Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
Blog
petak, srpanj 14, 2017
 

Bila je to moja preduga pauza na Blogu. Od Uskrsa. Hvala ekipi iz HANZA MEDIJA, Hanžeković i JUTARNJI, koja se predstavlja, da kao jedini, pošteno, (???) daju ocjene za DOBRE RESTORANE Hrvatske, probudili su me iz sna!!

Sašo Špiranec koji vodi tu interesnu skupinu i lažno glasovanje, gdje godinama ne glasamo najbolji,  tek poneki odlični, kao Boris Lesić iz Rijeke, moj prijatelj. Pa i voditelj Sašo Špiranec, koji je sam priznao 2014e godine, da nikad nije jeo u restoranu NAUTIKA Dubrovnik ( a taj tada pobijedio s tadašnjom cijenom rižota od škapi 300 kuna, ili ti 40 EUR) ??

Baš sam sreo Špiranca, hvala SEHA rukomet,  na njegovom radnom mjestu, Mala Hiža, Mačkovec, prošle, 2016 godine,  u svibnju. Kako lijepo ruča sa svojom familijom, a ja sam došao tamo, prvi puta, nakon davne 2010 godine,  kad sam zadnji puta, imao još novaca, pa sam si tada, sve platio. Kao što sam previše platio MONTE 2009 godine, isto tada i tako, Dragu di Lovran, te mnoge razvikane restorane, koje sam si mogao priuštiti 2008 do 2009 godine.

Hvala MALA HIŽA, da me ovaj puta počastila, no ja sam za razliku od većine kupljenih glasova, slabo potkupljiv. I moram priznati da MALA HIŽA, ipak bolja od odlična restorana GRGOS ŠPILJA, moga dragog Štefeka Grgosa, ali da MALA HIŽA, mora dobiti jaču nagradu, nego što je već  4 godine zaredom, najbolja u Središnjoj Hrvatskoj. Bilo za IZRAZITU REGIONALNOST i AUTENTIČNOST, bilo za desetgodišnji sastav iste ekipe, što nekad imao samo slavni KUKURIKU Kastav,  dok nije otišao kuhar Tomšić, a onda se sve razletilo!!!

Ja za sada znam samo 2 takva visoko regionalno preporučljiva restorana, HIŽA, te KEZELE u Šumečanima, a da GRGOS nije ipak moderniji interjer, i on bi tu spadao, a da i ne luta sa istarskim i dalmatinskim vinima, što mu začudo,Butković, dobro uočio!!

Jer uvijek me misao vodi na 2005  godinu, kad Hrvatska pobjeđuje Bugarsku u Sofiji s 3 : 1, a mene jedan Bugar, vodi u fantastičan regionalni restoran, sav u drvetu, HADŽIDRAGANITA KUĆA, blizu autobusne stanice u Sofiji, gdje jelovnik od drveta težak, barem 2kg, a sve se nosi u tavama,  pa tako i janjeći mozak s 5-6 vrsti povrća!!! Sad vidim da se zove Hadžidraganite Izba, http://www.izbite.com/en

Za razliku  od desne ruke Saše Špirance, slavnoga Velimira Cindrića, a ujedno i desne ruke, Damira Fabijanića i Mihovila Švigira, a koji vam već LAŽE, kad stalno KAŽE, da se on bavi američkim i evropskim restoranima, ne hrvatskim?

Pa tako, hvala Županu Kranjske Gore, Jane Hrovatu, koji mi financirao dolazak u Kranjsku Goru  na oproštaj od Kostelića 2016e, doznajem u hotelu SKIPASS Kranjska Gora, koji Cindrić proglasio najboljim u Sloveniji, da je tamo bio sa suprugom punih  5 noći,  jeo ala carte, bio u welnessu,  sve free, za 3 stranice u hrvatskom Playboyu.

A ja sam bio pred 10 mjeseci u Golf hotelu AMON, www.amon.si , 3 noći, nikad  nisam ništa napisao, ali sada hoću, pošto je drski Cindrić, u JET SET magazinu,objavio listu 30 najboljih hotela Slovenije, ali bez AMON. A samo AMON, ima ocjenu na booking.com čak 9,5 nakon 520 recenzija stvarnih gostiju!!!  Ne znam da li ima i 3 hotela u Hrvatskoj i Sloveniji, koji se time mogu pohvaliti!!!!

Pa sam tako sreo Velimira Cindrića, kako  dogovara svoju cijenu sa vlasnikom BOŠKINAC, u predvorju ESPLANADE, Da bi se tekst o Boškincu, pojavio puna 3 mjeseca kasnije,  u Playboyu naravno, jer Damir Fabijanić, ne dopušta ovakve Cindrić escapade u IĆE&PIĆE. Uostalom, upravo je Fabijanić, bio najoštriji kritičar, ovakvih DOBRI RESTORANI, davne 2013e godine,kad je upitao koliko je tih ocjenjivača jelo u najboljoj NAUTIKA  Dubrovnik, rižoto od škampa po 300 kuna??? Pa mi se tada Špiranec povjerio, da nikad nije jeo tamo????

Što reći o novoj listi restorana, za koju Špiranec i ekipa dobivaju novce od sponzora, a ljudima kažu kako moraju glasovati, jer se otvorilo puno novih restorana. Tako, tek otvoreni restorani, postaju hitovi. Kao i nekad PARADIGMA Split, koja nestala,  odmah, kako ju je Šprianec otkrio?? I zatvorila se zauvijek!! Isto PRASAC Galvagne u Zagrebu, isto Valssabion u Puli, isto Le Mandrač u Opatiji.

Kako sam zadnje vrijeme,  non stop u Slavoniji, i Osijeku,i Vukovaru, ali i ” Šupku Domovine”, koji se nalazi 40 km istočno od Vukovara, gdje nemaš niti cipele kupiti,  niti električara, niti.. Za sve ideš ili u Bačku Palanku, ili daleki Vukovar?! Pa i taj ” Šupak” ima odličan PRINCIPOVAC restoran, te vrlo dobre restorane Iločki Podrumi i Dunav!!

 Pa gledam kako Špiranec proglašava kao najbolji restoran tamo,  ”ATELJE OKUSA”. U kojem sam ja bio 3 puta za razliku od pokvarenog Špiranca i njegove bratije. Cindrić nije nikada bio tamo, niti u Vukovaru ili Iloku!! 

 Pa to je tek otvoreni restoran, ove 2017e godine, koji svo osoblje pokrao, najboljem slavonskom restoranu,  Klub Waldinger Osijek. Gdje ja uredno plaćam 100% svoje račune jer je najbolji VALUE for MONEY u Hrvatskoj, ili mi plaćaju osječki poduzetnici, lažljivi Špirancu. Ja znam 23 godine,  3 vodeća slavonska poduzetnika, Marka Pipunića, Matu i Ivicu Škoju.

Kao i odličnog kuhara, Tomislava Dukića u hotel OSIJEK ( ujedno i godinama, službenog kuhara nogometne reprezentacije), te odličnog kuhara i vlasnika LUMIERE, Josipa Hunjadi,  gdje sam jeo bar 4-5 puta i sve si ili platio,ili oni koji me tamo vode.

 Jesi zadovoljan kvarni Špirancu i Cindriću?? Ja sam ne doktor znanosti  za tvoju bratiju, kad je Slavonija u pitanju, nego Akademik!! Na puno jelovnika Slavonije, jest potpis mog kolege Borisa Lovrenčića, iz Karanca, koji sada direktor hrane i pića u SUNČANI HVAR. Ali bi  se i on šokirao,da vidi da je neznalica ŠPIRANEC, za drugi najbolji resotran SLAVONIJE, stavio Baranjsku Kuću.  Prekrasno uređena kuća koja živi od autobsunih grupa većinnoma.Koja ima tako dosadni jelvonik, gdje glavni interes ili puževi  ili  pijana krmenadla u rakiji???? A oba sina slavnoga  vlasnika BAJE, otišla živjeti  u Zagreb, pred 2 godine?!

Kao što je ATELJE OKUSA u Osijeku, meni osobno, možda najbolji interijer u cijeloj Hrvatskoj!! No ne znači, da se nakon 4 mjeseca od otvorenja, može nazvati najbolji restoran Slavonije????

Dana 30.06.2017e., u ACI Marinu u Ičićima,na 30 godina ACI, dolazi Ministar Cappeli, a uz vrh ACI, tu je top delegacija HANZA MEDIJA, na čelu s Anom Hanžeković i glavnim urednikom Goranom Ogurlićem!! Posebno Ogurliću prigovaram, da Špiranec godinama, SUSTAVNo daje pijancima da glasaju, a pijancima su najbolji restorani tipa KOTAČ,ŠEKORANJA,PLEŠIVIČKA KLET, što se više roštilja i mesine najesti!! Puno nas, Špiranec namjerno diskreditira!!  Pa mi Ogurlić kaže, da uvijek ima tih grešaka, pa  i kod MICHELINNa, što je apsolutno u pravu!!!

Ali ja mu nudim da njegovi DOBRI RESTORANI budu objektivnij, a da se Capo de Špiranec razriješi ove dužnosti, te postavi netko drugi!!!

Nastavit će se……

 

 Goran Ogurlić, glavni urednik JUTARNJI LIST, te ministar turizma, Capelli, u ACI marini Ičići. Dana 01.07.2017.e Zatim pačja prsa u umaku od gorke naranče i meda, hotel Waldinger, 2015e godine. Desert starijeg datuma iz Waldingera, kruška u čokoladi!

 

 

Slikovnica iz odličnog retorana MALA HIŽA, Mačkovec. Ništa slično ovome, Hrvatska nema!! Izvanredna juha od medvjeđeg luka,česta u Sloveniji,rijetka u Hrvatskoj, ali hvala MALA HIŽA,  oni sve imaju!! I patku i gusku i divljač,puževe, čak ždrebetinu,škampe,rijetke gljive kao smrćki i crni trubači!!

zpgastro @ 21:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 17, 2017
 

SRETAN USKRS.

 

 

Христос воскресе, Навистина воскресе. Среќен Велигден 

Srečne velikonočne počitnice!

SRETAN USKRS. Tako  ja to znam na makedonskom, slovenskom, hrvatskom jeziku!

Hrvati i Srbi koristimo slično, Uskrs i Vaskrs. Makedonci i Slovenci, Veliku noć. Rusi, Francuzi, Talijani, čak i Norvežani, Paska, Pascua, itd.,što dolazi iz hebrejskoga  Pesahu, a taj je praznik isto pao sada!! GENS UNA SUMUS.

Sezacija USKRSA je najava restorana TAČ, da tamo 25.04.2017., počinje raditi kao glavni KUHAR, KUHAR kakav se nikada nije pojavio niti u Hrvatskoj niti susjednoj Sloveniji!!

ZVIJEZDA MEDITERANA!!

Ne smijem više od toga najaviti!!
Ali,  NAJAVLJUJEM sutrašnji  tekst o NAJBOLJEM SLOVENSKOM HOTELU, njegovom restoranu koji jedini u Sloveniji nosi oznaku BIO. O  njegovom igralištu s 9 golf rupa!!
To je BIO HOTEL AMON. U selu OLIMJU, a koje proglašeno najljepše selo Slovenije, a terme Olimija, 6 godina zaredom, najbolje terme Slovenije!! A samo  14 km,od Titova Kumrovca i 7 km od dvorca Veliki Tabor, 10  km od sllavnog vinara Bodrena!!


http://imageshack.us/a/img836/1922/opatijauskrs2011045a.jpg

 

Moji uskrsni tanjuri 2014e. U najboljem kvarnerskom hotelu, MIRAMAR Opatija, kojeg odlično vode Martina Reidl iz Spittaa, i kuhar Arthur Berg!!

zpgastro @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 30, 2017
 

Pizzeria Chello popularnost je stekla s deep dish pizzama koje je u prosincu 2016. predstavila hrvatskoj javnosti. Trudeći se nuditi nešto drugačije, kreativni i inovativni vlasnici, Darijan i Glorija Katalinić, uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, ujedno i glavni pizza majstor Chella, sprovodi u djela, no pomno prilagođava domaćem tržištu, a mnogobrojni zagrebački gurmani to su itekako prepoznali. Bračni par Katalinić, zasigurno je po nečemu u top 10 hrvatskih poduzetnika!! Imaju čak petero djece, a najstariji su glanvi kritičari novih modela pizza!!

U proljeće 2017. Chello ulazi s više noviteta. Prvenstveno se tu radi o dodatnom podizanju kvalitete kroz nove recepte u kojima se koriste visoko kvalitetne namirnice, uglavnom talijanskog porijekla (posebice zero-zero brašno, Polpa rajčice, mozzarella di bufala i druge), ali neke namirnice, kao što su svježe povrće i nešpricani šampinjoni, nabavljaju se u Hrvatskoj.

" Vrhunske namirnice i tanje tijesto nisu pogodne za dostavu, jer hlađenjem gube kvalitetu. Zato nove pizze serviramo isključivo u pizzeriji, na adresi Zagorska 18.", rekao je Darijan Katalinić novinarima na predstavljanju noviteta. "Međutim, svi koji radije pizzu jedu kod kuće, ne trebaju brinuti, dosadašnja ponuda i vrijedni dostavljači i dalje ostaju ovdje. Nova ponuda je, možemo tako reći, nadopuna jelovniku." Na pitanje kako bi okarakterizirao novi dio jelovnika rekao je: "Možemo ga nazvati i proljetni jelovnik, jer ima dosta povrća i svježih namirnica, bogat je okusima i proljetno lepršav."

Glorija Katalinić je idejni kreator koncepta poslovanja, a na prezentaciji je predstavila planove za budućnost Chella. "Jedan od tih planova je da Chello otvori vrata na novoj lokaciji, gdje će dobiti novu ulogu - bit će mali obiteljski restoran s dječjim igralištem, kutkom za dojilje i drugim zanimljivostima, ali će i dalje zadržati pizze kao osnovni proizvod." Korak prema tom putu je uvođenje vinske karte i deserata već na ovoj, trenutnoj lokaciji, u Zagorskoj 18, kao i uvođenje mogućnosti da se, uz pizzu u dostavi, naruči i butelja vina.

"Ideja o sljubljivanju pizza i vina kuha se u mojoj glavi već nekoliko godina, još od prvog Pizza kupa koji je G.E.T. Report organizirao u Međimurju, ali smo tek sad našli dovoljno hrabru ekipu da pokrenemo tu priču.", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i glavni urednik G.E.T. Reporta te objasnio: "Pizza, zapravo, nije fast food, a uz kvalitetne namirnice nije niti loša hrana, takozvani junk food. Kad je to već tako, zašto vinoljupci ne bi uz dobru pizzu uživali u čaši dobrog vina? Tako smo, eto, u Chellu složili malu, ali vrlo kvalitetnu vinsku kartu."

Bitno je da se ne pretjera s cijenama vina, što su u Chellu shvatili pa, primjerice, butelja vrhunske graševine (koja već jest neko vrijeme u ponudi) košta 75 kuna.

 

Image result for chello pizzeria


Na organiziranoj prezentaciji za novinare poslužen je sljedeći menu:

  • Piće dobrodošlice: Maximo Brut pjenušac, Kutjevo d.d.
  • Margherita (polpa, mozzarella, mozzarella di bufala, svježi bosiljak, origano)
+ Malvazija Medea

  • Veganska (polpa, gauda veganska, mozzarella veganska, artičoke, tikvice, šampinjoni, origano)
+ Chardonnay Medea

  • Cinque formaggi (polpa, mozzarella, dimljena ricotta, mozzarella di bufala, dimljeni sir, Grana Padano, rukola, origano)
+ Muškat Dolce anima, Tomaz

  • Chello Italiano (polpa, mozzarella di bufala, prosciutto cotto, dimljeni špek, čardaš sir, dimljeni sir, peperoni veneti, origano)
+ Pošip Ježina, Luka Krajančić

  • American Deep dish (edamer, mozzarella, mozzarella di bufala, šunka, dimljeni špek, umak šefa kuhinje, origano)
+ Vrhunska graševina, Kutjevo d.d.,

+ Pošip Intrada sur lie, Luka Krajančić

+ Merlot Medea

- u ovom slijedu je prepušteno gostima da odaberu najbolju kombinaciju

  • Desert - kolač s jagodom (krema mascarpone - jogurt, brownie, svježe jagode)
+ Chambre d'Amour, Lionel &Cie (Uvoznik za RH: Vinolicious)

 

Novinarima su se pizze svidjele. Najboljom pizzom proglasili su Chello Italiano, a i kombinaciju te pizze s pošipom 'Ježina' Luke Krajančića s otoka Korčule, najboljim sljubljivanjem. Isto tako, jako im se svidjela kombinacija Cinque formaggi (pet sireva) + Muškat 'Dolce anima' Klaudija Tomaza iz Istre.

Iskusni vinski kritičar Željko Suhadolnik, glavni urednik časopisa Svijet u čaši, najboljom je pak proglasio kombinaciju Margherita + Malvazija Medea.

Mustafa Topčagić, glavni urednik Fame, iznenadio se činjenicom da se vrhunska Graševina Kutjeva d.d. može fino sljubiti sa skoro svim pizzama.

"Dakle, varijanta sljubljivanja pizza i vina itekako ima budućnost u Hrvatskoj, samo ju treba razvijati. Drago mi je što je to prepoznala baš ekipa pizzerije Chello, koja konstantno isprobava nešto novo i radi na razvoju kvalitete.", zaključio je Tomislav Stiplošek.

Kušane pizze i vina će biti u ponudi pizzerije Chello od sredine ožujka.

 

Moram priznati da izuzetno rijetko jedem pizze, 3-4 puta u cijeloj godini, te da sam s podsmijehom, godinama čitao Davora Butkovića, te njegovo divljenje pizzeti u propalom Marcellinu, te hvalospjevi Karijolli pizzeria. No, u CHELLO us došla tako velika imena, kao vodeći hrvatski globtorer, famozni Velimir Cindrić, koji dosada od Auustralije, pa do new Orleansa, jeo u restoranima, koji zajedno imaju više od 150 Michelin zvijezdica, pa Domagoj Riba Fish, pa..

Zato ja, Iz 101 razloga, pa čak i tog,a da vlasnici imaju petoro djece, dajem svu moju podršku i priznanje pizzeriji CHELLO. Ali oprez, prošle godine sam tu istu pizeriju, ohvlaio mojoj nekadašnjoj kolegici, lansici poznatog platica wine bar na Trešnjevci!  Odmah je drugi dan uletila u CHELLO, te me napala da joj pizza koju sam joj preporučio, a to je grčka, bila užasna jer je preslana???? Dakle, ako ideš na grčki feta sir, a što možeš očekivati, nego da bude slana??

Zato, prije dolaska, prilaogdite svoje želje i ukuse, a onda izabrite neku od brojnh Chello pizza!!

 

 

Nastavit će se večeras s brojnim fotografijama...........

 

 

Image result for chello pizzeria


zpgastro @ 10:21 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 22, 2017
 

Ja sam zadnjih godina,  više  puta na svom BLOGu, pisao o Michelin vodičima. Vidihttp://zpgastro.bloger.index.hr/post/hrvatske-sanje-o-crvenom-michelin-vodicu-tek-2022-croatian-dreams-to-be-inside-red-michelin-guide-maybe-2022-year/1708528.aspx

Pa se vidi da je Michelin ošao 5 godina,prije,  nego li sam ga ja predvidio?! Ako je to uopće Mihcelin? Kako se Italijani, s pravom ljute, vidihttp://espresso.repubblica.it/food/dettaglio/tokyo-chef-contro-michelin/2066412.html

 

Ili da Tokyo ima čak 227 restorana sa Michelin zvjezdicama,http://www.gamberorosso.it/it/news/1026087-michelin-tokyo-2017-la-mecca-gastronomica-del-giappone-con-227-ristoranti-stellati

 

A što bi značilo da Michelin u Hrvatskoj, nije potrošiio niti 0,5 % svojih resursa, ili budžeta, spram Tokija!! Sablasno mi odzvanja, a Vama?!

 



 

 

Sushi's definitely the star of Tokyo's dining scene but there's so much more to the city's culinary landscape -- and we're not just talking Japanese. Many of Tokyo's Michelin-starred restaurants are European, including 50 French restaurants.



Ili da je prvo napustio Austriju,zbog recesije, pa se iznenada, 2014e, obreo u Budimpešti, koja ima više Michelin zvjezdica, nego naša turistička li Hrvatska, pa..pa.. 101 pitanje meni dolazi?! Potsjeća me kad je ex premijer Sanader, slavio  ulazak Hrvatske u NATO, a isti dan je i Albanija ušla u NATO???

Da li su ti Michelinovci bili u 3 naj originalna hrvatska restorana,  konoba Pellegrini Šibenik, Mala Hiža Mačkovec i konoba Batelina?! Nisu, naravno, kao niti u dubrovačkim,hvarskim i viškim restoranima?! Nema veze ako su ovo Konobe, i u Barceloni je Tapas bar 24 ore, davno, 2007, dobio Michelina!!

I kako to da u meni bliskom restoranu u centru Zagreba, su znali tko su ljudi iz Michelina? Njemački fotograf i Francuskinja, koji se i pohvalili da su spavali u Esplanade , a došli iz Rovinja! Ili zašto je jedino istarski restoran dobio?? Jer Denis Ivošević, direktor TZ Istre, a koji mi ne odgovara na telefon,već 1 mjesec, ima godinama, jake veze u Michelinu!!

 

Ili kako je mogao MONTE Rovinj dobiti Michelina,  ako je zatvoren gotovo pola godine, i do 5 mjeseci, ako je Uskrs kasnje u travnju!! Osobno, sam, u lipnju 2008 ili 2009, kad sam imao još novaca, večerao u MONTE, duša me bolila kako sam skupo to  platio / dan kasnije, manje za za zanimljivije u Valssabion Pula/, a pamtim samo fantstični mus od guščje jetre, mousse de la Foie Gras, i zanimljive dekoracije jela koja su mi donesena!!

 

Vidi moja tri jela koja sam 19.07.2008. jeo u  MONTE Rovinj, možda 2009?!

 

monte-rovinj 005.jpg

Pozdrav iz kuhinje. couvert.

 

monte-rovinj 002.jpg

 

monte-rovinj 008.jpg

 

 

Opširnije sa više fotografija , na moj drugi blog 

 

https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2017/03/20/ako-je-michelin-onda-je-esplanade-zagreb/

zpgastro @ 14:07 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 13, 2017
 

 

Za svaku su pohvalu 2 projekta tvrtke RADOST iz Ljubjane,a koji slave čak 20 godina organiziranja raznih vinskih manifestacija!! Zato pohvale vlasnicima, dr arhitekture, Nini Levičnik i Rado Stojanoviću!

Povezali su Zagreb i Ljubljanu u odličnoj ponudi pjenušaca iz obje zemlje!! U razmaku od 7 dana, hotel Dubrovnik u Zagrebu i hotel Union u Ljubljani,  bili su domaćini festivala pjenušaca, od kojih su 3 proizovđača u top evropskom vrhu, prema priznanjima!!

To su legendarni Janez Istenič iz Bizeljskoga, a koji je 1958 u Londonu, branio boje omladinske nogometne reprezentacije Jugoslavije, Sirk i Bjana, iz Goriških brda, Slovenija te obitelj Tomac iz Jastrebarskoga-Plešivica, Hrvatska!!

A za njihovim leđima galopiraju i sestre Peršurić i MISAL, Šember, Puhelek, Dvanjščak-Kozle,  iz Hrvatske, te puno Slovenaca!!

 



Photo by dr Julio Frangeš, Zagreb

 

 

 

Ovo je  bio žiri i njihove ocjene u Ljubljani:

 

Prijavljene pjenušce su u 2 komisije, ocjenjivali: 
Dušan Brejc, enolog, glavni predsednik komisije
Ivana Valić, enologinja i sommelierka, predsednica komisije

Članovi komisije:
Ivo Kozarčanin, novinar, 24 sata, Hrvaška
mag. Janez Istenič, enolog
Marija Vukelić, WSET
Urša Cvilak, urednica, revija Pet Zvezdic, Slovenija
Primož Gregorič, degustator
Jože Rozman, sommelier in publicist
Darja Bovha, enologinja
Vanja Mramor, degustatorka in sommelierka
Matjaž Zakrajšek, gostinstvo Union hoteli d.d., Ljubljana
Ivan Jug, sommelier, restavracija Noel, Zagreb
dr. Nina Levičnik, sommelierka in degustatorka
Rado Stojanovič, direktor Salona penečih vin ZG in LJ

Najviše ocjenjena vina 4. Salona penečih vin v Ljubljani
Bela, pjenušci
1. mesto:
87,80 točk - 
Istenič, Prestige, 2011, Posavje - Bizeljsko-Sremiški
2. mesto:
86,60 točk - 
Hiša vina Doppler, Penina Diona, 2010, Podravje - Štajerska Slovenija
2. mesto:
86,60 točk - 
Zlati grič, Konjiška penina bela, 2009, Podravje - Stajerska Slovenija
 

Rose, pjenušci
1. mesto:
88,60 točk - Bjana, Bjana Brut Rose, NV, Primorska - Brda
2. mesto:
87,80 točk - Čarga | Since 1767, Donna Regina Rose, 2013, Primorska - Brda
3. mesto:
87,20 točk - Silveri, Silveri Cuvée brut Rosé, NV, Primorska - Brda

zpgastro @ 10:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, veljača 17, 2017
 

Nakon 20 godina uspješnih slovenskih priredbi, Radostne prireditve s velikim su uspjehom organizirale 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu.

 

U Zagrebu se u subotu 11. veljače, u hotelu Dubrovnik okupilo 40 slovenskih i hrvatskih proizvođača pjenušaca uz nekoliko zanimljivih pjenušaca iz Italije te pjenušavih vina Francuske i Španjolske poznatog hrvatskog distributera Vivat finih vina. Salon se održao uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, SLO-CRO Poslovnog kluba i Turističke zajednice Zagrebačke županije.  

 

Salon je posjetilo više od 500 posjetitelja, A ja bih oččekivoa, uskoro, barem 1,500 posjetitelja, a koji su imali prigode u 5 sati Salona kušati oko 100 etiketa pjenušavih vina. Bio je to, kako su rekli posjetitelji  “pravi raj za istinske ljubitelje pjenušaca jer Zagrebu je doista nedostajao jedan ovakav događaj”.

 

Hotel Dubrovnik, bio je domaćin hrabrog susreta Slovenije i Hrvatske, u pjenušavim vinima. Ne, to nema veze s politikom, nego potrošnjom!! Slovenija i  Hrvatska odlično surađuju, ne samo u skijanju i jedrenju, npr., nego baš i u pjenušavim vinima. 2 najrenomiranija slovenska i hrvatska proizvođača, Zvonimir i Tomislav Tomac iz Jastrebarskog, te Janez i Miha Istenič, iz Bizeljskoga, ne jednom, zajedno su prezentirala svoje pjenušce!!

 

Image result for istenič

 

 

https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2017/02/17/sampanjski-poljubac-slovenije-i-hrvatske/


 

zpgastro @ 09:10 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 20, 2017
 

Novoizabrani USA predsjednik, Donald Trump, već ima svoj trag u našoj Hrvatskoj!! Ne kroz bivšu suprugu Ivanku trump, koja je nazočila, u Opatiji, izboru miss Universe, mislim 2005e, nego krozsvoju kontroverznu  American Academy of Hospitality Sciences, a kontorverznu zato,  jer joj je na čelu, izvjesni Joseph Cinque, kojeg i jedan, ozbiljni The Guardian, a koji ga naziva mobster, ili ti mafijaš!!

A sam Donald Trump, ne pokazuje nikakav interes za gastronomiju!! Najčešće jede Mc Donalds, čak i na svom poslovnom mlažnjaku, a najćešće burger i krumpiriće.

Najpoznatija nagrada ove Akademije, jest tar Diamond. U Hrvatskoj je imaju samo 2 restorana. GALLO u Zagrebu ih ima 3, a slavni PLAVI PODRUM, u Opatiji, 2 takve nagrade.

Detaljnije sa fotografijama, na

 https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2017/01/20/donald-trump-i-njegovi-restorani-gallo-i-plavi-podrum/

plavi-podrum-11

2 DIAMOND AWARDS tanjura u PLAVI PODRUM Opatija

gallo-trump2
zpgastro @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 18, 2016
 

 

U petak, 16.12.2016.e  u prodavaonici 602, KONZUM Remiza-Ljubljanica, u odjelku toploteke, kupio sam Oslića bez glave, koji mi odmah izgledao kao raža!!
 
Bio sam u šoku, jer sam ražu  jeo dva puta u životu, u poznatoj Maretini, u Viškovu iznad Rijeke i ribarnici u Voloskom!
 
Kad sam došao kući, stavio ribu na tanjur, odmah sam uočio tipićne, tanke i staklene kosti raže!!!
 
Od kuda se RAŽA pojavila u KONZUM-u, koja je rijeđa riba, nego crni bakalar koji trenutno KOZNUM prodaje!! I da se peče i prodaje kao oslić??
Tekst se nastavlja sa fotografijama, na  


 
 

zpgastro @ 16:53 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, studeni 29, 2016
 

Gastronomija spaja ljude i čini nemoguće. Gradiška, bolje poznata,kao bosanska Gradiška, njen restoran ĐERDAN, koji se nalazi, doslovno  na samoj granci, učinilu su čudo! Iako mi  je prvi dojam bio nevjerica. Iz Okučana, pa preko mosta na Savi, ulazimo u Republiku Srpsku, ali nigdje  oznake, '' Dobrodošli  u Republiku Srpsku '' ili '' '' Republiku Bosnu i  Hercegovinnu''??

 Zatim,  kroz ogradu na granici, gledamo naše odredište , restoran ĐERDAN, koji se nalazi prije samoga graničnoga prijelaza?? Iako nije bila posebna gužva na granici, naš minibus je čak 16  minuta stajao, a mi smo bespomoćno gledali naše konačno odredište, do kojeg bi bilo samo 20 ak sekundi  pješice!!!

Ovo mi je još  ''luđe'', nego nekad slavni restoran Kalin,koji je pola u Hrvatskoj, pola u Sloveniji,i kojeg je na koncu ubilo i zatvorilo, upravo to i  neuvđenje Schengena između Slovenije i Hrvatske. Poput Đerdan-a, vidiš KALIN iz Bregane, i za ex Yu države, samo par koraka i ti si unutra, a sada ti niti tisuću jedan korak ne pomaže,  dođeš do granice Mala Bregana, pa malo brže krenulo,  kad ono stigli i tu Sirijci,  pa stigla žilet ograda, i KALIN-a više nema, do daljnjega!!

Želimo da se ništa slično ne dogodi restoranu ĐERDAn i njegovimm vlasnicima, Gordan Šurlan, a glavni kuhar je njegov brat Vladan.!! Hvala njima, pa tvrtki GET REPORT iz Zagreba, te maldoj istarskoj vinariji Medea, na nezaboravnoj večeri, uz velika  imena hrvatskog gastro novinarstva, kao Urednica DOBRE HRANE, Jutarnji, Ribafish, itd.it.

Ne pretjerujem zbog bombastična naslova. Jer su  me prvo kao nekoga hrvatskoga gastro znalca, ugodno iznenadili, bilo vinarija Medea, možda i najbolja Value for Money istarka vinarija, po cijenama, kao da je slavonska!! Te gospođa Ružica Jukičić iz Zagreba - višestruko međunarodno nagrađivana chefica te licencirana ocjenjivačica svjetske kuharske organizacije. Na zadnjoj poziciji je bila kao glavna kuharica u Blue Sun KAJ hotelu u Mariji Bistrici, a navodno odlazi u neki znani dalmatinski hotel.

Donosila je odlična jela , naizmjence, s kuharom Draganom  Šljivićem iz Banja Luke - višestruko međunarodno nagrađivan chef, jedan od najboljih i kuhara u regiji, trenutno glavnim kuharem najpoznatijeg restorana Monogram u Banja Luci. Ipak je jedno, bitno odskočilo. A to je Masna slasna - pačji confit, barrique smokva, mlinci koje je napravila samo Ružica Jukičić.

 I da radost bude veća, uz to jelo  je sljubljena Malvazija Medea Montiron iz vinograda starog 35 godina. Iako je kritičari  ocjenjuju kao jednu od najboljih malvazija berbe 2015, ja sam kao AntiMalvazijac / na Vinistri 2016e u 2 dana, nisam popio malvaziju osim Kozlović Malvazija-Sauvignon cuvee./, unaprijed vrištao zašto malvazija uz pačji confit.

 

I  pogriješio!! Ovo sljubljivanje me toliko oduševilo, jelo posebno, gdje je ova smokvica, odležala čak 5 sati u rečenoj Monitron malvaziji,  da sam kod organizatora iznistirao na ocjenjivanju svih jela. Na tajnom glasovanju, od 33 stručnjaka, predložena su samo 4 od 7 jela kao najbolji /slastice nismo ocnjenivali/, a onda je moj favorit, SLASNO-MASNO, pomeo sve sa čak 22 glasa, slijedeće jelo biftek sa samo 6 glasova, pa janjeća rolada, pa...

 

Ovaj  POUČAK pamtit ću cijeli život. Možeš imati  i odličnu janjetinu sa šparogama, biftek sa pohanim kozjim sirem i 101 dodatkom, ali te pobjedi možda najjeftinije jelo u nabavi i najjednostavnije!!

 

Poruka chefu Ružici. Patentirati ovo jelo i ponuditi ga čak i u Dalmaciji!!

djerdan-15

 

djerdan-14

 

 

 

JELOVNIK 

1. Rose Cuvée 2015., Medea - piće dobrodošlice
Pašteta restorana Đerdan (Vladan Šurlan)

2. Malvazija 2015., Medea
Mala s kamena - marinirana trilja s biskvitom od hrena, perle od limuna s Aurum maslinovim uljem (Ružica Jukičić)

3. Chardonnay 2015., Medea
Puretina a'la Genovese - pureći minjoni s lizalicom od parmezana, marinirana baby mozzarella s duvan čvarcima (Dragan Šljivić)

4. Malvazija Montiron 2015., Medea
Masna slasna - pačji confit, barrique smokva, home made krpica (Ružica Jukičić).

 
5. Merlot 2015., Medea   Janjeća rolada - rolana janjetina punjena sirom i suhom rajčicom, šparoge (Dragan Šljivić)

6.  Teran 2015., Medea
Carska - karamelizirana svinjska potrbušina, krema od celera, sotirani poriluk, vrganji i celer (Ružica Jukičić)

7. Merlot Punta Greca 2013., Medea
Bbq steak - biftek, pohani kozji sir, bbq sladoled na tostiranom bademu (Dragan Šljivić).

zpgastro @ 10:38 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 4, 2016
 

 U Zagrebu, na adresi Zagorska 18, otvorena je nova lokacija popularne pizzerije Chello. Popularnost je stekla s deep dish pizzama koje je u prosincu 2011. predstavila hrvatskoj javnosti.

Trudeći se nuditi nešto drugačije, kreativni i inovativni vlasnici, Darijan i Glorija Katalinić, uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, ujedno i glavni pizza majstor Chella, sprovodi u dijela.

Među ljubiteljima pizza Chello nalaze se i mnoge poznate osobe, kao na primjer Andrea Andrassy, Duško Ćurlić, Asim Ugljen i drugi, redom gurmani koji znaju prepoznati kvalitetu.

Otvaranjem nove, veće i ljepše lokacije, očekujemo još noviteta i sigurni smo da će i nova lokacija pizzerije Chello biti nezaobilazno odredište najvećih gurmana i ljubitelja pizze.

Otvorenje je proslavljeno 9. rujna

  • Izrađena je i poslužena najveća deep dish pizza - gotova je imala 7,25 kg !
  • Michael Yuknis iz Chicaga izradio je Chicago style deep dish pizzu prema originalnom receptu. Gospodin Michael je došao u Hrvatsku u vrijeme ratnih zbivanja, početkomo 90ih, za što veliki pljesak!
 

Moje je skromno mišljenje, da se CHELLO voli, ili ne voli, nema tu sredine. Prije svega,  ja uopće ne odlazim u pizzerie, jedem pizzu 2-3 puta godišnje, al da je Chello bio izazov, govori i podatak, da je do mene, sjedio nit manje, nit više, neg kolega Velimir Cindrić, Hrvat koji je jeo u najviše svjetskih restorana, s Michelin zvijezdama!! Od New Orlenasa do Sydney-a! Također ,  inače ne jede pizze, ne ocjenjuje pizze, kao što to radi naš kolega Davor Butković!!

 

Što se meni dopalo?? Da na stolu ima čak 6 raznih začina (vidi foto).  Ta Chicago style pizzu, koja se peče u tavi, poput bureka, vole i uspoređivati s bosanskim pitama. Mene asocira na pečenje ispod peke, jer je pizza sočnija.

A vlasnici se hvale, da imaju odlična snabdijevača za nešpricane šampinjone i da su jako zadoovljni mozarelom koju dobivaju, a to su 2 od 4-5 bazičnih sastojaka pizze!

A nije mi se dopalo, što morate paziti i reći unaprijed za origano,  jer Chello po defaultu ne stavlja to, kao niti masline!! Kao što sam rekao, svejedno mi se jako dopalo / iako uvijek i uvijek stavljam origano i masline/ , ali kako  se meni dopalo, tako se mojoj djeovjci Gracieli, niti malo nije dopalo, dan poslije! The day after, Opening of Chello. Po mojoj preporuci je jela grčku pizzu kakvih nemamo baš u Zagrebu, špinat i feta sir, ali da joj bilo jako, jako slano. Uh,  ako je feta, a što drugo može biti?!! Gospodin Micheal, kojeg sam neki dan sreo u Kaulfandu, i s kojim sam komunicirao francuski,engleski i hrvatski (!!) rekao mi '' Ako se vašoj djevojci nije dopalo, sigurno dolazi s jadranskoga mora''.

 

Toćnoo!! Za ljubitelje jako tankih, hrskavih pizza, možda Chello nije izbor, ali za nas mnoge, jest!!  Ne možemo svi biti jednaki, pogotovo ne u pizzama!!

 

I na kraju da pohvalim orginalni sanitarni čvor,  koji se nikad više ne zaboravlja, ali da pokudim i preteške stolice, valjda 10 kg debelog drveta!

Opširnije i s fotografijama:https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2016/10/04/otvorena-pizzerije-chello-u-zagorskoj-ulici-u-zagrebu/




zpgastro @ 10:56 |Komentiraj | Komentari: 0