Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
 
Blog
ponedjeljak, ožujak 23, 2015
 

Kad ste pročitali Titov, sigurno ste se trgli? Da li je to legendarni Josip Broz Tito koji polako nestaje s područja svoje nestale zemlje, '' Jugoslavije''. Da to je on. Ostao je bez glavne ulice u Ljubljani, odavno u Beogradu, u Zagrebu mu je bista odletila iz Predsjedničke rezidencije na Pantovščaku, a još je glavni va moja Opatija gdje ulica koja je 10put važnije od svih opatijskih ulica, nosi njegovo ime. I vo moeta Makeodnija, gdje još i njegove uramljene fotografije drže. No, NE o politici, u ovoj butici, nego na mom drugom Blogu, Croatian Political Controversy, https://zpadjen.wordpress.com. Tu čitajte o hapšenju montrealskoga gradonačelnika Applebauma, u kojem tada ja,kao stanovnik Montreala, prisutvovao. Pa velike afere polugole Potpresjednice hrvatske Vlade, Milanke Opačić, zagorska Ministra s 2 prezimena, itd.itd.

 Majka Josipa Broza jest Slovenka, Marija Javoršek, rođena u Podsredi, na rubu Kozjanskega parka, gdje je završilo moje, fascinantno 3-dnevno novinarsko putovanje ovim dijelom Slovenije, duž Sutla-Sotla, granice. Utisci su toliko fascinantni i meni, daleko,daleko jači, nego sa 4dnevna studijska putovanja Prekmurjem i Prlekijom, lani, da ću ih dugo dijeliti s

. photo rogascaronka 84_zpsjzuao1bb.jpg.

Ne toliko gastronomski, iako su i hotel Alexander u Rogaškoj i Pomono kod Rogateca bili jako dobri, a AMONO iz Olimije, pa i odlican, nego i mnoge druge pojave u ovome krajoliku samo 80-ak kilometra od Zagreba. Pa bolje znam daleka Goriska brda, nego ovaj dio Slovenije, pod nosom. Nikad dosad nisam bio u recimo Olimiji i Podcetrtku, kojeg 4 godien uzastopno,proglasuju najboljim saunama Slovenije. Jelenov greben iznad Olimije, na kojem 40-ak srna jedu kukuruz iz tvojih ruku, a ima i jelena i muflona! Olimija, koja 2012e proglaseno najljepsim selom Evrope!
 

No, pocnimo redom, Šmarjem pri Jelšah gdje putovanje i započelo. Tko god posjetio ovo malo mjesto u Sloveniji, koji se formalno nalazi u južnoj Štajerskoj, ali administrativno nemaju MB, nego CE tablice (Celje), pamtit će ga po Kalvariji koja vodi do crkve Sveti Rok. Taj križni put koji prelazi pored 6 mlih kapelica i iziskuje malo bolju kondiciju, vodi u unutrašnjost crkve, izgrađene daleke 1646 godine, prepune baroka. Osobno, nisam nikada bio u  takvom, poomalo ''kičastom'' uređenju crkve. Uz kip Svetog Roka, nalazi se i Hrvatima, interesantni kipa Sv. Antuna Padovanskoga. Ovo je je još jedna od dvadesetak Marijinih svetišta u Sloveniji, kao npr. ona na Svetoj Gori, iznad Nove Gorice, ili u italijanskom Trbižu-Tarvisiju.Kalvarija na putu za  krasnu baroknu crkvu  Sveti Rok, Šmarje pri Jelšah. U Šmarjama su pokrenuli i projekt ''Zidanice'', seoskih domaćinstava, duboko u prirodi. Pa smo se i mi odveli do jedne takve, a zadnja 3 km su bijeli put.

Odlična domaća hrana, komfortan smještaj u svedrvenim sobama, daje osjećaj duhovnog mira.

Pogledaj ovaj specijalitet, ''zavihanku''.
 

Kalvarija in notranjost cerkve sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah - Avtor: <b>Damjan Regoršek, Matjaž Verk</b>


 
Direktor hotela Alexander, uz Kempinski Portorož, najskuplji hotel u Sloveniji!!

 

Teleći hrabt s pireom od cikle i špinata s ječmom sa vrganjima i lisičarkama, te crnim tartufima. 

Nastavit će se popodne 

zpgastro @ 10:54 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 13, 2015
 

zpgastro @ 17:28 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, veljača 27, 2015
 

Subjekt ovoga teksta su 2 moja dana u Ljubljani, na festivalu penečih vin http://radost.si/radost/salon-penecih-vin/#,  i na Bizeljskom, teJeunes Restaurateurs d'Europe, www.jre.eu/en/homevodič za Hrvatsku, a koji smo dobili pred negdje 5 godina, hvala Tomažu Kavčiču iz Dvorca Zemono.

 Grand hotel UNION u Ljubljani, koji postaje ono što i Esplanade u Zagrebu, ne samo luksuzni hotel(  pamti se i po tome da je tamo spavao USA predsjednik Bill Clinton, a kod nas u Hrvatskoj, niti jedan USA predsjednik nije spavao) , nego i vinski hotel. Tu UNION staru tradiciju, još je počeo oplemenjivati, novi, mladi direktor, Tomsilav Čeh. Uz vinsku čitaonicu, koja nudi butelje vina u svojim brojnim staklenim vitrinama, s preko 200 etiketa manje poznatih slovenskih vinara, svrstanih po regijama, i brojne vinske priredbe. Kao što sam već spomenuo u jednom svome starome tekstu,  za kuhinju hotela UNION brine Janez Dolšak, koji vodi slovensku kuharsku reprezentaciju po svjetskim kupovima i olimpijadama, vidihttp://www.zpgastro.bloger.index.hr/post/vinum-ljubljana-et-zagreb-ante-portas-beograd-otkazao/27149008.aspx

 
Za moga boravka za vrijeme 3. festivala penina, o nama hrvatskim gostima, brinula je desna ruka, Janeza Dolšaka, 23 godišnji kuhar Kristijan, koji je iskoristio priliku da se 3 mjeseca školuje u slavnom londonskome Fat Duck. Oduševio nas je predjelom, tartarom od tune s avokadom, odlična uspješnica i Andreja Barbierija u Bevandi. Slijedila je krem juha od cvjetače i krumpira koja je meni najdosadnija juha i tkzv. bolnička juha, ali začudo, s dodatkom nekih blagih začina, i ova juha je oduševila.   

Glavno jelo je bilo problematično, jer su pačja prsa bila prežilava. Iako je uložena strašna mašta, pa su tako pačja prsa bila glazirana s kestenovim medom, a prilog je bila leća i jeruzalemske artičoke. Kuhar Krisitjan mi je rekao da je svaka isporuka pačjih prsa iz Mađarske, drugačija, i teško je te greške ispraviti. Tu mu je dao podršku i Andrej Barbieri, rekavši i da smo mi u Hrvatskoj, bar 90% vezani na mađarska pačja prsa. Jedini restoran u Zagrebu i okolici, koji počiva na hrvatskim pačjim prsima s Dolca, je restoran AGAVA u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.  Ali, kako veliki Barbieri kaže, i hrvatska pačja prsa boluju od mađarske bolesti velikih varijacija.

 Desert, krostata od tamne čokolade i agrumi, savršenstvo bez mane.

 grand-hotel-union-4

No, nas desetak hrvatskih specijalista za enogastronomiju, složili smo se da nas je restoranu Smrekarjev hram, najviše fasciniralo držanje, odijevanje i nastup 2 konobara-sommeleira. Usudili bi se reći da su čak i najbolju Esplanade nadmašili! Iako restoran Smrekarjev hram, ima ono što uvijek naglašavam, kao najvažnije za hotelske restorane, posebni ulaz s pješačke ulice u Ljubljani, i nemate niti osjećaj da ulazite u dio hotela UNION, ipak, i on je više dnevni restoran, a navečer ne uspijeva postati'' domaćinski'' i popunjeniji, odličnom jelovniku usprkos!!

 

Kako je glavni moto dolaska u Ljubljanu ipak bio posjet 2. festivalu penečih vin http://radost.si/radost/salon-penecih-vin/#, dopustite par rečenica. Nisu nas tako fascinirala 36 vinara koja su izlagala. Niti 3 hrabrih Hrvata, Kos i Puhalek i .. iz Zeline. Niti mutni biodinamički Prosecco, nego radno vrijeme i disciplina posjetitelja. Festival je trajao od 1700 pa sve do ponoći ili 2400. Bravo Slovenci. Tako su se počeli mirno razilaziti oko 2315-2330 sati, da smo svi komentirali koliko je više buke i komešanja u zagrebačkom hotelu  Esplanade, a Festival http://vino.com.hr/vinoCOM/ se zatvara već u 2000 sati. Utopija jest, da bi mi mogli u Zagrebu i Esplanade, ostati do ponoći!! Ali su zato i cijene ulaznica u Ljubjlani, 2 puta, a nekad i 2,5 puta više, nego za zagrebački festival vina. E sada, zašto su Slovenci finiji od nas hrvatskih vinopija? Ja bih prije rekaod a visoka cijena ulaznica to određuje, nego ''genetika'. Jer se sjećam, da sam zadnji puta kao novinar bio na Planici, negdje 2007 godine, kad mi prisjelo toliko blata, a posebno toliko pijanih ljudi. na stotine su bauljali okolo. I obitelj Puhalek iz Zeline, je hrabro došla u Ljubljanu predvođena ex vinskom kraljicom Ivonom!!

 

 Što je pak Ljubljana, isto u prednosti, jest i specijalizacija, koja se odnedavno provodi, hvala tvrtki RADOST, http://www.radost.si . Ovo je bio 3. festival pjenušaca, a sprema se uskoro, i 1. Festival rizlinga. E, kad bih to barem imali u Hrvatskoj. Nažalost, rizlinzi su zapostavljeni u Hrvatskoj, iako po mnogima ''facama'', upravo je Amfora Rajnski rizling obitelji Tomac, najbolje hrvatsko bijelo vino, doduše, čak 30 EUR na policama dućana. Uz plešivičke rizlinge, kao Tomac,Korak, tu su još i njemački koje uvozi Carlos i koji su se jedino gurali u eklsuzivnim restoranima Dubravkin put, Apettit, te moga pokojnoga Branke Muždeka, u Bevanda Opatija. I Dino Kušen, Akrobat vina, ima odlične rizlinge iz Mozela, neki sa bizarnih 7 % alkohola samo.

 Na izvanrednom predavanju Janeza Rozmana, glavnog urednika revije http://www.vino.si doznali smo sve o šampanjcima i pjenušcima, blanc de blanc, blanc de noir ( baš mi je drago da nakon povratka iz Montreala, vidim da se negdje francuski jezik održao, jer čak i Michelin smo u Hrvatskoj izvitoperili u anglosaksonskom izgovoru) , bilo je detaljnog testiranja. ovaj puta hrvatski pjenušac Kraljicu iz Zeline, penina Rose, kmetije Martinčić iz Dolenjske, Ščurek brut zero, Konjiška penina vintage 2008 iz Štajerske, Zlata radgonska penina iz 2006, te šampanjac Allouchery-Persevel millesime 2006, kućni šampanjac hotela Union.

 

Na ovome, relativno kratkome predavanju, 2 detalja su iskočila koja ću pamtiti cijeli život. Jedan banalan, da Slovenci zapravo krivo nazivaju Pinot Noir. Kako ga oni zovu Modri pinot, to su ga nama Hrvatima, preveli kao plavi pinot? Ha ha. A druga, puno važnija, da je vinski novinar, Ivo Kozarčanin, poništio navode Željka Suhadolnika da je Turk počeo 1. proizvoditi pjenušac u Hrvatskoj, nego je to davne 1800., počela tvronica šampanjaca u Samoboru, koja se i zvala zato, Tvornica 1800. Kao posljedica okupacije Napoleonove vojske, Hrvatska je možda već 2. nacija svijeta, koja je počela raditi šampanjac?? Ovo još sve treba istražiti.

Nakon noćenja u hotelu UNION, gdje me ujutro oduševio doručak (za koji kažu  jedan od vodećih eksperata).  UNION sam radi džemove, čak i kod kakija,  ali ne stave natpise iznad, nego detaljno sve o kalorijama,sastavu,ali kad vidiš 6 posudica, teško nagađati!! Čak i od voća kaki, rade džem. Pa napravi veliki omlet, samo od bjelanjaka s puno povrća koji stoji izložen, baš sam doručkovao s košarkašima budućnosti kojima takav omlet bez žutanjaka, jako pasao. Radi Kaiserschmarn,itd.itd.), to ću u rubrici doručak detaljnije. Put nas je vodio  na Bizeljsko. Poznato nama u Zagrebu, po Istenič kući pjenušaca,  te bratićima Šekoranja, Janezu vinaru i Marku ugostitelju.

 

Koncept 2 bratića Šekoranje, potpuno je različit. Marko, zvani '' Sinek'' posveto se širokom mnoštvu, s dolascima visokih gostiju koji žele isprobati pučku hranu koji narod voli. Tako je Sinek rekao da su kod njega jeli svi hrvatski predsjednici, osim zadnjega Josipovića. Da su i ex premijeri, ivica Račan i slovenski Kučan, jeli tu!

 Najpoznatiji živući Slovenec, Milan Kučan, bio je više od 15 puta kod šekoranje, po raznim prilikama.

Naj


 

 PinkDay

 

 

 

zpgastro @ 16:43 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 26, 2015
 

Moji poznavatelji , znaju da me u gastronomiji, oduvijek, najviše interesiraju hotelski doručci. Hvala svima koji su mi omogućili, da u Hrvatskoj, bez da platim, od 2008 do 2014e, doručkujem od Hilton Dubrovnik do Kempinski Savudrija, via recimo Adrijana Hvar i Esplanade Zagreb,itd.itd. Nedavno, za svojih skoro 1 godinu u Montrealu, imao sam prilike više vidjeti, a manje probati ( ionako je to većinoma konfekcija) doručke u sijaset svjetskih lanaca. Od najgoreg bez premca, Intercontinental Montreal koji ima začudo tamo 5 zvjezdica,  a Hyatt ili Westin 4 zvjezdice, do uvjerljivo najboljeg, Fairmont hotel Queen Elisabeth, Montreal ( jedini koji nudi 7 vrsti sokova za doručak, kontra 3-4 u ostalim montrealskim odlikašima, koji nudi autohtone namirnice, dimljene jegulje i kečige (!!) iz rijeke St. lawrence koja od Montreala, čini otok, jedini koji uz dosadna ouef de Benedict, nudi jaja s povrćem u specijalnoj krunici- zagubio tu fotografiju) Orginalan način izlaganja. hotel grand Primus Ptuj.


 Najbolje omlete,al i posebne, rade u hotelu Miramar Opatija. prvo u tavici, kratko na maslinovu ulju, pa u konvertomat pećnici. Posebno oduševaljava onaj s gorgonzolom,kao višeslojna pita s nekoliko slojeva rastopljene gorgonzole!!


 Odličan omlet u hotelu Bevanda Opatija
Između ta dva ekstremna hotela, s nerazumno velikom razlikom u kvaliteti, našli su se Sofitel Montreal koji nema buffet, nego samo ala carte, Sheraton Montreal s 37 kata, ali bez doručka? Ritz-Carlton s malo od svega, ali više ''preseravanje'', nego realnost. Uostalom, imaju losos na 1 način, a Milenij hotel Opatija, imao istoga lososa na 3 načina, sada na 2 načina. Ritz-Carlton se najviše ''prodavao'' u Montrealu, kroz nedjeljni brunch, ali je taj za moga boravka tamo, ukinut. A i taj je bio, samo lošija kopija Esplanadinog. Tamo se bar točio šampanjac, jer je po zakonima Sjeverne Amerike zabranjeno točenje alkoholnih pića,prije 1100, a gdje se, gle čuda, ovaj puta i Quebec uklopio.Iako je hotel Queen Elisabeth, Fairmont hotel koji odiše po dotrajalosti ( kao recimo Zg Palace, a gosti mu to jako penaliziraju), hrana je tamo najbolja, i rijedak hotel u koji Montrealci dolaze jesti (slično kao i u Hrvatskoj, gdje hotelski restorani ne zažive). Daleko najbolji doručak u Montrealu. Moj frend, Sandy,kontrolor letenja u Montrealu,  kaže da su Fairmont hoteli u Calgary i Banf ponajbolji u cijeloj Kanadi. I Ante Kostelić Gips se oduševio s ova 2 hotela, koja uz Westin Zagreb i Habakuk Maribor, smatra najboljima u kojim spavaju skijaši-ce.
Jer, ako niste znali, Provincija Quebec nastupa kao asimetrični dio Kanade, sa 101 svoj zakon. Kao što je npr., da se vino i pivo može kupiti u svakome supermarketu, na benzinskoj pumpi,itd.itd. Dok u Los Angelesu ili New Yorku ili Torontu, iste možete kupiti, isključivo u specijaliziranim liquer store, ali nikako u supermarketima. No, u Ritz-Carlton su mi rekli da oni uvijek natoče za svoje goste, čašu pjenušca za doručak, ako to traže. U Hrvatskoj se najbolji pjenušac daje u Esplanade, to je domaći Tomac classic. U Westinu i Bristol Opatija, bakarska vodica, a u 90% ostalih, razni uvozi iz Španjolske i Italije?! Uz neke izuzetke, kao Importanne Dubrovnik, gdje se daje Barbara. Bazni Istenič pjenušac, nazvan po kćeri, možda mnei i najbolji, kad se gleda omjer cijene (55 kn) i kvalitete?! Zapravo, u ''mojoj'' Bevandi gdje na doručku uz potpis pokojnog sommelier prvaka, Branka Muždeke, ima i moj potpis, toćio se dugo odlični Šember Rose, ali je nejgova nabavna cijena, skoro 100 kn. Sada se toći Rose Agrolaguna ili drugi sitarski roze.U hotelu Waldinger Osijek, toći se pjenušac ZENIN,ali za VIP posleovne goste, i šampanjac!!


Tu su bili još Mariotti i Hilton Montreal koji pršte od jeftine konfekcije, i slično Hyatt, koji barem ima pureću šunku od cca 5-6 kg, koji gosti sami režu za doručak. To je jedina ''domaća stvar'' od srca, koju sam zapmtio iz tih hotela. Najviše me zasmetalo da se u Mariotty i Hyatt Montreal, služi '' dječja radost'' za doručak. Tako smo se mi šalili u onoj bivšoj vojsci, bivše države, ''JNA'' kad smo dobivali Podravka marmelade i margarin u mini pakovanjima. Samo ovdje daju španjolske Hero marmelade, identične, koje sam ja dobivao u neograničenim količinama, za doručak u svojoj ''Ubožnici'', Boot Centre, Arme de Salut u Montrealu??Rijetka svijetla toćka Montreala, uz fairmont Montreal, hotel Westin Montreal. Fantastične zdjele s voćnom salatom, ali već u Westin Ottawa, nema ih, i doručak je bitno vizuelno i sadržajno, slabiji, nego u Montrealu?? Da ne povjeruješ da je to ista Westin kuća! Dapače, F&B manager Wetin Montreal, Valerie Frechette, rekao mi je da u životu nije bio u Westin Ottawa, iako je za kanadske prilike, jako blizu, smao 200 kilometara. Uz ove krasne posude za voćne salate, pamti se i Qubec varijanta između čvaraka i zaseke,a zovu se ''cretons''


 

Hotle Hilton Bonavnetura - Montreal. 75% doručka je konfekcija.Konfekcija i u hotelu WESTIN Zagreb. Hvala ex direktoru Gunaru, što mi za svjetskoga kupa u skijanju, Zagreb, 03.01.-07.01.2013.e dano da svako jutro dođem, pa sam vidio kako mnogi skijašice i skijaši, gurno jednom nož u ta smiješna pakovanja, i tako desetine meda i džemova, polupuni, stoje, razbacani okolo?! Ja TAKOĐER, mrzim ova, inače, strahovito skupa pakovanja. Jer su nepraktična! Jeste li kada probali med iz njega iskrcati?? Pa i Austrija je u EU, i ima HACAPP, pa tamo u top hotelima vidimo Med koji curi iz normalno velikih staklenki, 10-ici posuda s džemovima!!Vrlo skupi hotel Nockalm u Innerkemsu. Fotografija je iz 2012e. Hotel je all inclusive i 4+ zvjezdice. 10-ici raznih marmelada, i 3 vrste meda, uzima se žlicom. kako tu nema fmaoznog CRO Hacapp?? Baš mi za Novu Godinu, kolega Almir F&B hotela Bristol Oaptija, da mu vlasnici iz Austrije, Viennna hotels, naredili da od 30.01.2015.e izbaci svu konfekciju s doručka!!!

 A sada lijepa slika iz Westin Zagreb, 2013e, ali iz nepoznatih razloga, ove tortilje za doručak su ukinute. Gosti upravo pamte ''autorske radove'', ne konfekciju!!

 

 

Ja sam 101 puta rekao u Montrealu, F&B managerima '' U Evropi bi se gosti probunili bilo u Pragu ili Budimpešti ili Beču-Wien, kad bi im u njihovim hotelima Intercontinental, ponudili tako slabašan doručak, koji je u rangu hrvatskih i ostalih srednjevropskih hotela s 3 zvjezdice. F&B manager hotela Hilton-Bonavnetura u Montrealu mi je uvrijeđeno rekao '' Hilton ima različite standarde doručka u Evropi,Aziji i USA-Kanadi.'' Ja bih dodao '' Očito je u Americi najniži standard. Iako mi se i direktro dubrovačkog Hiltona, te 2009, Nizozemac, žalio da su mu ruke vezane za doručak i da 85% doručka mora biti identično i u Dubrovniku i u Moskvi, najviše se pamtile rolada koje su dubrovačke slastičarke napravile od badema,oraha,smokvi,itd.

hilton004

Rolade u hotelu Hilton Dubrovnik.

Ali i specijalna, mala i debela kobasica, koju je Pivac proizvodio smao za Hilton. Ako oni u Hiltonu misle da je to neki veliki štos, što konobar odmah dotrči gostu s tek iscijeđenom narančnom, ne nikako!! Pa u Ambasador Opatiji, uveden je 2014 profesionalni blender i žena koja vam radi sve moguće sokove ''in minute'', od cikle do mrkve!! Slično je i u Esplanade, ali oni zbog nedostaka prostora, dok Ambasador je hotel s vjerojatno najboljom salom za doručak u Hrvatskoj ( jako visoki stropovi,puno svijetla,super moderni i dugi stolovi,itd.itd.), to ne nude javno. Meni su odlični njihovi sokovi od mrkve za koje pretpostavljam da su od baby mrkve. Kao što je Esplanade jedini hotel u Hrvatskoj, gdje ti konačno izdube svježi krastavac, i ne jedeš ga s košticama. S tim krastavcima se dugo mučim s odgovornom osobom jednog od najboljih hrvatskih hotela, koji jedini, tvrdoglavo, ne gule koru krastvca, nego ih čak s korom, koja niti hranjiva, a još opasna ( pranje) i žufka, daju gostima?? Tu imam spor s Borisom Lovrenčićem, sada F&B maaner Sunčani Hvar, a prije Milenij hoteli, koji ne želi, tvrdoglavo guliti koru krastvca?!Hotel Antunović Zagreb, kakve samo lijepe boje i neobične stvari na mom tanjuru?
U najskupljem opatijskom hotelu, Miramar, iako ima 4 zvjezdice, za kojega malo tko zna, iako je najprofitabliniji i najpopunjenih hrvatski hotel ( vlasnik Holleis ima niz hotela na Zell am See pa ima stalnu austirjsku i njemačku kijentelu koja čini 85% gostiju), isto su 2014e uveli blender za doručak i gostima ga ostavili da sami rade sokove, od narezanih jabuka i mrkvi, uz jako važan dodatak. Malo maslinova ulja, koje obavezno treba uliti u tek iscijeđeni sok, kako bi se vitamini bolje i brže absorbirali!! Gdje je najbolji doručak u Hrvatskoj?! Takva nema, jer nekim ljudima,kao direktorici Riedl, maloprije, spomenutoga hotela Miramar, jest najvažniji ljudski servis, a on je po meni najbolji u Esplanade i Antunović, ali meni nije bitan. Meni količina ponuđenih namirnica, kao i orginalnost. Nekad su tu fantastični i hoteli s 3 ili 4 zvjezdice, kao Vila Lili u Rovinju s 3 zvjezdice, koja sama izradi više od 60% ponuđena doručka, nudi razne skupe vrste meda pa čak i cvjetni pelud, skupe profi čajeve u onim piramidama,itd. Ambasador ima najljepšu salu i uređaje za doručak, Bevanda i Miramar Opatija fantastične poglede prema Rijeci i Krku, odnosno Cresu. Sjećam se davno,davno, da je terasa hotela Vis u Dubrovniku, za doručak, ostavljala nezaboravan utisak, jači, nego Argentina u Dubrovniku, dok je tu Hilton Dubrovnik, potpuno uskraćen.Terasa hotela Miramar u Opatiji. Pogled prema Cresu i Lovranu, te hotelu Ambasaor i

Bevandii!Ove 2 mlade ljepotice, nisu u standardnoj ponudi ljetnog doručka hotela bevanda,Opatija, ali tako mi se posrećilo!!Riblje delicije u hotelu Milenij,Opatija.Kavijar od pastrve je u specijalnoj posudi na ledu. Paštete od tune i lososa i bakalara, koji sami rade. Losos mariniran u koromaču,a probalo se i sa ciklom, što lososu dalo ''ludu'' boju, pa ga se gosti nisu usudili jesti?! U ovom segmentu doručka, MILENIJ hotel je superšampion.


A hotel Antunović, iako formalno samo 4 zvjezdice, je odavno meni među 5 najboljih doručaka na svijetu, koje sam dosad obišao, a sami rade sve moguće smoothije, kao zelena jabuka i peršin i kiwi i krastavac, ili višnja i cikla, radili su i senf i ajvar, ali premale količine tako da brzo otišlo. I hotel Waldinger u Osijeku, iako samo 4 zvjezdice, doručak je bogovski, i opet je tu 50% proizvoda kućne radinosti, a tu je i najbolja marmelada od marelica koju im neka baka izrađuje s velikim komadima voća. Slične marmelade, zapravo kao slatko, radi u Antunović, kuhar Ivica Fajt, koji kombinira ljeti dinje i lubenica, pa poseban džem od crnoga grožda, dunje i kruške, itd. U hotelu Antunović se odmah prepoznaje potpis F&B managera Hrvoja Duvančića, te kuhara Ivicu Fajta, uz vlasnika Antunovića, koji im daje financijski impuls za stvari koje nemaju niti hoteli s 5 zvjezdica, uz već tradicionalni i najskuplji goveđi pršut koji je ''must'' u ovome hotelu.Ponovo Waldinger Oisjek. Najbolji doručak u Slavoniji, i jedan od 5, za mene najboljih autorskih potpisa u Hrvatskoj. To znači, kad pamtiš autorske radove, nisu tu zvjezdice bitne. Eto, hotel Vila Lili Rovinj, ima samo 3 zvjezdice, a doručak koji cijeli život pamtiš, kao i ovaj Waldingerov!! Odličan je tako i hotel Livadić u Samoboru, isto samo 3 zvjezdice.

 Opatija je najbolja i najdalje otišla u hotelskim doručcima. Odavno je hotel Milenij pokazivao izuzetno pruno brige i inovacija, ali ga muči premali prostor, kao i Westin u Zagrebu. Uz hotel Savoy u Opatiji, prvi su počeli raditi i nuditi domaći džem. Tu se stalno razilazim s kolegom Brankom Čukeljom, sada F&B hotela SHERATON, prije Westin Zagreb. Te Hacapp, ili ti higijena i sigurnost, ako se miješaju žlice s kojima se uzima džem?? A ne smeta ih ako se isto dešava, kod ketchupa i senfa, koji se miješaju?? Od hotelskih kuća, VALAMAR dominira u hotelskom doručku s 4 zvjezdice, najbolji su u Hrvatskoj. Tu kao što sam već pisao, Antunović i Miramar s formalne 4 zvjezdice, nisu u konkurneciji. VALAMAR koji u hotelu Dijamant nudi tradiconalno 4 vrste kobasica za doručak, otišao je toliko, da čak stavlja i broj kalorija na svaku kobasicu, ma koliko to bilo možda, kontraproduktivno?

 

Ja osobno, kod HOTELSKOG DORUČKA gledam nekoliko kategorija:

 

 1.) Meni najvažnija, što je ''domaće'' u kuhinji hotela napravljeno,Domaći,riblji kut, Hotel Vila Lili, Rovinj. 3 zvjezdice

vila   lili

Vec spomenutti hotel Lili Rovinj. Puno rucnoga rada i ljubavi ya dorucak.

 Domaće šturkle za doručak. hotel livadić, Samobor. 3 zvjezdice
 2.) Pogled, izgled sale, i opreme

 3.) Kvaliteta kobasica koja je ''rak rana''. Je rmali proizvođači naprave odlično, ali nakon par mjeseci, počinju padati u kvaliteti. Odlična je PIK Vrbovec teleća kobasica koju koriste u Westin i Esplanade, ali je preduga bila. PIK Rijeka je cca 2009 godine, radio odlične, male, pikantne kobasice za Milenij u Opatiji, ali nakon 2 godine, morali su se razići. I te spomenute PIVAC male, debele kobascie za Hilton Dubrovnik su bile odlične 2009 godine, a sada, tko zna?? Hotle Antunović je sam radio smjesu za kobasice koju bi dao mesaru, ali opet nije bio previše zadovoljan konačnim proizvodom?!

4.) Gledam kutak zdrave hrane. Najfascinatniji sam vidio daleke 2008 godine, hotel BONAVIA Rijeka, kad se hotlei time još nisu niti bavili, a nije se pojavila niti Cijaklija Novaka Đkovića. Tako da sma u šoku gledao, zamotane šnite kruha na kojima je pisalo ''gluten free''. Pa džemove iz Švicarske koji su bili potpuno bez šećera?! Danas, tu je najdalje otišao hotel Adriana na hvaru, koji nudi čak 9 vrsti mlijeka za doručak, pa i mlijeko od badema? odličan je i butik hotel Bevanda, gdje Kristina, veganka po opredijeljenju, kreira zdravi dio doručka.Hotel Adrijana, Sunčani Hvar. Lijevo skroz na fotografiji, domaći jogurti, obićni i od voća. U doba moga posjeta, naslušao sma se nerazumne kritike vlasnice hotela u Koelnu koja je manageru stalno govorila '' Das ist nicht frische''. I to može nekad biti problme kod domaće hrane, ako ljudi stlano jedu industirjski jogurt? Ovaj je više vodenat, kiseliji, posebno što je ona jela onaj s višnjom! Pa i u Opatiji, hoteli Bevanda i Milenij koriste domaći sir,vrhnje,jougrt, kupljen na oaptijskoj tržnici, kod proizvođača Ba....Zdravi kutak u hotelu s 4 plus zvjezdice u Ptuju. Slovenski hotlei zaostaju u kvlaiteti doručka za hrvatskim, posebno sma bio razočaran u kranjskoj gori i Bledu, to bilo između 2009 i 2011. godine. Bitno su bolji SAVA hoteli prestige u moravskim ( 5 zvjezdica) i spoemnuti Prismus u Ptuju. Ali zato je u Slovneiji ''Must'' imati sokove od cikle i mrkve, koje nigdje , nigdje u Hrvatskoj?!5.) Čajevi.''Ludi'' i neviđeni čajevi u hotelu Adriana i Amfora, na Hvaru. Domaći čajevi od maslina,koromača,itd. Sam si miješaš ih po želji, slažeš u tea bag, vrećicu!!

 

 

Najbolji industrijski čajevi, Ronnefeld. U Ambasadoru Opatija-ova fotografija, isto i Miramar Opatija i Esplanade. Dominiraju i u montrealskim odlikašima. samo Ritz-Carlton i Sofitel koriste ''Kusmi tea'', a Intercontinental Lipton tea. Ostalih 7 top hotela Montreala, koriste Ronnefeld. Bristol oaptija ima svu opremu od Meinl čajeva, i to vizualno vrlo lijepo, a imaju i najtraženiji zdravi čaj, '' bijeli čaj''.Samovar u hotelu Ambasador, uz čajeve kakve nemaju niti Ritz-Carlton,Sofitel, i svi odlikaši Montreala!

 

Meinl čajevi u hotelu BRISTOL Opatija.Terasa hotel MILENIJ-a u Opatiji. 

Voće u hotelu BRISTOL Opatija. U Opatiji svi rade sami voćne salate, pa čak i hotlei s 3 zvjezdice, a najbolje nagrađenom hotelu Slavonije, Osijek, najobičnija konzerva!! I umjesto da me poslušaju, još me uvjeravaju da gosti više vole iz konzerve???

Menu carta u hotelu ADRIJANA Hvar. Uz odličan buffet, te najbolji zdravi kutak u Hrvatskoj, sva sila svemogućih kombinacija jaja,povrća,sireva,kobasica!! I oov je puno bolje, nego i u jendom montrealskom hotelu, d abijedne pariške i ne spominjem!! 

    

 
zpgastro @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 29, 2014
 

Dražen Lesica je hrvatski kralj bakalara, a po njemu, Hrvatska je oko 5. mjesta, na svjetskoj ljestvici najvećih uvoznika sušena bakalara, dok je kod svježeg bakalara, Portugal vodeća svjetska velesila. Lesica u restoranu RIVICA, u Njivicama na otoku Krku, ove  godine, u ''festivalu bakalara'' radio isti, na 25 raznih načina, u čast 25 godina iste tradicije u njegovu restoranu. On me obavijestio da je za 2 posjete Portugalu, shvatio da Portuglaci,imaju možda i 500ak raznih recepata za bakalar.

Dražen Lesica
Bakalar na nekoliko načina, RIVICA Njivice na Krku!

 

Naslovna fotografija ovoga teksta, je uzeta s jednog španjolskog portala o hrani. Zašto?? Jer me izgledom, najviše podsjeća, na fantastični bakalar na ''baskijski način'' kakav sam jeo kod Lesice, već davne 2005 godine. Jeo sam i bakalar kardinale, ali mi je taj bio pretežak, kao i lazanje s bakalarom, koje bih, kao i jelo prije, nazvao pravom kaloričnom bombom. Lesica vam svaki dan, ponudi švedski stol, s bakalarom na bar 10-ak načina ( sutra će biti na neke druge načine), ali i mi najagresivniji, teško možemo pojesti više od 5 raznih tanjura bakalara!!

 

Druga teme ovoga teksta, jest nadolazeća proslava Nove Godine, kad se u Hrvatskoj jedino više pije pjenušac, ne daj Bože, i šampanjac. Kako je to davno lijepo rekao Miho Istenič, vodeći slovenski proizvođač pjenušaca ( iza mastadonta Gornje Radgone), '' Na Hrvaškoj su penine kot krofi?'', ili ti u prijevodu, kako krafne jedemo masovno, samo pred Pepelnicu prije Uskrsa, tako i pjenušce samo u ovome tjednu Božić Nova godina. Prema nekim dostupnim statističkim podacima za 2009 godinu, u Hrvatskoj se godišnje, po stanovniku, popije samo 02, litara pjenušava vina, dok su na vrhu, francuska i Njemačka, s čak 5 litara po stanovniku, ili ti, 25 puta više, nego prosječni Hrvat. A na toj istoj ljestvici, kao pivopije, samo smo 2 puta lošiji od Nijemaca. Pred samo par dana, JUTARNJI LIST, u prilogu LIKE, analizirao je desetak pjenušaca na hrvatskom tržištu, cijene do 100 kuna, MPC.  Čak 3 ih je dobilo čistu jedinicu, uključujući i famozni NAPOLEON iz Češke, protiv kojeg sam ja, ustao, pred davnih 6 godina!! Ali bilo je pjenušca i za 49 kuna, s ocjenom jedan, čisti 1.
Nigdje se ne uvozi takvo smeće, kao kod pjenušaca!! Kvazi pjenušaca, čak i sa limetom i bazgom???4 od ukupno čak 15 hrvatskih pjenušaca koje smo testirali na slijepo u AGROKOR akademiji vina. Ali Šember Rose koji bio ukupni pobjednik je oko 90 kn MPC, Tomac Classic nešto iznad 100 kuna, Princeps, jedini hrvatski pjenušac od frankovke, Iločki podrumi i baš ne prodaju preko trgovačkih lanaca, samo je Gaj Mladine lako nabaviti i s obzirom na cijenu, Best Value for Money.

Zanimljivo je da je hrvatski Playboy, u kojem i ja, nažalost, nekad pišem, u prosincu 2013 donio testiranje hrvatskih pjenušaca izvjesnog pacera, Ronalda Radivojevića, intimusa glavnog urednika Mihovila Švigira, te se svi stručnjaci koji isto pišemo za Playboy,  kao Sanja Muzaferija, Velimir Cindrić i ja, ograđujemo se od toga teksta. Tamo je spljuvan baš ovaj Šember Rose, pa najbolji Peršurić pjenušac, dok su moji uvijek pametni, Tomci odbili dati tom liku svoje pjenušce. Taj smiješni lik Ronald, nekoliko brojeva Playboya kasnije, hvali se da je upisao vinsku školu '' gdje je naučio da crvena vina mlađa od 3 godine ne treba dekantirati????????????? '' I glupom, kamoli ne pametnom, dosta!!  K tome, škrti Playboy, i taj Lik Ronald, žicali besplatno okolo pjenušce?? Dok si mi u GROKOR akademiji, sami kupujemo po 2 uzorka, zamotaju se, i onda na slijepo testiraju!!

 

 

Sasvim suprotno ovoj suludoj i negativnoj temi, nedavno su Ljubljana i Zagreb, 2 dana zaredom, bili opet domaćini, prestižnog  3. label Grand Karakterre, u hotelu Westin, dana 13.12.2014.e

Izložena su bila tkzv. '' biodinamička vina'', koja ja, ipak, kao samo vrhunski amater, pokušat ću i Vama objasniti. Radi se o novome pokretu, koji su možda započeli i Slovenci, iz talijanskog dijela, Goriških brda, Radikon i Gravner. Oni su već pred 10 ak godina, za vrijeme najpoznatijeg salona '' Wine Italy'' u Veroni, odlučili ne izlagati u glavnoj zgradi, nego izvan službenih prostora sajma, a s vremenom se njihov pokret proširio. Radi se kratko maceriranim vinima, od samo 2 do 10-ak dana, nekad i nefiltiranih, pa su onda mutna. Još pojednostavljeno, radi se o većinoma tkzv. ''narančastim'' vinima, koja bi bila bijela vina,proizvedena metodom crvenih vina. Poznati je sajam u Izoli-Slovenija, a nedavno ga je i slavni restoran TAČ, napravio u Zagrebu.Slovenski biodinamičari, ima ih sada, bar 6-7 puta više nego hrvatskih!!Simpatična kćer Janeza Bratovža ( slavni JB Ljubljana) zastupa KLINEC Goriška Brda.
Ili po meni najjednostavnije, to vam je kad vam Sivi pinot, više nije bijelo vino,nego roze, ili crvenkasto, jer ionako je Sivi pinot, jedina sorta koja ima crveno grožde. Vrijedni organizator, Marko Kovać, uspio nam je u Zagreb dovesti čak i vinare iz Gruzije, gdje se prvi puta počela korisitit Amfora za proizvodnju vina.  

Mišljenja o ovim vinima, jako, jako su podijeljena. Tako velika sommelier imena, Danijela Kramarić i Klaudije Jurčić kažu da su im ta vina bezveze. Riječanin B.L., amater koji je uz frenda si, Darka Baretića, obišao najviše od 100 top restorana Hrvatske reći će mi'' Ja samo cijenim od tih vina, Radikona i Gravnera, a njima 50% bi poslao inspekciju?? Ima još stručnjaka koji smatraju da je ovo novo područje, dušu dalo, da se takvi tu kamufliraju. Ja bih dodao, radi se o izuzetno skupim vinima. Kad sam neke još 2007 godine, jeo u Ošteriji Debeluh u Brežicama, koju vodi Jure Tomič, višestruki sommelier prvak Slovneije ( jedini koji nije bio iz Goriških brd), pojeo sam odličnu i već slavnu, tagliattelu od ždrebetine s parmeggiano i matovilcem, te još neko predjelo, pio po njegovoj preporuci, Radikon s plavom etiketom ( da nisam pitao za cijenu), a kad je došao račun ''smrzao'' sam se!!  U Sloveniji nikad ne pitam za cijenu vina, pogotovo ne do 2002/2003, kad sam tamo živio, bio 2 puta u slanvi ZEMONO, u kojem tada većinom nije bilo Tomaža Kavčiča, koji bio više u Ljubljani, ili kod kuma Petra graše, u ACI Adriatic u Splitu. Njegova majka, Katja, uvijek mi preporučivala Veliko Belo ili Veliko Rdeče, i dok sam ja molio ''krunicu'', računi su bili izuzetno korektni. Sjećam se da je jednom tako, te 2003. g.,do mene, sjedio bračni par, s riječim bijelim mercedesom, nekoliko godina starim, koji su se došaptavali i odlučili napustit Zemono, s riječima '' Ovo su štosevi kao KUKURIKU, nema jelovnika i cjenika, a posle ću se lupati u čelo?!CHACHA, nije ples cha cha cha, nego gruzijska votka-rakija??

 
ATIMO

Kad smo sa ZEMONO, došli u predvorje Goriškh brda, dopustite da vam predstavim zanimljivu priču ATIMO, poduzetnika Filipa Koletnika iz Goriških brda. On nije sebe smatrao vinarom ( niti danas), ali veliki zaljubljenik u vino, pa je od prijatelja, vinara  Sirka, odkupio 5% vinograda sa chardonnay. Napravio je prvo samo za sebe i svoje prijatelje. Ali kad je na ocjenjivanju, već spomenutih ''naranđastih vina'', osvojio drugo mjesto kod MW Isabele Legeron koja je vodila ocjenjvianje, izašao je i komercijalno. Radi se o malim količinama, cirka 600 boca magnuma (isključivo) malvazije,chardonnaya, rebule. Vino možete probati u slavnim restoranima JB,Dvorac Zemono, Bevanda, 360 meridijan u Dubrovniku. Meni se izuzetno dopala Malvazija, iako je ona baš, bila daleko najviše mutna.  Što reći? Konzultirao sam legendu, Zvonimra Tomca, koji podržava ovaj smjer, govoreći '' da se kod filtracije vina, gubi ono najbolje od vina''. Da su TOMAC ''prepoznali'' u svijetu, tek kad je počeo proizvoditi Amfore, te je tek tada, ušao u 2 veličanstvena restorana Beča. Gospodin Koletnik živi ova vina, punim srcem i znanjem koje posuđuje od Sirka, Andrej Barbieri se potrudio, napraviti to jutro u Opatiji, i donijeti božanstvene finger food ( vidi foto), hrabro kombinirajući pohani teleći mozak i kaivjar od lososa!! Zatim je radio svježeg škampa, te 3. jelo koji ljudi baš nisu jeli, te sam se na kraju čak 3 puta počastio tartarom od sabljarke koji je jedini ostao nepojeden na 5-6 mjesta?? Nismo mi Japanci, niti ja ne volim naročito Sushi i Sashimi, ali su me prvo mate Janković i sad Andrej Barbieri, naučili u opatijskoj Bevandi na tartare od Palamide s bučinim ulje, te sabljarke!!
Ako mogu svjetska vina biti ''mutna'', onda može i ova moja fotografija 2 autora, Andrej Barbieri glava, te gdin Koletnik sa svoja 3 ATIMO Magnuma!!prvi slijeva jest pohani teleći mozak i kavijar od lososa, pa tartar od sabljarke s holandese umak, te sirovi kvarnerski škamp s.....

 

Ja se usudim kazati, da su ta '' biodinamička'' vina, pomalo aristokratska, jer su izuzetno skupa i nisu za mene i većinu. K tome, na promociji ATIMA, jako me zbunilo da pijem bijela vina na sobnoj temperaturi. Davno me franjo Francem u AGROKOR akademiji vina, naučio da tada vina najbolje pepoznaješ, ali, ali.. Vraćem se na Riječanina B.L., i meni se za sada najviše sviđaju Gravner i radikon, ali ne i njihova visoka cijena, jer te butelje, u nabavi dođu od 60 do 80 EUR.

 zpgastro @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 13, 2014
 

U hotelu Antunović je održana odlična prezentacija projekta istarskoga terana, novoga spora između moje Hrvatske i meni, tako drage Dežele Slovenije.

Ovo je dosada, ne samo meni, bio najbolji ikada organizirani vinski skup u Hrvatskoj. Pregledno s čak 100a-k sudionika, kojima mladi ljudi, izuzetno brzo mijenjaju 500-ak čaša u opticaju!! Odlični obrazloženja, od uvodnog govora prof. Edi Maletića s Agronomski fakultet u zagrebu, na čelu ekipe od čak 7 experata koji su u 2014oj, objavili znanstveni rad na njemačkom jeziku, s engleskim naslovom '' Ampelographic and genetic sudies into Teran/Refošk grapes in Istria ( Croatia) – one or two varietes? Gdje je znastveno dokazano da su Refošk i Teran 2 vrste grožđa i vina, a da Slovenci pri EU, su zaštitili prvo kraški teran kji se radi od Refoška, pa poslije makli ''kraški'' i ostavili teran?

 

Pročelnik istarske županije za gospodarstvo, iznio je smiješan i kontrastan primjer, gdje su Slovneci i istirjani, pri EU, zaštitili pri EU, s danom 28.06.2013.e, istarsku kozu, a to sada pokušavaju i za istarskoga magarca, kojeg nema u Sloveniji. Na skupu u Zagrebu, bilo je akreditirano i nekoliko slovenskih novinara, na čelu s odličnim www.vino.com

 

Kasnije se u živo, uz vođenje stručnjaka, kao Darko Baretić, Danijela Kramarić i Sandi pariz, prišlo janvoj degustaciji desetak maldih, pa ond ai odležanih terana. Ispalo je da sam slučajno, postavio pitanje dana. Jer nigjde nisu bile navedene cijene mladih terana, pa smo i to doznali. Tako je odličan AGROLAGUNA, koji je po nekima napravljen po starima metodama naših djedova-nonića, samo 40 kuna, Kozlović, najjači ne samo istrijanski, nego i hrvatski brend, 65 kuna,  svi ostali skuplji i Trapan teran čak 100 kuna. 2 poznata sommeliera koji u Zagrebu vode 2 super poznata restorana, rekli mi '' tu s Kozlovićem i prestaje prihvatljiva cijena nabave''.

 

Ako smo došli u Antunović da pomognemo, ako su već istrijani i organiaztori Vinistra i Vin Arts tako fantastično sve organizirali, onda  i istrijani trebaju misliti o svojim cijenama, jer ovo su mlada vina, pa neki kao novi predsjednik VINISTRA, Benvenutti, nije još mogao niti dati svoj mladi teran. Neki su iz bačva samo donijeli nešto u Antunović.

 

Na kraju, pljesak i Gianfranco Kozlović, za odličanu ideju '' ZABRANJENO VOĆE'' , etikete koje su naljepljene na svaki predstavljeni Teran.U sredini, Gianfranco Kozlović, autor slogana Teran zabranjeno voće. Najjači je hrvatski vinski brend, nedavno, 02.12.2014.e, u prestižnom ljubljanskom JB restoranu, tražila se karta više za večeru s Kozlović vinima!!


   

Siniša Lasan, tek 1. Zagrepčanin koji postao Sommelier prvak Hrvatske, a do nejga sjedi vlasnik restorana TRIOLOGIJA, Boris O., gdje Lasan radi, i koji najbolji restoran Zagreba prema trip Advisor. 

100ine i 100ine čaša, su mladi entuzijasti iz hotela Antunović, te organiaztora Vinistre i VinArs, ekspresno mijenjali. Odlična, odlična organizacija!!Huan Carlos, alias Željko Bročinović. Vjerojatno, uz moje Opatijce, Danielu Kramarić i Klaudija Jurčića, najškolovaniji hrvatski sommelier. Iza njega, s čašom, pukovnik Emil ( al ne Tedeschi) Prdec iz Maistre. Višestruki sommelier prvak, poznatim po policijskim progonima koje mi radio u svom Rovinju i Zagrebu,a nedavno to pokušao i u krasnom Ambasador Opatija.

  

 

Prof. Franjo Francem, moj učitelj u AGROKOR Akademij vina. Fala Bogu, da netko, kao Daniela kramarić i on, govore francuski sommelier jezik, a ne ovaj imperialistički engleski, kao za nedavnog sommelier prvenstva u Opatiji. Comprende? Vachier's Anglois. C'est vrai!!

Do profesora, sjedi Darko Lugarić, suvlasnik najbrže napredujućeg Zg restorana, AGAVA, kojeg Davor Butković, 2011e, nezahvalno proglasio najboljim turističkim restoranom grada Zagreba?? Jer je u Meki turista lociran, pa što? Darko je nedavno u Oaptiji, osvojio nezahvalnu drvenu sommelier medalju, kao4-ti najbolji u Hrvatskoj.

zpgastro @ 12:14 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, studeni 29, 2014
 

 

U Esplanadi je počeo i 9.  vino.com.hr, organizatora, prof. Ivana Dropulića. Za mene najbolji hrvatski vinski sajam, još kad bi se preselio možda u boćarski dom, da imamo više prostora kao VINISTRA, ili smanjiti broj izlagača. Ili još smanjiti gastro izlagače u šatoru, a tamo postaviti više vinara. Npr., najjači hrvatski brend, Kozlović, nisam mogao nikako pronaći, jer je Gianfranco Kozlović bio u jednoj maloj prostoriji Esplanade, bez ikakva znaka, nizak je, i od silnih gostiju na štandu mu, nekoliko puta sam prošao, ne vidjevši ga.¸Iza 1600 sati, nastaju strašne gužve, razlog je i niska cijena ulaznice. Samo 100 kn. U usporedbi s čak 250 kn, za festival vina u Ljubljani koji je bio par dana ranije.


Karakteristika ovoga vinskoga festivala su i brojne radionice. Od besplatnih pa do ''hoštaplerskih'' po cijenama od 950 kuna, za samo 5 čaša Chateau Angelus, vertikala, 2007 do 2011, uz odležani biftek, te moderatora, najtrofejnijeg CRO sommeleira, Klaudije Jurčića, te 850 kuna,  da doznate '' Zašto su KRUG šampanjci najbolji na svijetu?''.  Uz moderatora, Sandija Pariza iz Pule, najraspjevanijeg, ex sommelier prvaka Hrvatske, Ali  uz samo 3 čaše toga šampanjca, ovdje već ima i 3 delicije, kao lagano pečena guščja jetra, sortirane trube i tartufi, te Krug Vintage 2000 – srneći file, krema od cikle, karmelizirani pastrnjak. Moram doznati što na hrvatskom jeziku znači ''pastrnjak'' jer se bojim da tu riječ znam bolje na slovenskom ili engleskom ili francuskom jeziku?

 

Odlična je bila radionica turskih vina CORVUS, a nisam, kao i mnogi, imao pojma, da Turska, kao moderna muslimanska zemlja, ipak proizvodi vina? 13:00 – 13:45 h 

moderatori: Resit Soley i Marin Berovič

tema: CORVUS WINEYARDS – SUVREMENA TURSKA VINA

opis: Turska sa svojim 1000 autohtonih sorti pripada zemljama Starog vinskog svijeta. Vinarija Corvus je primjer nevjerojatnog uspjeha vinarije nepoznatog vinskog svijeta. Arhitekt Resit Soley je izvanredno talentiran turski vinar koji proizvodi na otoku timijana Bozcaada bordoška vina standardnih sorti u kombinaciji sa začinjenim avtohtonim sortama. Merlot, shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec na južnim padinama otoka (Yerebakan Mevkii) Resit kombinira s lokalnim sortama cavus, kuntra i karalahana i sa sortama vasilaki i bogazkere, koje nisu autohtone na otoku. Vino od stolne sorte cavus – Teneia bilo je u čašama predsjednika Baracka Obame, kraljice Elizabeta II i pape Benedikt XVI . U radionici, namjenom enološkim ekspertima, vinskim sladokuscima i stručnjacima predstavit čemo Resita Soleya i njegov izbor vrhunskih vina.

Vina je na izvrsnom engleskom jeziku, prezentirao sam Resit Soley. Dopalo mu se kao arhitektu, da ga sluša i proba Alfi Kabiljo, također arhitekt po obrazovanju, najpoznatiji kao muzičar, i Jalta Jalta, a najmanje kao vinski zaljubljenik. Požalio se da južni turski otok, gdje ima vinograde, je po 1. puta, nakon 55 godina, napala peronospora. Možda utjeha za masovno izgubljeni Pošip na otoku Korčuli, u berbi 2014 ( kupujte brzo zadnje Pošipe jer će poskupjeti) gdje isto 50ak godina nisu znali za peronosporu. Ovo kišno ljeto, nije poštedjelo, kao što čitate, niti najjužnije dijelove Evrope.

 

 Uz legendarni Pošip, koja je najveća žrtva kišnoga ljeta 2014e, tu je i sorta koju ne treba previše žaliti, Portugizac, koji je uglavnom na obroncima Plešivice kod Jastrebarskoga, te nešto malo u Slavoniji. Na slijepom testiranju čak 13 uzoraka, u AGROKOR Akademiji vina, njih 9 je proglašeno da nije za piće i prodaju, a tu su se našla i 2 ultra poznata hrvatska vinara. 3 Portugizca su prošla sa solidan, a samo je jedan, ocijenjen vrlo dobar, Portugizac Draga Režeka. Gdin Šember, na otvorenju Festivala u Esplanadi, brani Portugizac i ove 2014e godine, da je on poznati kao ''kiseli'', kao.. Pa tko voli, nek izvoli. Nama su neki bili na bačvu, dva portugizca na metal, a kod svih su probijale strašne kiseline. Prijatelj Šembera, i jedan od 5 najboljih hrvatskih vinara, Zvonko i Tomislav Tomac, rekli su da ove godine nisu niti radili Portugizac, čak, niti za sebe!! A odlični restorani, Grgos špilja kod Bregane i TAČ u Zagrebu, nisu niti uzeli Portugizac ove godine, kao i Milenij hoteli Opatija, koji su svi točili hektolitre Portugizca ranijh godina.

   U Esplanadi, se pojavio i Siniša Lasan. U hotelu Ambasador, Opatija, novo okrunjeni kralj sommeliera Hrvatske, na 17-om prvenstvu dosada! Prvi Zagrepčanin, a dosada, smo, samo 2006, imali i Zagrepčanku, Martu Papigi. Kojoj sam i ja malo pomogao, u tijesnoj pobjedi nad Brankom Muždekom, kojeg tada, nisam niti poznavao, a poslije postali prijatelji, a gđu Papigu, nikad više vidio od 2008 godine?!

U hotelu PICAL, Poreč, nije bila dobro izvedena separacija finalista, pa sam se došetao do nje, koja je bila zadnji finalista, i rekao joj da su oboje pogriješili, na Peršurić pjenušac gdje je dan Vintage, a on ih nema!! Rekla mi, da niti ona to nije znala?!

 

Lasan je dominirao natjecanjem, u finalu je pokazao i dozu simpatične drskosti i samouvjerenosti. Zgrepčani su uzeli i 4.to i 5.to mjesto, Darko Lugarić, suvlasnik AGAVA, te Ivan Jug, sommelier slavnoga Apettita. Malo sam bio razočaran kvalitetom u finalu, i vidjela se odmah razlika ''istarska škola'', 2 finalista iz MAISTRE Rovinj koji nisu znali kod Enjingija i Krauthakera i Iloka, što sam i ja znao, ali su zato, znali sve o vinima iz Novog Zelanda i Njemačke?? K tome, obadvojica su pokušala sljubiti neko vino, uz juhu od kestena-marona?? Dok je Lasan drsko rekao '' preskačem ovo'', kao i predsjednik žirija, Sandi Pariz, koji je rekao da je to ispravan odgovor. To svi znamo, nema vina uz juhu!! Pa još Malvaziju uz juhu od marona?? Pa to ruši temelje enogastronomije? Lugarić i Jug iz Zagreba, bar jedan je zaslužio finale!! Njima to ne bi palo na pamet!!Pobjednik Siniša Lasan ( počeo u hotelu Antunović, danas u restoran TRIOLOGIJA, vodeći u Zagrebu, po 500-ak recenzija u TRIP ADVISOR!!)
Sandi Pariz iz Pule s mikrofonom, a gleda u kameru, Nenad Kukurin, KUKURIKU hotel, gdje se začela nesretna Kukirkuuuuu koalicija koja bacila na koljena Hrvatsku!!
 

U prvom planu, s naočalima, počasni predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, gdin Nino Dusper, dipl.ing.arh.
 Tomislav Tomac i supruga mu Martina.
Chief Branko Ognjenović i ''kuhari bez granica'', konačno nema džabe žderanja u Esplanade, samo humanitrno!!Najjači hrvatski vinski brend, Gaincarlo Kozlović ( do njega stoji mladi vinar Korak), a koji ima 02.12.2014.e promociju crne Santa Lucije, u JB Ljubljana!! U Zagrebu dosada nisam bio pozivan, jer mi Gaianfranco otkrio, da je puštao Sašu Špiraneca da poziva PRESS u njegovo ime??? Isti onaj kojeg sam prozivao, a nedavno se pokazalo s pravom. Čak 1,3 milijuna kuna, je bahati Nadan Vidošević, u ime HGK, uplatio na privatni računa Saše Špiranca, za promociju 2 vinska sajma??? Samo samo Damir Fabijanić i IĆE&PIĆE i ja, prozivali za ovo!! Jedva čekam da odvjetnik Marijan Hanžeković, nakon preuzimanja EPH, počinje raditi i akdrovske rošade, i podreže krila EPH gastro jastrebovima na čelu sa Špirancem i Butkovićem. špiranec je u firmi VINART, partner, nit manje, nit više, s poznatim poduzetnikom Ernestom Toljom. Imaju bonitetnu ocjenu B2. A ima i tvrtku .www.wineacademycroatia.com, zajedno sa Zoranom Paunovićem. A ima i tvrtku ARS, za koje nema podataka u Poslovna.hr
 VINSKE NOVOSTI

 

Tvrtka Akrobat vina, u vlasništvu mladoga, ali ambicioznoga Dine Kušana, www.vina-acrobat.hr, otvorila je vinoteku na starom mjestu u Prisavlju, gdje su nekad stolovala, Vivat vina.

Uz eksluzivne uvozne linije, kao što su najbolje čaše Zalta ( iako nas na tek završenom Festivalu u Esplanadi, uče da Riedl čaše čine razliku?), jedinsvena vina na svijetu Dr Loosen, najbrendiraniji možda, Gaja, pa Marjan Simčič, te šampanjci Billecart-Salmon, tu su i ostale vinske i gastro ponude. 

 


Neki kažu da ZALTO, ne RIEDL, čini razliku. Tako sam iščitao i u njemačkoj reviji, pod nazivom teksta '' Die Frage der richtigen GLASER''zpgastro @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 20, 2014
 

 

Ovaj utorak, 18.11.2014.e prisustvovao sam više, nego zanimljivoj novinarskoj konferenciji Slovenskog festivala vina, u hotelu Union Ljubljana. Festival počinje 20.11.2014e, s 96 izlagača. Istovremeno, na održanoj konferenciji u hotelu Esplanade, Vino.com je najavio više od 300 izlagača na predstojećem festivalu u Zagrebu,u hotelu Esplanade, a čulo se da je beogradski sajam vina otkazan!! U zadnji momenat!!

 

S lijeva, Lidl Slovenija, direktor hotela grand Union, organizator ljubljanskog sajma vina, gdin Stojanović, desna ruka, Nina Levičnik, gđa Anka i odličan projekt djece i gastronomije

Iako je ''jasno'' da je zagrebački festival veliki pobjednik, ako tu ima pobjednika uopće, iako se sve gleda kroz broj izlagača, kao što godinama, hrvatski turizam, do besvijesti, javno broji, koliki je bio broj noćenja, a ne prihoda od turizma?

 

Ono što je Ljubljana bolje od Zagreba uradila, ili bolje rečeno, inovativnije, to su posjete osnovnoškolaca, u okviru projekta, www.kuhnapato.si. Te njihove gastro radionice.


Ljubljana si je prigrlila i slovenski LIDL kji ne žali novca za Enogastro događaje, pa tako se bira i najbolji mladi vinar, kao LIDL mladi vinar.

Zatim tu je hvale vrijedan projekt '' Ljubljanski krožnik'' , sa starim jelima Ljubljane, atraktivnih imena. Kao ''hopel popel'' , ''leteći žganci''. A koje je odlično prezentirao glavni kuhar Uniona i vođa slovenske kuharske reprezentacije, gospodin Janez Dolšak. Koji voli nastupati i u Hrvatskoj, gdje je npr. , na prestižnom međunarodnom natjecanju, Biseri Mora u Makarskoj,godine 2009, osvojio srebrnu medalju.

 

 Kuhan goveji jezik, sladoled iz kozjeg sira (!!), bučino ulje i umak od senfaGoveđi rep s tamnim umakom, Unionov hopel popel , kuhano povrće i pire od pastrnaka. Obrati pažnju na ovaj bjelkasti polumjesec. Urađen je od gornje i donje kolerabe, te repe!! Moram priznati da sam korabu 1. puta jeo u 49oj godini, hvala slavnom Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, a sada tek drugi puta!! Ja nikad nisam vidio u nekom hrvatskom restoranu, da se nudi koraba? A u Slovneiji, eto, 2 slavna kuhara!!Torta rigojanči, sladoled od maline, palačinke sa sirom i štrudla od jabuka

 

Osobno sam, zadnji puta, bio već davne 2009 na ljubljanskom festivalu, kad je isto bilo jako puno izlagača, preko 200, a i s nekim i hrvatskim vinarima, predvođenim osebujnim Matuškom. Na nekim mjestima posebno u hotelu Slon, pa i Union, stvarala se nesnosna gužva, a tada odličan prostor centalne ljubljanske pošte, jest izgubljen ( meni najbolji koji sam ikada igdje vidio s enormno visokim stropovima, s puno zraka).O festivalu gledaj na http://www.slovenskifestivalvin.si/

 

Tako, ako Zagreb prate rekordi, prati ga i ogromna gužva, posebno zadnji dan. A to neke jako smeta. Razlog za gužvu u Zagrebu, jest i niska cijena od samo 13,5 EUR, dok je Ljubljana čak 30 EUR, a nedavno u restoranu TAČ Zagreb, održan festival oranž vina, koštao je 33 EUR. Na press konferenciji za Zagreb Vino.com, rečeno ja da će biti čak preko 300 izlagača, vina, među njima i iz egzotične Turske, ali i hladne Rusije? To me nagnalo za novinarsko pitanje, jer kad sam bio u Poljskoj, naučili me da su presjeverno i da ne proizvode vina, osim nešto malo oko Krakova? Odgovoreno mi je da ruska vina doalze iz krasnodara, a po dr Krauthakeru, radi se o slavnoj 45-oj paraleli, na kojoj se nalazi i Krasnodar i Kutjevo, npr.!! Vinska paralela!! Vidi http://vino.com.hr//
 

Na konferencije smo obaviješteni, da se sajam vina u Beogradu, otkazao u zadnji momenat, što je žalostno i pokazuje vinsku krizu, koja će ove godien kulmirati, zbog najgore berbe u ovome stoljeću!! Baš su mi otac i sin Erzetić, ali iz ČARGA Goriška Brda, koje sam upoznao u restoranu JB Ljubljana, rekli da se ovo više mroalo dogoditi, jer godinama imamo u slijedu, najbolju, pa opet najbolju godinu ikada, dok sve , očekivano, nije puklo!!

 

Po završetku divnog predstavljanja hotela Union i ljubljankog krožnika, obreo sam se u slavnom ljubljanskom restoranu JB. Zašto slavnom? Jer je jedini uz Plavi podrum, Opatija, ušao u 50 najboljih restorana svijeta, koji se biraju u Londonu. I u taj izbor sam davno izrazio sumnju, čim ga gura neka voda Pellegrini, a posebno su bolesni pokušaji da se po cijelom svijetu traže pobjednici, pa tako i u ''mojoj'' Kanadi'' i gle čuda, oni nađu, ono što ne može najveća zemlja na svijetu?! Da je to jedan u Calgariju, najbrže i najbolje razvijajućem gradu Kanade. A nije u Vancouveru najprije, pa il Montrealu il Quebec City il Toronto?

 

However, pustimo to po strani, kad netko nađe u minijaturnoj deželi, takav restoran, zaslužuje sve pohvale. Iako su tu u igri i Zemono, Hiša Franko, Pikol možda, ali ti ljudi iz Pellegrini, ne putuju po Sloveniji, a kamoli bi po 100-ak puta većoj Kanadi.

 

Mi svi, ionako znamo, da su Janez Bratovž, kuhar i vlasnik JB, Tomaž Kavčič, kuhar i vlasnik Zemono, te Tomislav Gretić, kuhar u rovinjskom Monte Mullini, vjerojatno najbolji kuhari u ovoj regiji. Za petama su im, Ana iz Hiša Franko,  Gostilna Denk, te Andrej Barbieri iz Bevande. Ali ako je negdje nešto, bez dileme, to je, da JB Ljubljana, ima daleko najljepšu knjigu o sebi. Hvala i slovenskom fotografu Pukšiću, koji godinama živi u Milanu, i po nekima, najbolji evropski fotograf za hranu.

 

Dakle, kolega mi tako znani, Davor Butković ( dok ovo pišem, čujem breaking news, u Dnevniku HRT-a, da je odvjetnik Hanžeković, upravo preuzeo ili ti kupio novinarsku kuću EPH, pa su dalji, gastro puti Butkovića, neznani?! ), napisao strašno neugodnu recenziju JB, pa sam i ja pokazao znatiželju. Hvala Mihi Isteniču koji mi 2010e omogućio jedini posjet JB, te zlatnom peru Slovenije, Tomažu Sršenu i Bratovžu, koji su mi omogućili da isprobam 2 jela i podzrav iz kuhinje.

 

Već sam ''Pozdrav iz kuhinje'' pokazuje da je JB nadstandardan gostilna, kako bi to napisalo Zlatno pero Tomaža Sršena ( vlasnik odlične revije DOLCEVITA, www.revija-dolcevita.si/)!  U bijeloj, pokrivenoj keramičkoj posudici, dobio sam topinambur . Kako nikad čuo za to, Googlao sam, i evo ga http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/topinambur/.

 

Kao neki slatkasti krumpir, ali, ali, pomiješan s malim komadićima dimljene pastrve i pastrvine ikre. Senzacionalnoo! Apsolutno, najbolji Couvert, ''Pozdrav iz kuhinje u mom životu''. Od egzotičnog i slatkastog okusa Topinambura, pa do odlične reakcije pastrve s tom teksturom. I ima toga 8-9 žličica, after taste okusa.Tu bi trebalo stati i prestati pisati. Ali, dobio sam 2 kvarnerska škampa, na podlozi od pomalo slatkaste kreme od patliđana, a škampi su bili u takvoj odličnoj teksturi,a slatkasti uz pomoći balkanskoga slatkastoga kadaifa, Takve kreacije Bratovža, vode ga na svjetski vrh. Kako mi autobus iz Muenchena, za Zagreb, kasnio zog Karavanki, htio isprobati i jedno mesno jelo, ali je teleća potrbušina, s raznim povrćem, ostala u debeloj sjeni, ova dva svjetska remek dijela.Iako sam veliki ljubitelj iznutrica, iako ovo ne spada u ovu kategoriju, ostavilo me ravnodušnim. To je fina klopa za najesti se, ali puno zaostaje za goveđim ili konjskim obrazinama, koje sam jeo u poznatim restoranima Pelegrini u Šibeniku  i Debeluh u Brežicama. Odmah dobio asocijaciju, na nedavno ''preobražene'' Zlatnu Školjku u Rijeci, gdje Andrej Barbieri za samo 35-55 kn maksimum, nudi neobična jela u servirana u neobičnim posudama. Od odličnih telećih jetrica Venecijan u umaku od muškata, do juhe od buče i harisse s njokima sa skutom, itd.itd., po Riječaninu B.L. koji jeo u najviše top hrvatskih restorana, jedino mu nije sjela Barbierijeva pečena svinjska potrbušina, krumpir s lećom i umak. Ja bih se usudio reći, da neke vrste mesa imaju svoj maksimum.

 

U doba dok sam objedovao, bilo je samo 6-7 gostiju na 2 stola. Ali i gdin Butković mora znati, da svaki restoran ima ''pravo'' na slabiji dan, da pokuša preživjeti s grupama, a blesavo je od nas školovanih ljudi, nazvati ih '' skupine Kineza''. Kad to nisu bili, nego Japanci!! Ili u moj GALLO Zagreb, gdje iz prestižne Esplanade, pošalju grupe Singapuraca. Zar su i oni Kinezi?? To me potsjeća onda baš na Ljubljanu, gdje svatko tko ne govori slovenski '' jest Bosanac''. Tudi jaz, koji relatvno dobro zastopam Slovenščino!!

 

 

zpgastro @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 30, 2014
 

Kažu da je naš Branko Muždeka, sommelier prvak Hrvatske 2007 godine, viceprvak 2006 u Poreču /nezasluženo/, otac 8 godišnjeg dječaka Brune, veliki ljubitelj NK RIJEKE ( ima sve dresove protivnika NK RIJEKE!!), preminuo u novoj Ogulinskoj bolnici, ovu srijedu, rano ujutro, nakon uspješne operacije žučnih kamenaca??  Postoje njegovi brojni emailovi, SMS-ovi, koje je dragi Muždeka slao raznim ljudima i prijateljima, od cca 19 do 2200, utorak, 28.10.2014.e  U srijedu ujutro, 29.102.014.e, Muždeka pokušava ustati i ne ide mu, naglo gubi svijest i počinje borba za njegov život, koji se ugasio u 10ak minuta.

Photo: Poštovani članovi.Danas je za nas jedan jako tužan dan.Pre rano nas je napustioistaknuti član HSK gospodin Branko Muždeka. Želimo izraziti sučut obitelji Muždeka i kolegama u Hotel Restoranu Bevanda.Branko znaj da češ nam falitii hvala ti za sve što si svojim nesebičnim radom i trudomučinio za razvoj Sommelierstva u Hrvatskoj.

 

Branko Muždeka, 1973.-2014.e

Poštovani čitatelji moga bloga, poštovaoci restorana,hrane i vina. Jako mi je teško ovo pisati, jer sam jako dužan pokojnom branku za sve lekcije, posebno kad je bio i Klaudije Jurčić uz njega!!  Branko Muždeka je   osmislio novu Bevandu, u kojoj mu se nedavno, poznati Davor Butković povjerio '' Ipak, mislim da ste Vi najbolji restoran u Hrvatskoj, sveukupno, za dlaku ispred PLAVI PODRUM, NAUTIKA, DUBRAVKIN PUT''.

 

Photo: Napustio nas je Branko Muždeka, jedan od vodećih hrvatskih sommeliera i poznavatelja pića, veliki profesionalac, ali, prije svega, izuzetna osoba i veliki prijatelj. Branko je s nama bio dugo dugo vremena. Postao je zapravo neodvojiv dio Bevande, jedan od njenih najprepoznatljivijih aktera i "krivac" što danas možemo reći da funkcioniramo na najvišoj svjetskoj razini. Branko je živio Bevandu! Njegovoj obitelji smo izrazili sućut. A Branko će zauvijek ostati dijelom Bevande, on će za nas uvijek biti ovdje. Hvala ti, prijatelju!

Niti u Botswani, ili Siera Leoneu, ljudi ne umiru od žučnih kamenaca?!  Branko je imao samo 41 godinu, rođen 1973., a njegov sin Bruno ima 8 godina. U Hrvatskoj postoje samo 2 ljudi kao Muždeka, on i Carlos- Željko Bročilović Carlos, voditelj restorana Dubravkin put. Koji je zbog bolesti, odstupio iz restorana, 01.09.2014.e, a sad je prekasno za nešega Branka koji je živio Bevandu, kao i Carlos Dubravkin put. U Hrvatskoj još imamo samo Danijelu Kramarić i Nenada Kukurina, iz Opatije i Kastva, koji se mogu usporediti s ovim dvojcem,ali su oni ipak vlasnici svojih restorana. Ne želim niti potcjenjivati novu bolnicu u Ogulinu. Ali, da je naš Branko umro od nekog krvnog ugruška, djeluje nestvarnooo. Uostalom, i sam sam operiran u famoznoj bolnici Bjelovar od koje su mediji napravili Alana Forda, godine 2009, kod vjenčanog kuma Đurđe Adlešić, dr Kirinčića, načelnika ortopedije. U izuzetnoj rijetkoj operaciji ( profi skijaši i klizači i vozači to imaju)  gdje se s bor mašinom trgaju okoštali dijelovi ahilove tetive, operaciju koju nisu htjeli uraditi niti na slavnim ortopedijama Šalate i Lovrana, pa niti moj frend, dr Mladen Miškulin, jedan od top 10 ortopeda Evrope.

 

Pa i meni je možda nogu držala čistačica bjelovarske bolnice, jer sam ležao na prsima, zgrušavanje krvi je bila najveća opasnost, te sam zbog toga zgrušavanja, proveo čak 4 noći u bjelovarskoj bolnici i nastavio piti lijekove protiv zgrušavanja krvi. Brojni liječnici kažu da je to poznata nuspojava nekih operacija, a neki liječnici i kažu, da se to ne SMIJE nikako dogoditi u bolnici. Kako bilo da bilo, ovo je sve toliko tužno i nepravedno prema malom rastu, a tako tako velikom čovjeku, Branku Muždeku!


 

Kako se našem predragom Branku, krv  zgrušala u ogulinskoj bolnici, ostaje velika enigma. Nalaz obdukcije rekao da je bilo nekoliko ugrušaka krvi u plućima, i da je operacija žuči, bila samo slučajni fitilj. Konačna dijagnoza jest ''Embolija pluća''.


  

Groblje VIŠKOVO, 31.10.2014.e, 1300 sati

   

Na groblju u Viškovu, iznad Opatije, do Kastva ( Branko leži 100ak metara od restorana MARETINA, i 1 km od SDP-ova glavna restorana RONJGI), po prekrasnom sunčanom danu, oprostili smo se od našega Branka. Rekao sam vlasniku BEVANDE, gdinu Maržiću, '' ovo mi sliči na tužan i neistinit film, gdje nas netko prisilio da budemo glumci i statisti''.

Dvije stvari ne mogu,ne komentirati na zadnjem oproštaju od našega Branka!! Iako se skupila hrvatska Eno-Gastro elita, primijetio sam da nekima nije bilo teško dojuriti samo na pogreb i natrag na posao, kao fantastični vinar Tomislav Tomac iz Jastrebarskoga! Da su došli najslavniji Slavonci, u vidu Kulen bana Tomsilava Galovića i vinara Krauthakera!! Istarski elitni vinari, predvođeni Roxanich,Kabola,Benvenutti, ugostitelji iz istre i Krka, kao Dražen Lesica i Rivica. Zagrebačka elita, predvođena brojnim uvoznicima vina, te možda najvećim hrvatskim sommelierom, Carlosom. Kao i počasnim predsjednikom hrvatskih sommeliera, Ninoslavom Dusperom iz Zagreba. Ali puno lokalnih ugostitelja nije došlo, velikih imena, koje ne želim nabrajati. Predobro poznajem Opatiju svoju! A ne prihvaćam ''opravdanja'', kao bio je petak 1300, prekrasno sunce, restoran mi bio prepun gostiju!! ugledajte se samo u jednog od 5 najvećih hrvatskih vinara, Tomislava Tomca, koji ostavio vinograd na Plešivici, da oda počast Branku, i odmah jurio natrag u vinograd!! Ili Krauthaker iz daleke Slavonije. Čast izuzecima, kao Brankovi najbliži ex suradnici, slavni Nenad Kukurin i još slavniji začetak KUKURIKU koalicije, te isto tako slavni kuhar Zdravko Tomšić, iz Drage di Lovran. Ostalo je po onome starome '' Nitko nije Prorok u svome Selu!!'' Gdin Nenad Kukurin, osjeito je potrebu da i on organizira ''karmine'' za dragog Branka, s kojim i kuharem Zdravkom Tomšićem, je stvorio brend KUKURIKU, pa je poslije pogreba, tamo otišla većina istarskih vinara i ugostitelja, dok su se u Bevandi, većinom okupili rijčko-zagrebački-slavonski enogastro stručnjaci.


 

Izostao je govor za našega Branka, iako je bio prisutan i dragi Sandi Pariz iz Pule, sommelier koji najljepše priča u Srednjoj Evropi. Da sam znao da nitko neće govoriti, ja bih pripremio govor za našega Branka, kao što su nekoliko puta, ljudi baš mene, tražili da govorim na pogrebima!! Naravno da se nije očekivao govor ljudi iz BEVANDE, nego hrvatski sommelier klub.


  

Odlično raspoloženi Branko Muždeka na promociji Opatija Gourmetu u parku Vila Angiolina.  Ja sam samo zadnjih mjesec dana, primijećivao premor kod Branka, ali biti manager u Hrvatskoj, znači stres i premor. A najviše u restoraterstvu gdje stalno traje OBNOVA, nema ODMORA.A na fotografiji ispod, jest jedan zamišljen i umoran Branko! Ovo je kao neki Crni Predosjećaj?!

 

Kuhar Andrej Barbieri i Branko! VIP gošća i Branko!

 

Branko Muždeka, our matre d’ -
one of the very best in Croatia
and the region

Just as Andrej Barbieri is the alpha and omega of Bevanda’s cuisine, so is Branko Muždeka the master of the restaurant – one of the very best in Croatia and the region. The winner of multiple awards as sommelier and drink connoisseur, and a member of the Croatian sommeliers’ club, the drink menu that Branko has drafted for Bevanda is among the most renowned in the region

 Sommelier prvenstvo 2006 u Poreču, gdje Muždeka nezasluženo, za 1 pičlji bod, gleda u leđa Marti Papigi kja nestala nakon ova natjecanja!! Ex ministar ostojić Veljko i Muždeka!!

  

Zvijezde restorana BEVANDA, uvijek nasmiješene Vesna, te gđa Sanja Kapetnović ( Vila Kapetnović), koje samu kažu da su neizmerno naučile od Branka Muždeke!!

  

Kolege Branka Muždeke, konobar Ante i fantastični barmen Emil!! 

Doručak u BEVANDE, koji potpisuju Kristina, branko Muždeka, i autor ova teksta!

  

Autor teksta i Muždeka!!

  

GLAMUR restorana BEVANDA. Skupi auti, atraktivne žene,.. Sve je to Branko Muždeka lijepo vodio, i tretirao, kao i autora ova teksta, koji je ipak veliki siromah u džepu!! Nedavno mi Branko Muždeka otkrio kako je nekad teško prepoznati ''bogataše''. Neki meni ''šumski'' par starijih Italijana s lovačkim psom, označio je kao rekordere, koji su dosada na 16 dana apartmana u Bevandi, potrošili cca 6,000 EUR.

  

 

 

Branko Muždeka iz Rijeke najbolji je sommelier Hrvatske za 2007 godinu

Branko Muždeka iz Rijeke pobjednik je 11. nacionalnog prvenstva za sommeliere održanog jučer u hotelu Pical u Poreču. Jedanaesto prvenstvo sommeliera Hrvatske zapo?elo je u srijedu polufinalnim natjecanjem koje se sastojalo od pismenog dijela, opisa dvaju vina te prakti?nog dijela. U finalnom natjecanju, održanom ju?er, Muždeka je najviše bodova osvojio u disciplinama kao što su preporuka jela uz zadani meni, posluživanje pjenušca, vina, anonimnog kušanja i prepoznavanja 2 hrvatska i 1 stranog vina i dvoje drugih pi?a, ispravku vinske karte, rastakanju magnuma i posluživanju cigara. Po struci je konobar, ima 33 godine i zaposlen je u restoranu „Kukuriku“ u Kastvu. Zadovoljan je, kaže, uspjehom iako napominje da mu je ovo bio treći nastup u finalu ovog prestižnog natjecanja. (T. B.)


A ovo je o Branku Muždeki, napisao moj kolega, Uroš Mencinger iz DELA, kog sam sreo poslije puno godina, kao i Bojana Križaja i vinara Marjana Simčiča, baš u BEVANDI, nakon velike pobjede NK RIJEKE i osvajanja hrvatskoga Superkupa, kao goste trenera Keka!! Hvala za to, gdinu Muždeki, te vlasniku Zoranu Maržiću, koji su mi to omogućili!! Tad sam, hvala i Barbieriju, prvi puta pojeo divljeg brancina, koji mi nije ''dosadan''. Bio je s rabarbarom, gljivama lisičarkama, endivijom, pjenicom od krumpira i crnih tartufa,itd.itd. A koža mu je sklapelom skinuta, i ispržena kao chips!!
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

 
VINSKA PONUDBA

Branko Muždeka je F & B manager ter glavni sommelier, ki suvereno, z veliko znanja upravlja 500 vinskih etiket. Vinska karta je svetovljanska, toda Muždeka je najboljši, ko odkriva hrvaška vina, ki jih odlično druži z Barbierijevimi jedmi. Hišni vinar je istrski Kabola, ob njem pa so najbolj priljubljeni še Clai, Meneghetti, Tomac, Boškinac.

NOVI LIST, novinarka Alenka Juričić

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga:   <<< Natrag

 

POTRESNA VIJEST IZNENADA PREMINUO BRANKO MUŽDEKA
Odlazak ponajboljeg hrvatskog sommeliera
Osim u Bevandi, radio je i u drugim vrhunskim objektima regije poput kastavskog restorana Kukuriku i 2007. godine osvojio titulu najboljeg hrvatskog sommeliera

Branko Muždeka  * Foto: D. FABIJANIĆOPATIJA » Sommeliersku i gastroscenu je ovih dana potresla vijest o odlasku jednog od najboljih hrvatskih sommeliera Branka Muždeke. Muždeka je preminuo u 41. godini, ostavivši za sobom neizbrisiv trag na eno-gastronomskoj sceni ne samo Opatije i regije već i puno šire. Menadžer restoranskog dijela ...
 

 

In memoriam – Branko Muždeka

31/10/2014
Branko Muždeka

Branko Muždeka

U svom, nažalost kratkom životu, jer pred njim su još bile najbolje godine životnog stvaralaštva, prošao je jako puno. Svuda je prezentirao svoje znanje, ali i našu ugostiteljsku ponudu. Svuda je pokazivao da konobar mora biti virtuoz u svom zanimanju. Spretan, ugledan, s velikim poznavanjem naše i strane gastronomije. I to je on bio.

Sjećam ga se kao mladog još nedoraslog dječarca, koji je iz svoje životne sredine došao u našu, novu i njemu posve nepoznatu – Ugostiteljsku školu. I kao da gledam one otvorene oči kako sa zanimanjem promatraju, kako upijaju nastavnikove riječi, njegov pogled… Ni sada se ne mogu oteti dojmu, kao da je njegova duša ostala tu, među nama, kao da nam još nešto želi reći, poručiti …

Doista su rijetki oni učenici koji ugostiteljstvo odaberu svjesno kao svoje buduće zanimanje i kao svoju cjeloživotnu struku kojoj žele podariti čitavo svoje znanje i umijeće. Doista su rijetki učenici koji svjesno prihvate izazov struke, koja nije ni stalna ni nepromjenjiva, koja ne završava nakon tri ili četiri godine školovanja, nego se nastavlja i razvija kroz sve godina rada, unapređuje se sve do mirovine, koji put i do kraja života …

Stoga bih rekao da su rijetki – koji su kao naš Branko – odabrali zvanje koje im je Bogom dano već od rođenja. Jer, Branko je bio izuzetan u svemu. Odličan učenik, vrijedan, marljiv, poslušan, zainteresiran, znatiželjan… Bio je željan znanja, nikad nije nedostajao na nastavi, nikad posustao u pripremanju nečega što mu otprve nije išlo od ruke, nikad nije rekao da nešto neće ili ne može, nikad nije bio loše volje, nikad nije uvrijedio prijatelja…

Što još reći za vrhunskog stručnjaka?

Njegova je ljubav prema gastronomiji i posluživanju bila besprijekorna. Zaljubljen u sommelierstvo od prvog dana kretao je uvijek s novim zamislima, s novim idejama, a sve su mu bile najbolje i vrhunski osmišljene. Stoga i ne čudi da je veoma mlad postao lider u Hrvatskoj u ovom segmentu ugostiteljstva i turizma.

U svom, nažalost kratkom životu, jer pred njim su još bile najbolje godine životnog stvaralaštva, prošao je jako puno. Svuda je prezentirao svoje znanje, ali i našu ugostiteljsku ponudu. Svuda je pokazivao da konobar mora biti virtuoz u svom zanimanju. Spretan, ugledan, s velikim poznavanjem naše i strane gastronomije. I to je on bio.

Bio je vrhunski ugostitelj i kao takav za svoje posljednje zaposlenje odabrao vrhunski restoran Bevanda u Opatiji.

Kao da je nešto predosjetio.

Najbolji s najboljim, Branko Muždeka i Branko Bevanda, najbolji ugostitelj i najbolji konobar – sommelier!

Ima li nešto intinuitivno u nama? Ako ima, oni su sada zajedno.

Dragi Branko!

Na tvom putu u vječnost prate te moje misli, moje molitve i ljubav tvojih najmilijih. Moja su sjećanja na tebe prelijepa, takva će i ostati. Želim ti da nađeš svoj mir u nebeskom beskraju i da tvoji najmiliji i najdraži nađu svoj mir u ovozemaljskom životu. Ti ih čekaj i dočekaj onkraj. Neka budu sretni i ponosni što su te imali. Ja jesam!

Damjan Miletić / PodUčkun.net

 

A ovako se od našega Branka, oprostio legnedarni novinar Željko Suhadolnik, hrvatski vinski novinarski pionir! I tako već 23 godine.

 

IN MEMORIAM: Branko Muždeka
OLYMPUS DIGITAL CAMERAPosljednji dan listopada. Dan prije Dana mrtvih. Par dana prije prvenstva hrvatskih sommeliera… Posljednji oproštaj od Branka. Upoznao sam ga još u tami povijesti. Već tada bio je svjetlo. Imao je od koga i s kime učiti, da bi poslije mogao i sam, suvereno podučavati, rukovoditi… Ode, puno puno prerano, znalac, ali još mnogo teže – ode pajdaš. Svjetlost je ostala!
Branko, neka ti je laka zemlja!

 

 

The HSK has held seventeen National Championships for the Best Croatian Sommelier so far.

The yearly winners were:
1995 - Mr. Nenad Škarbec
1997 - Mr. Sandi Paris
1998 - Mr. Sandi Paris
2000 - Mr. Sandi Paris
2001 - Mrs. Daniela Kramaric
2002 - Mrs. Daniela Kramaric
2003 - Mr. Sandi Paris
2004 - Mr. Emil Perdec
2005 - Mr. Emil Perdec
2006 - Mrs. Marta Papiga
2007 - Mr. Branko Muzdeka
2008 – Mr. Klaudio Jurcic
2009 – Mr. Klaudio Jurcic
2010 – Mr. Klaudio Jurcic

 

Poštovani članovi.Danas je za nas jedan jako tužan dan.Pre rano nas je napustioistaknuti član HSK gospodin Branko Muždeka.
Želimo izraziti sučut obitelji Muždeka i kolegama u Hotel Restoranu Bevanda.Branko znaj da češ nam falitii hvala ti za sve što si svojim nesebičnim radom i trudom učinio za razvoj Sommelierstva u Hrvatskoj.
  • Danijela Muždeka LJUBAVI MOJA ! Svi znaju o tebi koliki si bio čovjek, koliko si volio svoj posao i uživao u vinima i druženju s gostima. Većina njih zna i za tvoju ljubav prema nogometu, prema "tvojoj" Rijeci, ali malo tko zna za nas, našeg Brunota i mene i naših 16 godina ljubavi, podržavanja, smijeha, suza, veselja i radosti koje smo dijelili. I malo tko zna koliko si radio, kada si dolazio kući i koliko si umora skrivao iza tvog osmjeha. BRUNO I JA TO ZNAMO ! Odmori se sada tata ! Čekaj nas na našoj livadici ljubavi, LAKU NOĆ !

zpgastro @ 15:16 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 20, 2014
 

 

 U Opatiji, su od 15.og do 17.og. 10. 2014.e, održani Dani Turizma. Šlag na tortu svake godine, za sve turističke djelatnike. Nisam bio od 2011e u Solarisu, i dopali mi se konačno, kritički tonovi ove godine. ' Iznutra''. 

Domaćini. Slavni Baron de Kukurin s Kastva, simpatićni ministar Lorencin, te dio glave direktorice TZ Kvarnera. Odličan prijem u novom hotelu Royal,  Milenij grupe.

 
Posebno u predavanju novog direktora HTZ-a, Ivčića, te pomoćnika ministra Lorencina. Za plakat je bio podatak, da u hrvatskom turizmu, jadranska obala donese 96% noćenja, Zagreb 2%, a kontinentalna Hrvatska, bijednih 2%, iako joj je udio u stanovništvu 31%.

Pa konstatacija, da turistički sajmovi, unaprijede prodaju smještaja za bijednih cca 1 do 1,5%,a da razne metode on-line pristupa pravoj grupi, i do 28% unaprijede prodaju.

Pri tome je Pomoćnik Lorencina, zajedljivo rekao '' Sajmovi na koje volite hrliti''

Ima tu jako puno istine.

Kao i da je najčešća izgovorena riječ, bila '' destination management''. A koju sam naučio već davne 2008, na ručku u hotel Bellevue Dubrovnik, od Tončija Peovića, tada direktora aerodroma Dubrovnik, i člana Vijeća TZ Dubrovnik. Pričali smo da ''moja Opatija'' nema destination management, i da su  joj sve gosti, starije dobi koji dolaze autobusima i malo troše. Već sam 2008 shvatio da se Hvar i Dubrovnik, trebaju izdvojiti od ostatka Hrvatske, kao i možda Plitvička jezera, u neki PREMIUM turistički proizvod. Dok u Istri i Opatiji, svi samo vape '' Danke Deutschland'', Nijemci su bili tek na 7om mjestu u noćenjima u Dubrovniku, a sada nisam, od 03. do 12.10.2014., na Hvaru, čo rijeć njemačkoga ili talijanskoga? Hvala mojim domaćinima, restoranima Luna,Marinero,posebno Giaxa Hvar, gotovo jedini evropski gosti su bili Englezi,začudo i brojni Francuzi, te koji zalutali Skandinavac. Mnogo Amerikanaca, Koreanaca,Brazilaca, pa nešto Kanađana i Meksikanca i Kineza!!

 

U Kanadi, bolje rečeno Quebecu, Montrealu, gdje sam živio 1 godinu, do 05.02.2014.e, bogati ljudi koji su posjetili Hrvatsku, znaju samo za Dubrovnik,Hvar i eventualno Split. Nemaju pojma što je Zagreb ili Rovinj ili Opatija?

 

Siromašniji Kanađani posjećuju Međugorje, neki od njih su bili i u Zagrebu.

 

Hvar je strahovito napredovao zadnjih 10 godina, u pružanju raznih turističkih proizvoda. Ali nije nikad bio Šampion hrvatskoga turizma, kao selo Bol, na susjednom otoku Braču, gdje godinama ljetuje ex Premijerka Kosor, bratić joj Darinko Kosor, te Severina i Zvone Boban. I taj jadni Bol koji se meni zamjerio, biran je za Šampiona turizma?? Pa ako je najboljji restoran na Bolu,  Gušti  ili Riva, oba ne mogu niti primirisati 5 najboljih restorana Hvara, a po meni,  niti 10 naj Hvara!! A tamo na Bolu nisu niti čuli za ''Fine Dining'',  kakve imaju restorani Passarola,Giaxa,Divino, Zlatna Školjka, hotel Adriana,itd. Ili tapas bar Hedonist, gdje carpaccio od sabljarke dođe samo 15 kuna!!
Fantastičan restoran neobična imena, BUTCHERY&WINE, čija jela potpisuje suradnik kuhara Tomislava gretića mMario Bobanović  od SVJETSKIH KALSIKA, KAO OBRAZI OD TELETA, CONFIT DUCK LEG-GLAVNO JELO U MOM mONTREALU, DO RAZNIH aNGUS bEEF, ITD. sAMO SU IM VINA, STRAVIČNO SKUPA, KAO U NAJGORA VREMENA eSPLANADE. NABAVNA CIJENA puta 5, ili 6!!

 

Dimljeni jadranski morski pas, u zagrljaju crvenoga papra, s kremom od Greeny Smith jabuka. GIAXA Hvar

 

 

No, ove 2014e godine, na završnoj proslavi u opatijskoj dvorani Marino Cvetković, desila se najveća pljuska hrvatskom turizmu. Kao niti jedne godine do sada, nije bilo dileme tko je Šampion turizma!! Split, Split i Split!! Nima Splita do Splita, kako je lipo piva Dino Dvornik. Povećanje prometa od čak 18% spram 2013e, brojni festivali, a posebno ULTRA. Novi  i novi butik hoteli, a ja sam imao rijetku priliku, da vidim i najnoviji, hotel Terme, ex prenoćište Slavija, a koji se otvara 01.11.2014.e i gdje će kuhati extra talentirani Jure Patrlj, ex Giaxa Hvar, ex kuhar od skijaša Kostelića!!


No, da bi se dobio Red Bull Air race, trebalo je platiti milijune EUR / bio sam 3 puta u Budimpešti, do zadnje utrke Red Bulla 2008e, kad su svi odbili dalje plaćati Red Bullu i zbog čega nastala pauza od čak 6 godina), i zato je Rovinj morao biti i Šampion turizma, nezasluženo jer sam baš,  osobno bio s Minstrom Lorencinom na predstavljanju Red Bull, te u nevjerici gledao kako je cijela rovinjska riva zatvorena, uslijed prekrasnog sunčanog travanjskoga dana???

Isto i slavni Monte restoran, isto i Maistrin restoran na Rivi, gdje se radilo na bojanju, a majstori nisu čuli za voditelja Emila Perdeca kog sam tražio?? Apsurdno je i da Monte Mullini biva izabran za najbolji hrvatski hotel, pored silnih dubrovačkih!! Jer najbolje što ima Mullinni jest kuhar Tom Gretić, uz Slovenca Tomaža Kavčića  iz Zemono,jedini regionalni kuhari koji mogu ravnopravno natjecati se na recimo Bocuse d'Ore.

 

Tako Splitu, ostaje samo utjeha da svi koji smo trezni, znamo da je Split čudo napravio u 2014oj. Čestitamo moralnom pobjedniku,

 

 Ocjenjivanje hotela je isto ''tajnovito'', bazirano na kvazi tajnom gostu jer meni to godinama ne dopuštaju, a ove godine se trebalo i prijaviti. Veliki laureat San Rocco iz Brtonigle nije se prijavio pa nije niti sudjelovao. Nema niti najboljeg hrvatskog hotela na kontinentu, Antunović  s 4 zvjezdice, bilo po ocjenama Booking.com, bilo po doručku, čije elemente nemaju niti hoteli s 5 zvjezdica, kao goveđi pršuta, slatko od kivija, slatko  od dinje i lubenica, 3-4 vrsta smoothie koji se odmah serviraju na led, itd.itd.

 

Na kraju, moja pohvala  za doručke koji daju hotel Adriana na Hvaru i koji uz Esplanade, Excesior Dubrovnik, Milenij i Ambasador u Opatiji, vjerojatno najbolji u Hrvatskoj!! Te Waldnger Osijek, koji je treću godinu zaredom, u Opatiji, proglašen,kao drugi najbolji mali hotel na kontinetu!!

Kako je Hrvatska ovih dana u znaku hapšenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dopustite mi, da vam dam link na moj politički blog, gdje pišem o identičnom hapšenju gradonačelnika Montreala!! 2013e godine, dan nakon Utrke za Veliku nagradu Kanade, jednu od zadnjihi koje smo mogli gledati u Hrvatskoj. Optužbe iste, korpcija. No u Montrealu podmićivali Italijani, mafija, u Hrvatskoj?? U Montrealu, Uskok nit u  ludilu nije htio hapsiti nedjelju kad gradonačelnik predao pehar Alonsou!! U Zagrebu baš u nedjelju navečer. Bezvezeee.

 

Vidi http://zpadjen.wordpress.com


 

Milan Bandić je proveo puna 3 h, do ponoći, u odličnom restoranu GALLO,  na akciji 00 Kuhari bez granica''. Na mojoj fotografiji s Anicom i Robertom Kovačem!

 

 

 
 

Nastavit će se popodne.....

zpgastro @ 12:36 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.