd.

Hvala i onima koji mi nisu pomogli, a molio sam ih. Manje poznatom Nakovu Šterjovu, vlasniku FERŠPED, Pa hotela Alexander Palace, te SKOVIN vina, kojem sam i previše objasnio kako se s makedonskim vinima ulazi u Hrvatsku ( sigurno ne, kao Janevski s Tikveš vinima i hrvatskim manekenkama i inima damama). A najviše jednom od najbogatijih Makedonaca, njihovm Todoriću, ali Todoroviću, koji isto ima KONZUMe, samo se zovu TINEXi. Promijenio se Vlado Todorović. Nedanvo je smijenjen, ali je bio samo gradonačelnik centaor na Skopje?? Funkcije kakv emi u Hrvatskoj ne poznamo?' Kud bi mi došli, kad bi uz vječnog gradonačelnika Milana Bandića, imali još i graonačelnike Općine Trešnjevka, Novi Zagreb, Dubrava?? Dođe mi da tu objavim mobilni Todorovića, 070 205.., jer se ionako ne javlja na nepoznate brojeve? Tek kad su mu poslao par SMS, na francuskom jeziku, njegova tajnica Anamarija, me nazvala?? Malo francuskaga koji sma naučio u Montrealu, pomagalo mi je kad sam hodao s koferima, a ljudi mi na engleskom jeziku prilazili da mi pomognu?? Je ne comprende Anglois. Parlez Vous Francois? Onda bi otišli. Ha ha.


 A Skopje se u međuvremnu, puno više, promijenilo, nego Zagreb,Sofija i Ljubljana, zajedno. Centar Skopja je gotovo neprepoznatljiv s desetinama novih zgrada i spomenika. Suzdržat ću se od toga komentara, osim,da se meni jako sviđaju nove zgrade s one strane Vardara, ali ne i Arc de Triumph, koji sagrađen, pa prozvan makedonska vrata??  Ili nikom jasan spomenik na kružnom toku, kod ex hrvatske ambasade.

 Nitko NORMALAN, ne razumije zašto je makedonska vlada, pred 4-5 godine, zabranila prodaju alkohola, iza 1900 sati u ovo doba godine, te iza 2100 u ljetno doba godine. Suludoo. Em, Makedonce nisam nikada vidio niti doživio kao pijance, s čime ima problem Sjever Evrope. Pa i moja Kanada u kojoj sam proveo 3 godine života, a nedavno se vratio s 10mjesečne Montrealske avantue, iako luđački oporezuje vina ( začudo ne piva, koja su u Quebecu, ali ne i Ontariju, jako jeftinaa!), dopušta da se ona u Montrealu ( Quebec je jedina država Sj. Amerike gdje je prodaja alkohola liberalna, kao u Evropi), prodaju na bezniskim pumpama, sve do ponoći!!

 A u Makeodniji su zabraneta na svim benzinskim pumpama. Kakav suludi udar vlastite MKD Vlade na proizvođače vina i na svoj makedonski identitet.

 Pred 1 godinu, bio sam u Gliptoteci Zagreb, na sommelier degustaciji makedonskih vina, sa Darel Joseph, probao neka STOBI, BOVIN, KAMNIK, TIKVEŠ vina, i više se ne sjećam što mi se najviše dopalo, ali sam u Skopju, u zadnjim satima boravka, hvala Nebojši, otkiro izvanredan restoran Casablanca, u Skopski Saem, i izvrsno, točeno vino ChAteau Kamnik, koje ima i mog omiljenog Chiraza, ali i Primitivo, za koji je Makedonija dobar terroir, te još čak 4 sorte.

 

Sama Casablanca, više nije bila iznenađenje, kad sam vidio sličan jelovnik, kao u mojoj omiljenoj URANIJA, ali i doznao da ga vodi bračni par, koji nekad radio u URANIJA. Opet malo Kruševo, koje 1997 kad sam jedini puta bio, bilo tako depresivno i otužno, da sam bio jeidni gost za Ilinden, u hotelu Montana, a svugdje sprayem išarano TWIN PEAKS. Tad nitko nije znao da život donosi veliku tragičnu zvijezdu, Toše Proeskog, iz Kruševa, kojeg sam, gle čuda, hvala Ranku Petroviću i RADIO BUBAMAR, upoznao na dodjeli Zlatne Bubamare, 2005 godine. Kao i strašnu ljepoticu, pjevačicu Karolinu Gočevu. Koja će proslaviti bistro London i caffe Trejd, preko neviđene ljubavne priče između nje i suvlasnika Grozdana!!

 

Vlasnik licence PLAYBOY Hrvatska, i poznati novinar, Mihovil Švigir, komentirao je moj posjet Skopjeu, s time da su mu tanjuri bez veze, osim u Casblanca. To je i poanta. Ne očekujte porculanske tanjure, sommeliere, toga u Skopju nema. Vrhunac posluge su za mene, konobari koje znam 18 godina, i stalno rade u DOJRANA, Marijan i Goce ( jedini koji krenuo na sommelier tečajeve), te u URANIJA, Denis i Zoran. Naučili su nešto o vinima i sljubljivanju hrane i vina. U sad možda najmondenijem i sigurno, najposjećeneijem, ĐINO, u GTC, imao sam slabu poslugu. Čak mi je konobar donio one papirne salvete koje koštaju 0,0001 EUR, ili ti smeće koje nikad nigdje, pa niti kući, ne koristim. I to uz svinjska rebra, gdje se moram i rukama ispomagati. Sam sam ustao i uzeo si tekstilnu salvetu u blizini?? U restoranu Casablanca, meni nepoznati konobar, oduševio me pristupom i shvaćanjem svoga posla. Zato na kraju, moje preporuke, u industrijskoj zoni, malo neugledan, ali odličan DOJRANA, pa kultna URANIJA i dvojnik mu Casablanca. A iz daleke 2005, pamtim pivnica KRIGLA, koja se nalazi doslovno na 20 metara od makedonske vlade!!

Tamo su me podučili kako se mogu raditi jeftina, niskokalorična jela, ako uz sva moguća pohana povrća, pa čak i pohovan krumpir, ne stavljamo tartar umak.

VAŽNO, moj posjet Skopju, došao je u velika 2 tjedna pred VELIGDEN, pravoslavni Uskrs, koji očito, kad god je kasno, datumom se poklopi s katoličkim Uskrsom, kao ove godine.

 

Makedoncite, kako je to i po Krščanima, slave USKRS, kao najveć praznik. Dok smo mi Hrvati, kao i Evropa, odavno pokleknuli pred fucking USA komercijalizmom, u kojeg sam se uvjerio i za nedavna 10 mjesečna života u Montrealu. Jedino se izgleda Quebec City, velik kao Skopje, odupire mentalno, mnogima USA ''blagodatima'',  kao MC Donalds i slično!! O tome i odlasku u parlamentarni restoran Quebeca, doslovno s ulice u tenisicama, čitaj tekst ispod!!

2 velika makedonska direktora, koji su me odvela na ručak u CASABLANCA, ĐINO, poste ova 2 tjedna, i ne jedu meso. Moj prijatelj, Nikola Žitarovski, šef skladišta AWT Skopje, ide i korak dalje, ne jede čak niti jaja, niti svoj inače, omiljeni tartar sos. 

Mi Hrvati, itekako tu trebamo učiti od Makedonaca. Koji su, kao i moji Quebecosi, toliko bojkotirali MC Donalds, dok nije konačno propao usred Skopja!! Kod nas se samo na otoku Hvaru ( hvala restoranu GIAXA, 1. puta ću biti i ja, ove godine), pridaje Uskrsu važnost, kakvu on zaslužuje A u mojoj Opatiji, svi hoteli, ali posebno Milenij hoteli, Miramar hotel, pridaju specijalnu pažnju Uskrsnom stolu po hrvatskoj tradiciji!!

Na kraju hvala, INDEX.HR koji me preporučuje, a koji ultra popularan u Makedoniji, pa je 10.04.statistika moga bloga, zadnja 500 posjeta, ovako izgledala:

  Country    
290 Hits 58.00% Croatia Croatia Flag
88 Hits 17.60% Macedonia Macedonia Flag
25 Hits 5.00% United States United States Flag
21 Hits 4.20% Slovenia Slovenia Flag
15 Hits 3.00% Bosnia And Herzegovina Bosnia And Herzegovina Flag
9 Hits 1.80% Serbia Serbia Flag
7 Hits 1.40% Canada Canada Flag
6 Hits 1.20% Germany Germany Flag
6 Hits 1.20% Australia Australia Flag
4 Hits 0.80% Austria Austria Flag
4 Hits 0.80% Sweden Sweden Flag
4 Hits 0.80% Denmark Denmark Flag
2 Hits 0.40% Congo Congo Flag
2 Hits 0.40% Belgium Belgium Flag
2 Hits 0.40% Bulgaria Bulgaria Flag
2 Hits 0.40% Cyprus Cyprus Flag
2 Hits 0.40% France France Flag
2 Hits 0.40% Russian Federation Russian Federation Flag
2 Hits 0.40% Italy Italy Flag
2 Hits 0.40% United Arab Emirates United Arab Emirates Flag
 Statistika ujutro, 12.04.2014., Makedonija ne popušta! Hvala INDEX.HR koji očito jako,jako čitan vo Makedonija!!

  Country  
300 Hits 60.00% Croatia Croatia Flag  
62 Hits 12.40% Macedonia Macedonia Flag  
26 Hits 5.20% Slovenia Slovenia Flag  
20 Hits 4.00% Serbia Serbia Flag  
20 Hits 4.00% United States United States Flag  
14 Hits 2.80% Bosnia And Herzegovina Bosnia And Herzegovina Flag  
10 Hits 2.00% Australia Australia Flag  
8 Hits 1.60% Germany Germany Flag  
8 Hits 1.60% Netherlands Netherlands Flag  
6 Hits 1.20% France France Flag  
6 Hits 1.20% Canada Canada Flag  
4 Hits 0.80% Sweden Sweden Flag  
2 Hits 0.40% Singapore Singapore Flag  
2 Hits 0.40% Austria Austria Flag  
2 Hits 0.40% Hong Kong Hong Kong Flag  
2 Hits 0.40% Japan Japan Flag  
2 Hits 0.40% Slovakia Slovakia Flag  
2 Hits 0.40% Denmark Denmark Flag  
2 Hits 0.40% Switzerland Switzerland Flag  
2 Hits 0.40% Spain Spain Flag  




GRAVČE TAVČE, Dojrana, Skopje.




 

JAGNJEŠKA ČORBA od iznutrica, Restoran DOJRANA



Modri Patliđan, polnet s ovčje sirenje i orevi,itd. URANIJA




 

 

Jagnješke krezle, ili ti janjeće brizle, DOJRANA, Skopje

 



 

Jagnješki sitnež i kruševska kobasica, URANIJA

 



 



 

PRVO, od 2 najveća gastro iznenađenja, Salata Uranija, rikola s pršutom, plodovima nara,bademima,orasima,aceto,ovčja feta?! Osvježavajuća i posebna.



DRUGO, veliko gastro iznenađenje, Plata slastica Casblanca, osim Kruševske torte koja asocira na svadbene slavonske torte, tu je pečena tikva, slatka pšenica i još nešto, ime zaboravio.



Veliki trud u ukrašavanju, stalno prisutan u Bistro London, čijeg suvlasnika, Peđu, znam 18 godina!!



 

 

Restoran ĐINO, Skopje, pileći uvijač, i svinjska rebra



 



 

Pohani luk sa sezamom s briljantnim umakom od metvice,meda i senfa, i s dosadnim tartar umakom. 2,2 EUR samo, a bolje, nego u Kanadi gdje to jako popularno jelo.



 

 

Kozji sir na žaru, restoran Casablanca, Skopski Saem. Prvi i jedini puta, da vidim maslinovo ulje u postavi nekoga skopskoga restorana?



 

Chips od tikvice u CASBLNCA. Bravooo. Kako ubavo jesti, a ne zgolemiti kalorije!! Ili holesterol,kao ja, s jagnješkim krezlama!!






zpgastro @ 23:39 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 10, 2014
 

Ako vam se naslov čini nestvaran, praksa najdemokratskijeg parlamenta svijeta, onog Provincije Quebec, demantirati će vas. Daleke 1968 godine, po mnogo čemu, možda najburnije godine prošlog stoljeća, izuzev ratnih godina, u Quebec City ili Ville de Quebec ( glavni grad Qubeca, najevropskiji grad Amerike,''najbijeliji'' grad Amerike,najpotcijenjeniji gradić Amerike,jer je ipak veći od Splita i Rijeke zajedno!!) donose odluku da saborski restoran otvore za sve prolaznike!!
 
Tako sam se i ja, tijekom 10 mjeseci boravka u Montrealu, našao na izletu u glavnom gradu Quebeca, la Ville de Quebeca, dana 31.01.2014.e po velikoj hladnoći koja trese Kanadu!! U 1015  otišao na doručak u ovaj Parlament. Usput da da dodamo, da je na referendumu 1995, čak 49,42% građana provincije Quebec, glasovalo za otcijepljenje od Kanade! PO ulasku u Sabor Quebeca, čak vas rigorozna rentgen kontrola, kao i u Zagrebu, zatim upis u knjigu gostiju, dobivate bedž, te sami, bez pratnje krećete puta saborska restorana LE PARLAMENTAIRE.
 
Sjedate za stol do njihovih političara, dobivate identičan servis i cijene, relativno niže za kanadske prilike. Krasno porculansko suđe u bojama Quebeca, nešto stariji konobari koji ne govore dobro engleski jezik, te zovu u pomoć mlađe kolege, te cijene izražene, tipično za Kanadu bez dodataka, Pa se tako na cijenu većine doručaka od 13 CAD, još doda 15% republičkog i saveznog poreza, a ovdje vam ne stave i 15% servisa za konobare, nego se očekuje da ih Vi nagradite,s  najmanje toliko.
 
Ja sam izabrao doručak iz 1917, kad je ovaj Parlament i otvoren. Uz standardni iscijeđeni sok od naranče koji tu ne spada, slijedi Crettonsi koji su bili domaći, ali kasno izvađeni iz frižidera. To nisu niti čvarci, niti zaseka, nego neka treća kombinacija, koja se radi isključivo iz svinjskoga mesa. Odličan je bio mali grah sa javorovim sirupom,a  ta kanadska delicija, koristila se kod kuhanja slatkaste šunke. Tu su bila i poširana jaja na minijaturnom  okruglom wafers, te hrskava slana panceta. Nešto povrća i dinje i lubenice. Za kraj, 2 male kanadske, okrugle i debele palačinke s javorovim sirupom i  odličan, domaći, pekmez od jagode i banane.
 
Doručci su uvijek isti, a ručak i večera, se mijenja sezonski, 4 puta godišnje. Posebno izdvajamo stalnu ponudu dimljenih jela iz Quebeca, s jeguljom i kečigom iz rijeke Kamouraska, patka iz Estrie, patliđani,artičoke,pršut i panceta.
 
Od glavnih jela, izdvajam 2, ali ih ne prevodim, jer su već jednom prevođeni s francuskog na engleski jezik. Prvo je Cedar-planked Bourboun and Grainy Mustard-Crusted Salmon s curried fennel,onions,tomatoes and citrus compote. Samo 17 CAD plus takse što je vrlo jeftino za kanadsku restoransku scenu.
 
Pa Scallops, ili ti jakova kapica, ili ti Saint Jacques, kuhana u hladnom soku od limete s kuskusom od karfiola,itd.itd.

Hvala svima na velikoj čitanosti mog predzadnjeg posta '' ZABOČKI PURAN KOBAN za Ministra Hajdaša-Dončića, jer se afera Bojan Šenjug i kćerke generala Koprivnjaka, iz 101 stranke po potrebi, prenijela iz Večernji list na HRT, pa se proširila u zrakolovne krugove svijeta!! Sramotni NEPOTIZAM vlada Hrvatskom, a samo je Mirela Holy platila za greškicu!! Za velike greške, nema kazne?

ZLOČIN I KAZNA u Hrvatskoj ne postoje za ljude kao Antun Kovačev i šogor mu Lukša Novak, general Antun Koprivnjak i slični!! Vječni su! To su Bogovi koji nisu pali na tjeme, nego u CROATIALAND!!

 
NOVOSTI iz GASTROLANDA CROATIA:

1.) U mom susjedstvu otvoren  famozni šibenski restoran,

R&B Food, tako lijepog hrvatskog imena, no više me fascinira nejgov prvi susjed, legandarna Šparkasa i restoran u kojem nisam nikada bio. A koji promijenio vlasnika i nudi pretencioznu juhu koju moram probati, domaća juha od rajčice s britanskim ginom i grančicom bosiljka! E, to se zove izazov!

2.) otvoren GASTRO sajam u Splitu, na sam Dan Pepelnice, velikog posta u Katolika. Izgleda da Split i Zagreb postaju protestantski, a ne katolički gradovi!! Kako je dnevnik HRT pokazao, rezao se špek i kulen, kao lud, i nudio gostima na Veliki dan posta?? FUJ, FUJ, za Organizaotircu toga sajma!!

3.) Opet Zagreb i Split skupa. Tek otvoren i bučno najavljivan restoran Dina Galvagne, 5 četvrtina, uskoro će propasti, kao što sam ja isto, odavno najavio iz Montreal, vlasniku Playboya Hrvatska, Mihovilu Švigiru, koji tamo jeo i koji dobar sa stvarnim vlasnikom restorana, bogatim hrvatom iz New Yorka. Lokacija užasnaaa. ne zato što je par metara od središta HDZ-a, ili Planet obuća, nego niti parkinga, niti pješačkih tokova, niti ..

Nekad se propada i na lokacijam koje izgledaju dobro. To sam davno rekao Vusiću, ex voditelju restorana Hipodrom, kad je cca 2009 godine,ulazio u SPLENDID prostor Lenucci na Zrinjevcu. Zašto tamo svi brzo propadnu, to niti meni nije jasno!!

Da zaključim početak, Galvagna već najvljuju u restoranu Uje u Splitu??


 




zpgastro @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, veljača 19, 2014
Poštovani čitaoci Bloga,

 

Dok Vam pripremam, izvještaj o mom dorućku u najparlamentu svijeta, onom nesuđene države Quebec, gdje svatko može papati za skromne kanadske novce, čak u tenisicama, kao ja, evo malo politike s mirisom zagorske kuhinje koja jako zaostala za ostalim hrvatskim regijama!!

 

AGENCIJA za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, je jedna od zadnjih famoznih Agencija, koja svojim enormnim plaćama, kao i Agencija za Civilno Uhljebljenje ( http://www.ccaa.hr) , teško opterećuje, ovih dana, uzdrmani hrvatski Budžet!!

No, trebalo je naći prvo, putem javnog natječaja, RAVNATELJA iste Agencije. Ispod su vam 4 kandidata, uzeta u uži izbor!

Na temelju članka 28. stavka 1. Statuta Agencije za istraživanje nesreća u zračnom,
pomorskom i željezničkom prometu, Ivana Šibla 9-11, 10000 Zagreb, Upravno vijeće
Agencije, na svojoj 8. sjednici održanoj dana 10.01.2014. godine u Zagrebu, donosi slijedeći

Z A K LJ U Č A K
o utvrđivanju liste kandidata i kandidatkinja koji ispunjavaju uvjete
propisane Javnim natječajem za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Agencije

1. Upravno vijeće Agencije, nakon uvida i pregleda prispjele natječajne dokumentacije svih
kandidata i kandidatkinja prijavljenih na javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice
Agencije za istraživanje nesreće u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu
(“Narodne novine”, broj 156/2013), utvrđuje listu kandidata i kandidatkinja koji ispunjavaju
uvjete Javnog natječaja za izbor i imenovanje za ravnatelja/icu Agencije, kako slijedi:

Rd. br. Ime i prezime

1. Davor Belas

2. Bojan Šenjug

3. Josip Milošević

4. Vlatko Hajmburger

 

Bojan Šenjug, sugrađanin Ministra Pajdaša kod Tončice, te gotovo njegov vršnjak, bio je daleko najslabiji kandidat. Čak je i gdin Hamburger ( kakvog li divnog prezimena) sudski vještak!

Bojan Šenjug nije sudski vještak, kao ostala 3 kandidata. Nema nikakva iskustva s nesrećama. No činjenica da je Predsjednik HDZ Mladeži Zagorja, susjed ministra Pajdaša, presudila je.

Premijeru Milanoviću koji traži ljestvicu, ne Blanke Vlašić, jer je ta previsoka, pa se mnogi provuku, nego Mirele Holy, ne PREOSTAJE ništa, nego SMJENITI sada Ministra Hajdša-Dončića!!

Je arrive ou Montreal. C’est vrai. Magistrriao sam iz avijacije na poznatom kanadskom sveučilištu WWW.UNB.CA.

U Hrvatskoj sam IZBAČEN iz Ministarstva prometa 2008, a Josip Milošević, 2007. Obadvojica smo bili Viši zrakoplovni inspektori, obadvojica samo jedini Hrvati, koji smo magistrirali iz avijacije u inozemstvu!!

Obadvojica smo, JEDINI; kojima je PREKID DRŽAVNE SLUŽBE; izrekao zloglasni zadarski šerif, Božidar Kaljmeta.Image

 

Zar Vam tu nešto ne smrdi? Moj PREKID DRŽAVNE SLUŽBE, omogućila je zloglasana hrvatska sutkinja, Ivana Kršul (Googlaj) koja se sada skriva iza novoga identiteta, Ivana Veličan.

Te Sandra Pipunić, koja žari i pali i oblači Ministarstvom Uprave, neovisno tko bio Ministar!!

Ona, kao ”glavna” u drugostepenoj Složbeničkoj Komisiji daje Preinačenje blagih sudskih odluka, kao moje, koja bila 6 umanjenih plaća, u PREKID DRŽAVNE SLUŽBE, kao što je ova Prepredena Ministrica uprave, uradila i meni 13.05.2008.

Ministar Hajdaš-Dončić mora biti konačno smijenjen.

Uz to, prepustio je ljudima koji su isisali CROATIA AIRLINES, kao famozni dr Darko Prebežac ( koga ja zvao i doveo u CTN, a on se tada prema meni, ponio kao Slobo Milošević prema Ivanu Stamboliću) i Krešimir Kučko, da istu sada prodaju. Nikada u hrvatskoj povijesti, ove 22 godine, nisu bivši i sadašnji zaposlenici CROATIA AIRLINES, preuzeli sve funkcije.

Čak je super bogati dr PRBEŽEC došao na čelo KONTROLE LETENJA, o čemu nema pojma.

Pisao sam iz Kanade, nekoliko puta Premijeru Milanoviću, ali on je s mojim pismima obrisao nos, valjda?? A i kanadskom premijeru Keeneyu napisao, da je ovo najgora Vlada u hrvatskoj povijesti, poptuno socijalno neosjetljiva, puno gora od HDZ Vlade. Dr Vesni Pusić sam poslao čak 3 razgledncie iz Quebeca i Montreala, jer se nas dvoje odlično poznamo i čekam da je USKOK više pozove u svezi čovjeka imenom, Boris Smrečki!!

Bivša premijerka Jadranka Kosor, više mi se puta javila na mobilni, kao Premijerka, dok se kod Milanovića, ne može dobiti niti bahatu glasnogovornicu Ivanu Srpek!!

Odvratna je ova Vlada, kao da je iz Opanka ušla u Banske Dvore. Niti Milanke, Opanke Opačić nije bilo koristi, kad sam joj se obratio za pomoć iz Quebeca!!

Image

zpgastro @ 12:53 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 20, 2013
 

La Trattoria, Notre Dame Rue, Montreal

 

Postovani citaoci Bloga.

 

Vracam se nakon vise od 5 mjeseci, na dan,kad mi je tocno 6 mjeseci,ili pola godine u Montrealu. Sto je pravo cudo, jer sam avionsku kartu kupio od donacija, te i sada dobivam donacije dobrih ljudi iz Hrvatske,Kanade, pa cak i jednog iz Makedonije, cak 200 EUR od moiot Lokvenec! Blagodaram! Povratna karta za Luthansa let u Munich, bila je za davnog 10og Juna! Nisam nit sanjao, da cu uzivo gledati Formulu 1, Nadala i Djokovica, te sada najvaznije, 38 Skupstinu ICAO, koja se svake 3 godine odrzava u Montrealu, a na koju dosli Pobocnici ministra Hajdasa-Doncica, direktori Dan Simonic i Omer Pita. Dvojac, koji mi uz dr Vesnu Pusic, ne dozvoljava, zivot dostojan covjeka, pogotovo s magiterijem iz avijacije, stecenog u Kanadi. Dvojac odspavao 6 noci u lux hotel INTERCONTINENTAL, koji ima 5 zvjezdica, za razliku od susjeda Westin i Delta i Sheraton koji imaju samo 4 zvjezdice, ali je WESTIN daleko bolji od CONTIJA, jer je potpuno nov. I tu se zvjezdice daju zbrda zdola? Uz to, prosao sam sve dorucke u Montrealu, na pogled uz mini testiranje, i bas INTERCONTI ima najgori. Dapace, u Evropi bi protestirali na takav mizeran dorucak! U Hilton Montreal, doduse, uvrijedjeni sef mi rece, da su razni standardi HILTONa u Aziji,Evropi i Americi. 

Ako sam si dobro preveo, ovdje su vjeorjatno najnizi?? Jedino hotel Fairmont Queen Elisabeth ima pravi evrospki top dorucak. S 9 sokova ( Interconti i vecina samo 3 ili 4), nekad i dimjenom jeguljom ili kecigom, iz montrealske rijeke St. Lawrence!! Nisam samo bio u RITZ koji ima drukciji koncept, te SOFITEL. Dok SHERATON ne nudi buffet. Kad sam u top hotelima kao Mariotti i Hyatt Montreal, vidio djecju radost, identicne plasticne pekmeze koje ja primam u neogranicenim kolicinama, u mom hotelu Uboznici, gdje jedino mogu prezivjeti, hvala metodistickoj crkvi Quebeca, dodje mi slabo. Pa to u Hrvatskoj vec napusteno i za hotele 4 zvjezdica.  Inace, cijene dorucka su svima tu negdje, od 24 CAD u Mariotti, do 29 CAD u Fairmont hotel Queen Elisabeth.

 

Cuo sam se s vlasnikom slavne GIAXA Hvar, Tomom Rudanom, koji je rekao kad vec ne dolazim na Hvar, da barem konanco nesto napisem. Prvi puta u zivotu, nisam se okupao u jadranskom moru. To mi je uspjelo cak i 1986/88, kad sam magistrirao na UNB Fredericton, te se ipak svake godine,okupao!!

I ovaj clanak je samo probijanje leda, pa nastavci slijede..Večina naših hrvatskih restoratera, razumit će ovaj naslov, iako nitko nije na ti, sa francuskom jezikom. Osim Daniele Kramarić, vlasnice PLAVI PODRUM, Opatija, koja će ispravljati godinama, supruga i mene, da engleski izgovaramo MICHELIN. Što je samo još jedan dokaz, zašto Francuzi tako očajno brane svoje jezične pozicije. Kako sam eto, nevjerojatnih 6 mjeseci u Montealu, bez prebijene, kune i dolara, razumijem ih konačno.

Uostalom, najveću promociju francuskoga jezika u Hrvatskoj, zasigurno je dao general Gotovina dok se onako briljanto branio u Haagu, na francuskom jeziku. kao jedini osudjenik iz ex Yu koji nema prevoditelja. A francuski je isto bio u defanzivi, kad se cijela Hrvatska smijala izgovoru engleskoga jezika, Ingrid Antičević-Maričević, a nitko se nije upitao da ona treba ići u Brussels, koji jest, kao i Montreal, frankofonski grad.

 

Vratimo se naslovu. U Montrealu, gdje ja nemam novaca za gastro izlete, gdje nema Michelin Vodic, gdje se za ZAGAT jedva zna, i tvrdi da ih je ZAGAT ocjenio, no na njihovim strancima su samo Toronto i Vancouver. Najviše se prati i cijeni TRIP ADVISOR, začudoo. Koji je na jednoj višoj razini, nego kod nas u Evropi. Sve provjeravaju i meni su 2 puta odbili objavu dok nisam dokazao. U Evropi, posebno Hrvatskoj, izmisljenje osobe pisu izmisljene kritike!! Osobno, nisam vidio neki ekstra sređen restoran, i tu oni zaostaju za našim top restoranima, kao Gallo i Dubravkin put u Zagrebu, Bevanda u Opatiji, Nautika, itd..itd.

Kao što se i dozvole za otvaranje restorana, dobivaju puno lakše, i za čas bih Vam pokazao 200ak montrealskih restorana, u koje se ne bih niti usudio ući. Uostalom, već sam pisao, kako je kolega iz Journal de Montreal, našao i mišji izmet u nekima od njih. A zadnje mu istrazivanje kvalitete ribe u montrealskim restoranima.

 

3 stvari su me najviše šokirale u Montrealu, za koji svi kažu, da nije nit tipična Kanada, nit Sj. Amerika. Sliči na neku kombinaciju Pariza,Amstrdama i New Yorka??

Potpuna dominacija japanskih,tajlandskih i libanonskih restorana. Nema niti kineskih restorana previse, a oni su bar jeftini! I za razliku od Pariza, strasno malo marokanskih i tuniskih restorana. Zajedno ih ima manje, nego vijetnamskih npr.?? Umjesto njih, tu je 1001 libanonski restoran? Alzirski nit vidio ikad? 

Drugo me sokiralo da u ulici Notre dame u Montrealu, postoji talijanski restoran, vidi fotku, koji je viši rang interijora, čak mu je i jelovnik na talijanskom i francuskome jeziku, al na svim velikim staklenim stranicama restorana, dominira ''' Apportez Votre vines''. Tad sam shvatio da ova pošast nije samo u restoranima muslimanskih vlasnika, nego ima ovdje, duboke korijene. Barem 500 montrealskih restorana nudi da si donesete svoje vino. Odlican, slow food restoran, Tandem, taj cak stavio i Apportez Votre BIÈRE  Za hrvatske i talijanske restorane, to bi izgledalo kao da potpisuju svoju smrtnu osudu!!   Vidi http://www.apportezvotrevin.com/ i http://www.restomontreal.ca/restaurants/features/Apportez-votre-vin-AVV/6?lang=fr.

 

Ne znam jeli tajna u tome sto su vina u Kanadi, u ducanima najskuplja ns svijetu ( samo se u Quebecu mogu svugdje kupiti vina, kao kod nas, a ostala Sj. Amerika, recimo New York, L.A. il Toronto samo u Liquer Store), skuplja nego u USA i Evropi, ali moguce jeftinija od Skandinavije. Nas poznati vinar, Davor Zdjelarevic davno mi je rekao "" Nikom ne bih pozelio izvoz u Kanadu ili Skandinaviju. Mozda je Kanada i gora, jer sam morao sa svakom provincijom ponaosob??

Vina su strasno skupa, ispod 15 CAD nema kvalitetnih vina??? Uz to, u Quebecu je SAQ imao monopol, koji tek nedavno, srusen sudskom odlukom, tako i da lanci malih ducana Couche Tard mogu sami uvoziti, kvalitetna vina. Ne lovite me za ime lanca, jer se u Quebecu, sve osim Mc Donalds, zove drugacije, nego u ostalom dijelu Kanade. Cak i Kentucky Fried Chicken, popularni KFC je ovdje PFK. FARMAPRIX su zapravo SHOPPERS DRUG markets, itd. Cak je i slavna hokejska liga NHL, ovdje LNH sto me kobno kostalo da nisam kupio rabljeni hokejski dres Montreal Canadiens, jer sam LNH na njemu preveo kao Lady?? Neka zenska hokej liga.

 

Druga stvar koja me šokirala,pozitivno, jest uvodjenje '' Food trucks ''. Čak ih je 21, koji su početkom 2013e, zauzeli nekoliko pozicija u strogom poslovnom centru Montreala. Nisam baš siguran da im ide dobro, pogotovo ne, njih čak 4, oko Square Victoria, dok daleko ide bolje, kamionu postavljenom do katedrale i hotela Fairmont i Mariotti ( vidi fotografiju reda!!). Čini mi da je lokacija važnija, nego kvaliteta. Jer ovi kod Square Victoria nude sve, obrade Foie Gras, portorikanske i meksičke hrane, itd. Evo jedan članak o food truck u Montrealu, http://www2.canada.com/montrealgazette/news/archives/story.html?id=785157f2-fe22-4f97-8643-b96bb4db6d17



 



U Montrealu, svako malo, otkrijem neki nevjerojatan etnički restoran, čini mi se da je doslovno cijeli svijetu tu. Od 3 afganistanska restorana, do Perua, Salvadora, pa čak i Nepala. No, treba tu biti oprezan jer su to marketinške igre, i obično, ništa tu novoga nema, posebno taj nepalski restoran. Još kad vidim da se i u takvim restoranima ne može bez french fries?? Koje se ovdje, ako želiš, serviraju i nude uz jastoga?? Pa i Tartar Biftek?? Brrrr.

 

Noćas vidim da se otvorila i armenska pizerija??? Te nudi franšizu za ostale u Montrealu?? Vidi http://www.arouch.com/

 

Slavko Linic, hrvatski ministar financija, koji se tolikim ugostiteljima zamjerio ovo ljeto, ovdje bi dobio slom zivaca. Kao prvo i nacelno. U Montrealu je daleko teze doci do racuna, nego u Zagrebu?? Cijene su u vecini ducani bez poreza, a manje njih, kao Jean Cotu, s porezom, kako je i red. A tek cijene u restoranima. Sad mi je jasno kad mi je jedan prosjecni par iz Toronta, rekao da im uopce nije bilo skupo, 2012e, na Hvaru??

Idemo redom. Tek sam tu u Montrealu saznao, da koliko meni i nama, Montreal ponegdje djeluje suludo skup, on je jeftiniji od Toronta i Calgary, a puno jeftiniji od najskupljeg Vanocuvera. Iako stanujem do najvece hokejske dvorane svijeta, BELL Centra s 24,400 sjedacih mjesta, i zgrazam se nad cijenama hokej ulaznica, 80 do 180 CAD za manje vazne utakmice,kao jucer s Nashwille, te parkinga za hokej od 25 CAD, uvjeravaju me da je u Torontu jos skuplje!!

O.K. Idemo dalje. Glavna jela u boljim montrealskim restoranima su od 25 do 40 CAD. Pomnozi s 5,6 do kuna. Izgleda skupo, ali ne jako. Medjutim, tu izracun tek pocinje. Na 30 CAD, npr.,treba dodati 20% poreza ili tax, a zatim bar 15% napojnice konobaru, na top racunu s porezom!!! Kad sam 1. puta spavao u Montrealu, 1987. sa svojim Postgraduate studentima s UNB, cekao ih vise od 15 minuta, jer ih nisu pustali iz kineskoga restorana, dok ne iskesiraju 10% konobarima. Sada je to 15%, ali citam npr. Za najveci indijski buffet u Sj. Americi, Maharaja, da se svadjali s konobarom jer nisu bili zadovoljni, a nisu mu dali 15, neg 10%. Uz to sto je to cisti buffet.

 

Dok ovo pisem, nedjelja popodne, prosao jos jednom famozni buffet RITZ CARLTON nedjeljom, a taj slavni hotel me po 101 detalju podsjeca na Esplanade. Pa tako i nedjeljni brunch koji tesko da je bolji od Esplanade. Uz bolji hladni stol, kamenice na ledu, triologija dimljenog lososa, te tanak topli stol!! I deserte Deja Vu. Za to , usput, treba platiti 43 CAD bez taksi. Inace, ako sam dobro shvatio zavrzlame, Montreal ima 3 stope poreza, 2 kanadska i jedan Quebec.

 

A 01.11. do 11.11. pocinje Montrealski tjedan restorana, vidi . http://www.tourisme-montreal.org/tastemtl/index-en.php . Zivi bili, pa to vidjeli!! No, to je tek 2. izdanje, sto znace da debelo kasne za Zagrebom!! I zadnja vijest. Samo 125 restorana ( strašno malo jer našao podatak da je MOntreal 2. grad Sj. Amerike po borju restorana per capita!)  sudjeluje po cijenama od 19, 29 i 39 CAD. Sto je strahovito skupo i za londonski tjedan restorana??? Jer ovo su Vam sve prevare. To su cijene bez poreza i obavezne napojnice za konobare od 15% na vrhu racuna s porezom!!! Uh, Slavko Linic bi dobio slom zivaca u Kanadi s tim prevarama, cijene bez poreza, pa ti doda kanadski, pa Quebec porez, pa konobaru!!

 

Kako me cesto hrabri Tomislav Rudan '' Pisi samo Zdenko, jer samo od tebe mogu saznati istinu i novosti'', evo vam jedne na moju ofucanu temu. Kako je sve u Hrvatskoj najbolje na svijetu, po Josipu Taribi, ocu Daniele Kramaric i legendi AMFORA Opatija, a i mnogima, praceno novinarkama za takve specijalne zadatke. Kao Alenka Juricic, NOVI LIST, posebno Sanja Krmpotic u ICE&PICE, te moja kolegica iz PLAYBOY, Sanja Muzaferija. Davno sam demantirao najbolji skamp iz Kvarnera, by Muzdeka i Tariba, s mojim iz New Brunswicka. Gdje Ocean nikad ne predje 17 C. Samo oni imaju tisuce tona skampi i jastoga, posebno,te su jastozi jako jeftini. A zutorepa tuna, uzasno skupa, i mozes kupiti i 5 kg jastoga za 1 kg takve svjeze tune!!

A najnoviji Biser dolazi kratko nakon sto su svi hrvatski mediji objavili da je GLIGORA sir najbolji na svijetu. No, Kanadjani kazu d aje njihov sir Lankaastr, proglasen najboljim na svijetu!!  Ha ha. Ne vjerujes. Ja uvijek sve dokumentiram, citaj na http://www.theglobeandmail.com/life/food-and-wine/food-trends/this-canadian-cheese-wins-the-world-title/article14866013/.

 

Za kraj. jeli uhapsilo i famoznog strucnjaka Sasu Spiranca uz Zdenku Peternel iz HGK?? Nebulozno mu je puno placala, a ovaj Lik mi je toliko zla napravio pred odlazak u Kanadu. Kao i onaj iz HGK zaduzen za vino, koje mi nikad nije nigdje poveo dok je po Londonu i Dusseldorfu vodio i davno umirovljene novinare!! Barbaric mu prezime, ako dobro pamtim. Koliko je taj novaca izvukao, dok je nebulozu placao Spiranecu koji nema niti fakultet, a nit je neku extra vinsku ili gastro skolu zavrsio. I bira 100 najrestorana Hrvatske, a 2012e npr., nije nikad jeo u Gill Dubrovnik ili TAC Zagreb. 

zpgastro @ 22:21 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, svibanj 14, 2013
 

Poštovani čitaoci. Hvala Vam na velikoj podršci i čitanosti, ali danas, dok ja oko 1100 doručkujem u Montrealu-Lavalu, humus s češnjakom,Tabouile - kus kus i peršin i sitno nasjeckana rajčica, te poznate Quebec Cretons, saveur au maison, mislim o štrajku hrvatskih stjuardesa, a neke znam i 22 godine, te svom statusu vrhunskog zrakoplovnog stručnjaka, prognanog iz Hrvatske??

Mogao bih pisati kako Kanađani imaju strašan izbor hrane za kupiti, posebno kobasica i sireva. Kako mi ništa ne izgleda posebno skupo, osim mliječnih proizvoda ( kefir 900 gr je 40 kuna), tamnih čokolada, te nekih sireva koji se stave u akciju sa cijenom od 100 gr, pa umalo zabuno kupio takav kozji sir, koji je zapravo urnebesnih 72 CAD/kg, koliko niti zreli paški sir ne dodje? A Kanada ima najskuplje cigarete i vina na svijetu. Cigarete su 60 kuna, a stolna vina oko 40-50 kuna, a kvalitetena  vina od cca 80 kuna na više!!


Mogao bih Vam pisati o montrealskim i lavalskim restoranima u predgrađu koji na oko, nemaju niti minimalne uvjete koji se kod nas traže, posebno me svaki put štrecne, kad na povratku kući u Laval North, duž Bulevara Laur...s brojevima do 6,700, vidim natpis Restoran Gallo, a ono neka ''sklepancija u minijaturnoj garaži??

Zato ne čude žestoki tekstovi novinara Stephana Dussault u de Journal de Montreal, a koje nadjete i na webu, ako googlate, kao npr '' Infeste de souris'' ili u živo, tanjuri zagađeni mišjim izmetom???? Pa onda '' Insalubre, note l'inspectrice'' gdje daje imena restorana i veličinu inspekcijske kazne, zbog nečistoće!! Pa tako Tuscanos, 106 Greber, platio 4,000 CAD za '' Nouriture impopre a la consommation, Buffet Paradis 2,500 , itd.

Kao što sam već pisao,da je u Kanadi, najskuplja žutorepa tuna, a ne glupi jastozi, i za 1 kg zutorepe tune, dobijes 4-5 kg jastoga koje možete, barem u mojoj atlantskoj Kanadi,vidjeti u bazenima u supermarketima, a ovdje to ne vidim u Montrealu, iako im je sad sezona! A te glupe jastoge koji se čak jedu sa francuskom salatom, nikad nisam niti doživljavao. To su sve glupe hrvatske priče, ala Josip Tariba iz Opatije. Ako nemamo nečega, onda od toga radimo čuda. U mojoj atlantskoj Kanadi, more, zapravo ocean, niti ljeti ne pređe 17 C, i zašto bi sada kvarneski škamp bio najbolji u svijetu. Jer ga nema, pa ga kriomice nose, ljudine kao Dule Jeličić iz Opatije, i prodaju 1-2 kg  na dan, restoranu?? Iz Halifaxa su pred 25 godina letjeli najveći B-747 za Amsterdam, puni jastoga, koji se nalazi na svakoj auto tablici države Maine u SAD-u, koja graniči s atlantskom Kanadom!!

U Montrealu svi umiru od smijeha kad im kažem da va moja Opatija,1 kg jastoga u restoranu košta 700-750 kuna?? A ja sam si 1987 godine, sa studentskom satnicom od 10 CAD, mogao priuštiti u Holiday Inn Fredericton, pound jastoga (0,454 kg) u restoranu??

http://imageshack.us/a/img809/7041/asapvm.jpg

cijena

rakovi

Danas je moja tužna godišnjica, i nadam se da se nećete ljutiti što ću jedini put zloupotrijebiti moj blog ZVJEZDANI RESTORANI i napisat kako me pred toćno 5 godina, na prevaru, izbacio iz Ministarstva prometa, nedodirljivi zadarski Bog, Božidar Kalmeta. Ova priča ostala je u bunkeru JUTARNJEG LISTA, još pred 3 godine, kod famoznog Buleta, Davora Butkovića, koji je organizirao razgovor i fotkanje sa mnom!!

 

HRVATSKA se mora sramiti jer :

 

  1. U Ministarstvu prometa, od 750 zaposlenih, samo su 2 bila s medjunarodnim magisterijima, mag. Josip Milošević, stručnjak za avionske nesreće, u Engleskoj, te moja malenkost, a ja to uradio iz zrakoplovstva, na www.unb.ca

    Obojica smo bili Viši Zrakoplovni inspektori i dobili PREKID državn službe, zar to nije čudno??

  2. Jedna moja kobna greška je bila da nisam znao da se 2005, odlukom Jadranke Kosor, tada Potpresjednice Vlade, promijenio način suđenja državnim službenicima. Umjesto PRAVOSUĐA, a to su općinski,županijski i Vrhovni sud, a nama počeo suditi Službenički Sud, pa Upravni Sud koji prema LIDER-u, u 99% slučajeva sudi u korist Hrvatske, a protiv poduzetnika?? Kako će tek suditi u sporu malih ljudi kao Miloševič i ja protiv Hrvatske?? 

  3. Očajnoo, naravno. Sad se sve to promijenilo zbog ulaska u EU, i sad je Upravni sud doživio velike promjene. Na kraju nam ostaje Ustavni Sud, čiju predsjendicu, dr Jasnu Omejec, odlično poznam, još dok sa Zlatkom Kramarićem, žicala mog ''Oca'' ''Gotovca'', da je ubaci u Ustavni Sud, iako niti uvjete nije imala?? Naravno, Ustavni sud me odbio bez razmatranja, isto kao i Sud u Strasburu. Poznata odvjetnica Lovorka Kušan mi rekla da Strasburški Sud se ne bavi socijalnim i radnim pravima??znaija hravtska sutkinja, Ivana Krsul,alias Velican, nije anpredovala akd je odsudila protiv vesne Balenovic vs Linic, matije Babica - index.hr vs Miomir Žužul, nego kad je na NAREDBU izvjesne čistaćice HDZ-a, Sandre Pipunic, koja radi u Ministarstvu uprave, potpuno primjenila svoju presudu, gdje me oslobodila svih 5 tocaka na Sluzbenickom sudu u Maksimirskoj 61. Te sama samcata, na ročistu koji sazvala kak ti Pipunicka iz Viseg sluzbenickog Suda, dala mi uvjetni otkaz?????
  4. Jer tekstovi o Miloševiću i Padjenu se nikada nisu nigdje pojavili, ali smo zato 101 puta slušali i gledali Vesnu Balenović??

  5. Ja se trenutno nalazim u svjetskom središtu zrakoplovstva, a to je Montreal, vjerovali ili ne?

  6.  Tu je krovna organizacija UN-a, ICAO, te svjetska udruga avio-komapnija IATA, pa čak i svjetska udruga avio-pilota IFALPA. Kako me dobro dočekali u Montrealu, iako doputovao sa samo 250 EUR, a evo me već 20 dana i noći u Montrealu, u koji 1. put sletio još 1986. s JATovim DC10, na liniji Beograd-Zagreb-Montreal-Toronto. Od tada, čak sam još 4 puta sletio u Montreal, ali se nikada nisam zadržao dulje od 5 sati, osim sada, konačnooo.


  7. Nekad se sletalo na divovski aerodrom Mirabel,a Montral se nit iz aviona nije vidio. Tako bilo 1986 i zadnji puta 1992, a onda se Quebecosi pobunili protiv korumpiranih političara koji taj aerodrom izgurali za Olimpijske igre 1976, i umjesto da sruše sadašnji aerodrom Dorval, koji cca 20 kn od centra, oni su bacili u korov aerodrom Mirabel, čak 50 km od centra Montreala.

  8. Hrvatska se mora sramiti i zbog čudne sprege HDZ SDP. Iako je veliki riječki gradonačelnik, Obersnel, napuhan kao kraljevski pingvin, slao razlednice Kaljmeti,osobno sam se uvjerio godine 2009, kako pokorno čuči na riječkoj junskoj žegi, zajedno s onim ljetnim komadom od Komadine Zlatka, i čeka Kalmetu da otvori radove na drugoj cijevi riječke obilaznice. A Kalmeta da se nije niti javio mobilnim nit ispričao, zakasnio nevjeorjatnih 33 minute i lakonski rekao Komadini '' Sorry, morao sam sam voziti??'' No, to nije zbog Kaljmetinog pilota, pardon vozača, koji završio u zatvoru, to je već bio drugi. Komadina, kad je zamijenio ministra Kalmetu, među prvim potezima, odlučio masno platiti ex desne ruke Kamlete, gđu Ivanu Matković, i gđu Zemljar, iako one odavno nisu radile u Ministarstvu???

    Pa je sad došao ovaj mladi junak s 2 prezimena Pajdaš Hajdaš-Dončić i odmah doktorirao?? Kolika je silna želja hravtskih političara da kad postanu ministri, odmah i doktoriraju. Što je u Hrvatskoj Zaj.. kad se radi o društenim zanostima, lakše, neg diplomirati!! Famozni Hajdaš, niti je primio mene, prije Kanade, što mi osobno obećao, niti je smijenio ludog HDZ vodonošu, Dinka Vodaanovića, koji iam trostruka kodirana vrata u Ministarstvu prometa, a nema ništa od škola i znanja?? Te da postavi odličnog magistra Miloševića na njegovo mjesto. Ali Pajdaš hajdaš je kukavica, i boji se Vodanovića, za razliku od mene. Koliko su ta Minsitrstva nolesna, evo vam ovoga primejra, taj Vodanović, postavio 3ruka kdoirana vrata na ulaz u svoju agenciju za avionske nesreće, a moj ex cimer, M.M. Nema niti vrata, a drži obje noge s cipelam, na stoulu, cijeli dan, jer mu to lijelnik preporučio??

  9. Hrvatska je i bolesna, jer njom, umjesto Milanovica. upravlja Emil Tedescci koji daje bogatima, a uzima siromašnima kao ja, te šerif Linić koji s poreznim dužnikom slavi Novu 2013u u Burj El Arab u Dubai??

  10. Hrvatska je i bolesna, jer u njoj odmah uspiju hrvatski desničari koji cijeli život živjeli u Kanadi, kao pacijent Ivica Mudrinić, majstor za pizze iz Ottawe, Gojko Sušak, te kanadska policjaka, Ruža Tomašić!! A prof. Ante Padjen iz Montreala, te prof. Zdenko Padjen iz Montreala, morali bježati iz Hrvatske-

 

Na koncu hvala puno, Merci Beaucoop, mnogim poznatim Zagrebčanima i 1om Riječaninu i Hvaraninu, koji mi za samo 15 dana, skupili čak 1,140 EUR donacije, za moj put u Montrealu. Kontroloru letenja, koji me tu drži već 20 dana, da ne bih morao otići u izbjegličke logore, i koji mi sprema pacifičkog lososa, Irish Stew, te kupuje užasno skupe franuske sireve i vina. Ako niste znali, Kanada doavno ima najskuplje cigarete na svijetu, samo 60 kn kutija, a i dobrog vina nema ispod 90 kn za butelju. Sjećam se da mi je Davor Zelarević davno rekao, da nema gore zemlje za izvest naša vina, nego u Kanadu gdje se može naći samo ''Žuja'', ali to samo u Torontu gdje živi bar 150,000 Hrvata dok nas u Montrealu navodno ima cca 3,000.štp meni puno previše?

 

Ali zato, francuski Montreal, koji skoor 3 puta manji od Toronta, imao i Olimpijadu, i svake godine Formulu 1, i strašno jaki svjetski filmski festival, što Toronto može samo sanjati. Zato sam jako ponosan što sam već 20 dana stanovnik Montreala i Lavala!

 


http://imageshack.us/a/img829/4558/montreal004.jpg

 

http://imageshack.us/a/img844/6868/77899672.jpg

http://imageshack.us/a/img843/2093/112ord.jpg

 

 

http://imageshack.us/a/img197/9329/111knd.jpg

zpgastro @ 01:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 2, 2013
 

 Bon Jour! Težak život u Hrvatskoj me katapultirao u Kanadu, gdje sam nekada živio i magistrirao. No, nisam pretpostavljao da ću završiti u francuskom Montreal. Srećom da Lufthansa štrajkala 22.04. pa sam umjesto letova za Muenchen i Montreal, dobio poziv na proociju novoga broja časopisa SVIJET u ČAŠI, koji je uz moj JET SET magazin, jedini 22 godišnjak na hrvatskom tržištu tiskovina, gdje sve propada, a tiskovine najbrže.

 Čestitamo gdinu Mladenu Horiću i Željku. Kao i restoranu Baltazar koji nas ugostio nakon restorana GALLO. 2 restorana koji u Zagrebu, jedini, uz Dubravkin put, ugošćuju diplomatsku i pollitičku elitu, Real Madrid i Uefa,itd. A koji su loše ocijenjeni u nedavno izašloj smiješnoj listi 100 top restorana čiji je autor EPH Gastrokracija, predvođena Sašom Špirancem, bez fakulteta i inih refernci da vodi ovo ocijenjivanje, te Davorom Butkovićem. No, ja am zato morao pobjeći u Kanadu s magisterijem iz Kanade, www.unb.ca jer sam već 5 godina bez posla, a u Hrvatskoj mi se teško prijeti, bilo kao stručnjaku za promet, bilo kao novinaru za šah, a najnovije, i kao gastro novinaru. Drago mi je da je i sam Damir Fabijanić, vlasnik IĆE&PIĆE,, bio prisutan kad mi je Sašo Špiranec, osobno zabranio dolazak na proglašenje. Sam Fabijanić je izjavio da je tu sve '' Bull Sheet'' od miješanja konoba s top restoranima, etničkih i hrvatskih restorana, pa je tako konoba Batelina čak 3., japanski restoran Takenoko godinama nedostižan, a restoran APETIT koji se neuspješno prodaje, i opet najbolji!!

http://imageshack.us/a/img593/6341/abaltazar6.jpg

Direktor Agrokor vina Saša Zec, slavni Velimir Korak i Suhadonik

 

http://imageshack.us/a/img844/2784/abaltazar3.jpg

 Zato Sašo Špiranec dobiva izdašne honorare od HGK, i Igora Barbarića, te će biti čak 2 puta u Londonu na račn HGK, jer Špiranec radi vajda čuda za hrvatska vina u Londonu??

 I  zato više neću komentirati izdašno ovih 100 top restorana, osim činjenice da me u njoj jedino oduševio visok i zaslužen plasman restorana Pellegrini iz Šibenika, zadovojilo da je bar ove godine, GALLO ušao u 100, iako treba biti u 10 restorana, te ražestilo da se opet ''krade'' i ''laže'' u malom Skradinu. Opet famozna Cantinetta s bijednim jelovnikom s čevapčićima, a kuharu Matiji Balenu su čak ponudili i pizzu 2010 godine?? A nedaleke Zlatne Školjke sa širokim jelvonikom i gostima kao jordanska kraljica, Bill Gates, ruski predsjednik, itd., nit na Špiranćevom horizontu??

Fu.. off Gastrokratijo iz EPH-a. I Ljudi u index.hr, posebno Matija Babić, i braća Folnegović, i Suhadolnik i Vito Andrić i ja, itekako znamo o hrani, a taj Špiro nas godinama preskače!!

''Špiro'' i ja bili inače 24-og ovog mjeseca, pozvani na fantastičnu večeru u DOBRA VINA, na račun Iločkih podruma. Vidi ludoga jelovnika,, by odlčan kuhar Zoran.

Dimljena sabljarka, svježe lisnate salate, ovčja skuta, redukcija od aceta...
Frankovka Rose,2012
•••

Wok od jadranske tune i povrća, rižini rezanci...
Traminac, 2011
•••

Smuđ sa grilla uz kuhanu brokulu i mrkvu, pročišćeni maslac...
Princeps
•••

Lungić punjen kulenom i sirom uz pire od lješnjaka i krumpira, klice crvenog kupusa...
Kapistran Crni, 2011
•••

Torta od sira i tostiranih badema, culis od mrkve...
Traminac Kasna berba, 2010

Ali ja odlučio ''zauvijek '' odletiti O Canada, ou Montreal, gdje živi čak 3,000 Hrvata, predvodjeni mojim daljim rodjacima, poznatim profesorima Ante i Ivanom Padjen, koji me uvjeravaju, da svi Padjeni, kao i Komadine dolaze iz mjesta Ledenice, iznad Novoga Vinodolskoga, koji je poznat kao mjesto s najviše padavina u Hrvatskoj što ne čudi s obzirom na poziciju između Bjelolasice i mora.

http://img153.imageshack.us/img153/4714/aqaqg.jpg

Moji postovi će biti sada rijetki, jer moram sebe spašavati, i odužiti se svim pijateljima koji su mi poklonili 1,000 EUR, iako je sama avio karta koštala samo 790 EUR. Merci Beaucop.

 

U Montrelu me fasciniralo da je žutorepa tuna najskuplja morska namirnica i da u slavnom USA Costco ( iskaznica dođe 100 CAD godišnje) košta čak 50 CAD/kg, ili tii 290 kuna ( vidi foto). Škampi i jastozi su jeftiniji a o tome sam pisao već pred 3 godine, posebno u atlatnskoj Kanadi. Trebo bi tvdoglavog doajena hrvatske gastronomije, Josipa Taribu ( zatvorio Amforu Opatiju) doveti ovdje da vidi izbor svjetskkih namirnica jer njemu je sve hrvatsko najbolje na svijeu što je meni presmiješno?? Čak i da se složim za kvarnerske škampe ili Gorsko-kotarske bornvice, o kojim mi mikro koliininama govrimo?? Pa nema ih dovoljno nit da jadnu malu Opatiju nahrane??

http://imageshack.us/a/img809/7041/asapvm.jpg

Šokiralo me i da je svjetski mega proizvođač Helllmans napravio majonezu od maslinova ulja?? Čekam odgovor Zvijezde!! Moj domaćin, za prvih mojih uvodnih i najlakših dana u Kanadi,jest kontrolor letenja koji mi kupio čak 8 vrsti francuskih sireva i u dužno poštovanje Vindiji, sirani Gligorov, mi se ne možemo niti približiti širini svih tih okusa.I Kanau je nedavno zahvailo hrvatsko ludo kokšjih jaja koje me nasmijalo do suza. Prednost kao i mi daju jajima od kokoši nesilica izvan famoznih kaveza. Ali na engeski to preveeu smiješnim '' RUNNING EGGS'', a na francuski onako kako to i mi Hrvati '' Ouefs de Liberte''. Ionako je bilingallna Kanada mrtva, kako je jučer rečeno na CBS radiju, na 60 godina od e deklaracije. 23 milijuna Kanađana govori samo engleski, a 4 milijuna Kanađana samo francuski. Ja sam davno učio francuski koji i dalleko, daleko teži od engleskoa i njemačkoga, i talijnskog naravno. Posebno izgovor. ''Prošeiar tu'' ( Prochain aret tu) je izgovor najčešće moje rečenice koju čitam u BUS-u s kojim pređem 23 stanice od Lavala do tek početka metroa u Montrealu, a gdje prođem i trg Geneve, ali slijedi trg Belgrade!!!





zpgastro @ 01:13 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, travanj 16, 2013
http://img515.imageshack.us/img515/6392/1111llr.jpg

U Varšavskoj ulici u Zagrebu, tik do trgovačkog centra na Cvjetnom trgu, strši reklama za '' kraljevstvo Ćevapa''. Zadnjih 3-4 godine, Hrvatsku, a posebno Zagreb, preplavile su reklame za banjalučki ili sarajevski ćevap? Pa čak i sarajevski somun? Kao i leskovački roštilj. Koji je, usput rečeno, ušao u Osijek, u tišini, kroz odličan restoran RUŽA, s majstorom iz Leskovca,  3 godine prije, nego li i u jedan restoran u Hrvatskoj!!


Istovremeno, krajem 2010-e godine, Hrvatska obrtnička komora, donosi popis autohtonih hrvatskih jela, gdje se izgubio kompas, pa je među više od 500 autohtonih hrvatskih jela, pod dirignetskom palicom,Zlatka Puntijara, ušla čak i frigana janjeća krv??

Ovu nedjelju, u restoranu TAČ u Zagrebu ( za kojeg uvijek kažem da šalje najjači personal Tač-Touch iz kuhinje), slavni Veljko Barbieri, kaže mi da on načelno nema ništa protiv Čevapa, samo nije proizvod ovoga podneblja. Nažalost, čevap i ino, pomalo razara finu autohtonu hrvatsku kuhinju!! Za Novu godinu 1998. vratio sam se iz Skopja, gdje sam živio 2 godine, i prejeo se čevapa i janjetine jer i nema u toj najjoskudinoj kuhinji ovih krajeva ( nema jaretine,teletine,patke i guske,divljači,itd.) i jesti što drugo, a već me život bacio od 01.04.1998. u Split, u doversku ulicu.

Tamo sam u svibnju dočekao i največi splitski praznik, Svetog Dujma. Bio sam šokiran da među 30-ak ugostiteljskih objekata na spltiskoj rivi, ima samo 2 koja nude plavu ribu i lignje, a ostalo su bili ćevapi. Kebabi i Gyrosi tada,1998. GODINE, još nisu došli u Hrvatsku, a ja sam ih se već prejeo u 2 godine Skopja i Soluna!! A i tu vidim utjecaj Fast Food objekata na publiku koja tako malo razumije. Iz nepoznatih raloga, svježi krastavci koji su vertikala kebaba u svim gradovima, od Koelna do Istambula, u Zagrebu su zamijenjeni kiselim krastavcima, te čak i miješanim kiselim povrćem koje se ubacuje u kebab??

Ja sam baš  u svojoj Opatiji, shvatio da postoje gastro nacije, i anti gastro nacije, i Nijemce tu vidim kao prvake, te Hrvate, pri vrhu, tu vidim. Tu sad govorim o masi, koja dovodi do ovakvog viđenja. Tako sam u hotelu 4 cvijeta u Opatiji, vidio Nijemce kako veselo jedući tek ispečenu Oradu i blitvu, zalijevaju ožujskim pivom?? U istom hotelu sam vidio po naglasku, ili Nijemca ili Nizozemca, koji od kuharice uzima tek ispečenu i vruću oradu, pita što je to sa strane, a ona njemu ajvar, da bi ''lik'' uzeo veliku žlicu ajvara, i bacio je na oradu??? Tu pamet prestaje!!



Hotel 4 opatijska cvijeta


http://img823.imageshack.us/img823/1663/69608025.jpg

Konoba Tramerka-Volosko, tik na 10 metara od mega slavnih Le Mandrača i Plavog Podruma!! Svaka im čast, al samo se bojim da to ne ispadne Sizifov posao, i da se kao Zembo, ne okrenu Ćevapima??

 Ja sam davne 1984, u tada slavnom ''Oraču'' u Beogradu, nasuprot Mc Donaldsa, ( nisam više bio u Beogradu od 1990.) jeo najbolju leskovačku mučkalicu života, a na vrhu je bila posuta sa ovčjim ili kravljim sirom, te sitno narezanom zelenom papričicom!!

 I taj Mac Donalds nešto kaže o gastro kulturi mase. Moj Zagreb se teško osramotio, mislim da to bilo 1994., kad otvoren prvi Mac Donalds u Jurišićevoj ulici, jer je masa ljudi zuastavila sav tramvajski promet, prema glavnom Trgu bana Jelačića, pa morala policija intervenirati!! Istovremeno, s prozora svoga stana u Skopju, uživo sam, 1997. godine, gledao otvorenje 1og makedonskoga Mc Donaldsa, a nigdje ljudi, kamoli mase ljudi?? Bravo pametni Makedonci. Zašto bi prihvatili globalnu gastro liniju, kad imate svoje super sendviče s pljeskavicom i sirenjem i 101 povrćem!!

 I kad sam nedavno u Rijeci, sreo slavnog kuhara, Deniza Zembu, kako u restoranu Riva Rijeka, nadzire masovni izlazak svojih šiš ćevapa, a digao ruke od '' Fine Dining'' u le Mandraču, onda se svi pitamo gdje smo došli??

 Kao i restoran Karlo u Zagrebu koji se pretrgao od truda u tjednu restorana, a meni kaže da bi trebao pizzeriju otvoriti na takvom mjestu u Gundulićevoj ulici u Zagrebu?!  Bez obzira na milijune Nijemaca, u Hrvatskoj, koji su dno dna, u gastro smislu ( nedavno je strašno poznati njemački trgovac na najvišoj razini direktora zaželio i ćevape u Grgos Špilji, ali ih lukavi Grgos nadmudrio, da su ovdje janjeći ćevapi u tradiciji! A  za dane šparuga u Lovranu, 2006-e, restoran Stubica mi se požalio da Nijemci samo Chevapcic traže?), fala Bogu, u Zagrebu, Hvaru i u Dubrovniku su potisnuti u drugi plan, pa autohtona kuhinja živi!!

 Odlično je ocijenjen Didov San u Zagrebu s autohtonom kuhinjom dalmatinskoga zaleđa, pa Agava u turističkoj tkalčićevoj ulici ( oprostite Butkoviću, kako to može biti po Vama, naj turistički restoran Zagreba, kad su suvlasnici top sommellier, 4. na prvenstvu Hrvatske i kuhar iz Espanade?) koja nudi hvarske i viške pogače, autohtoni rižoto s paškim sirom,kruškom i timijanom. Neki dan, Stjepan grgos, je za nas sommeliere, u Agrokor akademiji vina, radio odlčan punjen vrat kopuna, te volovski rep. Gospođa Vesna Miletić u Restaču Tač, radi božanstvene juhe od koprive,mišancije, te ličku juhu s janjećim ponutricama. Nadam  se da će se authtona hrvatska kuhinja održati, i kad traži sate kuhanja, umjesto kebaba,pizza i ćevapa!! Ionako, za mene koji sam jeo tisuće ćevapa u Makedoniji dok sam tamo živio, najbolji su oni Mihe Isteniča na Bizeljskem ( nađi stari moj post o tome), sa smjesom dobivenom od slavne gostilne AS u Ljubljani, a flambirani pjenušcem Istenič No.1 na skupoj keramičkoj tavi!!

 

 

 http://imageshack.us/a/img833/1378/p1010684p.jpg

 Miho Istenič i slovenski ćevapi od Svetozara Raspovića iz Ljubljane i slavne gostilne AS??

http://imageshack.us/a/img843/6121/p1010686m.jpg

Pogledaj Mihine čevape, do njih revija JET SET koja samo na pretplatu, nevjeorjatnih 21 godinu živi, te poznati hrvatski trgovac vinima, Božo Roknić!!


http://img209.imageshack.us/img209/3662/amfora007.jpg

 

http://imageshack.us/a/img17/7504/amfora004.jpg

 

2 prekrasna kvarnerska tanjura, autor Josip Tariba, 2007 godina, restoran Amfora Opatija.

http://img543.imageshack.us/img543/3581/cehugostitelja069.jpg

Baranjski autohtoni tanjuri

 

http://imageshack.us/a/img198/7515/p1010042jn.jpg

 

Hladna autohtona plata, by restoran KARLO Plešivica.

 

http://imageshack.us/a/img825/473/p1000196ng.jpg

Hobtonica ispod peke

http://imageshack.us/a/img109/3707/pc310273.jpg

Restoran AGAVA Zagreb

 

http://imageshack.us/a/img812/9742/pa240219.jpg

Jadranski pjat, by GIAXA Hvar. Obrazine od grdobine, jakove kapice, vongole, umak od ljuštura škampi,šparoge,itd.

 

http://img10.imageshack.us/img10/7215/pa240174.jpg

 

Jest na Zulu jeziku, japanskom hijeroglifu i švedskom svenska jeziku, ali konoba Menego na Hvaru, jedna je od najautohtonijih! Čestitam! Al na Hvaru ne čujem Švabe!! Srecom.

Lani u rujnu najviše jeli Brazilci,Amerikanci,Korejanci,Englezi,Francuzi, i zato Hvar živi!!  A za Nijemce, na Hvaru dajemo samo restoran do Kapetana, on im nudi Mussake i Scweinfilette na petak?? A vlansik hotela Park, ex Schwabo Hrvat, nudi im i njihovo crveno slatko zelje!! Jer gdje ''Švabo'' hoda, tu hrvatska gastronomija trune!!

zpgastro @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 29, 2013
 

Koliko pamtim, dalmatinski grad Vodice, počeo je s velikim uskrsnim stolovima za svoje goste. Grad Opatija opet, negdje od 2010-e, pokazuje u svojim hotelima, sve više pažnje ka uskrsnom stolu. Nažalost, tek ove 2013-e, godine, hvala ranom i snježnom Uskrsu, dobio sam termin od familije u svojoj hladnoj bakinoj kući gdje se grijem na drva.

No, ne samo nažalost da je ovo snježni najraniji Uskrs od 1991. ( u kontrast tome, pravoslavni Vaskrs ili makedonski Veligden, najdalje ikada, čak 5.5.2013. godine!!!), nego nam se krade i 1 sat ujutro, ljetno računanje vremena, što je izuzetno važno za doručak.



Zvjezdani hotel MILENIJ ima posebni stol s hrvatskim delicijama,kao npr.: viška pogača, zlevanka,komiška pogača,međimurska gibanica,itd. Rade omlete sa zelenim špraugama, a malo poznati, al fenomenalni austirjski hotel MIRAMAR, pod palicom odličnog austrijskoga kuhara, Arthura Bergera ( izdao 2 krasne kuharice s odlicnim fotkama, i kvarnerskim receptima!!), gostima na Uskrs, radi omlete s divljim šparugama i kozicama!!!


http://imageshack.us/a/img836/1922/opatijauskrs2011045a.jpg

Doručak za Uskrs 2011, hotel MIRAMAR u Opatiji.

http://imageshack.us/a/img689/7633/opatijauskrs2011011.jpg

Hrvatski stol u Milenij Opatija, Usks 2011.

S velikim interesom čekam da vidim uskrsni stol opatijskoga hotela Ambasador, koji se revolucionarno popravio na bolje ( samo o segmentu hrane ja sad), odkad ga preuzeo novi vlasnik, Dom Fond te vrhunski kuhar Davor Capan ( rižoto od dimljenog lososa i špinata za večeru). Pansionske večere u hotelu Ambasador Opatija, u ovom trenutku su vizuelno daleko najbolje u Hrvatskoj, a kvalitetom sa Sol Melia i Milenij hotelima Opatija, ipak, malo iza Valamara, čije su pansionske večere čak i pretjerano dobree!! Barem u 2 porečka Valamar hotela.

 

I austrijski hotel Bristol obavijestio me da ima zanimljiv postav stola za ovaj Uskrs pa ćemo i to vidjeti.

http://imageshack.us/a/img199/1609/opatijauskrs2011015.jpg

No, ne čudi ovo sve u Opatiji, jer je i opatijska, srednje ugostiteljska škola,, pod palicom ravnatelja Miletića, uvela svoj Primorsko-goranski autohtni doručak, te je je to 2012-e prezentirano javno, nogometnom selektoru Igoru Štimcu, pa ex ministru turizma, Veljku Ostojiću. Imao sam prilike biti na oba. Pa, evo vam par jela s tih doručaka: pohana učkarska skuta, jogurt s mentom i šipkom,pohana grobnička skuta, grobnički sir,palenta a slanom ribom,fritaja sa škampima i vrganjima,zarebrnik u bijelom vinu,zalevača od tikvica i grobničkog sira, polevača s rigom,krčki presnac,štrudla od sira i borovnica,itd. Kako me upravo izvještavaju iz Ministarstva turizma ( izvjesni Domazet,zadužen za sindikalne uskrsne šunke), novi ministar Lorencin, na Uskrsni ponedjeljak, u 0900 jutro, sastat će se s opatijskom hotelskom elitom, u hotelu Ambasador. Nažalost, bez uskrsnog ili opatijskog doručak, šteta.

2. Opatijski poučak broj 2: U Opatiji koju kriza strašno trese i zatvaraju se velika imena, u prvi plan, uskočio je relativno novi retoran ROKO, preko puta zatvorenog Zelengaja. No, gospoda su toliko drska, da su na cestu stavili jelovnik bez hrvatskog jezika??? Ne samo da je protuzakonito, nego i moralno drsko, kad jedan austrijski hotel MIRAMAR, gdje su Hrvati samo osoblje, a kao gosti niti 1%, prvi jezik restorana i u liftovima jest hrvatski! U odličnom rovinjskom restoranu Gianino, koji drže Italijani, kao i mnoge u Istri, jelovnik je prvo na hrvatskom jeziku!!

Dakle, gospodo Dunatov iz ROKA, da li ste vi ušli u EU davno prije nas??

IN MEMORIAM Miroslav Dominović

 

Miro je bio konobar u najboljim zagrebačkim hotelima. Zadnjih je godina bio u Bistrou Esplanade i njego dobri duh i pritupačnost, svatko je morao zamijetiti. Tako i ja, koji ću ga pamtiti po svom nadimku '' Mr Wasabi' '' jer je bio jedini svjedok ''moje tragedije'' kad sam u azijskom kutu Esplanade, (koja se 2008 otvorila preuređena), zabunom, misleći da stavljam avokado, stavio wasabi,japanski hren u usta. Ta scena kad sam mislio da se od ovoga čak može umrijeti, te nasmiješeni Miro koji dotrčava s mineralnom i ledom, i viče '' Gospodine, idem po još leda'' pamtit ću cijeli život.

Surovu snagu wasabija, koji doveo do toga da mi kapalo iz ušiju,očiju, kosa sasvim mokra kao tuširana, i Miro s ručnikom koji me briše.

Ipak, nisam znao da je toliko zaglibio u novu hrvatsku pošast, klađenje. Znao me nekad pitati na što se kalditi, ali kako se ja kaldim na golf,skijanje,tenis,neriješenu košarku i rugby, brzo smo vidjeli da nemamo doodirne točke. Niti po iznosima uloga.

Kad mi je pred 2 tjedna javljeno da se Miro objesio, i ostavio i 1 godišnje dijete iza sebe, te je pokopan u samobroskom Strmcu pod Okicem, oznojio sam se kao od Wasabija. Par dana ranije smo u Samoboru, dogovarali posjet restoranu '' Kod Špilje'', slavnog ex Esplanadaša, Stjepana Grgosa.

 

Pouk. Kocka vlada i među nekim top kuharima. Posebno jednog dalmatinskoga, koji zato brzo mijenjao top dalmatinske restorane, jer je tražio i po 3 plaće unaprijed, da zatvori svoje kockarske dugove. Nek nas Mirina, prenesretna smrt nečemu nauči!!

Počivao u Miro, Miro!


http://img526.imageshack.us/img526/5255/ugostiteljskaopatija36.jpghttp://imageshack.us/a/img59/7042/ugostiteljskaopatija43.jpg

zpgastro @ 16:31 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, ožujak 12, 2013
 

Postoji stara uzreka iz Biblije '' Najteže je biti Prorok u vlstitom selu.'' To se sigurno odnosi i  na odlične vinare s Plešivičke ceste! Preblizu očito Zagrebu, glavnom tržištu. Na samo 30-ak km od zapadnog dijela Zagreba. Ja sam na svom blogu već napisao tekst u kojem sam dao svoju viziju zašto mislim da je Tomac s Plešivičke ceste, najbolji hrvatski vinar, a Kozlović, daleko najjači brend. Kad je moj tenis klub HATK Zagreb, 1. put proslavljao naslov prvaka Hrvatske, 2011-e, uz bogati roštilj i janjetinu, jedino ponuđeno vino su bili silni kartoni Kozlović malvazije?? Uz obrazloženje da Predsjednik kluba samo to pije???

Slična priča iste godine iz prestižnog  restorana JB Ljubljana. Vlasnik, Janez Bratovž, koji jedini u Sloveniji drži brojne hrvatske etikete, kaže mi da više od 50% slovenskih gostiju, išče samo Kozlovića! Dobro, ovo je bar očekivano, jer Slovenci ljetuju tamo, a na Plešivici ili  Kutjevu, baš nikad! Znači, zagrebačko tržište ne pozna svoju Toskanu jer mu preblizu??

 Obiteljsko gospodarstvo Korak

Plešivica // photo by Ivana Tepeš Galić

 

http://img507.imageshack.us/img507/6765/p1010020eh.jpg

Plešivica s imanja iban, photo by Zdenko Padjen

http://img705.imageshack.us/img705/4943/54945756415414360224620.jpg

Crni pinot Velimira Koraka, za mene je, uz Merlot Belje,  najbolje hrvatsko crno kontinetalno vino. Tu isključujem kupaže, kao odličan Noguel Zdjelarevića. Ali kako kažu oni puno stručniji od mene, tko zna napraviti odlična crni pinot taj može sve. Iako, ja bar otvoreno Koraku kažem, a on to prihvaća, da mi Syrah nikako ne klapa? A on mi kaže '' pripremite se za syrah 2011-e godine, taj će ti-vama, biti sličniji onim australskim na kakve ste se naučili jer je bila iznimno topla godina.

http://imageshack.us/a/img842/6176/52542556415624026870335.jpg

  Pa obitelj Tomac sa odličnim pjenušcem Classic, te izvrsnim Diplomatic koji i dalje ne izlazi na tržište. Pa sa svojim Amforama. Tomac i Korak su 1. liga Plešivice i spadaju u top 10 hrvatskih vinara. Odmah za njma, je sam, Šember sa zanimljivim pjenušcima i odličnim rajnskim rizlingom. Iza njih troje, dolazi velika skupina plešivičkih vinara, koji sustavno napreduju, kao Ciban,Robert Braje,Šoškić,Režek,Lagrandi.itd.


http://imageshack.us/a/img819/9905/48277256415595026873219.jpg

 Novouređena stara kuća obitelji Braje

Robert braja objekt photo by Ivana Tepeš Galić

Ono što sam osobno vidio, zadnjih 4 godine, kako se intenzivnije družim s Plešivčanima, jest, da su međusobno jako dobri, da se svi zajedno okupe, svaki puta, kod drugog vinara, za Vincekovo da su darežljiviji, nego slavonski vinari, drugim riječima, oni nemaju baš ništa od onoga što sam decenijama, i ne samo ja vidio u Zagorju il Međimurju!!

 

Al nažalost, nemaju ''lokomotivu'' kao što su Istrijani dobili u Matoševiću,Degrasiju,Kozloviću!! A imaju i antireklamu. Kao što sam nedavno vidio u ultra tiražnom časopsu, koji svi dobivamo u svoje poštanske sandučiće. Tamo nas se poziva da svi dođemo u Janu, kod Jastrebarskoga, koja se nalazi na obroncima samoborskoga gorja?? Da bar svi onda krenu duplo dužim putem, preko Samobora i Ruda. Jer na toj cesti se i nalazi veći dio zagebačke Toskane. Ali mlađa generacija, odrasla na coca coli i auto cestama, ne voli ovakve ceste i zavoje, kojima obiluje ova vinska cesta. Sjećam se tako kako sam 2006 dobio pcke od najmlađe kćeri slavnog Josipa Taribe i njegove opatijske Amfore. Kojoj sam rekao da joj je najkaći put od Opatije, do Svete Nedjelje, gdje bilo otvaranje Hoto vila, via Jastrebarsko i plešivička cesta! No, jeans generacija je to shvatila kao sam je namjerno namagarčio??

 

I zato,ostaje, na nama novinarima, turističkim organizacijama, da spojimo gastro Samobor s vinskim Jastrebarskim! Makar, iskreno govoreći, i na Plešivici gastro znalci znaju gdje jesti, u objektima zatorenog tipa, kao vnara Koraka čija supruga fantastično kuha za grupe, pa sam to čuo i za Šembera. A bio sam jako zadovoljan kako to rade vinari Kolarić,Jagunić,Ciban i Braje, u svojim objektima koji i jesu registrirani kao restorani. Pri tome treba piti autohtono vino Portugizac, dok god ga ima. Jer i njemu fali marketing spram Beaujolais nouveau npr., pa se danas proizvodi tek 20% od nekadašnjih količina prd 30-ak godina. Nedavno smo u AGROKOR akademiji vina imali ocjenjivanje portugizaca na slijepo, ali ja nisam došao, jer meni su svi slični. Oosbno preferiram onaj Roberta braje, jer ga stalno pijem u gostionici kod Špilje, ali tu su odmah i Portugizac Kolarića,Tomca,Šemebera,itd.

 

Robert Braja, ima jedini u Hrvatskoj butelje crvenog veltlinca, zapravo bijele sorte, a koja u križanju sa zelenim silvancem, daje odličnu austirjsku sortu Neuburger. Trebali bi mi križati izvanredni Zeleni Silvanac PP Orahovica ( jučer u AGROKOR VINA, čak 14 sommeliera u slijepom kušanju je većinom ovaj Silvanac prepozanlo kao Chardonnay ili Sivi Pinot??) i brajin Veltlnac. Vinar Ciban ima pak, odličan Rose, koji radi samo od crnog pinota, no nažalost, nije bio pozvan na nedavni Sajam ružičastih vina.

http://img833.imageshack.us/img833/1892/p1010018nd.jpg

Vinar Ciban i studijska grupa novinara

 

Nadamse da je nedavno promovirana brošura naše zagrebačke Toskane, otkrij svoje ENO Jastrebarsko, te vinska putovnica, pomoći brendiranju ovoga kraja. Nažalost, vinari Tomac i Šember odlučili su se za Sinatrinu pjesmu '' My way'', tu nisu tu uključeni.

U Jastrebarskom, svakako treba obići i bačvara Goluba, te muzej bačvarstva.


Bačvar Milivoj Ivo Golub

Bačvar Milivoj Ivo Golub // photo by Ivana Tepeš Galić

 

I novi je restoran na Plešivici. KARLO se zove, a ima rodbinske veze s vinarom Tomcem. Bazira se na autohtonoj i sezonskoj kuhinji. Iako je kuhar koji godinama radio u prestižnom estoranu još prestižnijeg St. Moritza, pokazao veliki trud, bilo je i odličnih i razočaravajućih rezultata. Svakako posjetii, ali još ne očekviati, preciznost kuhanja, kao kod Grgos Špilje, preko Plešivice, u Samoboru. Najviše ans oduševio desert, štrudla od jabuka s kompotom od marelica,kremom od smrznutog crnog pinota,itd. Zatim seljačko hladno predjelo, koje izuzetno efektno i vrlo ukusno. Razočarala bistra juha od fazana, te marinirana svinejtina koa toliko prepečena, da nemam komentara. Ali patka sa slatkim kruškama vrlo dobra.

zpgastro @ 13:13 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.