Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Analize nestanka aviona MH-320, afera ministrice Opačić,poraza Garija Kasparova!!
 
Blog
subota, prosinac 13, 2014
 

U hotelu Antunović je održana odlična prezentacija projekta istarskoga terana, novoga spora između moje Hrvatske i meni, tako drage Dežele Slovenije.

Ovo je dosada, ne samo meni, bio najbolji ikada organizirani vinski skup u Hrvatskoj. Pregledno s čak 100a-k sudionika, kojima mladi ljudi, izuzetno brzo mijenjaju 500-ak čaša u opticaju!! Odlični obrazloženja, od uvodnog govora prof. Edi Maletića s Agronomski fakultet u zagrebu, na čelu ekipe od čak 7 experata koji su u 2014oj, objavili znanstveni rad na njemačkom jeziku, s engleskim naslovom '' Ampelographic and genetic sudies into Teran/Refošk grapes in Istria ( Croatia) – one or two varietes? Gdje je znastveno dokazano da su Refošk i Teran 2 vrste grožđa i vina, a da Slovenci pri EU, su zaštitili prvo kraški teran kji se radi od Refoška, pa poslije makli ''kraški'' i ostavili teran?

 

Pročelnik istarske županije za gospodarstvo, iznio je smiješan i kontrastan primjer, gdje su Slovneci i istirjani, pri EU, zaštitili pri EU, s danom 28.06.2013.e, istarsku kozu, a to sada pokušavaju i za istarskoga magarca, kojeg nema u Sloveniji. Na skupu u Zagrebu, bilo je akreditirano i nekoliko slovenskih novinara, na čelu s odličnim www.vino.com

 

Kasnije se u živo, uz vođenje stručnjaka, kao Darko Baretić, Danijela Kramarić i Sandi pariz, prišlo janvoj degustaciji desetak maldih, pa ond ai odležanih terana. Ispalo je da sam slučajno, postavio pitanje dana. Jer nigjde nisu bile navedene cijene mladih terana, pa smo i to doznali. Tako je odličan AGROLAGUNA, koji je po nekima napravljen po starima metodama naših djedova-nonića, samo 40 kuna, Kozlović, najjači ne samo istrijanski, nego i hrvatski brend, 65 kuna,  svi ostali skuplji i Trapan teran čak 100 kuna. 2 poznata sommeliera koji u Zagrebu vode 2 super poznata restorana, rekli mi '' tu s Kozlovićem i prestaje prihvatljiva cijena nabave''.

 

Ako smo došli u Antunović da pomognemo, ako su već istrijani i organiaztori Vinistra i Vin Arts tako fantastično sve organizirali, onda  i istrijani trebaju misliti o svojim cijenama, jer ovo su mlada vina, pa neki kao novi predsjednik VINISTRA, Benvenutti, nije još mogao niti dati svoj mladi teran. Neki su iz bačva samo donijeli nešto u Antunović.

 

Na kraju, pljesak i Gianfranco Kozlović, za odličanu ideju '' ZABRANJENO VOĆE'' , etikete koje su naljepljene na svaki predstavljeni Teran.



U sredini, Gianfranco Kozlović, autor slogana Teran zabranjeno voće. Najjači je hrvatski vinski brend, nedavno, 02.12.2014.e, u prestižnom ljubljanskom JB restoranu, tražila se karta više za večeru s Kozlović vinima!!


 



 



 

Siniša Lasan, tek 1. Zagrepčanin koji postao Sommelier prvak Hrvatske, a do nejga sjedi vlasnik restorana TRIOLOGIJA, Boris O., gdje Lasan radi, i koji najbolji restoran Zagreba prema trip Advisor.



 

100ine i 100ine čaša, su mladi entuzijasti iz hotela Antunović, te organiaztora Vinistre i VinArs, ekspresno mijenjali. Odlična, odlična organizacija!!



Huan Carlos, alias Željko Bročinović. Vjerojatno, uz moje Opatijce, Danielu Kramarić i Klaudija Jurčića, najškolovaniji hrvatski sommelier. Iza njega, s čašom, pukovnik Emil ( al ne Tedeschi) Prdec iz Maistre. Višestruki sommelier prvak, poznatim po policijskim progonima koje mi radio u svom Rovinju i Zagrebu,a nedavno to pokušao i u krasnom Ambasador Opatija.

 



 

 

Prof. Franjo Francem, moj učitelj u AGROKOR Akademij vina. Fala Bogu, da netko, kao Daniela kramarić i on, govore francuski sommelier jezik, a ne ovaj imperialistički engleski, kao za nedavnog sommelier prvenstva u Opatiji. Comprende? Vachier's Anglois. C'est vrai!!

Do profesora, sjedi Darko Lugarić, suvlasnik najbrže napredujućeg Zg restorana, AGAVA, kojeg Davor Butković, 2011e, nezahvalno proglasio najboljim turističkim restoranom grada Zagreba?? Jer je u Meki turista lociran, pa što? Darko je nedavno u Oaptiji, osvojio nezahvalnu drvenu sommelier medalju, kao4-ti najbolji u Hrvatskoj.

zpgastro @ 12:14 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, studeni 29, 2014
 

 

U Esplanadi je počeo i 9.  vino.com.hr, organizatora, prof. Ivana Dropulića. Za mene najbolji hrvatski vinski sajam, još kad bi se preselio možda u boćarski dom, da imamo više prostora kao VINISTRA, ili smanjiti broj izlagača. Ili još smanjiti gastro izlagače u šatoru, a tamo postaviti više vinara. Npr., najjači hrvatski brend, Kozlović, nisam mogao nikako pronaći, jer je Gianfranco Kozlović bio u jednoj maloj prostoriji Esplanade, bez ikakva znaka, nizak je, i od silnih gostiju na štandu mu, nekoliko puta sam prošao, ne vidjevši ga.¸Iza 1600 sati, nastaju strašne gužve, razlog je i niska cijena ulaznice. Samo 100 kn. U usporedbi s čak 250 kn, za festival vina u Ljubljani koji je bio par dana ranije.


Karakteristika ovoga vinskoga festivala su i brojne radionice. Od besplatnih pa do ''hoštaplerskih'' po cijenama od 950 kuna, za samo 5 čaša Chateau Angelus, vertikala, 2007 do 2011, uz odležani biftek, te moderatora, najtrofejnijeg CRO sommeleira, Klaudije Jurčića, te 850 kuna,  da doznate '' Zašto su KRUG šampanjci najbolji na svijetu?''.  Uz moderatora, Sandija Pariza iz Pule, najraspjevanijeg, ex sommelier prvaka Hrvatske, Ali  uz samo 3 čaše toga šampanjca, ovdje već ima i 3 delicije, kao lagano pečena guščja jetra, sortirane trube i tartufi, te Krug Vintage 2000 – srneći file, krema od cikle, karmelizirani pastrnjak. Moram doznati što na hrvatskom jeziku znači ''pastrnjak'' jer se bojim da tu riječ znam bolje na slovenskom ili engleskom ili francuskom jeziku?

 

Odlična je bila radionica turskih vina CORVUS, a nisam, kao i mnogi, imao pojma, da Turska, kao moderna muslimanska zemlja, ipak proizvodi vina? 13:00 – 13:45 h 

moderatori: Resit Soley i Marin Berovič

tema: CORVUS WINEYARDS – SUVREMENA TURSKA VINA

opis: Turska sa svojim 1000 autohtonih sorti pripada zemljama Starog vinskog svijeta. Vinarija Corvus je primjer nevjerojatnog uspjeha vinarije nepoznatog vinskog svijeta. Arhitekt Resit Soley je izvanredno talentiran turski vinar koji proizvodi na otoku timijana Bozcaada bordoška vina standardnih sorti u kombinaciji sa začinjenim avtohtonim sortama. Merlot, shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec na južnim padinama otoka (Yerebakan Mevkii) Resit kombinira s lokalnim sortama cavus, kuntra i karalahana i sa sortama vasilaki i bogazkere, koje nisu autohtone na otoku. Vino od stolne sorte cavus – Teneia bilo je u čašama predsjednika Baracka Obame, kraljice Elizabeta II i pape Benedikt XVI . U radionici, namjenom enološkim ekspertima, vinskim sladokuscima i stručnjacima predstavit čemo Resita Soleya i njegov izbor vrhunskih vina.

Vina je na izvrsnom engleskom jeziku, prezentirao sam Resit Soley. Dopalo mu se kao arhitektu, da ga sluša i proba Alfi Kabiljo, također arhitekt po obrazovanju, najpoznatiji kao muzičar, i Jalta Jalta, a najmanje kao vinski zaljubljenik. Požalio se da južni turski otok, gdje ima vinograde, je po 1. puta, nakon 55 godina, napala peronospora. Možda utjeha za masovno izgubljeni Pošip na otoku Korčuli, u berbi 2014 ( kupujte brzo zadnje Pošipe jer će poskupjeti) gdje isto 50ak godina nisu znali za peronosporu. Ovo kišno ljeto, nije poštedjelo, kao što čitate, niti najjužnije dijelove Evrope.

 

 



Uz legendarni Pošip, koja je najveća žrtva kišnoga ljeta 2014e, tu je i sorta koju ne treba previše žaliti, Portugizac, koji je uglavnom na obroncima Plešivice kod Jastrebarskoga, te nešto malo u Slavoniji. Na slijepom testiranju čak 13 uzoraka, u AGROKOR Akademiji vina, njih 9 je proglašeno da nije za piće i prodaju, a tu su se našla i 2 ultra poznata hrvatska vinara. 3 Portugizca su prošla sa solidan, a samo je jedan, ocijenjen vrlo dobar, Portugizac Draga Režeka. Gdin Šember, na otvorenju Festivala u Esplanadi, brani Portugizac i ove 2014e godine, da je on poznati kao ''kiseli'', kao.. Pa tko voli, nek izvoli. Nama su neki bili na bačvu, dva portugizca na metal, a kod svih su probijale strašne kiseline. Prijatelj Šembera, i jedan od 5 najboljih hrvatskih vinara, Zvonko i Tomislav Tomac, rekli su da ove godine nisu niti radili Portugizac, čak, niti za sebe!! A odlični restorani, Grgos špilja kod Bregane i TAČ u Zagrebu, nisu niti uzeli Portugizac ove godine, kao i Milenij hoteli Opatija, koji su svi točili hektolitre Portugizca ranijh godina.

   U Esplanadi, se pojavio i Siniša Lasan. U hotelu Ambasador, Opatija, novo okrunjeni kralj sommeliera Hrvatske, na 17-om prvenstvu dosada! Prvi Zagrepčanin, a dosada, smo, samo 2006, imali i Zagrepčanku, Martu Papigi. Kojoj sam i ja malo pomogao, u tijesnoj pobjedi nad Brankom Muždekom, kojeg tada, nisam niti poznavao, a poslije postali prijatelji, a gđu Papigu, nikad više vidio od 2008 godine?!

U hotelu PICAL, Poreč, nije bila dobro izvedena separacija finalista, pa sam se došetao do nje, koja je bila zadnji finalista, i rekao joj da su oboje pogriješili, na Peršurić pjenušac gdje je dan Vintage, a on ih nema!! Rekla mi, da niti ona to nije znala?!

 

Lasan je dominirao natjecanjem, u finalu je pokazao i dozu simpatične drskosti i samouvjerenosti. Zgrepčani su uzeli i 4.to i 5.to mjesto, Darko Lugarić, suvlasnik AGAVA, te Ivan Jug, sommelier slavnoga Apettita. Malo sam bio razočaran kvalitetom u finalu, i vidjela se odmah razlika ''istarska škola'', 2 finalista iz MAISTRE Rovinj koji nisu znali kod Enjingija i Krauthakera i Iloka, što sam i ja znao, ali su zato, znali sve o vinima iz Novog Zelanda i Njemačke?? K tome, obadvojica su pokušala sljubiti neko vino, uz juhu od kestena-marona?? Dok je Lasan drsko rekao '' preskačem ovo'', kao i predsjednik žirija, Sandi Pariz, koji je rekao da je to ispravan odgovor. To svi znamo, nema vina uz juhu!! Pa još Malvaziju uz juhu od marona?? Pa to ruši temelje enogastronomije? Lugarić i Jug iz Zagreba, bar jedan je zaslužio finale!! Njima to ne bi palo na pamet!!



Pobjednik Siniša Lasan ( počeo u hotelu Antunović, danas u restoran TRIOLOGIJA, vodeći u Zagrebu, po 500-ak recenzija u TRIP ADVISOR!!)




Sandi Pariz iz Pule s mikrofonom, a gleda u kameru, Nenad Kukurin, KUKURIKU hotel, gdje se začela nesretna Kukirkuuuuu koalicija koja bacila na koljena Hrvatsku!!




 

U prvom planu, s naočalima, počasni predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, gdin Nino Dusper, dipl.ing.arh.




 



Tomislav Tomac i supruga mu Martina.




Chief Branko Ognjenović i ''kuhari bez granica'', konačno nema džabe žderanja u Esplanade, samo humanitrno!!



Najjači hrvatski vinski brend, Gaincarlo Kozlović ( do njega stoji mladi vinar Korak), a koji ima 02.12.2014.e promociju crne Santa Lucije, u JB Ljubljana!! U Zagrebu dosada nisam bio pozivan, jer mi Gaianfranco otkrio, da je puštao Sašu Špiraneca da poziva PRESS u njegovo ime??? Isti onaj kojeg sam prozivao, a nedavno se pokazalo s pravom. Čak 1,3 milijuna kuna, je bahati Nadan Vidošević, u ime HGK, uplatio na privatni računa Saše Špiranca, za promociju 2 vinska sajma??? Samo samo Damir Fabijanić i IĆE&PIĆE i ja, prozivali za ovo!! Jedva čekam da odvjetnik Marijan Hanžeković, nakon preuzimanja EPH, počinje raditi i akdrovske rošade, i podreže krila EPH gastro jastrebovima na čelu sa Špirancem i Butkovićem. špiranec je u firmi VINART, partner, nit manje, nit više, s poznatim poduzetnikom Ernestom Toljom. Imaju bonitetnu ocjenu B2. A ima i tvrtku .www.wineacademycroatia.com, zajedno sa Zoranom Paunovićem. A ima i tvrtku ARS, za koje nema podataka u Poslovna.hr




 VINSKE NOVOSTI

 

Tvrtka Akrobat vina, u vlasništvu mladoga, ali ambicioznoga Dine Kušana, www.vina-acrobat.hr, otvorila je vinoteku na starom mjestu u Prisavlju, gdje su nekad stolovala, Vivat vina.

Uz eksluzivne uvozne linije, kao što su najbolje čaše Zalta ( iako nas na tek završenom Festivalu u Esplanadi, uče da Riedl čaše čine razliku?), jedinsvena vina na svijetu Dr Loosen, najbrendiraniji možda, Gaja, pa Marjan Simčič, te šampanjci Billecart-Salmon, tu su i ostale vinske i gastro ponude.



 

 






Neki kažu da ZALTO, ne RIEDL, čini razliku. Tako sam iščitao i u njemačkoj reviji, pod nazivom teksta '' Die Frage der richtigen GLASER''



zpgastro @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 20, 2014
 

 

Ovaj utorak, 18.11.2014.e prisustvovao sam više, nego zanimljivoj novinarskoj konferenciji Slovenskog festivala vina, u hotelu Union Ljubljana. Festival počinje 20.11.2014e, s 96 izlagača. Istovremeno, na održanoj konferenciji u hotelu Esplanade, Vino.com je najavio više od 300 izlagača na predstojećem festivalu u Zagrebu,u hotelu Esplanade, a čulo se da je beogradski sajam vina otkazan!! U zadnji momenat!!

 

S lijeva, Lidl Slovenija, direktor hotela grand Union, organizator ljubljanskog sajma vina, gdin Stojanović, desna ruka, Nina Levičnik, gđa Anka i odličan projekt djece i gastronomije

Iako je ''jasno'' da je zagrebački festival veliki pobjednik, ako tu ima pobjednika uopće, iako se sve gleda kroz broj izlagača, kao što godinama, hrvatski turizam, do besvijesti, javno broji, koliki je bio broj noćenja, a ne prihoda od turizma?

 

Ono što je Ljubljana bolje od Zagreba uradila, ili bolje rečeno, inovativnije, to su posjete osnovnoškolaca, u okviru projekta, www.kuhnapato.si. Te njihove gastro radionice.


Ljubljana si je prigrlila i slovenski LIDL kji ne žali novca za Enogastro događaje, pa tako se bira i najbolji mladi vinar, kao LIDL mladi vinar.

Zatim tu je hvale vrijedan projekt '' Ljubljanski krožnik'' , sa starim jelima Ljubljane, atraktivnih imena. Kao ''hopel popel'' , ''leteći žganci''. A koje je odlično prezentirao glavni kuhar Uniona i vođa slovenske kuharske reprezentacije, gospodin Janez Dolšak. Koji voli nastupati i u Hrvatskoj, gdje je npr. , na prestižnom međunarodnom natjecanju, Biseri Mora u Makarskoj,godine 2009, osvojio srebrnu medalju.

 

 



Kuhan goveji jezik, sladoled iz kozjeg sira (!!), bučino ulje i umak od senfa



Goveđi rep s tamnim umakom, Unionov hopel popel , kuhano povrće i pire od pastrnaka. Obrati pažnju na ovaj bjelkasti polumjesec. Urađen je od gornje i donje kolerabe, te repe!! Moram priznati da sam korabu 1. puta jeo u 49oj godini, hvala slavnom Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, a sada tek drugi puta!! Ja nikad nisam vidio u nekom hrvatskom restoranu, da se nudi koraba? A u Slovneiji, eto, 2 slavna kuhara!!



Torta rigojanči, sladoled od maline, palačinke sa sirom i štrudla od jabuka

 

Osobno sam, zadnji puta, bio već davne 2009 na ljubljanskom festivalu, kad je isto bilo jako puno izlagača, preko 200, a i s nekim i hrvatskim vinarima, predvođenim osebujnim Matuškom. Na nekim mjestima posebno u hotelu Slon, pa i Union, stvarala se nesnosna gužva, a tada odličan prostor centalne ljubljanske pošte, jest izgubljen ( meni najbolji koji sam ikada igdje vidio s enormno visokim stropovima, s puno zraka).O festivalu gledaj na http://www.slovenskifestivalvin.si/

 

Tako, ako Zagreb prate rekordi, prati ga i ogromna gužva, posebno zadnji dan. A to neke jako smeta. Razlog za gužvu u Zagrebu, jest i niska cijena od samo 13,5 EUR, dok je Ljubljana čak 30 EUR, a nedavno u restoranu TAČ Zagreb, održan festival oranž vina, koštao je 33 EUR. Na press konferenciji za Zagreb Vino.com, rečeno ja da će biti čak preko 300 izlagača, vina, među njima i iz egzotične Turske, ali i hladne Rusije? To me nagnalo za novinarsko pitanje, jer kad sam bio u Poljskoj, naučili me da su presjeverno i da ne proizvode vina, osim nešto malo oko Krakova? Odgovoreno mi je da ruska vina doalze iz krasnodara, a po dr Krauthakeru, radi se o slavnoj 45-oj paraleli, na kojoj se nalazi i Krasnodar i Kutjevo, npr.!! Vinska paralela!! Vidi http://vino.com.hr//




 

Na konferencije smo obaviješteni, da se sajam vina u Beogradu, otkazao u zadnji momenat, što je žalostno i pokazuje vinsku krizu, koja će ove godien kulmirati, zbog najgore berbe u ovome stoljeću!! Baš su mi otac i sin Erzetić, ali iz ČARGA Goriška Brda, koje sam upoznao u restoranu JB Ljubljana, rekli da se ovo više mroalo dogoditi, jer godinama imamo u slijedu, najbolju, pa opet najbolju godinu ikada, dok sve , očekivano, nije puklo!!

 

Po završetku divnog predstavljanja hotela Union i ljubljankog krožnika, obreo sam se u slavnom ljubljanskom restoranu JB. Zašto slavnom? Jer je jedini uz Plavi podrum, Opatija, ušao u 50 najboljih restorana svijeta, koji se biraju u Londonu. I u taj izbor sam davno izrazio sumnju, čim ga gura neka voda Pellegrini, a posebno su bolesni pokušaji da se po cijelom svijetu traže pobjednici, pa tako i u ''mojoj'' Kanadi'' i gle čuda, oni nađu, ono što ne može najveća zemlja na svijetu?! Da je to jedan u Calgariju, najbrže i najbolje razvijajućem gradu Kanade. A nije u Vancouveru najprije, pa il Montrealu il Quebec City il Toronto?

 

However, pustimo to po strani, kad netko nađe u minijaturnoj deželi, takav restoran, zaslužuje sve pohvale. Iako su tu u igri i Zemono, Hiša Franko, Pikol možda, ali ti ljudi iz Pellegrini, ne putuju po Sloveniji, a kamoli bi po 100-ak puta većoj Kanadi.

 

Mi svi, ionako znamo, da su Janez Bratovž, kuhar i vlasnik JB, Tomaž Kavčič, kuhar i vlasnik Zemono, te Tomislav Gretić, kuhar u rovinjskom Monte Mullini, vjerojatno najbolji kuhari u ovoj regiji. Za petama su im, Ana iz Hiša Franko,  Gostilna Denk, te Andrej Barbieri iz Bevande. Ali ako je negdje nešto, bez dileme, to je, da JB Ljubljana, ima daleko najljepšu knjigu o sebi. Hvala i slovenskom fotografu Pukšiću, koji godinama živi u Milanu, i po nekima, najbolji evropski fotograf za hranu.

 

Dakle, kolega mi tako znani, Davor Butković ( dok ovo pišem, čujem breaking news, u Dnevniku HRT-a, da je odvjetnik Hanžeković, upravo preuzeo ili ti kupio novinarsku kuću EPH, pa su dalji, gastro puti Butkovića, neznani?! ), napisao strašno neugodnu recenziju JB, pa sam i ja pokazao znatiželju. Hvala Mihi Isteniču koji mi 2010e omogućio jedini posjet JB, te zlatnom peru Slovenije, Tomažu Sršenu i Bratovžu, koji su mi omogućili da isprobam 2 jela i podzrav iz kuhinje.

 

Već sam ''Pozdrav iz kuhinje'' pokazuje da je JB nadstandardan gostilna, kako bi to napisalo Zlatno pero Tomaža Sršena ( vlasnik odlične revije DOLCEVITA, www.revija-dolcevita.si/)!  U bijeloj, pokrivenoj keramičkoj posudici, dobio sam topinambur . Kako nikad čuo za to, Googlao sam, i evo ga http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/topinambur/.

 

Kao neki slatkasti krumpir, ali, ali, pomiješan s malim komadićima dimljene pastrve i pastrvine ikre. Senzacionalnoo! Apsolutno, najbolji Couvert, ''Pozdrav iz kuhinje u mom životu''. Od egzotičnog i slatkastog okusa Topinambura, pa do odlične reakcije pastrve s tom teksturom. I ima toga 8-9 žličica, after taste okusa.



Tu bi trebalo stati i prestati pisati. Ali, dobio sam 2 kvarnerska škampa, na podlozi od pomalo slatkaste kreme od patliđana, a škampi su bili u takvoj odličnoj teksturi,a slatkasti uz pomoći balkanskoga slatkastoga kadaifa, Takve kreacije Bratovža, vode ga na svjetski vrh. Kako mi autobus iz Muenchena, za Zagreb, kasnio zog Karavanki, htio isprobati i jedno mesno jelo, ali je teleća potrbušina, s raznim povrćem, ostala u debeloj sjeni, ova dva svjetska remek dijela.



Iako sam veliki ljubitelj iznutrica, iako ovo ne spada u ovu kategoriju, ostavilo me ravnodušnim. To je fina klopa za najesti se, ali puno zaostaje za goveđim ili konjskim obrazinama, koje sam jeo u poznatim restoranima Pelegrini u Šibeniku  i Debeluh u Brežicama. Odmah dobio asocijaciju, na nedavno ''preobražene'' Zlatnu Školjku u Rijeci, gdje Andrej Barbieri za samo 35-55 kn maksimum, nudi neobična jela u servirana u neobičnim posudama. Od odličnih telećih jetrica Venecijan u umaku od muškata, do juhe od buče i harisse s njokima sa skutom, itd.itd., po Riječaninu B.L. koji jeo u najviše top hrvatskih restorana, jedino mu nije sjela Barbierijeva pečena svinjska potrbušina, krumpir s lećom i umak. Ja bih se usudio reći, da neke vrste mesa imaju svoj maksimum.

 

U doba dok sam objedovao, bilo je samo 6-7 gostiju na 2 stola. Ali i gdin Butković mora znati, da svaki restoran ima ''pravo'' na slabiji dan, da pokuša preživjeti s grupama, a blesavo je od nas školovanih ljudi, nazvati ih '' skupine Kineza''. Kad to nisu bili, nego Japanci!! Ili u moj GALLO Zagreb, gdje iz prestižne Esplanade, pošalju grupe Singapuraca. Zar su i oni Kinezi?? To me potsjeća onda baš na Ljubljanu, gdje svatko tko ne govori slovenski '' jest Bosanac''. Tudi jaz, koji relatvno dobro zastopam Slovenščino!!

 

 

zpgastro @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 30, 2014
 

Kažu da je naš Branko Muždeka, sommelier prvak Hrvatske 2007 godine, viceprvak 2006 u Poreču /nezasluženo/, otac 8 godišnjeg dječaka Brune, veliki ljubitelj NK RIJEKE ( ima sve dresove protivnika NK RIJEKE!!), preminuo u novoj Ogulinskoj bolnici, ovu srijedu, rano ujutro, nakon uspješne operacije žučnih kamenaca??  Postoje njegovi brojni emailovi, SMS-ovi, koje je dragi Muždeka slao raznim ljudima i prijateljima, od cca 19 do 2200, utorak, 28.10.2014.e  U srijedu ujutro, 29.102.014.e, Muždeka pokušava ustati i ne ide mu, naglo gubi svijest i počinje borba za njegov život, koji se ugasio u 10ak minuta.

Photo: Poštovani članovi.Danas je za nas jedan jako tužan dan.Pre rano nas je napustioistaknuti član HSK gospodin Branko Muždeka. Želimo izraziti sučut obitelji Muždeka i kolegama u Hotel Restoranu Bevanda.Branko znaj da češ nam falitii hvala ti za sve što si svojim nesebičnim radom i trudomučinio za razvoj Sommelierstva u Hrvatskoj.

 

Branko Muždeka, 1973.-2014.e

Poštovani čitatelji moga bloga, poštovaoci restorana,hrane i vina. Jako mi je teško ovo pisati, jer sam jako dužan pokojnom branku za sve lekcije, posebno kad je bio i Klaudije Jurčić uz njega!!  Branko Muždeka je   osmislio novu Bevandu, u kojoj mu se nedavno, poznati Davor Butković povjerio '' Ipak, mislim da ste Vi najbolji restoran u Hrvatskoj, sveukupno, za dlaku ispred PLAVI PODRUM, NAUTIKA, DUBRAVKIN PUT''.

 

Photo: Napustio nas je Branko Muždeka, jedan od vodećih hrvatskih sommeliera i poznavatelja pića, veliki profesionalac, ali, prije svega, izuzetna osoba i veliki prijatelj. Branko je s nama bio dugo dugo vremena. Postao je zapravo neodvojiv dio Bevande, jedan od njenih najprepoznatljivijih aktera i "krivac" što danas možemo reći da funkcioniramo na najvišoj svjetskoj razini. Branko je živio Bevandu! Njegovoj obitelji smo izrazili sućut. A Branko će zauvijek ostati dijelom Bevande, on će za nas uvijek biti ovdje. Hvala ti, prijatelju!

Niti u Botswani, ili Siera Leoneu, ljudi ne umiru od žučnih kamenaca?!  Branko je imao samo 41 godinu, rođen 1973., a njegov sin Bruno ima 8 godina. U Hrvatskoj postoje samo 2 ljudi kao Muždeka, on i Carlos- Željko Bročilović Carlos, voditelj restorana Dubravkin put. Koji je zbog bolesti, odstupio iz restorana, 01.09.2014.e, a sad je prekasno za nešega Branka koji je živio Bevandu, kao i Carlos Dubravkin put. U Hrvatskoj još imamo samo Danijelu Kramarić i Nenada Kukurina, iz Opatije i Kastva, koji se mogu usporediti s ovim dvojcem,ali su oni ipak vlasnici svojih restorana. Ne želim niti potcjenjivati novu bolnicu u Ogulinu. Ali, da je naš Branko umro od nekog krvnog ugruška, djeluje nestvarnooo. Uostalom, i sam sam operiran u famoznoj bolnici Bjelovar od koje su mediji napravili Alana Forda, godine 2009, kod vjenčanog kuma Đurđe Adlešić, dr Kirinčića, načelnika ortopedije. U izuzetnoj rijetkoj operaciji ( profi skijaši i klizači i vozači to imaju)  gdje se s bor mašinom trgaju okoštali dijelovi ahilove tetive, operaciju koju nisu htjeli uraditi niti na slavnim ortopedijama Šalate i Lovrana, pa niti moj frend, dr Mladen Miškulin, jedan od top 10 ortopeda Evrope.

 

Pa i meni je možda nogu držala čistačica bjelovarske bolnice, jer sam ležao na prsima, zgrušavanje krvi je bila najveća opasnost, te sam zbog toga zgrušavanja, proveo čak 4 noći u bjelovarskoj bolnici i nastavio piti lijekove protiv zgrušavanja krvi. Brojni liječnici kažu da je to poznata nuspojava nekih operacija, a neki liječnici i kažu, da se to ne SMIJE nikako dogoditi u bolnici. Kako bilo da bilo, ovo je sve toliko tužno i nepravedno prema malom rastu, a tako tako velikom čovjeku, Branku Muždeku!


 

Kako se našem predragom Branku, krv  zgrušala u ogulinskoj bolnici, ostaje velika enigma. Nalaz obdukcije rekao da je bilo nekoliko ugrušaka krvi u plućima, i da je operacija žuči, bila samo slučajni fitilj. Konačna dijagnoza jest ''Embolija pluća''.


 



 

Groblje VIŠKOVO, 31.10.2014.e, 1300 sati

 



 



 

Na groblju u Viškovu, iznad Opatije, do Kastva ( Branko leži 100ak metara od restorana MARETINA, i 1 km od SDP-ova glavna restorana RONJGI), po prekrasnom sunčanom danu, oprostili smo se od našega Branka. Rekao sam vlasniku BEVANDE, gdinu Maržiću, '' ovo mi sliči na tužan i neistinit film, gdje nas netko prisilio da budemo glumci i statisti''.

Dvije stvari ne mogu,ne komentirati na zadnjem oproštaju od našega Branka!! Iako se skupila hrvatska Eno-Gastro elita, primijetio sam da nekima nije bilo teško dojuriti samo na pogreb i natrag na posao, kao fantastični vinar Tomislav Tomac iz Jastrebarskoga! Da su došli najslavniji Slavonci, u vidu Kulen bana Tomsilava Galovića i vinara Krauthakera!! Istarski elitni vinari, predvođeni Roxanich,Kabola,Benvenutti, ugostitelji iz istre i Krka, kao Dražen Lesica i Rivica. Zagrebačka elita, predvođena brojnim uvoznicima vina, te možda najvećim hrvatskim sommelierom, Carlosom. Kao i počasnim predsjednikom hrvatskih sommeliera, Ninoslavom Dusperom iz Zagreba. Ali puno lokalnih ugostitelja nije došlo, velikih imena, koje ne želim nabrajati. Predobro poznajem Opatiju svoju! A ne prihvaćam ''opravdanja'', kao bio je petak 1300, prekrasno sunce, restoran mi bio prepun gostiju!! ugledajte se samo u jednog od 5 najvećih hrvatskih vinara, Tomislava Tomca, koji ostavio vinograd na Plešivici, da oda počast Branku, i odmah jurio natrag u vinograd!! Ili Krauthaker iz daleke Slavonije. Čast izuzecima, kao Brankovi najbliži ex suradnici, slavni Nenad Kukurin i još slavniji začetak KUKURIKU koalicije, te isto tako slavni kuhar Zdravko Tomšić, iz Drage di Lovran. Ostalo je po onome starome '' Nitko nije Prorok u svome Selu!!'' Gdin Nenad Kukurin, osjeito je potrebu da i on organizira ''karmine'' za dragog Branka, s kojim i kuharem Zdravkom Tomšićem, je stvorio brend KUKURIKU, pa je poslije pogreba, tamo otišla većina istarskih vinara i ugostitelja, dok su se u Bevandi, većinom okupili rijčko-zagrebački-slavonski enogastro stručnjaci.


 

Izostao je govor za našega Branka, iako je bio prisutan i dragi Sandi Pariz iz Pule, sommelier koji najljepše priča u Srednjoj Evropi. Da sam znao da nitko neće govoriti, ja bih pripremio govor za našega Branka, kao što su nekoliko puta, ljudi baš mene, tražili da govorim na pogrebima!! Naravno da se nije očekivao govor ljudi iz BEVANDE, nego hrvatski sommelier klub.


 



 

Odlično raspoloženi Branko Muždeka na promociji Opatija Gourmetu u parku Vila Angiolina.  Ja sam samo zadnjih mjesec dana, primijećivao premor kod Branka, ali biti manager u Hrvatskoj, znači stres i premor. A najviše u restoraterstvu gdje stalno traje OBNOVA, nema ODMORA.







A na fotografiji ispod, jest jedan zamišljen i umoran Branko! Ovo je kao neki Crni Predosjećaj?!





 

Kuhar Andrej Barbieri i Branko! VIP gošća i Branko!

 

Branko Muždeka, our matre d’ -
one of the very best in Croatia
and the region

Just as Andrej Barbieri is the alpha and omega of Bevanda’s cuisine, so is Branko Muždeka the master of the restaurant – one of the very best in Croatia and the region. The winner of multiple awards as sommelier and drink connoisseur, and a member of the Croatian sommeliers’ club, the drink menu that Branko has drafted for Bevanda is among the most renowned in the region

 



Sommelier prvenstvo 2006 u Poreču, gdje Muždeka nezasluženo, za 1 pičlji bod, gleda u leđa Marti Papigi kja nestala nakon ova natjecanja!! Ex ministar ostojić Veljko i Muždeka!!

 



 

Zvijezde restorana BEVANDA, uvijek nasmiješene Vesna, te gđa Sanja Kapetnović ( Vila Kapetnović), koje samu kažu da su neizmerno naučile od Branka Muždeke!!

 



 

Kolege Branka Muždeke, konobar Ante i fantastični barmen Emil!!



 

Doručak u BEVANDE, koji potpisuju Kristina, branko Muždeka, i autor ova teksta!

 



 

Autor teksta i Muždeka!!

 



 

GLAMUR restorana BEVANDA. Skupi auti, atraktivne žene,.. Sve je to Branko Muždeka lijepo vodio, i tretirao, kao i autora ova teksta, koji je ipak veliki siromah u džepu!! Nedavno mi Branko Muždeka otkrio kako je nekad teško prepoznati ''bogataše''. Neki meni ''šumski'' par starijih Italijana s lovačkim psom, označio je kao rekordere, koji su dosada na 16 dana apartmana u Bevandi, potrošili cca 6,000 EUR.

 



 

 

 

Branko Muždeka iz Rijeke najbolji je sommelier Hrvatske za 2007 godinu

Branko Muždeka iz Rijeke pobjednik je 11. nacionalnog prvenstva za sommeliere održanog jučer u hotelu Pical u Poreču. Jedanaesto prvenstvo sommeliera Hrvatske zapo?elo je u srijedu polufinalnim natjecanjem koje se sastojalo od pismenog dijela, opisa dvaju vina te prakti?nog dijela. U finalnom natjecanju, održanom ju?er, Muždeka je najviše bodova osvojio u disciplinama kao što su preporuka jela uz zadani meni, posluživanje pjenušca, vina, anonimnog kušanja i prepoznavanja 2 hrvatska i 1 stranog vina i dvoje drugih pi?a, ispravku vinske karte, rastakanju magnuma i posluživanju cigara. Po struci je konobar, ima 33 godine i zaposlen je u restoranu „Kukuriku“ u Kastvu. Zadovoljan je, kaže, uspjehom iako napominje da mu je ovo bio treći nastup u finalu ovog prestižnog natjecanja. (T. B.)


A ovo je o Branku Muždeki, napisao moj kolega, Uroš Mencinger iz DELA, kog sam sreo poslije puno godina, kao i Bojana Križaja i vinara Marjana Simčiča, baš u BEVANDI, nakon velike pobjede NK RIJEKE i osvajanja hrvatskoga Superkupa, kao goste trenera Keka!! Hvala za to, gdinu Muždeki, te vlasniku Zoranu Maržiću, koji su mi to omogućili!! Tad sam, hvala i Barbieriju, prvi puta pojeo divljeg brancina, koji mi nije ''dosadan''. Bio je s rabarbarom, gljivama lisičarkama, endivijom, pjenicom od krumpira i crnih tartufa,itd.itd. A koža mu je sklapelom skinuta, i ispržena kao chips!!
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

 
VINSKA PONUDBA

Branko Muždeka je F & B manager ter glavni sommelier, ki suvereno, z veliko znanja upravlja 500 vinskih etiket. Vinska karta je svetovljanska, toda Muždeka je najboljši, ko odkriva hrvaška vina, ki jih odlično druži z Barbierijevimi jedmi. Hišni vinar je istrski Kabola, ob njem pa so najbolj priljubljeni še Clai, Meneghetti, Tomac, Boškinac.

NOVI LIST, novinarka Alenka Juričić

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga:   <<< Natrag

 

POTRESNA VIJEST IZNENADA PREMINUO BRANKO MUŽDEKA
Odlazak ponajboljeg hrvatskog sommeliera
Osim u Bevandi, radio je i u drugim vrhunskim objektima regije poput kastavskog restorana Kukuriku i 2007. godine osvojio titulu najboljeg hrvatskog sommeliera

Branko Muždeka  * Foto: D. FABIJANIĆOPATIJA » Sommeliersku i gastroscenu je ovih dana potresla vijest o odlasku jednog od najboljih hrvatskih sommeliera Branka Muždeke. Muždeka je preminuo u 41. godini, ostavivši za sobom neizbrisiv trag na eno-gastronomskoj sceni ne samo Opatije i regije već i puno šire. Menadžer restoranskog dijela ...
 

 

In memoriam – Branko Muždeka

31/10/2014
Branko Muždeka

Branko Muždeka

U svom, nažalost kratkom životu, jer pred njim su još bile najbolje godine životnog stvaralaštva, prošao je jako puno. Svuda je prezentirao svoje znanje, ali i našu ugostiteljsku ponudu. Svuda je pokazivao da konobar mora biti virtuoz u svom zanimanju. Spretan, ugledan, s velikim poznavanjem naše i strane gastronomije. I to je on bio.

Sjećam ga se kao mladog još nedoraslog dječarca, koji je iz svoje životne sredine došao u našu, novu i njemu posve nepoznatu – Ugostiteljsku školu. I kao da gledam one otvorene oči kako sa zanimanjem promatraju, kako upijaju nastavnikove riječi, njegov pogled… Ni sada se ne mogu oteti dojmu, kao da je njegova duša ostala tu, među nama, kao da nam još nešto želi reći, poručiti …

Doista su rijetki oni učenici koji ugostiteljstvo odaberu svjesno kao svoje buduće zanimanje i kao svoju cjeloživotnu struku kojoj žele podariti čitavo svoje znanje i umijeće. Doista su rijetki učenici koji svjesno prihvate izazov struke, koja nije ni stalna ni nepromjenjiva, koja ne završava nakon tri ili četiri godine školovanja, nego se nastavlja i razvija kroz sve godina rada, unapređuje se sve do mirovine, koji put i do kraja života …

Stoga bih rekao da su rijetki – koji su kao naš Branko – odabrali zvanje koje im je Bogom dano već od rođenja. Jer, Branko je bio izuzetan u svemu. Odličan učenik, vrijedan, marljiv, poslušan, zainteresiran, znatiželjan… Bio je željan znanja, nikad nije nedostajao na nastavi, nikad posustao u pripremanju nečega što mu otprve nije išlo od ruke, nikad nije rekao da nešto neće ili ne može, nikad nije bio loše volje, nikad nije uvrijedio prijatelja…

Što još reći za vrhunskog stručnjaka?

Njegova je ljubav prema gastronomiji i posluživanju bila besprijekorna. Zaljubljen u sommelierstvo od prvog dana kretao je uvijek s novim zamislima, s novim idejama, a sve su mu bile najbolje i vrhunski osmišljene. Stoga i ne čudi da je veoma mlad postao lider u Hrvatskoj u ovom segmentu ugostiteljstva i turizma.

U svom, nažalost kratkom životu, jer pred njim su još bile najbolje godine životnog stvaralaštva, prošao je jako puno. Svuda je prezentirao svoje znanje, ali i našu ugostiteljsku ponudu. Svuda je pokazivao da konobar mora biti virtuoz u svom zanimanju. Spretan, ugledan, s velikim poznavanjem naše i strane gastronomije. I to je on bio.

Bio je vrhunski ugostitelj i kao takav za svoje posljednje zaposlenje odabrao vrhunski restoran Bevanda u Opatiji.

Kao da je nešto predosjetio.

Najbolji s najboljim, Branko Muždeka i Branko Bevanda, najbolji ugostitelj i najbolji konobar – sommelier!

Ima li nešto intinuitivno u nama? Ako ima, oni su sada zajedno.

Dragi Branko!

Na tvom putu u vječnost prate te moje misli, moje molitve i ljubav tvojih najmilijih. Moja su sjećanja na tebe prelijepa, takva će i ostati. Želim ti da nađeš svoj mir u nebeskom beskraju i da tvoji najmiliji i najdraži nađu svoj mir u ovozemaljskom životu. Ti ih čekaj i dočekaj onkraj. Neka budu sretni i ponosni što su te imali. Ja jesam!

Damjan Miletić / PodUčkun.net

 

A ovako se od našega Branka, oprostio legnedarni novinar Željko Suhadolnik, hrvatski vinski novinarski pionir! I tako već 23 godine.

 

IN MEMORIAM: Branko Muždeka
OLYMPUS DIGITAL CAMERAPosljednji dan listopada. Dan prije Dana mrtvih. Par dana prije prvenstva hrvatskih sommeliera… Posljednji oproštaj od Branka. Upoznao sam ga još u tami povijesti. Već tada bio je svjetlo. Imao je od koga i s kime učiti, da bi poslije mogao i sam, suvereno podučavati, rukovoditi… Ode, puno puno prerano, znalac, ali još mnogo teže – ode pajdaš. Svjetlost je ostala!
Branko, neka ti je laka zemlja!

 

 

The HSK has held seventeen National Championships for the Best Croatian Sommelier so far.

The yearly winners were:
1995 - Mr. Nenad Škarbec
1997 - Mr. Sandi Paris
1998 - Mr. Sandi Paris
2000 - Mr. Sandi Paris
2001 - Mrs. Daniela Kramaric
2002 - Mrs. Daniela Kramaric
2003 - Mr. Sandi Paris
2004 - Mr. Emil Perdec
2005 - Mr. Emil Perdec
2006 - Mrs. Marta Papiga
2007 - Mr. Branko Muzdeka
2008 – Mr. Klaudio Jurcic
2009 – Mr. Klaudio Jurcic
2010 – Mr. Klaudio Jurcic

 

Poštovani članovi.Danas je za nas jedan jako tužan dan.Pre rano nas je napustioistaknuti član HSK gospodin Branko Muždeka.
Želimo izraziti sučut obitelji Muždeka i kolegama u Hotel Restoranu Bevanda.Branko znaj da češ nam falitii hvala ti za sve što si svojim nesebičnim radom i trudom učinio za razvoj Sommelierstva u Hrvatskoj.
  • Danijela Muždeka LJUBAVI MOJA ! Svi znaju o tebi koliki si bio čovjek, koliko si volio svoj posao i uživao u vinima i druženju s gostima. Većina njih zna i za tvoju ljubav prema nogometu, prema "tvojoj" Rijeci, ali malo tko zna za nas, našeg Brunota i mene i naših 16 godina ljubavi, podržavanja, smijeha, suza, veselja i radosti koje smo dijelili. I malo tko zna koliko si radio, kada si dolazio kući i koliko si umora skrivao iza tvog osmjeha. BRUNO I JA TO ZNAMO ! Odmori se sada tata ! Čekaj nas na našoj livadici ljubavi, LAKU NOĆ !

zpgastro @ 15:16 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 20, 2014
 

 

 U Opatiji, su od 15.og do 17.og. 10. 2014.e, održani Dani Turizma. Šlag na tortu svake godine, za sve turističke djelatnike. Nisam bio od 2011e u Solarisu, i dopali mi se konačno, kritički tonovi ove godine. ' Iznutra''.



 

Domaćini. Slavni Baron de Kukurin s Kastva, simpatićni ministar Lorencin, te dio glave direktorice TZ Kvarnera. Odličan prijem u novom hotelu Royal,  Milenij grupe.

 




Posebno u predavanju novog direktora HTZ-a, Ivčića, te pomoćnika ministra Lorencina. Za plakat je bio podatak, da u hrvatskom turizmu, jadranska obala donese 96% noćenja, Zagreb 2%, a kontinentalna Hrvatska, bijednih 2%, iako joj je udio u stanovništvu 31%.

Pa konstatacija, da turistički sajmovi, unaprijede prodaju smještaja za bijednih cca 1 do 1,5%,a da razne metode on-line pristupa pravoj grupi, i do 28% unaprijede prodaju.

Pri tome je Pomoćnik Lorencina, zajedljivo rekao '' Sajmovi na koje volite hrliti''

Ima tu jako puno istine.

Kao i da je najčešća izgovorena riječ, bila '' destination management''. A koju sam naučio već davne 2008, na ručku u hotel Bellevue Dubrovnik, od Tončija Peovića, tada direktora aerodroma Dubrovnik, i člana Vijeća TZ Dubrovnik. Pričali smo da ''moja Opatija'' nema destination management, i da su  joj sve gosti, starije dobi koji dolaze autobusima i malo troše. Već sam 2008 shvatio da se Hvar i Dubrovnik, trebaju izdvojiti od ostatka Hrvatske, kao i možda Plitvička jezera, u neki PREMIUM turistički proizvod. Dok u Istri i Opatiji, svi samo vape '' Danke Deutschland'', Nijemci su bili tek na 7om mjestu u noćenjima u Dubrovniku, a sada nisam, od 03. do 12.10.2014., na Hvaru, čo rijeć njemačkoga ili talijanskoga? Hvala mojim domaćinima, restoranima Luna,Marinero,posebno Giaxa Hvar, gotovo jedini evropski gosti su bili Englezi,začudo i brojni Francuzi, te koji zalutali Skandinavac. Mnogo Amerikanaca, Koreanaca,Brazilaca, pa nešto Kanađana i Meksikanca i Kineza!!

 

U Kanadi, bolje rečeno Quebecu, Montrealu, gdje sam živio 1 godinu, do 05.02.2014.e, bogati ljudi koji su posjetili Hrvatsku, znaju samo za Dubrovnik,Hvar i eventualno Split. Nemaju pojma što je Zagreb ili Rovinj ili Opatija?

 

Siromašniji Kanađani posjećuju Međugorje, neki od njih su bili i u Zagrebu.

 

Hvar je strahovito napredovao zadnjih 10 godina, u pružanju raznih turističkih proizvoda. Ali nije nikad bio Šampion hrvatskoga turizma, kao selo Bol, na susjednom otoku Braču, gdje godinama ljetuje ex Premijerka Kosor, bratić joj Darinko Kosor, te Severina i Zvone Boban. I taj jadni Bol koji se meni zamjerio, biran je za Šampiona turizma?? Pa ako je najboljji restoran na Bolu,  Gušti  ili Riva, oba ne mogu niti primirisati 5 najboljih restorana Hvara, a po meni,  niti 10 naj Hvara!! A tamo na Bolu nisu niti čuli za ''Fine Dining'',  kakve imaju restorani Passarola,Giaxa,Divino, Zlatna Školjka, hotel Adriana,itd. Ili tapas bar Hedonist, gdje carpaccio od sabljarke dođe samo 15 kuna!!




Fantastičan restoran neobična imena, BUTCHERY&WINE, čija jela potpisuje suradnik kuhara Tomislava gretića mMario Bobanović  od SVJETSKIH KALSIKA, KAO OBRAZI OD TELETA, CONFIT DUCK LEG-GLAVNO JELO U MOM mONTREALU, DO RAZNIH aNGUS bEEF, ITD. sAMO SU IM VINA, STRAVIČNO SKUPA, KAO U NAJGORA VREMENA eSPLANADE. NABAVNA CIJENA puta 5, ili 6!!

 





Dimljeni jadranski morski pas, u zagrljaju crvenoga papra, s kremom od Greeny Smith jabuka. GIAXA Hvar

 

 

No, ove 2014e godine, na završnoj proslavi u opatijskoj dvorani Marino Cvetković, desila se najveća pljuska hrvatskom turizmu. Kao niti jedne godine do sada, nije bilo dileme tko je Šampion turizma!! Split, Split i Split!! Nima Splita do Splita, kako je lipo piva Dino Dvornik. Povećanje prometa od čak 18% spram 2013e, brojni festivali, a posebno ULTRA. Novi  i novi butik hoteli, a ja sam imao rijetku priliku, da vidim i najnoviji, hotel Terme, ex prenoćište Slavija, a koji se otvara 01.11.2014.e i gdje će kuhati extra talentirani Jure Patrlj, ex Giaxa Hvar, ex kuhar od skijaša Kostelića!!






No, da bi se dobio Red Bull Air race, trebalo je platiti milijune EUR / bio sam 3 puta u Budimpešti, do zadnje utrke Red Bulla 2008e, kad su svi odbili dalje plaćati Red Bullu i zbog čega nastala pauza od čak 6 godina), i zato je Rovinj morao biti i Šampion turizma, nezasluženo jer sam baš,  osobno bio s Minstrom Lorencinom na predstavljanju Red Bull, te u nevjerici gledao kako je cijela rovinjska riva zatvorena, uslijed prekrasnog sunčanog travanjskoga dana???

Isto i slavni Monte restoran, isto i Maistrin restoran na Rivi, gdje se radilo na bojanju, a majstori nisu čuli za voditelja Emila Perdeca kog sam tražio?? Apsurdno je i da Monte Mullini biva izabran za najbolji hrvatski hotel, pored silnih dubrovačkih!! Jer najbolje što ima Mullinni jest kuhar Tom Gretić, uz Slovenca Tomaža Kavčića  iz Zemono,jedini regionalni kuhari koji mogu ravnopravno natjecati se na recimo Bocuse d'Ore.

 

Tako Splitu, ostaje samo utjeha da svi koji smo trezni, znamo da je Split čudo napravio u 2014oj. Čestitamo moralnom pobjedniku,

 

 Ocjenjivanje hotela je isto ''tajnovito'', bazirano na kvazi tajnom gostu jer meni to godinama ne dopuštaju, a ove godine se trebalo i prijaviti. Veliki laureat San Rocco iz Brtonigle nije se prijavio pa nije niti sudjelovao. Nema niti najboljeg hrvatskog hotela na kontinentu, Antunović  s 4 zvjezdice, bilo po ocjenama Booking.com, bilo po doručku, čije elemente nemaju niti hoteli s 5 zvjezdica, kao goveđi pršuta, slatko od kivija, slatko  od dinje i lubenica, 3-4 vrsta smoothie koji se odmah serviraju na led, itd.itd.

 

Na kraju, moja pohvala  za doručke koji daju hotel Adriana na Hvaru i koji uz Esplanade, Excesior Dubrovnik, Milenij i Ambasador u Opatiji, vjerojatno najbolji u Hrvatskoj!! Te Waldnger Osijek, koji je treću godinu zaredom, u Opatiji, proglašen,kao drugi najbolji mali hotel na kontinetu!!

Kako je Hrvatska ovih dana u znaku hapšenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dopustite mi, da vam dam link na moj politički blog, gdje pišem o identičnom hapšenju gradonačelnika Montreala!! 2013e godine, dan nakon Utrke za Veliku nagradu Kanade, jednu od zadnjihi koje smo mogli gledati u Hrvatskoj. Optužbe iste, korpcija. No u Montrealu podmićivali Italijani, mafija, u Hrvatskoj?? U Montrealu, Uskok nit u  ludilu nije htio hapsiti nedjelju kad gradonačelnik predao pehar Alonsou!! U Zagrebu baš u nedjelju navečer. Bezvezeee.

 

Vidi http://zpadjen.wordpress.com






 

Milan Bandić je proveo puna 3 h, do ponoći, u odličnom restoranu GALLO,  na akciji 00 Kuhari bez granica''. Na mojoj fotografiji s Anicom i Robertom Kovačem!

 

 

 




 

Nastavit će se popodne.....

zpgastro @ 12:36 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 7, 2014
 

Na mom predzadnjem Postu, stali smo kod najpoznatijeg slovenskoga proizvođača bučina ulja, Kocbeka.  Koji me zadivio svojom odlučnošću, znanjem, pa i tolikom vjerom u bučino ulje, da je po njemu čak i termički neosjetljivo. Uzorak njegova ulja, poklonio sam u najdomaćinskiji i najrazvikaniji restoran Zagreba, TAČ. Čekam povratnu informaciju. TAČ je jedan od prerijetkih hrvatskih restorana, izvan Međimurja, koji voli i radi s bučinim uljem.

I moja opatijska BEVANDA, restoran za koji sam vjerojatno, subjektivan, kao i poznate moje 3G restoraterske sile : GALLO Zagreb, GIAXA Hvar, GRGOS Špilja Bregana, nema ponudu bučina ulja, dok možete tamo, dobiti na stol, čak 13 različitih bočica od 5 sorti  maslinova ulja, ne računajući kupaže.

Prije povratka u Moravske i okolicu, da se zahvalim svima, posebno dnevno.hr, koji su prenijeli moj politički portal, te nevjerojatnu priču o bahatosti hrvatske Potpresjednice Milanke Opačić, i njenog grijeha, zvanog Oliver Gmitrović, zbog kog je trebala biti smijenjena!! Više od 23,000 ljudi to je pročitalo, a i vi  možete, ponovo na

http://zpadjen.wordpress.com/2014/07/25/opacic-i-gmitrovic-u-skandalu-vecem-od-holy-i-segon/:

 



Nisu Hrvati tovari, druže Premijeru Milanoviću! Smjenili ste Mirelu Holy za Piz..., i to baš na imanju Emila Tedeschija, Pellegrii / jučer ispustio dušu da biciklmom dođem do Pellegrini/, kao što Tito volio smjenjivati s ljetnikovca Karađorđevo. a svoje frendove, Zdenka Antešića, rabskoga Sanadera, te Opanku Milanku Opačić-Gmitrović, šte poštedjeli  za daleko veće grijehove!! nedavno mi je,Darinko Kosor,za kratkog gableca na Zrinjevcu rekao, da je '' nevjerojatno kako Milanović pumpa enormnu popularnost Mireli Holy, i da ovakav slučaj, Hrvatska nikad vidjela?!''




Od bučara Kocbeka, put je vodio do jednog od jako rijetkih hotela s 5 zvijezdica u Sloveniji, Livada-Prestige u Moravskim Toplicama. Jedinstveni hotel u svjetu, koji jedini ima crnu termalnu vodu u jaccuzi kadi u kupaonici. No oprez. Kupaona ima izlazna vrata na balkon, s razlogom, te na sobu. Zašt??. Zato da ne radite greške kao ja, 1. noć. Pustio termalnu crnu vodu, na čak 38,8 C, što u leđima stvara osjećaj prevruće vode, ali ostavio otvorena vrata od sobe, ne terase.

Ovakva termalna voda, ima intenzivan miris sumpora, i kad to uđe u sobu, morate cijelu noć to i osjetiti. Na specijalnoj večeri, koja je tu noć napravljena za hrvatske i slovenske novinare, jedini ja, po običaju imam pokazati drskost i znanje. Posjeli su nas u posebnu sobu, te dali svečani jelovnik. Gledam ja, i prepoznajem za mene, već profinjenu konfekciju. Gratinirana pileća prsa u kremi od …



Istovremeno hotelskim gostima, završava za 15ak minuta pansionska večera na temu slovensko Prekmurje. Odjednom vidim 101 blagodat kraja, bograč u kotliću, prekmursku gibanicu, juhu od graha, jelenov odrezak u brusnici s …, itd.itd. Sve servirano u starim keramičkim posudama. Uzimam od svega pomalo, i nosim u svečanu salu za novinare. Domaćin me gleda u šoku i sigurno se ljute, ali bojim se da sam ja veći stručnjak od njih, i pokazujem im ispravan put. Bojkotiram većinu svečane večere, i jedem poznata prekmurska jela. Ostalih 11 novinara pokorno jedu blesava gratinirana pileća prsa.

Takvo nam je i gastro novinarstvo Hrvatske. Baš ovaj tekst pišem na Hvaru, a pročitao sam u Jutarnjem i Playboy Hrvatska za kolovoz 2014e, nevjerojatne budalaštine o vinima i šampanjcima koje drži GARIFUL s Hvara?? Restoran koji nema niti do koljena vinski podrum kako su si to uredili recimo Kukruriku Kastav, Milan Pula,  Bevanda Opatija i najskuplji, Gil Dubrovnik gdje sam u svojim rukama imao najskuplje vino koje se prodaje u restoranima Hrvatske! Chateau Margaux, negdje 1958 godina, ako se sjećam, i negdje bila 115,000 kuna?! GARIFUL ima šampanjac koji prodaje po 1,8 milijuna kuna, ili ti vrijednost 3 jeep BMW X5, ali ga nema za pokazati. Prvo je tu budalaštinu provalila Željka Godeč iz JUTARNJEG, vidi http://www.jutarnji.hr/-moji-gosti-ne-pitaju-za-cijenu--uz-jastoga-naruce-nekoliko-butelja-od-800-tisuca-kuna-i-uzivaju--ja-dotle-jedem-hrenovke-/1215086/ ,

a zatim, Mihovil Mićo Švigir, glavni urednik Playboy Hrvatska, koji se ovaj kolovoz dobro najeo u Gariful, kao ljeto prije u Divino Hvar, ljeto prije u Passarola Hvar. Dok je njegova novinarka, iz Splita, Ivana Kovačić napisala takve patološke hvalospjeve o ocu i sinu Marinović, pa Hrvoju Zirojeviću kojem i ptice cvrkuću dok kuha u Passarola, pa Divino i leteći Galvagno2, kuhar Veseljak, pa sada Gariful?? Možda zna bolje od mene, i 2 top splitska  kuhara, Željka Nevena Bremca i Juricu Patrlja, od mene koji ih godinama pratim?

Vratimo se u  Moravske toplice. Koje su Hrvatima u nekoj ''sivoj zoni sumraka'', s obzirom na poplavu hrvatskih gostiju u Čateškim i Atomskim toplicama. I to  ne samo jednodnevnih kupača. Pa i jedan od najpoznatijih i najbogatijih Hrvata, Željko Kerum, godinama je ''zimovao'' baš u Čateškim toplicama.

A Moravske imaju i  zahtjevno golf igralište, na preko 50 ha, tik do  hotela. Pa centar rehabilitacije, gdje je i Janica Kostelić, mislim 2001 godine,  liječila rane kod dr Jasne, a iz Basela gdje je operirana, preporučena joj je crna termalna voda Moravskih toplica.

Moravske imaju i 2 adrenalinska parka. Vodeni, o kojem nešto kasnije, i na 6 km od Moravskih toplica,je pustolovni park Bukovniško jezero. Vidi www.pustolovskipark.si. Tamo je i autor, usprkos svojih 115 kg, nekako prešao najlakšu put po sajlama, žicama,bačvama, a koji se kreće od 1,5 m, pa čak do 8 metara visine!! Jezero ima i  svoje energetske  točke, ali nažalost, i enormno komaraca, zbog  čega su kreme i  autini, neophodni!!



 



 



 

 



 



 

 



 



 



 



zpgastro @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 20, 2014
 

Kao i mnogi u Hrvatskoj, bio sam fasciniran, navalom na novootvorenu i prvu IKEA-u u Hrvatskoj. Po prinicpu, što te ''duže čekam, to si mi draža''. Zato i ubacujem ovaj tekst, prije najavljene PRLEKIJE2, a koja ide kasnije, zbog traženja fotografija iz Moravskih Toplica, slavne gostilne Rajh u Murskoj Soboti, itd.

 

Vratimo se IKEA. Kako je u Hrvatskoj  kasnila jedno 3-4 godine, zbog problema s dozvolama i sporošću ili ''korumpiranošću'' hrvatske uprave. Ne znam da li ste vidjeli podatke o posjeti prvoga dana, ali i fascinatnom podatku, koji prenio JUTARNJI LIST. A taj slijedi, citiram '' Robnu kuću je posjetilo 60.711 građana koji su u restoranu pojeli 69.405 mesnih okruglica..'' kraj citata.

 

 

III

Nisam nikada bio FUN IKEA, ali jesam restorana, no samo sam 2 puta jeo u IKEA Budimpešta, kozice naravno, džem od brusnice naravno, ali ne i famozne mesne okruglice. K tome, živeći nedavno u Montrealu, od svojih prijatelja, Hrvata Darija iz Vancouvera i Tony iz Georgtown-Toronto, a koji žive od namještaja, čuo sam pomalo njihov prezirni pogled na IKEA koju nimalo ne vole. A i prodaja IKEA mesnih okruglica je jako pala, nakon afere s nađenim konjskim mesom u njima?! No, Hrvati očito ne znaju za tu aferu? Prvi i najpoznatiji CRO Gastro kritičar, Davor Butković, u svojoj odličnoj recenziji Ošterije Debeluh, pod pseudonimom '' Hrvoje Perić'' bocnuo ih je, ''kako su se samo usuudili da mu na tanjur postave carpaccio od ždrebetine.However, upravo sam ja u tom istom restoranu, jeo najmekše meso moga života, obrazine od ždrebetine ( fotke i tekst imate u starijim postovima), a jednom poznate tagliatte od ždrebetine. I nisma tada razmišljao kako ubijaju konje,kako vola na žaru, a vidio sam nažalost, ritualno klanje u sekundi, mladog kozleta, u Velebnom ispod vrha Velebita, i 7-godišnje dijete koje trći krvavih ruku, u kojim drži još vruće jetrice zaklanog kozeta?!

Ipak sam s Jeep grupom vozača, pojeo to mlado kozle,ali slike mladog kozleta, zaklanog bez krika pred mojim očima, minijaturni lički dječak kojem daju u ruke, iznutrice iz kozlića, krv koja mu curi iz ruku...! Očito, u nekim zemljama je konjetina normalna stvar, kao u susjednim Sloveniji i Italiji. Još se sjećam davne 1993 godine,  kad sam kratko, 35 dana, živio u hotelu UNION, u Ljubljani. Glavno mjesto je bila pizzeria Cavallino, te pizze s konjskim hrenovkama, ili konjskom salamom?? Za nedavnog života u Montrealu, otvorio sam zamrzivač, i pitao Sandy što s ovim rezacnima od konja?!  ''HIT this SHEET'', panično se izderao moj domaćin ( baš se lijepo rimuje), to je ostalo od Armel ( njegova ex žena),a ona je Francuskinja i njima je to normalno. Zapamtio sam da je to mljeveno meso, bilo strašno skupo. oko 30 kanadskih dolara/kg.





A i moj domaćin u Montrelau, Sandy, zadnje dane, po ciči-miči od čak 20 stupnjeva ispod nule, odveo me do industrijske zone montrealskog aerodroma Dorval. Tamo se s fotoaparatom, kao malo gdje u svijetu, doslovno skidaju fotke aviona, iznad glave. I gle čuda, baš tamo je IKEA. Jedina u Montrealu, a koja se tako lijepo vidi kod svakoga slijetanja na aerodrom Dorval, u naravno, samo jednom od 2 pravaca slijetanja. Kakva je to reklama za IKEA.

IKEA Montreal-Dorval

No, zadnji svoj tjedan 1godišnjeg boravka u Montrealu, vidio u jednom dućanu kako se pompozno reklamiraju te famozne IKEA kuglice, a koje se počele prodavati kao '' Swedish meat balls.'' Naravno da sam ih kupio, probao, ali nisam vidio ništa posebno, osim da su manje, i možda malo jače začinjene. Kanađani isto obožavaju meatballs, ali ih ne jedu, obvezatno, kao mi, u sosu od rajčice, nego ili same, ili sijaset drugih umaka!!



 

I baš si mislim 101 put, kako Brendovi čine svoje. Nedavno smo dobili izračune količine šećera skrivenih u Coca Cola proizvodima, videjli najobičnije IKEA mesne okruglice ( sjećam se ANUGA 1999 u Koelnu kad su nas isti Šveđani fascinirali 101om paštetom od divljači), ali BREND je stvoren.

 

I dok sam probao pansionsku većeru u opatijskom hotelu Istra, koji vodi odličan Robert Herceg, nekada, direktor hrane o  opatijskom hotlu Ambasador, sjetio se tih IKEA kuglica. Zašto? Jer u opatijskom hotelu ISTRA, koji nosi samo 3 zvjezdice, za pansionsku večeru dobivate te male IKEA mesne okruglice u savršenom umaku od rajčice,umjesto s pekmezom od brusnica,  karapanđina jetrica na venecijanski ( ali to nije dobar izbor za buffet, jer se samo nakon 15 min, u banja mariji, jako stvrdnu), te jaffa piletinu'' !! Neke 2008 godine, bio sam u Daruvaru, na natjecanju najboljih hrvatskih kuhara, na temu pileća prsa. Probao sam svih 12 napravljenih jela, uključujući i pobjedničko, s pistacijem, ali su mi većina, kao i pobjedničko, bila suha kao barut. Jedino mi se dopalo brončano jelo, poznatog restorana iz Dramlja-Crikvenice, koji pileća prsa odradio u nekom meksičkoga tipa salsa umaku.

 

Od tada do danas, nisam promijenio puno stav o pilećim i purećim prsima koje ja najstalnije jelo na pripremama hrvatske nogometne reprezentacije. Sve dok nisam u istom, skromnom  hotelu ISTRA, na običnoj pansionskoj večeri,između 10ak bnja marija za buffet večeru, naletio na revoluciju! Pileća prsa u jaffa umaku!! Dakle, jaffa umak se pravi od soka naranče,kore naranče te martini dry. Izvanredno, s jednom posebnom čas reskošću, čas slatkošću, nadopunjuje pileća prsa sa žara.

 

Već sam u Playboy-u pisao o otvorenju Ošteria Antica, u hotelu Continetal u Opatiji, a i na ovim stranicama. O najboljim svinjskim rebrima  u Hrvatskoj i šire, jer se rade od mladih, mariniranih odojaka, koji dolaze iz austrijskog Villacha, pa do rijetkih sladoleda bez konzervansa, te iscjeđenih sokova od đumbira,cikle,itd.

A sada imaju i 4-5 deserata moderne, fusion generacije, pored 15-ak klasičnih sladoled kupova. Odlučili smo se, i nismo pogriješili, za marelice u vinu, iako je po meni, to nisu klasične ''zapečene marelice'' kako se nazivaju. A nalaze se u uamku od vina, meda i ružmarina, ovaj zadnji nisam niti u tragovima osjetio! K tome, super se slažu na tanko nasjeckani bademi i mascarpone, a manje, inače, krasna čokoladna dekoracija, u obliku leptirića - vidi foto.

.


 

zpgastro @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 20, 2014
 

Kad sam nedavno više dana boravio u Slavoniji,te u Srijemu, u vinskome Iloku razmišljao sam da li je bolji Iločki ili ti sremski Fiš paprikaš koji sam jeo u starim iločkim podrumima (apsolutno bolji),ili onaj koji sam jeo u Osijeku, u '' Kod Ruže''. I kako se moji dragi Slovenci, mučili 90-ih godina kad su ih čas miješali sa Slovačkom, čas sa Slavonijom, kad me nazvao novinar Dan Figenwald, i pitao me '' da li bi mogao, već preksutra, umjesto njega, uskočiti na istraživačko putovanje Prlekijom? Prvo sam bio šokiran, jer to prvi puta da me netko zove na putovanje, a i Prlekija mi nepoznato potpuno, iako se smatram u 1% Hrvata koji najbolje poznaju Sloveniju! S nekim ''ozonskim rupama'', kao ta Prlekija ili Kočevje! . On mi objansio da to dio Slovenije, između rijeka Mure i Drave? Naravno da sam prihvatio jer mi taj dio Slovenije, gotovo nepoznat. Zovem si šogora, rođenog Ljubljančanina, Cencelja, niti njemu pojam Prlekija, ništa ne znači? Sad, da li je to greška Prlekije,ili nas, nisam siguran.

 

 

I tako krenuo ja čak 4 dana, od Prlekije do bolj znanoga štajerskoga Ptuja. Prvo iskustvo je bilo i najveće iznenađenje cijeloga puta. Domaća kmetija FIRBAS, iz malog sela Cogetinci 60, iz jedne od najmanjih slovenskih općina, Cerkvenjak. Blizu je Gornje Radgone i Murske Sobota, a znakove uz cestu, koji vode do nje, su moja jedina primjedba. Probali smo fantastičan domaći doručak, gdje je sve domaće, od maslaca,sira i vrhnja,sirupa raznih,posebno bazga, ali prirodni sok od kruške viljamovke, te rakija viljamovka, najbolje u mom dugom životu, već!! Pa  zaseka,čvarci, a jedino je med susjedov! Ali ne od najboljeg susjeda, Mercatora? Ha ha.

 



 

Koncepcjski me ovo imanje, potsjetilo na najviše nagrađenu hrvatsku inačicu, Kezele, u Šumečanima, 9 km od Ivanić Grada s moslavačkim ručkom i svim mogućim životinjama. Mi smo imali čast, da vidimo, samo 2 dana, staroga kozlića, a domaćini su se dosjetili, da ponude jaccuzi i saunu na otvorenome! Orginalna ideja.

 

Kezele,Šumečani, kod Ivanića.



FIRBAS doručak-zajtrk





Već fotografija sama kaže, o domaćem na stolu FIRBAS kmetije! Bravo fantjee! In dekleta Firbas!



 

 

Ova kmetija Firbas je kao stvorena za odmor, a domaćin nam je rekao da Hrvata nema puno, većinom su to Dalmatinci?! To po onome starome, što si udaljeniji od mene, lakše ću te naći? Kao što Dalmatinci, barem oni imućniji, decenijama skijaju u , za mene Zagrepčanina, strašno dalekom Livornu! A oni još krenu iz Splita?





Put iz Firbasa, na putu za Moravske toplice, i Terme 3000 s poznatom crnom termalnom vodom, koju koristila i Janica Kostelić, nakon operacije 2002 godine, vodio je do najpoznatijeg slovenskog proizvođača bučinog ulja, Kocbeka. Uljarna Kocbek postoji od još davne,davne 1929 godine. Ako vam se nešto čini poznato, to će biti prije slavni slovenski pjesnik, Edvard Kocbek, koji i je rođen u ovome selu, Sveti Jurij ob Ščavnici , davne 1905 godine, a kojeg su slovenske komunističke vlasti, praktički držale u kućnom pritvoru, od 1952 godine, pa sve do njegove smrti 1981 godine, jer se jedini u Slovneiji, usudio napisati da u ''partizanima'' nije bilo samo med i mlijeko, nego i nepotrebni masovni zločini, što se sve otkriva, posebno, zadnjih 15 godina, kroz masovne grobnice oko Maribora i Dravograda!

 

Uljaru vodi Gorazd Kocbek, koji je veliki vizionar i zaljubljenik u bučino ulje. To ide toliko daleko, da je postao i '' slovenski Galilei''. Gorazd tvrdi da bučino ulje nije termički osjetljivo, te da se čak i omlet od jaja, može pripremati na ovom ulju, što on i čini. Mene nije toliko fascinirao sladoled od vanilije s bučinim uljem, jer sam taj štos probao još 2007 u restoranu Laganini u Zagrebu, gdje ga donio kuhar iz Graza.

 

Gorazd je objasnio i razliku između klasične-tople, obrade bučinih sjemenaka, te hladnog prešanja gdje se sačuvaju zdrave supstance bučina ulja. Ali me fascinirao obseg, njegovih ručno izrađenih čokolada, Strast ili Passion. Iako su samo 3, ali na istu muziku, čokolade s bučinim uljem i sjemenkama, ima velikih izazova za ljubitelje posebnih čokolada!  Kao tamna čokolada punjena smokvama i refoškom, pa tamna s karmeliziranim lukom. Sve te čokoladice od 50 gr, možete naći i u mini baru Grand hotela Primus u Ptuju, po cijeni od 2 EUR. Više o Kocbek čokoladama, na

 



 

 

 KRAJ 1-oga dijela, 2-i dio ili ti nastavak, slijedi za 10 dana.

zpgastro @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, srpanj 25, 2014
 

Poštovani čitaoci,

Dok je već predugo spremam, jedan ili 2, opsežna teksta o gastronomiji i crnoj termalnoj vodi, malopoznate Prlekije ( da li znate gdje je to?? ha ha), evo vam, opet malo aktualne politike, začinjene s aktuelnom gastro ponudom i događajima!!

Na mom najmlađem Blogu, Croatian political Controversy, koji se sve jače i jače čita, hvala pilotu D.K. iz dalekog Tajvana, koji mi puno pomogao da riješimo nestanak malezijskoga aviona MH-320, evo nove poslastice.

Dakle, http://zpadjen.wordpress.com/

i čitaj kako je Milunka Opačić, potpresjednica hrvatske vlade, našla novoga frajera za Outsourcing.

 

Ovo je uvod u članak,

Milunka Opačić, Potpresjednica hrvatske Vlade, koju prošlu subotu nije štedio niti Večernji, niti Jutarnji list, nalazi se u novome skandalu! Jutarnji je otkrio da je njeno Ministarstvo u njeno doba, maksimalno proširivano i uhljebljivano raznim Partiokratima, kao što je svima dobro poznati šminker za Outsourcing i Milankin modni savjetnik, Damir Cimer?? A sada se pojavio novi muški šminker u Milankinom životu, Oliver Gmitrović iz Poreča.



A Večernji list je pak otkrio, da je Milunka Opačić, prva ministrica-ministar u povijesti svih hrvatskih vlada, koja nema dana radnog iskustva??? Kad je diplomirala na fakultetu Politčkih znanosti u Zagrebu, 1999, odmah je dobila kao 1. posao Saborski zastupnik u mandatu od 2000.te godine pa dok nije postala Potpresjednica Vlade i Ministrica? Kao i njen uzor, Premijer Zoran, koji voli Lacoste majice i Lacoste čarape, kao i odvjetnik Miljević, Milunka voli kupovati u skupim i elitnim dućanim u Dubrovniku??

Narcisodina i bahata, koju je nemoguće dobiti telefonom jer joj nije dovoljno 5 tajnica u kabinetu na 555-7001 koje ne podižu nepoznate brojeve, nego tu liniju preusmjere i na studenticu Mateju??

To sam rekao i u Montrealu. Na važnim mjestima vlade Quebec i Kanade, gdje davao izjave, jer ja nisam bio šef tajnih službi, kao hrvatski ambasador u Ottawi, gdin Veselko, nit sam dobio od PBZ besplatno stan, kao isti ambasador Veselko, niti sam se napijao u Kanadi ( jako skup sport) kao naš konzul Marijo Livaja u Missisuagi,. A na ambasadora Veselka, sam 3 puta naletio za 38e skupštine ICAO, koja se održava svake 3 godine, u Montrealu!! I zato sam Persona Non Grata u Hrvatskoj, bilo za HDZ, bilo za SDP.  Kao što se i onaj smotani Račan, najednom počevo diviti mom ''ocu'' Vladi Gotovcu, tek kad je umro!


Jer HDZ=SDP. Isti je onaj zadarski šerif Božidar Kaljmeta i ona lijena učkarska mazga, Zlatko Komadina koji čim postao ministar, odmah honorarno angažirao 2 žene, ex. najbliže desne ruke Kaljmete,a jedna već bila odavno u penziji, druga uzela G.O. u banci da bi odradila za Komadinu??  Ljudi, jeli ovo moguće?!  Ta 2 bandita, više Kaljmeta koji ima mobilni na koji se nikad ne javi, ako ne zna, tko ga zove, isto radio ex ministar Jovanović, su mi uništili život i karijeru!! Uz pomoć osobnih prijatelja Premijera Zorana Milanovića, njegov rabski Smranader, Zdenko Antešić, i dr Drko Prebežac !!


 

Jadranku Kosor, kad je bila premijerka, dobio sam 2 puta na njen mobilni telefon, doduše sa svojih slovenskih GSM številki, po uzoru na onoga slovenskoga zabavljača!! Milunka Opačić nije do koljene Jadranki Kosor, ako se uljudnost, humanost, gleda!! Ima i svoju novinarku na portalu T-com, koja se divi njenim trapericama, haljinama, poprsju??

a vi čitajte dalje i detaljnije o tome, na http://zpadjen.wordpress.com/2014/07/25/opacic-i-gmitrovic-u-skandalu-vecem-od-holy-i-segon/

 

A  mi natrag na Enogastronomiju!

 

Ne bavim se nikada, ali ne reci nikada, nikada, ocjenjivanjem prehrambenih proizvoda, ali Zvijezda majoneza ultra hot, najpromašeniji proizovd u hrvatskoj povijesti!!

 



Koji je smisao da ti Chilli, potpuno sprži sva osjetila na jeziku??  Ovo me potsjetilo, kad je pred 10ak godina izašla prva generacija ZVEČEVO čokolada, tamne čokoalde s chilli. Rekao odmah, suvlasniku Alviru, da Lindt i ostali, stave tek malo čilija, ali ne toliko kao Zvečevo. I uskoro je to ZVEČEVO smanjilo. Ali ova majoneza prži čak jače,nego i ta prva generacija ZVEČEVO čokolada. Uz činjenicu, da ZVIJEZDA ima vrlo korektnu majonezu Chilli, u izvedbi od 100 grama, ali ova je Ultra, ultra čili?? Možda da se nazove ''Bule'',  po uzoru na najslavnijeg hrvatskoga gastro novinara, Davora Butkovića, koji uz sve, čak i file bijele ribe, koristi Tabasco!!




Ovih dana ponovo me oduševio restoran TAČ ( postao najpoznatiji kao osobni izbor premijera Milanovića), a za kojeg sam davno ustanovio, da najbolje prenosi ljubav za kuhanjem, Vesne Miletić, na stol gosta!! Čisto slučajno sam naišao, na testiranje ''narančastih'' vina u renomiranom društvu, kao vinari Mihalj i Krauthaker, Rene Bakalović, maslinar Belić, Matić iz Red Bull i Roxanich, te donator iz Natura Vina. Jer vinar Gravner je tako prokleto skup, da se bojim da sam ga pio 1. puta u životu!!A narančasta vina, su nakon vina iz amfora, biodinamičkih vina, najnoviji štos u prodaji vina. Dakle, da objansimo, radi se o bijelim vinima, napravljenim kao crna vina!!


Gđa Miletić opet oduševila bajkovitom juhom od teleće koljenice ( vidi foto), pa fantastičnom pljeskavicom, koja je napravljena kao ogromna okrugla pita, narezana na četvrtine!! A svi ugledni gosti, hvalili su rajčicu koju uzgaja, nasuprot restorana!!

 







Gravnerova vina i Roxanic vino iz amfore.



Pećeni boškarin. Rijetko jelo ( jedno u 20)  koje mi nije sjelo u TAČ-u. Boškarin je vol, a vol je jedino dobar na ražnju? Ili griješim. Iako vizuelno lijepo izgleda, žilavi se i bori u ustima!


 



 

Autor teksta, vinar Krauthaker, maslinar Belić, Rene Bakalović


zpgastro @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 14, 2014
 

 

Iako dosada nisam sreo sladoled od konoplje, nego samo tamnu čokoladu s konopljom-marihuanom ( još davno na ANUGA sajmu u Koelnu 1999, a testirao iste godine, na ZV, u društvu sa Sandi Cenovom),a kekse od konoplje, danas, na tržnici Jarun, iako su Slovenci, odnedavno, dopustili korištenje konoplje-marihuane, u medicinske svrhe, još sladoleda nemamo.  Ali ga je lako napraviti. To dokazuje i primjer novootvorene slastičarne DULCIA u Ozaljskoj ulici u Zagrebu, koja napravila, sladoled, čak, od pive!!!

 

A u odličnom restoranu DAY CAFFE, u Zagrebu, koji vode Mario Vešligaj, ex direktor F&B u hotelu Antunović, te Danijel Furčić, ex svjetski prvak u izradi koktela na bazi šampanjca, Šanghai 2011, možete dobiti puno stvari od marihuane, ili ti konoplje, pa i njen proteinski prah!!


 

Godinama je za mene, najorginalniji hrvatski desert bio sladoled od koromača s tamnom čokoladom, i cvijetom morske soli, koji sam jeo davne 2008, na terasi slavnog restorana Valssabion u Puli. Fotku nisam mogao naći, ali ispod, jedna slična, da potsjeti na zatvoreni Valssabion, remek dijelo marketinga i vizualnih efekata!!


 

Nedavno, po meni, naravno, još orginalniji desert!! U restoranu DUBRAVKIN PUT u Zagrebu, jeo sam desert na bazi hladne juhe od jagode i rabarbare ( povrće koje koriste samo restorani Bevanda i Dubravkin put, a u Montrealu gdje sam živio, ima je na svakom koraku, u Hrvatskoj totalna nepoznaica?)

 

Hladna juha od jagoda i rabarbare, bobićasto voće i sorbet od
jogurta

(za dvije osobe)

ZA JUHU:
sve sastojke dobro izmiješati

150gr. coulis od jagoda
150gr. coulis od rabarbare
šećerni sirup (po želji)

SORBET OD JOGURTA:
sve sastojke izmiješati i pakotizirati u PACO-JETU

250gr. vode
125gr. šećer
45gr. glukoza
600gr. jogurta
45gr. limunovog soka

Tanjur dekorirati jestivim cvijećem, bobićastim voćem i
jagodom a u sredinu tanjura smjestiti žlicu crumblea od
vanilije pomješanog sa SOSA PETA ZETAS i na njega staviti
žličnjak sorbeta od jogurta





 

Ovaj desert iz Dubravkina puta ( sezonski, ne tražite ga više do nove sezone jagoda!), ima i muzičku notu, jer sve pucketa u tanjuru, nakon dolijevanja hladne juhe! Nešto slično sam vidio, i davne 2005 u slavnom ZEMONO restoranu u Ajdovščini, no tamo se i dimilo i pucketalo, kad je Tomaž Kavčić ( kum Petera Graše i idejni autor jelovnika  restorana ACI Split), nešto mi točio u desert ( zaboravio sve). Kako tu fotografiju nisam našao, evo ispod, isto stare fotografije, iz istoga restorana, dekomponirane štrudle od jabuka, s bijelom topljenom čokoladom!



 

 

Ja osobno volim ne kalsične torte, kakva je odlična torta Petre Jelenić, MAK NA KONAC, nego neobične kombinacije,kao ova torta Harlekin, hotel bristol Opatija, na fotografiji ispod! ( rađena samo za karneval, a fila joj je od borovnice i grejpa!! Na naslovnoj fotografiji, najljepši tanjur deserata, autor Dražen Lesica, restoran RIVICA u Njivice-Krk, godina 2010-a.



 



Za desert, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

 



Tanjur 4 deserata, AMFORA Opatija. Jedan je komadić slavne rapske torte, koja meni, uvijek, suha kao barut??



 

Lava od čokolade, autorski rad Mate janković, samo ne znam da li ovo fotka iz Bevande ili Giaxa Hvar.

zpgastro @ 13:44 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.