Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
 
Blog
nedjelja, lipanj 5, 2016
 

 

UPOZORENJE SVIMA:

 

Zbog učestalih problema, od Nove Godine 2016e, sa prezentacijom mojih fotografija s moga fotoaparata ( većina ih ne vidi, neki vide, ali ne znam po kojim kriterijima, TO NEMA VEZE s fotkama koje svi vidite, a koje su skinute s interneta) intenzivno razmišljam o velikoj promjeni, a koja može uključiti i seljenje s index.hr domena, na wordpress ili Google blogspot.) Dotle, hvala za razumijevanje!!

Već sam više puta spomenuo, u svojim tekstovima, da sam sablažnjen količinima laži koje se pojavljuju u našem Gastro-Eno okruženju !!

 

Danas, 05.06.2016.e,  mi se prelomilo, kad sam u TISAK Opatija, prelistao JET SET Magazin, u kojem sam i sam nekad pisao, a 24 godine, ga uređuje Mihajlo Švigir. Tako je sada, prosuto, da je SKIPASS najbolji mali hotel Slovenije?? A nedavno u sestrinskom časopisu PLAYBOY-a, osvanule laži, kako je otvoren hotel SKIPASS u Kranjskoj Gori, te su zagrebački gastroljupci pohrlili tamo??? Iako je hotel otvoren pred pune 4 godine, a ne kako laže novinar Milivoj Cindić i Mihajlo Švigir!! Iako je  bio prazan za Kupa Vitranc u svjetskom kupu, mart 2016e, a kad su svi hoteli u Kranjici bili puni, a i nas Hrvata, bilo jer se došli oprostiti od karijere Ivice Kostellića. No o ovome hotelu, i STVARNO, najboljem malom hotelu Slovenije, koji se zove Bio hotel AMON, u Podčetrtku, i koji ima nestvarnih 9,5 ocjenu na Booking.com, nakon više od 500 ocjena, malo kasnije. Jer kako me netko pitao, '' A da li tebe netko Pađen plaća?''. Da, nekad se pojavljujem kao tajni-javni gost, u nekim hotelima Slovenije i Opatije, da bih ocijenio hranu. U AMON sam bio 2 noći, pred 1 godinu, nikad o tome pisao, dok me nije ''cimnuo'' Cindrić i rudlavi prevarant Švigir, koji su dobili 5 noćenja za 2 osobe, sa stalnim ala carte, free, te skijaške karte, što i jest, Core business Skipass. Sanja Muzaferija i ja, izgurani smo davno iz Playboya, a Cindrić piše sve tekstove, neke kao Cindrić, neka kao Tomo Will, neke kao .... 

K tome, još se nisam oporavio od VINISTRE 2016e, koja me uvjerila da opet ne moram tamo slijedeće 4 godine, ionako se poklapa sa ljetnim  Olimpijadama!! Jer s jedne strane, izostala su velika imena, kao : Clai, Roxanich, Trapan ( a njega vidio i u Ljubljani i Mariboru), te prvi  puta i pametne sestre Peršurić, pjenušac MISAL.

 

 

veralda nagrada


zpgastro @ 16:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 16, 2016
 

 

ISPRIKA

 

Google koji mi pohranjuje fotografije, radi mi 101 problem s novim Act of Privacy, neki ih vide, neki ne. Moje fotke, naravno. one s interneta, vide svi!! Kao, što je ova, iz restorana, TROIS ETOILES. A na kraju teksta, su 3 moje, odlične fotografije, iz Konoba Lucija, koju neki vide, neki ne?? Iako sam, na svaku, stavio '' Sharing'' via facebook, via Google plus, itd. U međuvremnu, morao sam s interneta, staviti fotke i uz slavonske restorane, iako ja imam svojih,iz ove 2016e godine!?

 

Ili ću morati početi pisati na Google Blog, ili, što već imam, Politički blog, za wordpress, koji lagano ''Upload'' fotogafije, ali mi se grafika ne sviđa!!

 

 

 

09.05.2016.e je u zagrebačkom hotelu ESPLANADE, u izboru Saše Špiranca, osumnjičnog u aferi Buteljka, za izvlaćenje novca iz HGK-a, s Nadanom Vidoševićem,i JUTARNJEG LISTA, objavljen izbor 100 najboljih hrvatskih restorana. Jedan od najboljih izbora u Hrvatskoj, ali još uvijek, pun faulova. Glasa uvijek samo 300 ljudi, manje više, uvijek istih, kao što se i uvijek isti, namjerno  preskaču!! Isti odlični restorani se godinama preskaču, a daje se glasovati anonimnim restoranima. Od onih rijetkih, koje cijenim, glasaju Darko Baretić, cpt. Radovan Marčić, Boris Lesić, a Špiranec i družba, NAMJERNO, zabranjuju ljudima kao ja, koji previše znaju. I onda neka balavica, iz DOBRA HRANA, Mateja Domitrović, veliča ovaj izbor, veliča JRE udrugu restorana, a nije nit znala što je Gastronomija, kad smo 2008, samo pjevač Petar Grašo i ja, bili gosti MOVIA, i kad nam je Grašin kum, Tomaž Kavčič, rekao da će uvesti JRE i za Hrvatsku!!


 Uostalom, bilo u izboru Večernji List, ili Jutarnji, ali uvijek isti čovjek daje priznanja, Goran Ogurlić, čas glavni urednik VEČERNJI, čas JUTARNJI (??).

 

To bi trebala biti neka Haute de Cuisine Hrvatske?! Evo, kako Wikipedia označava pojam '' Haute de Cuisine''Haute cuisine is characterized by meticulous preparation and careful presentation of food, at a high price level, accompanied by expensive vine;  https://en.wikipedia.org/wiki/Wine Trois Etolies.Gdje počinju prvi problemi u izboru 100 naj, hrvatskih restorana?! Jedan je, da je Slavonija toliko siromašna i njena restoranska ponuda, toliko drugačija, da bi se morala izuzeti.Začudo, od njihovih 10 top restorana, samo nisam nikad bio u Vinkovcima. Osječani, recimo relativno bojkotiraju odličan restoran hotela Waldinger, koji zauzeo 2. mjesto u Jutarnjem listu, u Slavoniji. A gdje sam jeo najbolja pačja prsa, ikada, imate taj tekst na Zvjezdani restorani. Gdje konobari sliče na sommeliere,barem. jer moja mala Opatija, ima više sommeliera, nego cijela Slavonija, i to više od 4 puta!! Znači, Waldinger, pa hotel Osijek i odlični kuhar Tomo Dukić ( ujedno i kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, a što mu omogućuje da zaviri u kuhinju Hiltona Baku, Westina La Valleta, itd.itd.)pa Lumiere Osijek, i na koncu, famozni Principovac u Iloku, prekrasna toskanska vila, imaju neku pretenziju slavonske Haute de Cuisine?! 

 Ali, takvu visoku kuhinju, koju Slavonci ili nemaju mogućnosti platiti, koliko nama iz Zagreba, jeftino izgledala, ili ''preziru'', pa su udarna mjesta, prije svega KORMORAN, gdje sam jeo odličnu pljeskavicu od štuke, meni, daleko preteški Čobanac od jelenovih i junećih mišića ( trebao perkelt od soma s tjesteninom sa svježim sirom) . I još sam vidio neke manje nedostatke. Čak da je vlasnik kombinat BELJE, ali se vina, ne toče, na čaše, čak i beljska?? A u koja sam ja, vrlo zaljubljen. Goldberg, Cabernet Sauvignon, izborna berba, je meni naj hrvatsko crno vino, ali ostalo je još samo jako malo buteljki!!

Sjedim u KOROMORAN-u, u Kopačkom ritu, vani izložba limuzina, a unutra sjede, vlasnici najveće transportne cestovne tvrtke, ROBERTO, pa direktor zagrebačke banke i privredne, banke, u Osijeku, šef osječke kirurgije, rektor osječkoga sveučilišta, mama mia, to u svom dragom TAČ-u Zagreb, ne vidim.Unutrašnjost restorana KORMORAN, Kopački rit. 

 

Meni je od KORMORAN-a, draži Daracz, u Vardarcu, početak Baranje, koji za 1 godinu od osnutka, s ljudima iz Restorana kod Ruže, napravio boom!! A ta ''Ruža'' je najposjećeniji restoran Slavonije i gužve vikendom su neizdržive, jer Cigani sviraju!!


Novootvoreni restoran Darocz, Vardarac

 

Dakle, to je Slavonija, gdje nikad nema stranih tablica, kao u jednoj MALOJ HIŽI, Mačkovec, selo na početku Međimurja, 16 km od Varaždina, gdje sam nedavno, osobno, vidio, brojne limuzine sa slovenskim, austrijskim,mađarskim tablicama!! Slavoniji nema tko pomoći? 

Nestvarno lijep, restoran na ladanjskom imanju Principovac, Ilok. Samo 400 metara od njega, već se nalazi jedan od čak 4 granična prijelaza sa Srbijom, koje ima minijaturni Ilok!!!

 I dali nam treba uopće ta famozna Haute de Cuisine? Kad austirjski i slovenski novinari, recimo, izuzetno cijene i nagrađuju, slavni TAČ Zagreb i GRGOS Špilja, kod Bregane-tik do slovenske granice!! A koji imaju domaću kuhinju!! Tako je Uroš Mencinger i NEDELO, dali 4,5 sončka, i mojoj razvikanoj BEVANDA Opatija, vrh vrhova Haute de Cuisine, ali i GRGOS špilji!! Kad je Gault Millau, proglasio TAČ, za najbolji restoran Zagreba,mislim za 2010 godinu, Davor Butković koji je tada, a ne Špiranec, bio ALFA i OMEGA, toliko je ''poludio'' što to nije nejgov Marcellino, da je proglasio TAČ pečenjarom??? Koja daje, npr. strašni sote od boškarina,s domaćim njokama, ribu iz kamena, koju više i na Jadranu ne nađeš, pa govđe obraze i jezik, urađene tako lagano i nježno, da ih zovem, briljantna bolnička hrana.Itd.itd.

 

 Uostalom, galofak likovi koji su preko noći, ušli u Gastronomiju, većinom EPH, i koji veličaju restorane, koji su se preko noći zatvarali??

MARCELLINO Zagreb, LE MANDRAČ Opatija, VALSSABION Pula, sve u 5 najboljih estorana Hrvatske?? A gdje su sada??

Tako Velimir Cindrić, sada, 2015e, veliča moga Gregu Vrečka, najboljeg mladog slovenskoga kuhara, kojeg ja znam, od daleke 2004, kad sam tamo noćima spavao i jeo, za ludila Janica Kostelić na Pohorju, imao je i tada, i sada, velikih problema da preživi?! Zato sam ja, te davne 2004, jeo jela koja je naučio u FAT DUCK London, gdje se školovao, a svi stolovi do mene, puni Austirjanac,a koji se guše u pljeskavicama, pivi i pomfritu??

 

Te slike, spontano su mi se vratile nedavno kod oca, Ministra prometa, Olega Butković. Rekao sam Srećku Butkoviću, a '' da vi te pizze i ćevape, stavite u neki drugi jelovnik''.  On je naravno, odgovorio, da se radi o velikoj masi i novcu. Slično je bilo i 2009, u tjednu šparoga u Lovranu, kad mi ljutiti gostioničar pozvao u svoj restoran, na šparoge, jer ih tu, gdje je manifestacija, ne drži, jer dolaze stalno Nijemci koji bi samo ćevape i pivo??? Ha ha. I ja vidim u Opatiji, kako ti Nijemci, uništavaju gstronomiju. Srećom, na mondenom i skupom Hvaru, nema Nijemaca i idiotskih ćevapa??  Da se vratimo Srećku Butkoviću i odličnoj konobi Lucija, u Novom Vinodolu. Ponudio mi paštu od ikre prvoklasnog Šanpjera, ili ti kovaća! No nisam imao hrabrosti probati prvi puta u životu, ovo aromatično jelo, za koje nikad čuo?! Znam samo, da je je slavni malteški kuhar u Esplanade, Jeffry Vella, koristio butargu - sušenu ikru cipla, pa sam izabrao zeleni rižoto, vidi fotografiju, koji je s rižom al dente, te motarom, te Rečkovim škampima koje sam ovi, ali sve u košarici uzorka paške čipke, od parmezana!!! Motar je rijetka biljka na stijenama, uz more, a koju skoro nitko, ne koristi. Recimo, slavni pulski Valssabion, imao je krasnu juhu od motara, a na Valssabion smo već spomenuli, da je i on, jedan od 5 top restorana, kojeg godinama proglašavali najboljim, a sad, odavno zatvoren???
   
  

 

  Zeleni rižoto s motarom i oćišćenim škampima koje lovi Srećko Butković,a u košarici od parmezana!! 
  

 

Koja Haute de Cuisine može platiti pogled na ribaarsku barku s kojom dolaze svježe namirnice?¨        

 

Srećko je uljepšao konobu,da više sliči na fini restoran, ali tu treba stati!! Hrvatska treba takve kao Konoba Lucija, TAČ, GRGOS,BATELINA, a 20 restorana, Haute de Cusine, je dosta za Hrvatsku a barem da su 7-8 u Dubrovniku!!
 
 

A kako proglasiti najbolji restoran Istre i Kvarnera gdje žestoka konkurencija, isto vrijedi i za Zagreb, a najviše vrijedi za Dalmaciju, a koja ej dodatno, toliko geografski velika, da je zapravo veća od Zagreba i Istre i Kvarnera!! Nekoliko puta!! Jer moraš obilaziti otoke, prije svega Hvar i Vis, koji imaju fantastične restorane, a onda one vrlo dobre, Brač,Pag,Krk, Korčula,itd.itd. Već je 2013-e, glavni rednik IĆE&PIĆE, Damir Fabijanić, napisao sarkstičnu stranicu o istom izboru top restorana, pitajući se '' Koliko je uopće, članova tog famoznoga žirija, probalo Rižoto s kozicama, po cijeni od 300 kuna, u najboljem restoranu Dalmacije, NAUTIKA Dubrovnik!?

zpgastro @ 13:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 1, 2016

U Zagrebu će od 26.og do 27.04.2016.e, boraviti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Tom prilikom, svečani ručak,na odlasku,bit će mu upriličen, među ostalima, u jednom poznatom zagrebačkom restoranu, gdje je već bilo ovakvih događaja. Uostalom, u Zagrebu, po meni, za ovakve prilike,imamo samo restorane Dubravkin put, Okrugljak, Gallo. U Opatiji Bevandu, u Splitu ACI Grašo, možda i Cadena, Zrno soli. Kad govorim o potencijalnim restoranima, tu sada ne mislim o gastronomiji, nego ambijentu, veličini prostora, suđu, itd.itd. Sve je to daleko važnije od dosadnih predsjedničkih menija, koje sam čitao.

Također, tu ne računam hotelske restorane, kao fantastični Zinfandell u Esplanade, koji se začudo, ne koristi za ovakve protokole?! Iznenadilo me, da već 3 dana, pred zagrebačkim restoranom, u kojem će gdin Predsjednik Turske, Erdogan jesti, vise pozdravi na turskom i hrvatskom jeziku, vidi fotografiju.


Unutrašnjost restorana GALLO, kojeg EPH i Saša Špiranec, godinama  ne vide i ne čuju, a tako je i za ovogodišnji Izbor, koji će biti 09.05.2016.e. 

Glavni ocjenjivač im je Velimir Cindrić, koji je nedavno 5 dana spavao i jeo ala carte, džabe, sa suprugom, u hotelu SKIPASS Kranjska Gora, da bi onda u PLAYBOY od 01.03.2016. naredio glavnom uredniku rudlavom prevarantu, Mihajlu Švigiru, da objavi taj PLAČENIČKI TEKST, kao autorski,s puno laži, od prve rečenice već!!  A to je Cindrićeva '' da su zagrebački gastroljupci, odmah pohrlili u Kranjsku Goru, jer se tamo otvorio hotel SKIPASS, a otvoren je već 4 godine (???), i prazan za svjetskoga kupa Vitranc u Kranjskoj Gori, dok su se nesnosne gužve, stvarale pred Gostilnom Pri Martinu, najvećoj u Sloveniji, s čak 165 sjedala, ali ne pomaže!!  I još u vlansištvu župana Kranjske Gore, jani Hrovata!!

Sad zamislite kako taj Cindrić ili Željko Sudaholnik koji  Špiranecu i sam rekao da nema iskustva, a koji najviše vole restorane kao Šekoranja Bizeljsko, ocjenjuju za Špiraneca, a da ne kažem da nitko od njih, osim Cindrića, nije bio u većini restorana!! Velimir Cindrić, kad piše za Fabijanića i IĆE&PIĆE, ne laže groteksno i ne izmišlja i ne prostituira, kao što stalno radi za Playboy i JET SET magazin. Kad nam je ZRAČNA LUKA oduzela časopis, 2009 godine, jedan od razlog je bio da je isti taj Cindrić, objavio u veljači tekst o konobi na nekom malom otoku kod Trogira, a konoba radi 5 mjeseci godišnje, a Cindrić tamo nikad nije niti bio, nit će do smrti, kao niti ja!! Neki otok Iž je bio u pitanju?? Samo da znate kako taj EPH Špiranec ( isti optužen za pranje novca u suradnji s Nadanom Vidoševićem) funkcionira!!

 

Na većini predsjedničkih menija, je to do bola dosadni brancin, bar 75% slučajeva, ili zubatac, a jednom sam čak vidio i grdobinu? Sjećam se da su u Dubrovniku, cca 1994 godine, pokojnom monegaškom kralju, ponudili fete orhana, ili ti gofa, po splitskom điru. To mi je bilo simpatičnoo. Jer toliko hvaljena jadranska tuna, nikad se ne daje ( valjda jer je teška ), čak niti naša sabljarka oko Dubrovnika, ili škarpina ili kovač??? Školjke naravno nikada. Hobotnica isto,itd.itd.Kad sam već objavio ovaj tekst, čuo sam se i s možda najvećim hrvatskim sommelierom i znalcem za restorane, Željkom Bročilovićem, alias CARLOS, koji stvorio današnju Dubravkin put, i on me podučio da za Predsjednike, u 90% slučajeva riba iz METRO, jer mora imati potpis ili ti zvjezdicu?! Školjkaši zabranjeni. Protokol nameće restoranu jela!!!

Bio sam neugodno šokiran i 2011e, kad sam se dovukao do Drage di Lovran, ispod Učke, na ručak Premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Pa čak i slavni kuhar Tomšić i inovativna Draga, na smrt dosadan jelovnik, s famoznim brancinom koji ja nikad ne jedem, jer mi dosadan. Vidi fotografiju. Čak i 2011e, kad mi u hvarskom restoranu GIAXA, odlični kuhar, Hrvoje Zirojević, prodao ''foru'' da ima svježeg lubina punjenog škampima''. Mljac, mljac, jer tada nisma znao što je Lubin.Kad ga počeo jesti, dodao sam '' Bože, pa ovo je dosadna riba, kao i brancin??''. Pa i Lubin jest Brancin?!

 Jedini koji mi napravi jedljivog brancina, jest Andrej Barbieri, koji mu skine kožicu, pa je naglo zapeče, i servira kao čips, doda jednom šparoge i zeleni bob, drugi puta lisičarke i razne pjenice, pa se dosadna struktura ''mrtvog brancina'' probudi.


I ovo je brancin Andreja Barbierija,kreiran za noć pobjede Rijeke u super-kupu, veliko društvo, od Bojana Križaja do Marjana Simčića i mog kolege, gastro gurua, Uroša Mencingera, probali su ovo remek dijelo Barbierija!! I naš pokojni Branko Muždeka, bio je još tada živ!!

 

Već Visoki uzvanici, kao Predsjednici Vrhovnog suda Hrvatske i Kine, imaju daleko zanimljiviji jelovnik. U Bevandi 2015e, npr., ali su čak htjeli jesti u konobi Batelina, vjerojatno, najinvetivnijem ribljem restoranu Hrvatske, ali ih je kuhar i vlasnik, Skoko pravedno odbio '' Ne otvaram restoran izvan radnog vremena, niti za najviše goste!!''

I sam sam, JEDNOM jedini put sudjelovao, u takvom jednom protokolarnom ručku. Koji se održao u restoranu Toni u Portorožu, 2007 godine, nakon utakmice između Sabora Republike Hrvatske i Slovenije, za Predsjednike, oba parlamenta, te saborske zastupnike koji su igrali nogoemt. najviše nam je došao, gdin Jandroković, tada Ministar vanjskih poslova. Bilo je čak 7 slijedova, ali sve mi je bilo bez veze, pa sam nakon 5og slijedi, fileta lista suhog kao barut, ustao, i vratio se u Opatiju.

Pogledajte ovaj, predsjednički meni iz Dveraca u Zagrebu,a kako ga prenosi Slobodna Dalmacija, od 15.02.2015e

Predjelo:

  • Dalmatinski pršut s bračkim maslinama, mladi paški sir preliven dalmatinskim djevičanskim maslinovim uljem
  • Rolice premium šunke s pjenom od visokokvalitetnog hrvatskog sira

Glavno jelo:

  • Odležani steak od junetine u dimu od divljeg kestena s pečenim krumpirom i rajčicom u ružmarinu.
  • Raskošni buket domaćih lisnatih salata

Desert:

Domaće slatke štrukle punjene s bobičastim voćem prelivene umakom od vanilije i cimeta

Pića:

  • Aperitivi: Domaće rakije, žestice i pića po želji
  • Pjenušac Tomac Diplomat
  • Vina: Malvazija Kozlović, Tomić Caplar, Merlot Belje, Graševina Adžić
  • Uz desert se služio prošek Hektorović

Daj Bože, da su bile bračke masline, ali čisto sumnjam. Obadva predjela, na smrt dosadna i ofucana!! Gdje su nabavili odležani steak? U PIK Vrbovec? Mi tu ionako, daleko zaostajemo za recimo Blue Beef govedinom, koju možete dobiti u restoranu pjevača Graše, a sprema se je, uvoziti sin vlasnika restorana TAČ. Ili argentinskim steakovima, koje imate u najboljim restoranima, ili irskim steakovima, koje ima restoran AGAVA u Zagrebu. Ma koji sommelieri i kuhari iz predsjedničkih dvora?? A junetina je bila na dimu divljeg kestena???

Barem su pića odlična, makar, uz ova jela, ne vidim mjesto za bilo koju malvaziju ( osim možda, možda, Claj Ottocento ) uz ovaj meni?? I treba više gurati Iločki traminac, naše najpoznatije vino u Velikoj Britaniji, i okolo.

Od predsjedničkih menija, samo su dosadniji, meniji naših vrhunskih sportaša. Dok je bio živ, predsjednik HNS-a, Vlatko Marković, i hvala tajniku Saveza, Zorislavu Srebriću, ja sam imao prilike, isprobavati buffet za hrvatske nogometne reprezentativce, koji su imali na pripremama u Čateškim toplicama, od cca 2005 do 2007 godine. Najveći iskorak bi bio losos ili pizza?

Sjećam se prijateljske utakmice u Skopju, između Mkedonije i Hrvatske, 2008 godine, kad je trener golmana, Dražen Ladić, jedva isposlovao za sebe, urmašicu i baklavu, jer su svi konobari u hotelu Aleksandar Palace, rekli da im je to šef zabranio nositi nogometašima. Pa je Ladić morao u kuhinju, da objasni, da je on bivši nogometaš, trener, i da ne igra sutra utakmicu?!

 

Brewbites, ZAGREB

 Otvoren na mjestu HARD ROCK CAFFE, u Gajevoj ulici u Zagrebu, po principu sportskih bar klubova u SAD-u ( zanimljivo, ovakvi koncept, njie zaživio u ''mom'' Montrealu, gdje Francuzi bojkotiraju sve hiper američko i britansko, osim  Mc Donaldsa i Coca-Cole. Čak nema niti Kentucky Fried Chicken, nego PFK Poullet Fried.., a skupa s Burger King, nisam ih, više od 4 ukupno, vidio u gigantskom Montrealu??)

Desetine TV plazmi unutra s raznim sportskim prijenosima, puno belgijskoga i hrvatskoga piva, itd.itd.

Odlični burgeri, vidi fotku priloženi, ali ja nisam stručnjak nit za to, nit za bifteke, kako me netko dole, u komentarima poziva. Iako sam na nekoliko mjesta, počašćen, što za rođendan, što za nagradu, odličnim biftecima, ja više pamtim njihove umake, ili priloge??? Tako u BEVANDI, veljača 2014e, odlična podloga od lisičarki i vrganja, u Boban Split, krumpir i šparoge uz, u GALLO Zagreb, odličan gratiniran krumpir s mascarpone i .. serviran uz biftek!?

Ali me u BREWDOG, oduševila , dosad najbolja juha od šparoga, vidi fotografiju, a tu se vidi potpis glavnog kuhara, mario Vešligaj, nekad šef hrane i pića, u odličnom hotelu Antunović!! Juha odrađena sa štapnim mikserom s 90% uzgojenih i 10% divljih šparoga, punog i dugog okusa koji traje, vrhovi šparoga i zapečeni tostići, na vrhu!!

U jedinim engleskim jezikom štampanim novinama u u Montrealu, Gazzette, godine 2013e, bio je summit 5-6 poznatih kuhara, koji nisu mogli donijeti odluku, koje šparoge '' zelen, bijele, divlje'', tvrdeći da svaka od tih 3 vrsti šparoga, ima i prednosti i nedostatke!!

Ali POANTA jest, da u ''nekoj pivnici'' gdje očekuješ burgere i pivo, jedeš savršenu juhu, više nego fascinira!! BRAVOOO. 


zpgastro @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 19, 2016
UPOZORENJE:

 

Zadnjih 2 mjeseca, upozoren sam da neki, barem 30% mojih čitalaca, ne može vidjeti fotografije koje su priložene.Bilo je nekoliko FREE providera, za fotografije na internetu. Na kraju, ostao je samo Google+.

However, ipak, neki ne vide te moje fotografije, stavljene na internet via Google+.  Pa sam prvo, mislio da ima veze s Windows 10 ili 8, koji su jako restriktivni, prema bilo čemu iz nepoznatog izvora?? Pa me jedna gospođa uvjeravala, da ima veze jeli Preglednik Firefox, Opera, IE, itd.??

Na kraju, čini mi se da forografije vide oni, koji imaju bilo koji Google account, u suprotnom ne?? To ne važi za fotografije ''skinute'' sa interneta, engo samo za one s moga foto aparata. Ispričavam se i morat ću naći neko riješenje. Kad sam plaćao fotke jednom ''Provideru'' podigao je cijene, i kad sam ih prestao plaćati, uvidio sam da mi je uništio mi fotografije iz mojih tekstova pred 2-3,  godine??  Vrlo je teško, ovako raditi!!

 Dana 01.05.2016., izgleda da riješavam probleme,nažalost, tekstovi opet moraju copy paste na uređenje, svaka fotka se mora posebno uploadirati, s time da je prije, svakoj odobreno na Google photos, da se može ''sharing''??? Ovo je tiem-consuming preko svake mjere!!

 

 

 

Zahvaljujem organizatorima Final Four, SEHA rukometne lige, održane od 01.04. do 03.04., a posebno glavnom sponzoru, ruskom GAZPROM, što mi je omogućio da kao jedan od čak 60-ak novinara, besplatno boravim 3 noći u varaždinskim hotelima, ja u TURIST. A koji, nekom provijencijom, odnedavno, vodi, kao glavni direktor, nit manje, nit više, nego Predsjednik Hrvatskoga kuharskoga saveza, Damir Crleni! Posebno, što ga nisam vidio od 2010e, i zadnjeg slavnog kuharskoga kupa u hotelu Ambasador u Opatiji, koji su se tamo redovno održavali, a od dislokacije u Vararždinske toplice, ovaj kup je nestao u medijskom zaboravu.

 

No, potpis gdina Crlenog, nije ugodno iznenadio, samo  na doručku u hotelu, koji, iako sa samo 3 zvjezdice, ima doručak u rangu većine hrvatskih hotela s 4 zvijezdice, a od njih 20ak %, čak i bolji!! Nit na pansionskoj večeri za novinare, gdje nam je kao jedno od jela, servirano, lignje na pariški!! Pa to nisma jeo desetak godina, jer svi ugosttielji, caterinzi, nemilosrdno prže lignje, a ovako su izuzetno mekane, čak i kad stoje u banja Mariji, više od 2 sata, kao meni!! Ove lignje ću zauvijek pamtiti!!

Nego je potpise gdina crlenog i u Turistovom restoranu/cateringu, RAJ, a koji se nalazi, izvan hotela, u pješačkoj zoni Varaždina, ogormno iznenađenje. Ne s ala carte, ne s gablecima, nego, konačnooo, s hrvatskim fast foodom!!

 

 Za samo 10 ili 12 kuna, dobijete a) 4 kom okruglica od sira u čiliju, ručno rađeni tartar umak, varažinski klipić! Ja probao, vidi fotku. Odličnooo.

 Za nevjerovati, Mc Donalds bi mogao biti, konačno, uzdrman, u Hrvatskoj, kao vo moeta Makedonija, gdje je propao 2011e godine, i nestao!! Zatim, b) pileća jetrica u slanini s ljutim ajvarom i pogačicama od čvaraka, isto 10 kuna samo!! Pa jela po 12 kn, koja sada preskačem!!
Boravak u Varaždinu, hvala SEHA, bila je ne samo prilika, obići, godinama, proglašavan najbolji restoran kontinentalne Hrvatske, mala Hiža, u međimurskom Mačkovcu, nego i moju zadnju neviđenu točku u Hrvatskoj, Sveti Martin na Muri, na tromeđi Slovenije,Mađarske i Hrvatske. SEHA organizator je tako razbio granice u glavama lokalnih ljudi, koji su imali ''tvrdu granicu'' u glavi, kao most na Dravi, samo 1 km od varaždineske, prekrasne arene, a gdje počije Međimurje?? I sam sam obično dolazio samo u Varaždin, ili Čakovec, nažalost, u Varaždin se vratio poslije 11 godina!!

 

Hotel GOLFER u Svetom Martinu na Muri treba svakako vidjeti. Ne zbog 9 golferskih rupa, nego zbog izuzetnog kompleksa bazena i sauna, gdje se vidi potpis znalaca. Ovaj kompleks nadmašuje sve slične u Sloveniji i Hrvatskoj, osim Termi Olimija iz Podčetrka-Kumrovec, koje su godinama, proglašavane anjboljim u Sloveniji.

 

Što se kulinarike tiče, ne znam, jer nisam niti znao da sam 02.04.2016.e i ja pozvan, na GALA VEČERU u istome hotelu, a koji je SEHA napravila na iznimnom nivou. Iako se samo kat više, u istome hotelu, odvijalo međimursko vinsko vjenčanje godine. Tea Dvanajščak, mlada autorica Dvanajščak Rose, koji neočekivano pobijeido kao najbolji pjenušac na Festivalu vina, Esplanade 2015, udavala se to veče. Ako ništa, njen rose je odličan, ali ne mogu reći da je bolji od Šember Rozea i općenito nisam sklon ''čistim'' pobjednicima. Trebalo bi biti više zajedničkih trofeja!!  Moj ljubimac jest, inače ISTENIČ ROSE GOURMET 2006, fantastičan Roze, Janeza Isteniča, nekad golmana, 1958, jugoslavneske mlade, nogometne reprezentacije!!! Piju se zadnje kapi, pa je na tržište morao izaći, slijedeči, a to je tek letnik 2009.
  

 

Ako mi je Dvanajšak Roze odličan, to ne mogu reći i za Ivančića s moje Plešivice, koji je izabran za Kralja hrvatskih pjenušaca??? Pored živih Šembera,Tomca,Peršurića kćerki,pa i Kurtalja, itd.

Probao sam taj famozni Ivančićev Griffin, nedavno za PINK DAY, u Miramari i doslovno mi je kiselkast?? Netko mi reče da je to složeni pjenušac. Pa i AMFORA, moga Tomca je složena, i strašno skupa. Kao što nas ima 101 ljubitelj crnih, a ne bijelih tartufa, a tu i ja spadam!! Ako ti nešto, jako skupo, nije O.K., onda sam valjda ja, i Vi, ludi?!

 

Sada bih vam mogao, tu nabrojiti, barem 10ak široko poznatih hrvatskih Celebritija, kojima šampanjac ništa ne znači, a obožavaju piti vino. Ali ne i šampanjac?! Tu i ja spadam. Sjećam se uvijek, davne situacije, iz 2007, kad je bahata Daniela Kramarić, vlasnica PLAVI PODRUM Opatija, viknula mi '' Padjen, pazi kako piješ, dobio si 1 dl Bollingera za 130 kuna??? A ja njoj, iako to nisam trebao, naravno platiti, '' Daniela, Je... mi se za šampanjac, daj mi onda radije najboji Sauvignon ili Chiraz, a bit će najviše 60 kuna!! I uživat ću.

 

Na prošlogodišnjem Festivalu vina u Ljubljani, toćno u određen sat, otvorile se 100ine boca Tatinger Rose-a, i na brzinu popile. To je bio prvi moj šampanjac, a koji me fascinirao!! Ali još uvijek, nisam siguran, da mi je to bolje od recimo, spomenut, ISTENIČ ROSE GOURMET, ili jedan od čak 3 vrste rozea, koje rade sestre Peršurić. Posebno, onaj njihov od Crnog Pinota. Pozvan na SEHA Gala večeru, a da nisam nit znao. Ja žurio kao lud, noću, na svoju pansionsku večru u hotel Turis, Varaždin, gdje otkrio savršenstvo Lignji ala Parisene? Uvijek neko dobro, za neko zlo?!

Iako je restoran MALA HIŽA, samo 16 km, udaljen od varaždinske sportske dvorane-Arene, zbog te blokade u glavi, granica je na Dravi, a ti si sada u zagorju, umalo nisma obišao taj specifični, etno, a opet deluks, restoran.

 

Zadnji sam puta, tamo jeo, davne 2009, u novembru, i često sam se žalio voditelju izbora Naj restorani Hrvatske, Saši Špirancu, da je to odličan restoran, nesumnjivo među 3 najbolja u kontinentu, ali da puno jela, u karti, ima napisanoga, ali se sve mora, 24 sata, ranije naručiti?? I da mislim da je GRGOS ŠPILJA, bolja.

 

 

However, ipak, u međuvremenu, hvala svima, najviše SEHA, sjeo sam ponovo u MALU HIŽU, i moram reći, da prvi puta u Hrvatskoj, imamo nesumnjiva šampiona u jednoj regiji. Boljeg i od moga frenda, Stjepana Grgosa.

 

 Zašto?? Prvo, sada je još širi jelovnik, nego 2009, ali ako slučajno navratite, kao ja, ovu nedjleju, u gužvu u 15 sati, ne samo da će vas šokirati luksuzni mađarski,slovenski,austrijski automobili na parkingu neke ''Vukojebine'' Mačkovca ( to isto kao kod Grgosa), dobijete i denfanog kunića, i janjeću koljenicu, i patku, bez da ste se prethodno najavili, a to sve nije bilo moguće, kad sam bio 2009, isto za vikend.

 

Drugo, svi kobonari u restoranu, Tomisalv, Aleksandar, i ostali, rade tamo, od 8 do 13 godina, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj!! Nekad smo to imali, u slavnom KUKURIKU restoranu, do cca 2008 godine, kad otišao kuhar Tomšić, u Draga di Lovran, pa uskoro svi živi, od Ingrid koja držala restoran, do konobara!!

 

Treće, svi konobari su položili prvi i drugi stupanj za sommeleira.
 

Četvrto, imaju, usudim se reći, najdužu listu jela u cijeloj Hrvatskoj!! Možda, čak i prehabro, ide se od riba kao grgeč,smuđ,morske ribe,puževi,pa do patke,guske,kopuna, čak i ždrebetina i divljač i jaretina se nudi!!

 

Peto, radi se odlična hrana, s jakim međimurskim štihom. Od odlična sladoleda s karmeilizranim bučinim sjemnkama i međimurskom gibanicom, pa do fantastične juhe od medvjeđa luka, ili ti čemaž, po slovenski.

Juhu, koju isključivo dobijem samo u Sloveniji, prvi puta i u Hrvatskoj. Uz zagrebački TAČ, jedni su od rijetkih, koji imaju stalno gljive smrčke u ponudi, dok im je sozona. Nažalost, iako su bili ukusni, rekao sam i konobarima, da mi je žao što su bili dinstani, jer ta najskuplja gljiva, bolja je na žaru ili rižotu, jer je aromatična.

Tjestenina im je odlična, bilo rimski njok na međimurski način, bilo valjušci sa špinatom i vrhnjem i ..


 

zpgastro @ 15:15 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 28, 2016
 

 

                                                       

  

USKRS je najveći KRŠČANSKI PRAZNIK!! Tako je to teoretski!!

No, u PRAKSI, mi smo katolici puno obezvrijedili ovaj praznik, za razliku od pravoslavaca! Potpuno smo podlegli, kao 101 put, komercijalnim trendovima iz USA. Oduševljen sam koliko PRAVOSLAVCI-ORTODOKSI poste pred uskrs, puno njih, i to jako bogati, ne jedu meso i po 2-3 tjedna do Uskrsa!!

Tako sam 2014e, kad je Uskrs pao na isti dan, i za katolike i pravoslavce, bio nemalo iznenađen, kad me moj dragi domaćin i financijer puta vo moeto drago Skopje, jedan od najpoznatijih makedonskih managera, direktor COLGATE-PALMOLIVE za čak 7 zemalja, vodio nekoliko puta u 10 dana, na ručkove u top skopske restorane, a on samo jeo ribu ili povrće!! Isto se desilo kad me moja ex tvrtka, AWT Makedonija, vodila u moj omiljeni restoran DOJRANA, gdje su njihovi manageri jeli ribu-krap, a ja udri po janjećoj juhi, jagnješki krezle - janjeće brizle, itd.

Isto se ponovilo i lani. Kad sam hvala, vlasniku odličnog resorta SOLARIS u Vrnjačkoj Banji, bio u prilici da se vratim u ''svoje'' Kraljevo, nakon punih 31 godinu, gledam Novaka Đakovića, stisnem mu ruku, slušam pljesak na hrvatsku himnu u Kraljevu, jedini put ikada igdje, u Srbiji, itd

Kako nisam smio, naravno, ići u Kraljevo sa Davis cup reprezentacijom i kordonom srpske specijalne policije, a taksija nije bilo, spasio me jedan srpski poduzetnik, uvoznik američkih helikoptera, koji me posjeo u svoj luksuzni Lexus ( poznatiji kao zadnji Pukanićev auto), i ispričao mi se što sada smije malo jesti, pa gricka čips?? Na svom IPHONEU, pokazao mi je ORTHDOX FEAST, kalendar posta za Pravoslavce prije Vaskrsa!!

Kod nas Hrvata, katolika, poput protestanata Nijemaca, debelih Amerikanac,više neam posta, a gotovo da je i VELIKI PETAK ukinut, a kamoli dulji post. Ja, od 2014e, i susreta u Skopju, postim od Velikog Četvrtka do Uskrsa!!

A USKRS karakterizira uskrsni doručak!! Tu su najdalje otišli opatijski hotelijeri, posebno hoteli Milenij,Ambasador, Miramar, pa Bristol, pa odnedavno i Adriatic, itd.itd.

   
 
 
 
 


zpgastro @ 12:12 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 20, 2016
 

UPOZORENJE:

 

Zadnjih 2 mjeseca, upozoren sam da neki, barem 30% mojih čitalaca, ne može vidjeti fotografije koje su priložene.Bilo je nekoliko FREE providera, za fotografije na internetu. Na kraju, ostao je samo Google+.

However, ipak, neki ne vide te moje fotografije, stavljene na internet via Google+.  Pa sam prvo, mislio da ima veze s Windows 10 ili 8, koji su jako restriktivni, prema bilo čemu iz nepoznatog izvora?? Pa me jedna gospođa uvjeravala, da ima veze jeli Preglednik Firefox, Opera, IE, itd.??

Na kraju, čini mi se da forografije vide oni, koji imaju bilo koji Google account, u suprotnom ne?? To ne važi za fotografije ''skinute'' sa interneta, engo samo za one s moga foto aparata. Ispričavam se i morat ću naći neko riješenje. Kad sam plaćao fotke jednom ''Provideru'' podigao je cijene, i kad sam ih prestao plaćati, uvidio sam da mi je uništio mi fotografije iz mojih tekstova pred 2-3,  godine??  Vrlo je teško, ovako raditi!!

 

 

 

 « Govoriti o kuhinji - govoriti o francuskoj kuhinji -znači govoriti o radosti života, o lakoći, o optimizmu i užitku... » Alain Ducasse

 

 

Objava za medije

 

Najavljujemo događanje Goût de France / Good France u kojem će 21. ožujka2016. sudjelovati 9 restorana diljem Hrvatske.  Slučajno, datum se poklapa s prvim danom proljeća i svjetskim danom pjesništva!!

Po drugi put zaredom, Goût de France / Good France slavi francusku gastronomiju injezine vrijednosti na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2016., na različitim lokacijama diljem svijeta. Nakon velikog uspjeha prvog izdanja, ovogodišnje događanje okupit će 1500 kuhara na pet kontinenata. Istovremeno poslužene večere u restoranima diljem svijeta odat će počast najvećim postignućima francuske kuhinje, kao i njezinim glavnim vrijednostima; dijeljenju, uživanju i poštivanju principa visokokvalitetne kuhinje.

G. Laurent Fabius, ministar vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske, te chefAlain Ducasse 28. siječnja su predstavili 1500 restorana na pet kontinenata koji će sudjelovati u događanju Goût de France / Good France 2016. Francuska diplomatska mrežatakođer će biti uključena: 150 veleposlanika diljem svijeta organizirat će večeru na tu temu.Auguste Escoffier je 1912. godine započeo s idejom Epikurejskih večera: isti dan, isti jelovnik, poslužen u gradovima diljem svijeta što većem broju gostiju. Prvo izdanje Goût deFrance / Good France 2015. godine bilo je inspirirano ovom idejom, s ciljem povezivanja svih kategorija restorana na svjetskoj razini. Drugo izdanje ovog međunarodnog događanja također slavi nedavno uvrštavanje francuske kuhinje u UNESCO-vu kategoriju ''Nematerijalna kulturna baština čovječanstva'', kao i njezin svjetski utjecaj. Događanje Goût de France slavi umijeće življenja « à la française » i domaće proizvode, valorizirajući Francusku kao turističku destinaciju. Jedan od ciljeva događaja je i komuniciranje glavnih vrijednosti francuske kuhinje, izvrsnosti i suvremenog pristupa.

 

 

Ove godine, 21. ožujka, kuhari u 9 restorana diljem Hrvatske predstavit će jelovnike bazirane na receptima inspiriranim francuskim umijećem:

Zinfandel's Restaurant, Hotel Esplanade, Zagreb Chef: Ana Grgić Kontakt: +38514566644

Agava, Zagreb Chef: Belizar MilošKontakt: + 385 91 222 7778; 5 slijeda, 380 kn

Tač, Zagreb Chef: Vesna MiletićKontakt: +38513776757; 4 slijeda, 300 kn

Academia, Marija Bistrica Chef: Marko Futivić Kontakt: +38549326600

Alfred Keller, Mali Lošinj Chef: Dalibor Karlović Kontakt: +385989838003

Restoran Mala Hiža, Mačkovec, Čakovec Chef: Branimir Tomašić Kontakt: + 38540341101

Stara Loza, Dubrovnik Chef: Damir Šarić Kontakt: +385915773728

Bugenvila, Cavtat Chef: Lukasz Widomski Kontakt: +38520479949

Restoran Club Waldinger,  Osijek Chef: Miroslav Sili  Kontakt: +385312504502

 

Hotel Waldinger,a posebno njegov vlasnik, Berislav Mlinarević,  je i inače heroj kako se gastronomski postavlja u osiromašenom Osijeku!  Leđa mu čuva i susjed, kuhar Tomica Đukić, iz restorana Zimska luka, hotela Osijek, koji s lijepo zaigra i s morksom ribom i wokom, pa preporučujem odličnu kombinaciju, rižota s ciklom i grdobinom, za samo 75 kuna.

U Waldingeru sam dosad i jeo, baš ove godine, i dosad najbolja pačja prsa ikada, a kad već Parlois Vous Francois, govorimo, onda su pačja prsa, daleko najraširenije francusko jelo u hrvatskim restoranima!! Čak i previše!

Spomenuta u Waldinger-u,  s medenim narančama ( recept ostavio kuhar Grga Bakšić) , pa su odlična u AGAVA Zagreb i hotel MIRAMAR Opatija, gdje odlični kuhar, Austrijanac Arthur Berger, godinama ih nabavlja, direktno iz Austrije! Nabava je veliki problem. Tu se slažu i vleiki slovenski kuhar, Janez Dolšak, i Andrej Barbieri. Baš smo aprila 2015e, mi hrvatksi novinari, pozvnai na gala ručak u hotelu UNION Ljubljana, i uz odlične slijedove koje možete vidjeti na ovome Blogu, i odličnu poslugu, jedina mrlja su ostala, prežilava pačja prsa. Rečeno mi je da svaku sedmicu '' iz Mađarske prihajajo drugačna pačja prsa in da ni kontinuiteta''.

Pačja prsa s medenim naranačama, Februar 2016, hotel Waldinger OsijekPačja prsa iz Austrije, koja tako divno, nadopunjuje odličan Arthur Berger, za 7 godina u Opatiji, već 2 knjige o jadranskoj kuhinji!! MIRAMAR Opatija. Ovo je inače pansionska večera, vjerovali ili ne, ali zato 290 kn treba platiti! Uz ova odlična pačja prsa, u više germanskoj izvedbi, odlično se uklopilo vino '' Francuz'', vjerojatno najbolji hratski crni pinot, onaj, Velimira Koraka! 

 

Na fotografiji ispod, je tipično francusko jelo, u ''mom'' Montrealu, guščja jetra s briošem s kozjim sirem i malinama i povrćem. Restoran Au Pied de Cochon. Nažalost, sam to nisam probao, kao i mnoge druge stvari, u Montrealu, jer su mi bile preskupe. Tek na kraju puta, pred povratak u Zagreb, veljača 2014, na minus 20 i niže, u smrznutom La Ville De Quebec, probao sam nešto francuskih jela, jer tamo nisu tako skupa. Makar i gastro kritičari Montreala, kažu '' Ne ide nam se u Francusku da čak 100% i više posto plaćamo za preplaćenu Foie Gras, kad imamo i svoju odličnu!! 

 

Evo što su Montrealske Divasice napisale '' This was without a doubt the best foie gras plate that Diva #1 has ever had, the tartness of the goat cheese, coupled with the richness of the foie gras and the sweetness of the fruit, was mind blowing.

Special of the night: Pan seared foie gras with goat cheese and raspberries on a brioche

U Montrealu su 2 jela iz francuske kuhinje, daleko najrasprostranjenija, bilo u restoranima, bilo domaća radinost!! Juha od luka i confit du canard! Ispod pogledaj, najbolju takvu izvedbu, restoran AGAVA Zagreb, gdje svi 4 kuhara-ica, rade gotovo identično, ovaj klasik, koji rade s lukom ljutikom, ne nit ljubičasti, niti žuti luk!! 

Restoran Zinfandel’s hotela Esplanade i ove se godine odazvao i priključio globalnoj proslavi francuske kuhinje, a na prvi dan proljeća ponudit će Zagrepčanima i gostima hotela pravo kulinarsko putovanje kroz Francusku uz vrhunske šampanjce, vina, francuske šansone i autentične delicije s potpisom chefa, Ane Grgić.

Večera koja objedinjuje najbolje od francuske kuhinje započinje dobrodošlicom uz čašu Moët & Chandon šampanjca, a nastavlja se nježnim mousseom od guščje jetre s briocheom i želeom od naranče, nakon kojeg slijede prženi žablji kraci u pjeni od peršina s pireom od češnjaka. Večera se nastavlja uz finu roladu od zeca s ragoutom od gljiva, karameliziranu mrkvu i umak od meda. Gosti će se potom počastiti selekcijom vrhunskih francuskih sireva u kombinaciji s orasima i domaćom marmeladom od jabuka, a gurmansko putovanje kroz Francusku zaokružit će slasni mousse od đumbira i limete uz sorbet od malina i bosiljka.
 

Osobita je čast i zadovoljstvo da se restoran Zinfandel’s drugu godinu zaredom našao u društvu više od 1000 svjetskih restorana koji na istu večer slave francusku gastronomiju. Obožavam francusku kuhinju, ona je tako profinjena i uvijek nadahnjuje. Vjerujem da će gosti uživati.’, istaknula je Ana Grgić, chef kuhinje hotela Esplanade.

 

Više o Good France: http://www.esplanade.hr/hr/hotel-blog/442/good-france
MENU:
http://www.esplanade.hr/press/download/menus/Esplanade-Zagreb-Hotel-Good-France-Menu.pdf

 

Francuski šampanjci MOET&CHANDON, hvala tvrtki Mohor, na ulazu na francusku večeru u Esplanadi. Summa sumarum, veliki trud sva 3 restorana, koja sam imao priliku, na kratko posjetiti, ESPLANADE, TAČ, AGAVA. Nemojt zaboraviti da je ejdini francuski restoran u Hrvatskoj, LES POINTS brzo propao, iako je ambiciozni vlasnik Čerkez, školovao kuhara Udovičića u Francusku, a koji mu pobjegao u restoran PARADIGMA??? 

Je'aime Paris, Je'aime Centre gastronomie Lyon, Je'aime Montreal, Je'aime Quebec!

 

© Pierre Monetta - Jules Vernes, Scallops dish – J’aime Paris

Jakove kapice na proljetni i pariški način!! 

 
zpgastro @ 23:26 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 30, 2015
 

Slijedećh dana, pisat ću o održanim Festivalima vina i gastronomije, u Ljubljani i Zagrebu.

Nakon odličnog festivala Vindel u Mariboru, Festivala hrane i vina u ARENI Zagreb, istoga u Ljubljani, hotel UNION, i Zagrebu, hotel ESPLANADE, možemo podvući crtu, pod ovaj, tradicionalno, najuzbudljiviji enogastro mjesec, Martinov mjesec!!

 

Kako je slavni Janez Bratovž napravio orginalni ljubljanski burek, na 3. četvrtak u Novembru, kad nam, uobičajeno, stiže beaujolais nouveau!! 

I to ne u Sarajevu, nego gradu, gdje su svi navalili sa svojim burecima!! Prvo MLINAR u 2014oj, pa sada i 2015e, i BAŠ Burek .

O najbolje ocijenjenom, bilo slovenskom ili hrvatskom vinu, u povijesti. Cuvee Santomas iz Kopra, http://www.santomas.si/en/; koji na Parkeru dobio nevjerojatnih 94 plus bodova, što znači, da PARKER , ocjenjuje da će još rasti!! Žalosno je da u Ljubljani, Hrvata i nije bilo, a osim Marija Tomekovića, znanog sommeliera, i sebe, nisam nikoga vidio?? A autobus, povratna karta s CROATIA BUS, platio sam smiješnih 55 kuna, manje, nego što treba platit Zagreb-Ljubljanica Samobor, 56 plus 12 kuna???

 

Na festivalu hrane i vina, u ARENA centru u Zagrebu, nikad ne vidimo previše od vina, više je tu svekolike prodaje hrane, kao u Boćarskom domu u Zagrebu, ali ipak, ARENA Festival, toliko je kvalitetno bolji od Esplanade i hotela Union Ljubljana, u cooking show!! Fantastični su uvjeti u ARENA centru gdje lakše 200 ljudi sluša i gleda, nego 20 ljudi u Esplanadi ili hotelu Union?!  U Ljubljani užasna buka, a u Esplanadi, užasna gužva, pa i buka!!  

 

U Esplanadi, na radionici vina, veliko iznenađenje. Jedna posvećena hrvatskoj sorti, tribidrag, za koju nikad čuo, a zapravo isto što i Zinfandel i Primitivo, a spominje se u zapisima iz Venecije, iz super daleke 1632 godine!! Tu se spore Omišani i Kaštelani, oko imena, Crljenak ili Tribidrag, ali davno je bila 1632 godina...

zpgastro @ 11:26 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 18, 2015
 

VINDEL,  Festival Vina i Delicija, sam prvi puta posjetio, hvala udruzi GET REPORT, koja mi je na Predstavljanju Festivala vina u esplanadi, 17.11.2015.e, otkrila da i njihovo ime GET, zapravo dolazi gastro-eno-turizam, pa sam tek onda shvatio i skraćenicu VinDel.

 

Ovaj mariborski festival, koji potpisuje veliki čovjek i entuzijasta, Dejan Bajer,  se razlikuje od ljubljanskog koji dolazi ovaj vikend, 19-20.11.2015.e, i zagrebačkog tjedan dana kasnije, jer traje samo 1 dan.

 

Pa se razlikuje u lokaciji. Iako su i ljubljanski i zagrebački u najluksuznijm hotelima mogućim, Union i Esplanade, i mariborski isto, jer je u hotelu Habakuk koji još kratko nosi svih 5 zvjezdica / rijetkih u Sloveniji /, ali je Habakuk već na Pohorju, samo 300 metara od ciljne arene svjetskoga kupa u skijanju, za Zlatnu lisicu!!!

 

Slovenske kraljice vina i Dejan bajer, s brojnim hrvatskim novinarima ( autor teksta viri iza 2 kraljice, na vrhu stepenica) na stpenicama hotela Habakuk.

 

I to je prednost što izađeš na krasni planinski zrak. Druga je stvar, što su Terme Maribor, preuzeli Rusi i od 01.12.2016.e, Habakuk pada s 5, na 4 zvjezdice koje su i realne, jer meni je taj hotel u hrani, dosta lošiji bio i od ptujskoga Grand Prismus koji je 4 superior i Livade Prestige, koji je 5 zvjezdica, oba su SAVA hoteli.Mariborski festival se razlikuje i od ljubljanskoga i zagrebačkog, što na puno mjesta nudi besplatnu i odličnu papicu, superiorne kave i sladolede!! Sve nas iz Hrvatske, posebno je fascinirala hrana meksičkoga restorana TAKOS iz  Maribora, imaju ih 2, a vlasnici se spremaju doći u Hrvatsku.

 Jedva čekam, jer mi osobno nikad nije bilo jasno, zašto su tako brzo propali meksički restoran u zagrebu-frankopanska, i Makraskoj, praktički u 1-2 godine? Posebno su nas oduševili svi domaće odrađeni, klasični, meksički umaci, chill con carne, itd.Janez Šekoranja, majstor predikata iz bizeljskoga!! Jedini vinar iz regije, koji ima vina u slavnom Bocusse u new Yorku!!

 

Zato bi naši proizvođači morali malo obilaziti barem ove bliže festivale, da vide kako drugi rade; možda dobiju neku ideju. Tome festivali i služe.

Dakle, da završimo. Svi koji niste bili ove godine, iduće obavezno na VinDel (26.10.2016). Bez brige, nećete zaboraviti, jer ćemo mi, naravno, na vrijeme najaviti.Hrvatski gosti na večeri s 12 slovenskih kraljica vina!! odlično to odradio hotel HABAKUK, iako mu hrana nije jači sektor, inače?! Odlična FRANKOVKA Marof vinara!!

 

P.S. Nastavit će se ....kako Mairbor ima najstariju vinsku lozu na svijetu!!!

zpgastro @ 13:37 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 5, 2015
 

U najnagrađenijem restoranu Zagreba, bistro Apetit, održana je izuzetno zanimljiva vertikalna prezentacija BADEL Vina, vinarije Ivan Dolac na Hvaru. U ime BADEL-a govrio je rukovoditelj proizvodnje, Mladen Forko, te upravitelj vinarije Ivan Dolac, gdin Carić. Posebno su napomenuli da je BADEL, kao prvi u Hrvatskoj, dobio ZA SORTU PLAVAC, certifikat ekološko vino. Da su serije s kojima oni dobivaju zlata na sajmovima u Parizu,Bruselu,itd., izuzetno velike za hrvatske prilike, često i 30,000 butelja.

 

Da su najponosniji, na Ivan Dolac barrique 2003, kojeg smatraju jednim od 3 najbolje ocijenjenih hrvatskih vina, ikada ( ja bih još tu dodao Enjingi Venje, Daruvar Sauvignon, a tu ne ulaze vina, ala ledene berbe, ili Bodren, koji imaju najviše nagrada).Posebno naglašavamo,da Pošip više ne stanuje samo na Korčuli, te je njegova transformacija na Hvaru, izuzetno uspjela, jer je probani pošip iz berbe 2014e (koja je ocijenjena, najgora u stoljeću), PZ Svirče, Pošip Deluxe, oduševio usklađenošću,mirisima, svježinom,itd., a sljubljen je uz pohani jezik s avokodom.

 

Nakon Ivana Dolca, barrique iz 2009,2008,2004, te šampionski iz 2003, zavšeno je s istim, arhivskim iz 1990, a mnogobrojna publika pokušavala se sjetiti gdje su bili te 1990 godine??

 

Bilo bi nepošteno, na kraju ne spomenuti kuhara Apettita, Gorana Kočiša, koji predstavlja neku simbiozu slavnih kuhara Denisa Zembe i Tomaža Kavčića, i koji spaja nemoguće i ruši sve predrasude, kao u jelu juneći entrecote,hobotnica, cikla.

Mislim da mu uspijeva onaj fusion cooking, koji gosti nisu često prepoznali u restoranima Marcelino i Paradigma Split. Sve je oduševila i njegova tekuća bijela palenta uz teleću jetricu i lisičarke.No, najviše, Kočiš je oduševio desertom koji bi bio za Michelin zvijezdu. Spojio je i i gušćju jetru zepečenu u korici od tamne čokolade, s time da je tamnu čokoladu, tekuću nalijevao iz vrča, na foie gras, pred gostima ( ovo su česte intervnecje, poznate za Slovneca Tomaža Kavćića) borovnicu, te lolihipom od bijele i tamne čokolade.Bilo bi nekorektno ne spomenuti i odličan servis Apetita, kojeg vodi, Ivan Jug, jedna od 5 najboljih hrvatskih sommeliera.

zpgastro @ 15:14 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, studeni 1, 2015
 

dr Giordano Peršurić je godinama, u čak 3 mandata, uspješno kormilario Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču. Uz jako, jako puno stresa, jer nije bio član IDS-a, a istim Insitutom je '' s neba'' kormilario Alfa i Omega Istre, župan Ivan Jakovčić. To je otišlo toliko daleko,d a sam igrom slučaja, dok sam bio na Davis Cupu u Poreču, između Hrvatske i SAD-a, skočio na veliku večeru koja je Istra dala za Provinciju Champagne. usliejdio je pjenušac dobrodošlice. Lice mi se zgrčilo na okus smeća, kojem nam je ponuđeno u hotelu DIJAMANT Poreč. Rekao sam direktoru F&B Valmara, pa ovo je ono češko smeće '' Napoleon'',a on sa smijehom '' kako znate?''. pa jedino to tekuće ljepilo odmah prepoznam. Pa gdje je moj Peršurić i MISAL?? Nije politički podoban'', odgovorilo mi dvoje ljudi koji bilo prisutno. 

Samo ovaj događaj, meni jedan od najgora 2-3 ikada u mom enogastro životu, pokazuje da i u ''kapljici žlahtnoj'' nekada moraš biti podoban, i da to ide toliko daleko, da si Istra sama sebi, zalijepila ŠAMARČINU par exelence. Inače, večera koju je uradio Valamar, bila je izvanredna. Jedna od najboljih hotelskih, u mom životu, a i sada je za Dane hrvatskog turizma, VALAMAR, opet pokazao zašto je njegova svečana večera u hotelu na otoku Sv. nikola, bar za klasu, bila bolja od svečane večre u hotelu Parentium, dan kasnije. Iako je pola hrvatske vlade bilo u Parentiumu, a na Valamar večeri ne!!

 

GIORDANU je uspjelo :

 

1.) Odgojiti 2 krasne kćeri, Katarinu i Anu, koje će doktorirati iz vinarstva, 33 i 29 godina, imaju.

 2.) Napraviti Pjenušac od Malvazije samo, iako su mnogi govorili, nisi ti istarski Kopernik da napraviš '' preokret'',

 3.) ostaviti u naslijeđe kćerima znanje koje već imaju čak 9 vrsti Misal pjenušca, a posebno, čak 3 vrste  rosea. 

  4.) Ako ne griješim, jedino automatsko degožiranje pjenušaca u Hrvatskoj. Jedini u Hrvatskoj, Bianc de Noir, jedini ....

 

Rođen je 24. siječnja 1954. godine u Poreču. Nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu vratio se u rodni Poreč gdje je kao jedan od osnivača Poljoprivrednog znanstvenog centra u Poreču započeo svoju bogatu znanstvenu karijeru. Ljubav prema znanosti, te osobito vinogradarstvu i vinarstvu, bila mu je i način života i trajala je do posljednjeg dana.

Dr.sc. Đordano Peršurić bio je nadasve čovjek zaljubljen u svoj zavičaj, vinograde i maslinike. Posvećen obitelji, kojom se ponosio kao sin, suprug, otac i djed.

Neka ti je laka istarska zemlja, dragi prof dr. Giordano, na groblju, u niti manje, niti više, istarskog sela znakovita imena, BAČVA!!!

 

24.03.2011. ,Porec - Gjordano Persuric istarski proizvodjac pjenusavih vina Misal. Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

Krasna fotografija dr Peršurića i vinskoga barda, Enjingija, na VINISTRI 2006 

Peršurić i Rene Bakalović, VINISTRA 2006Istria does not have a classic climate for the production of sparkling wines, for example is much southern than the French Champagne and is closest to the sea. But by planting adequate clones and experimenting with the production process, Giordano Peršurić started producing sparkling wines. Something that was at first interpreted as madness has grown into a great passion, which caused a large number of bubbles named Misal. Misal today produces about 40,000 bottles a year - is rarely found on the shelves of retail chains, but as according to a legend a French soldier has revealed the secret of sparkling wine production to a local girl and like in the legend that knowledge is transferred to two girls in the village of Peršurići, Anna and Katarina, who continue the story of Misal. We invite you to join us in hommage to Giordano Peršurić and to listen and enjoy Misal.  

 

 

 

 

Branko Muždeka, 1973.- 29.10.2014.

  

Branko Muždeka, our matre d’ - service
one of the very best in Croatia
and the region

Just as Andrej Barbieri is the alpha and omega of Bevanda’s cuisine, so is Branko Muždeka the master of the restaurant – one of the very best in Croatia and the region. The winner of multiple awards as sommelier and drink connoisseur, and a member of the Croatian sommeliers’ club, the drink menu that Branko has drafted for Bevanda is among the most renowned in the region

 Sommelier prvenstvo 2006 u Poreču, gdje Muždeka nezasluženo, za 1 pičlji bod, gleda u leđa Marti Papigi kja nestala nakon ova natjecanja!! Ex ministar Ostojić Veljko i Muždeka!!

 

branko
 

piše: Davor Butković

S Brankom Muždekom u proteklih sam godinu i pol nekoliko puta ostajao budan do tri ili pola četiri. Lanjskoga srpnja, na pokaznoj večeri novog Bevandina menija, Muždeka se igrao ne samo vinima, nego i votkom (uz kavijar) i šampanjskim pivom (uz tartar od govedine black angus, ako se dobro sjećam). Noć je ipak završila velikim šampanjcima, mislim da je bio Bollingerov Grande Annee.

Oko dva mjeseca kasnije rastali smo se uz cigare, crnu čokoladu i port iz 1983. godine, također ne prije praskozorja. I tako dalje, i tako dalje i tako dalje.

Entuzijastičan čovjek

 
No, dok smo se svi drugi oporavljali barem do iduće večeri, Branko Muždeka već je u podne sa svojim užasno toplim, prijateljskim smiješkom dočekivao rane Bevandine goste; prvo mi se činilo da je čovjek bio imun na alkohol, da bih kasnije shvatio da je Muždeka spadao među one sasvim, sasvim rijetke ljude u ugostiteljskom biznisu, koi su se doslovno identificirali s imenom svog posla, i kojima baš ništa nije bilo teško da bi se njihovi gosti osjećali što je bolje moguće pa je tako Muždeka bio u jednako dobroj formi i poslije osmosatnih noćnih kušanja vina i kad je uredno spavao.

Uz to, mislim da je bio uistinu entuzijastičan čovjek koji je iskreno želio udovoljiti drugima. No, Muždeka je, prije svega, bio vrhunski sommelier; jedan od troje ili četvero najboljih u Hrvatskoj uopće. Bevandina vinska lista gotovo enciklopedijske naravi, s vrlo, vrlo malo nepotrebnih vina, s puno hrabrih uvrštavanja...  ( kraj citata)
zpgastro @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.