Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Analize nestanka aviona MH-320, afera ministrice Opačić,poraza Garija Kasparova!!
 
Blog
srijeda, kolovoz 20, 2014
 

Kad sam nedavno više dana boravio u Slavoniji,te u Srijemu, u vinskome Iloku razmišljao sam da li je bolji Iločki ili ti sremski Fiš paprikaš koji sam jeo u starim iločkim podrumima (apsolutno bolji),ili onaj koji sam jeo u Osijeku, u '' Kod Ruže''. I kako se moji dragi Slovenci, mučili 90-ih godina kad su ih čas miješali sa Slovačkom, čas sa Slavonijom, kad me nazvao novinar Dan Figenwald, i pitao me '' da li bi mogao, već preksutra, umjesto njega, uskočiti na istraživačko putovanje Prlekijom? Prvo sam bio šokiran, jer to prvi puta da me netko zove na putovanje, a i Prlekija mi nepoznato potpuno, iako se smatram u 1% Hrvata koji najbolje poznaju Sloveniju! S nekim ''ozonskim rupama'', kao ta Prlekija ili Kočevje! . On mi objansio da to dio Slovenije, između rijeka Mure i Drave? Naravno da sam prihvatio jer mi taj dio Slovenije, gotovo nepoznat. Zovem si šogora, rođenog Ljubljančanina, Cencelja, niti njemu pojam Prlekija, ništa ne znači? Sad, da li je to greška Prlekije,ili nas, nisam siguran.

 

 

I tako krenuo ja čak 4 dana, od Prlekije do bolj znanoga štajerskoga Ptuja. Prvo iskustvo je bilo i najveće iznenađenje cijeloga puta. Domaća kmetija FIRBAS, iz malog sela Cogetinci 60, iz jedne od najmanjih slovenskih općina, Cerkvenjak. Blizu je Gornje Radgone i Murske Sobota, a znakove uz cestu, koji vode do nje, su moja jedina primjedba. Probali smo fantastičan domaći doručak, gdje je sve domaće, od maslaca,sira i vrhnja,sirupa raznih,posebno bazga, ali prirodni sok od kruške viljamovke, te rakija viljamovka, najbolje u mom dugom životu, već!! Pa  zaseka,čvarci, a jedino je med susjedov! Ali ne od najboljeg susjeda, Mercatora? Ha ha.

 



 

Koncepcjski me ovo imanje, potsjetilo na najviše nagrađenu hrvatsku inačicu, Kezele, u Šumečanima, 9 km od Ivanić Grada s moslavačkim ručkom i svim mogućim životinjama. Mi smo imali čast, da vidimo, samo 2 dana, staroga kozlića, a domaćini su se dosjetili, da ponude jaccuzi i saunu na otvorenome! Orginalna ideja.

 

Kezele,Šumečani, kod Ivanića.



FIRBAS doručak-zajtrk





Već fotografija sama kaže, o domaćem na stolu FIRBAS kmetije! Bravo fantjee! In dekleta Firbas!



 

 

Ova kmetija Firbas je kao stvorena za odmor, a domaćin nam je rekao da Hrvata nema puno, većinom su to Dalmatinci?! To po onome starome, što si udaljeniji od mene, lakše ću te naći? Kao što Dalmatinci, barem oni imućniji, decenijama skijaju u , za mene Zagrepčanina, strašno dalekom Livornu! A oni još krenu iz Splita?





Put iz Firbasa, na putu za Moravske toplice, i Terme 3000 s poznatom crnom termalnom vodom, koju koristila i Janica Kostelić, nakon operacije 2002 godine, vodio je do najpoznatijeg slovenskog proizvođača bučinog ulja, Kocbeka. Uljarna Kocbek postoji od još davne,davne 1929 godine. Ako vam se nešto čini poznato, to će biti prije slanvi slovenski pjesnik, Edvrad Kocebk, koji i je rođen u ovome selu, Sveti Jurij ob Ščavnici , davne 1905 godine, a kojeg su slovenske komunističke vlasti, praktički držale u kućnom pritovru, od 1952 godine, pa sve do njegove smrti 1981 godine, jer se jedini u Slovneiji, usuido napisati da u ''partizanima'' nije bilo samo med i mlijeko, nego i nepotrebni masovni zločini, što se sve otkriva, posebno, zadnjih 15 godina, kroz masovne grobnice oko Maribora i Dravograda!

 

Uljaru vodi Gorazd Kocbek, koji je veliki vizionar i zaljubljenik u bučino ulje. To ide toliko daleko, da je postao i '' slovenski Galilei''. Gorazd tvrdi da bučino ulje nije termički osjetljivo, te da se čak i omlet od jaja, može pripremati na ovom ulju, što on i čini. Objasnio je razliku između hladnog i vrućeg prešanja bučina ulja. Mene nije toliko fascinirao sladoled od vanilije s bučinim uljem, jer sam taj štos probao još 2007 u restoranu Laganini u Zagrebu, gdje ga donio kuhar iz Graza.

 

Gorazd je objasnio i razliku između klasične-tople, obrade bučinih sjemenaka, te hladnog prešanja gdje se sačuvaju zdrave supstance bučina ulja. Ali me fascinirao obseg, njegovih ručno izrađenih čokolada, Strast ili Passion. Iako su samo 3, ali na istu muziku, čokolade s bučinim uljem i sjemenkama, ima velikih izazova za čjubitelje posebnih čokolada!  Kao tamna čokolada punjena smokvama i refoškom, pa tamna s karmeliziranim lukom. Sve te čokoladice od 50 gr, možete naći i u mini baru Grand hotela Primus u Ptuju, po cijeni od 2 EUR. Više o Kocbek čokoladama, na

 



 

 

 KRAJ 1-oga dijela, 2-i dio ili ti nastavak, slijedi za 10 dana.

zpgastro @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, srpanj 25, 2014
 

Poštovani čitaoci,

Dok je već predugo spremam, jedan ili 2, opsežna teksta o gastronomiji i crnoj termalnoj vodi, malopoznate Prlekije ( da li znate gdje je to?? ha ha), evo vam, opet malo aktualne politike, začinjene s aktuelnom gastro ponudom i događajima!!

Na mom najmlađem Blogu, Croatian political Controversy, koji se sve jače i jače čita, hvala pilotu D.K. iz dalekog Tajvana, koji mi puno pomogao da riješimo nestanak malezijskoga aviona MH-320, evo nove poslastice.

Dakle, http://zpadjen.wordpress.com/

i čitaj kako je Milunka Opačić, potpresjednica hrvatske vlade, našla novoga frajera za Outsourcing.

 

Ovo je uvod u članak,

Milunka Opačić, Potpresjednica hrvatske Vlade, koju prošlu subotu nije štedio niti Večernji, niti Jutarnji list, nalazi se u novome skandalu! Jutarnji je otkrio da je njeno Ministarstvo u njeno doba, maksimalno proširivano i uhljebljivano raznim Partiokratima, kao što je svima dobro poznati šminker za Outsourcing i Milankin modni savjetnik, Damir Cimer?? A sada se pojavio novi muški šminker u Milankinom životu, Oliver Gmitrović iz Poreča.



A Večernji list je pak otkrio, da je Milunka Opačić, prva ministrica-ministar u povijesti svih hrvatskih vlada, koja nema dana radnog iskustva??? Kad je diplomirala na fakultetu Politčkih znanosti u Zagrebu, 1999, odmah je dobila kao 1. posao Saborski zastupnik u mandatu od 2000.te godine pa dok nije postala Potpresjednica Vlade i Ministrica? Kao i njen uzor, Premijer Zoran, koji voli Lacoste majice i Lacoste čarape, kao i odvjetnik Miljević, Milunka voli kupovati u skupim i elitnim dućanim u Dubrovniku??

Narcisodina i bahata, koju je nemoguće dobiti telefonom jer joj nije dovoljno 5 tajnica u kabinetu na 555-7001 koje ne podižu nepoznate brojeve, nego tu liniju preusmjere i na studenticu Mateju??

To sam rekao i u Montrealu. Na važnim mjestima vlade Quebec i Kanade, gdje davao izjave, jer ja nisam bio šef tajnih službi, kao hrvatski ambasador u Ottawi, gdin Veselko, nit sam dobio od PBZ besplatno stan, kao isti ambasador Veselko, niti sam se napijao u Kanadi ( jako skup sport) kao naš konzul Marijo Livaja u Missisuagi,. A na ambasadora Veselka, sam 3 puta naletio za 38e skupštine ICAO, koja se održava svake 3 godine, u Montrealu!! I zato sam Persona Non Grata u Hrvatskoj, bilo za HDZ, bilo za SDP.  Kao što se i onaj smotani Račan, najednom počevo diviti mom ''ocu'' Vladi Gotovcu, tek kad je umro!


Jer HDZ=SDP. Isti je onaj zadarski šerif Božidar Kaljmeta i ona lijena učkarska mazga, Zlatko Komadina koji čim postao ministar, odmah honorarno angažirao 2 žene, ex. najbliže desne ruke Kaljmete,a jedna već bila odavno u penziji, druga uzela G.O. u banci da bi odradila za Komadinu??  Ljudi, jeli ovo moguće?!  Ta 2 bandita, više Kaljmeta koji ima mobilni na koji se nikad ne javi, ako ne zna, tko ga zove, isto radio ex ministar Jovanović, su mi uništili život i karijeru!! Uz pomoć osobnih prijatelja Premijera Zorana Milanovića, njegov rabski Smranader, Zdenko Antešić, i dr Drko Prebežac !!


 

Jadranku Kosor, kad je bila premijerka, dobio sam 2 puta na njen mobilni telefon, doduše sa svojih slovenskih GSM številki, po uzoru na onoga slovenskoga zabavljača!! Milunka Opačić nije do koljene Jadranki Kosor, ako se uljudnost, humanost, gleda!! Ima i svoju novinarku na portalu T-com, koja se divi njenim trapericama, haljinama, poprsju??

a vi čitajte dalje i detaljnije o tome, na http://zpadjen.wordpress.com/2014/07/25/opacic-i-gmitrovic-u-skandalu-vecem-od-holy-i-segon/

 

A  mi natrag na Enogastronomiju!

 

Ne bavim se nikada, ali ne reci nikada, nikada, ocjenjivanjem prehrambenih proizvoda, ali Zvijezda majoneza ultra hot, najpromašeniji proizovd u hrvatskoj povijesti!!

 



Koji je smisao da ti Chilli, potpuno sprži sva osjetila na jeziku??  Ovo me potsjetilo, kad je pred 10ak godina izašla prva generacija ZVEČEVO čokolada, tamne čokoalde s chilli. Rekao odmah, suvlasniku Alviru, da Lindt i ostali, stave tek malo čilija, ali ne toliko kao Zvečevo. I uskoro je to ZVEČEVO smanjilo. Ali ova majoneza prži čak jače,nego i ta prva generacija ZVEČEVO čokolada. Uz činjenicu, da ZVIJEZDA ima vrlo korektnu majonezu Chilli, u izvedbi od 100 grama, ali ova je Ultra, ultra čili?? Možda da se nazove ''Bule'',  po uzoru na najslavnijeg hrvatskoga gastro novinara, Davora Butkovića, koji uz sve, čak i file bijele ribe, koristi Tabasco!!




Ovih dana ponovo me oduševio restoran TAČ ( postao najpoznatiji kao osobni izbor premijera Milanovića), a za kojeg sam davno ustanovio, da najbolje prenosi ljubav za kuhanjem, Vesne Miletić, na stol gosta!! Čisto slučajno sam naišao, na testiranje ''narančastih'' vina u renomiranom društvu, kao vinari Mihalj i Krauthaker, Rene Bakalović, maslinar Belić, Matić iz Red Bull i Roxanich, te donator iz Natura Vina. Jer vinar Gravner je tako prokleto skup, da se bojim da sam ga pio 1. puta u životu!!A narančasta vina, su nakon vina iz amfora, biodinamičkih vina, najnoviji štos u prodaji vina. Dakle, da objansimo, radi se o bijelim vinima, napravljenim kao crna vina!!


Gđa Miletić opet oduševila bajkovitom juhom od teleće koljenice ( vidi foto), pa fantastičnom pljeskavicom, koja je napravljena kao ogromna okrugla pita, narezana na četvrtine!! A svi ugledni gosti, hvalili su rajčicu koju uzgaja, nasuprot restorana!!

 







Gravnerova vina i Roxanic vino iz amfore.



Pećeni boškarin. Rijetko jelo ( jedno u 20)  koje mi nije sjelo u TAČ-u. Boškarin je vol, a vol je jedino dobar na ražnju? Ili griješim. Iako vizuelno lijepo izgleda, žilavi se i bori u ustima!


 



 

Autor teksta, vinar Krauthaker, maslinar Belić, Rene Bakalović


zpgastro @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 14, 2014
 

 

Iako dosada nisam sreo sladoled od konoplje, nego samo tamnu čokoladu s konopljom-marihuanom ( još davno na ANUGA sajmu u Koelnu 1999, a testirao iste godine, na ZV, u društvu sa Sandi Cenovom),a kekse od konoplje, danas, na tržnici Jarun, iako su Slovenci, odnedavno, dopustili korištenje konoplje-marihuane, u medicinske svrhe, još sladoleda nemamo.  Ali ga je lako napraviti. To dokazuje i primjer novootvorene slastičarne DULCIA u Ozaljskoj ulici u Zagrebu, koja napravila, sladoled, čak, od pive!!!

 

A u odličnom restoranu DAY CAFFE, u Zagrebu, koji vode Mario Vešligaj, ex direktor F&B u hotelu Antunović, te Danijel Furčić, ex svjetski prvak u izradi koktela na bazi šampanjca, Šanghai 2011, možete dobiti puno stvari od marihuane, ili ti konoplje, pa i njen proteinski prah!!


 

Godinama je za mene, najorginalniji hrvatski desert bio sladoled od koromača s tamnom čokoladom, i cvijetom morske soli, koji sam jeo davne 2008, na terasi slavnog restorana Valssabion u Puli. Fotku nisam mogao naći, ali ispod, jedna slična, da potsjeti na zatvoreni Valssabion, remek dijelo marketinga i vizualnih efekata!!


 

Nedavno, po meni, naravno, još orginalniji desert!! U restoranu DUBRAVKIN PUT u Zagrebu, jeo sam desert na bazi hladne juhe od jagode i rabarbare ( povrće koje koriste samo restorani Bevanda i Dubravkin put, a u Montrealu gdje sam živio, ima je na svakom koraku, u Hrvatskoj totalna nepoznaica?)

 

Hladna juha od jagoda i rabarbare, bobićasto voće i sorbet od
jogurta

(za dvije osobe)

ZA JUHU:
sve sastojke dobro izmiješati

150gr. coulis od jagoda
150gr. coulis od rabarbare
šećerni sirup (po želji)

SORBET OD JOGURTA:
sve sastojke izmiješati i pakotizirati u PACO-JETU

250gr. vode
125gr. šećer
45gr. glukoza
600gr. jogurta
45gr. limunovog soka

Tanjur dekorirati jestivim cvijećem, bobićastim voćem i
jagodom a u sredinu tanjura smjestiti žlicu crumblea od
vanilije pomješanog sa SOSA PETA ZETAS i na njega staviti
žličnjak sorbeta od jogurta





 

Ovaj desert iz Dubravkina puta ( sezonski, ne tražite ga više do nove sezone jagoda!), ima i muzičku notu, jer sve pucketa u tanjuru, nakon dolijevanja hladne juhe! Nešto slično sam vidio, i davne 2005 u slavnom ZEMONO restoranu u Ajdovščini, no tamo se i dimilo i pucketalo, kad je Tomaž Kavčić ( kum Petera Graše i idejni autor jelovnika  restorana ACI Split), nešto mi točio u desert ( zaboravio sve). Kako tu fotografiju nisam našao, evo ispod, isto stare fotografije, iz istoga restorana, dekomponirane štrudle od jabuka, s bijelom topljenom čokoladom!



 

 

Ja osobno volim ne kalsične torte, kakva je odlična torta Petre Jelenić, MAK NA KONAC, nego neobične kombinacije,kao ova torta Harlekin, hotel bristol Opatija, na fotografiji ispod! ( rađena samo za karneval, a fila joj je od borovnice i grejpa!! Na naslovnoj fotografiji, najljepši tanjur deserata, autor Dražen Lesica, restoran RIVICA u Njivice-Krk, godina 2010-a.



 



Za desert, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

 



Tanjur 4 deserata, AMFORA Opatija. Jedan je komadić slavne rapske torte, koja meni, uvijek, suha kao barut??



 

Lava od čokolade, autorski rad Mate janković, samo ne znam da li ovo fotka iz Bevande ili Giaxa Hvar.

zpgastro @ 13:44 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, lipanj 21, 2014
Prije hvarskoga početka, i analize kuhinje i ringa Hvara, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

 

 

Dana 16.06.2014. u gradu Hvaru, na otoku  Hvaru se desio zvjerski i plaćeni napad batinjanjem i razbijanjem inventara. Naručitelj, po zloći poznati državljanin Srbije, pekar Lekaj, a žrtva Frano Žuvela. Žuvele znam još od neke 1999 godine. Prvo čaću, ribara s Korčule, idejnog začetnika FAST FISH FOOD restorana, koji su pompozno otvarani po Zagrebu,Splitu,Dubrovniku, Hvaru, itd. , a svi su neslavno propali, osim Žuvelinog Marinera, koji je napustio taj koncept pred 10 godina, kad je najstariji sin Frane, preuzeo MARINERO. On uspijeva, s još 2 hvarska restorana, ponuditi i jeftiniju spizu, dok u jednom Dubrovniku, nećete naći niti jednog takvog ''dobrotvora''.



MARINERO je jedan od najboljih Value for Money, ribljih restorana Hrvatske! I to baš na mondenom Hvaru, gdje nama Hrvatima cijene paraju dušu i džep. Ali ne i mojim Kanađanima gdje sam nedavno, proveo 1 godinu svoga života ( u Montrealu) i gdje svim Kanađanima koje sam upitao, niti Dubrovnik, niti Hvar nisu skupi!!

Ćaću Žuvelu sam sreo na ovo Uskrsno bdijenje, 2014e, u hvarskoj katedrali. Sin Frane je bio u Dubrovniku i Crnoj Gori. Radi se o izuzetno vrijednoj obitelji, velikim katolicima, poštenima, pomažu siromašne i slabe. Jedni su od najvećih, ako ne i najveći ribari srednje i južne Dalmacije. Zato će vam reći da je u restoranu MARINERO, u ponuđenom Meniju, 85% njihov izlov, a ako dobro pamtim, lignje ili sipe, nisu njihove, neke školjke,itd. Nažalost, Frane je 2010 godine, napustio jedno jelo koje ste mogli malo gdje kušati. To su bile tek uhvaćene male trilje, i slične frigane ribe iz kamena!



Tko su Lekaji koji su naručili, via Sinj, 4 batinaša da premlate Franu koji je pravi div od cca 194 cm i 120 kilograma!!  Kao i Ćaća i brat! Šiptari koji nisu niti državljani Hrvatske, nego Srbije, a na Hvaru godinama prebivaju s privremenim prebivalištem! Eto prilike, da se vrate od kamo su došli. Nadam se da Hrvatska će biti pametnija od moje ex Kanade, gdje sam čak 7 puta doletio i proveo 3 godine moga života. Tamo se razni '' Pakiji'', '' Afrikanci'' skrivaju po crkvama i izbjegavaju izručenje, nameću svoj PAKILAND usred Kanade. Vidi http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/ailing-grandmother-avoids-deportation-at-montreal-church-1.1930749   ili kanadski pokret koji godinama pomaže skrivanje takvih, vidi http://noii-van.resist.ca/?page_id=91

 

Naravno, za nas fine Evropljane, koji smo magistrirali u Kanadi kao ja, ništa ne vrijedi! Čak niti za mene, poznatog ''sina'' pokojnog Vlade Gotovca ( zadnji puta smo bili na Hvaru mislim 1998 ili 99 godine, kad me zamolio da prenesem poruku Dikobrazu Stjepanu Mesiću), a mene godinama proganjaju u Hrvatskoj. Bilo HDZ, bilo SDP. A posebno dr Vesna Pusić koja mi napravila suludi ispad u Saboru 2001 godine, zbog čega je, od tada, sasvim promijenjen način ulaska gostiju u hrvatski Sabor! Meni su svi ti kao Božidar Kaljmeta, Zlatko Komadina, ministar kod Pajdaševe Tončice, odvratni jer su me ponizili i stavili da preživljavam godinama, hvala donacijama bogatih prijatelja i mojih roditelja!! Usprkos što imam u malom prstu probleme CROATIA AIRLINESa koju sam i stvarao, a poznam odlično i probleme zračnoga prometa, te gradskoga, i sigurnost cestovnog prometa!



Dakle, nitko ne mora živjeti u Hrvatskoj, posebno ne na Hvaru. Neka idu u Županju ili Gunju, pa neka tamo otvore pekare Lekaj, bit će im puno bliže i Srbiji čije pasoše imaju!

 Niti mislim ovime, napadati svu šiptarsku manjinu u Hrvatskoj. Jer imao sam i ja sam, problema na Hvaru, s tada predsjednikom SDP Hvara, a zapravo mafijašem, koji je pravomoćno osuđen na zatvor! Ime mu je Ante Rosso, bio ja tada i na čelu nekog parking poduzeće, povezan s KRIVAJA Osijek koji nisu imali puno posla sa svojim paukom (PAUK UKINUT već 2001 godine), osim što su neke, kao ja, po osveti dizali, za najvećeg pljuska u povijesti Hvara. Tada se taj bradati patuljak Rosso, izderao na šefa policije Hvar, koji ga je tražio da pusti moj zeleni Rover, a zatim slično i na tada, hvarskoga gradonačelnika Domančića?? Baš sam se pitao u kojoj Tulumba zemlji, šef parking poduzeća viče na gradonačelnika, a šefu policije i zakopi telefon uz završnu bezobraštinu??


Ali Šiptari u Hrvatskoj, mogu birati, ili ići u bitku s novootvorenim hrvatskim pekarama, prednjače MLINAR i DUBRAVICA, a tu bih kao jako pozitivne spomenuo pekare KAJZERICA i BRITANAC, ili mogu prodavati svoje objekte, što su me 1996 dok sam počeo živjeti u Skopju, tražili neki Šiptari iz Tetova i Gostivara, tražeći za svoje slastičarne u Poreču, ludih 1 milijun DEM, što mi i danas zvuču ludoo! A mogu se, kao treće, vratiti kući bilo bilo gdje drugdje, recimo, njihova top švicarska destinacija!!

 

Ex gradonačelnik Hvara, Pjerino Bebić izjavio je da su Lekajevi prijetili i njemu?? Hvar je očito pravi Eldorado bezakonja. Neki drže tunu od 230 kg na rivi, i režu je na fete, dok je u cijeloj Hrvatskoj lovostaj na tune, te mi je tada, damir Kramarić, suprug Danijele, i vlasnik kultnog restorana PLAVI PODRUM Opatija, izjavio '' mi bi bili uhašeni da radimo to što ovaj G... na Hvaru radi!!''

 

Isti vlasnik restorana, drži ljeti žive kirnje koje ja jako volim jesti, jer ih praktično nema živih, osim smrznutih filea u METRO-u. A nema ih, jer se love isključivo s podvodnom puškom, a ti nemaju račune za izdati. O tome mi je pričao i 2010, južnoafrički kuhar Pieter Stevens, tada direktor hrane i pića, u SUNČANI HVAR, a inače kum spomenutog Frane Žuvele. Baš na dam razgovora, kolovoz 2010e, jedan podvodni ribolovac mu je ponudio kinrju od čak 8 kg, ali za ''cash''.



I s možda najpoznatijim coctail barom u Hrvatskoj, Carpe-Diem ( možda ga ipak Zrče zasjenilo zadnjih 5 godina), bilo je 2 puta velikih financijskih problema, pa je bio i zatvaran. Očito, da je Hvar eldorado za neke ilegalne stvari, ali se ne mogu apsolutno složiti s vlasnikom Zlatne Školjke Hvar, da se na Hvaru nude i prstaci.



Jest da je Hvar pun i svjetskoga JET SETa, predsjednika, bankara kao Bože Prke, ili poduzetnika Emila Tedeschija koji je ljeti nastanjen tamo i čijeg sam, osobnog kuhara, više puta sreo! No, Hvar nije Makarska, Pelješac ili Dubrovnik gdje vas nude famoznim ''Ćevapima'' ili ti prstacima!














 

Frane Žuvela nakon raznijačkoga napada na njega!!



 

Nakon analize kuhinje i ringa Hvara, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

zpgastro @ 20:05 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, svibanj 23, 2014
 

Gastro guru Davor Butković, znan po virtualnom intervju s ex premijerom Ivom Sanaderom, odavno bi bio uhapšen, kad bi Hrvatska bila USA. Ali nije. Jer Al Capone je uhapšen u kinu, zbog porezna duga, ne svojih nedokazanih ubojstava! I vlasnik prestižne gastro revije, IĆE i PIĆE, Damir Fabijanić, posvetio je ovome gastro guru, uvodne 3 stranice 37-oga broja IĆE&PIĆE . U tekstu koji ima tako jednostavnu poruku ( kao oni broševi pjevačice Severine, u doba Premijerke Kosor, koji pokazivala i broj nezaposlenih), tako i sada, NASLOV je 1.808.970.

 butkovic

U međuvremenu je porezni dug Butkovića dosegnuo malo više od 1,9 milijuna kuna. A na fantastično 2. mjesto najvećih dužnika Hrvatske, se probio, njegov patron, prof. Aleksandar Majetić, vlasnik Catering Majetić??

 

Butković, čovjek koji nam je djelio moralne lekcije u politici, u gastronomiji, kao da mi nismo razumjeli restoran Marcellino, a za kojeg ja imam negativna mišljenja vlasnika kultnog restorana Ošterija Debeluh u Brežicama, Jure Tomiča, koji bio i sommelierski prvak Slovenije, a i u kuhanju u vrhu, a koji je tamo jeo 3 puta, pa zatim vlasnice Yacht kluba u Opatiji, Vere Stanić koja je tamo bila u društvu ex ministra Nenada Porgesa, te zadnje, od jednog od 50 najbogatijih Hrvata, susjeda Apettita i Marcelina, koji uvijek oduševljen Appetitom, a 2 puta razočaran Marcelinom, nakon čega, više nije dolazio tamo.

BREAKING NEWS   U Opatiji, jučer, 25.05.2014.e,u restoranu BEVANDA, čija slika je na naslovnci, došlo do 1.og susreta autora ovoga teksta i Davora Butkovića ( kako sam bio u Montrealu 10 mjeseci) nakon punih 1,5 godinu. No, kako sam čekao odličan koktel Tiramisu u Wine bar Bevanda, a sunce zalazilo oko 1815 sati, to nisam uočio gdina Butkovića koji prošao na 3 metra ispred mene?! A koji je čak počastio i otvorenje OPATIJA GOURMET, u parku Vila Angiolina u 1100 sati!!

Nastavit će se...

 

Na mom športblogu http://zpadjen.bloger.index.hr/ , postavio dosad nepoznate ili malo poznate bračnog para Ivica Kostelić i Elin Arnarsdottir. I to ne u čast mog frenda Ivice, nego hrabre i pametne mlade Islanđanke. Koju sam upoznao u ljeto 2008, kad me kroz prašumu Mljeta vodila do tajnog ranča Kostelića. Divim se oovj djevojci kako je u jednoj sasvim drugoj kulturi, u nekad i više, nego izazovnim trenucima, sačuvala svoju veliku ljubav prema Ivici!ivica janica flachau

 

A na mom trećem, najmlađem Blogu, CROATIAN POLITICAL CONTROVERSY, http://zpadjen.wordpress.com/ , nakon novog CRO otkrića u vezi pada malezijskog Boeinga 777, MH-370, i nepozante promjene identiteta sada najpozantije hravtske sutkinje, Ivane Veličan, alias kršul, čitat će te o dosad nepoznatim detaljima iz 1995, kjoi su označili početak kraja velikog HSLS-a. U kojem sam i ja, indirektno, greškom sudjelovao, iako su glavni akteri dr Zlatko Kramarić-Omejec, dr Jasna Omejec, Đurđa Adlešić, ivica Ropuš, dr Goran Granić i Damir Zorić!

GASTRO NOVOSTI:

1.) U Opatiji, od prošlog četvrtka, traje Opatijski Gourmet. Svaki četvrtak, do kraja lipnja 2014e. Ideja odlična, logistika loša. Rekao to ljudima iz TZ, da se takve ideje, provode kao tjedni restorana, u Londonu, Zagrebu, Taste of Montreal, koji nedavno uveden, itd. Ja bi im to riješio za samo 2,500 kn honorara, puno manje, od 75,000 kn honorara, koji je sramni i propali i gubitaški Zagrebački Velesajam, uplatio istom Davoru Butkoviću, za neodržan sajam VINOVITA. 

 

A ne samo da nudiš isključivo četvrtkom Opatija Gourmet, meni na bazi plave ribe,kvarnerskog škampa, te autohtone kvarnerske namirnice.

 Gourmet-prica-plakat

 





 



Ispod super maštovit Štanger iz Lovrana. Buscheta od sipe u kremi od škampa!! Divno izgleda.



2.) Steak mjeseca. Jeo sam odlični Entrecote s britanskim pljesnivim sirom Stiltonom, s prilogome kao na fotografiji ( 150 kn),  u brzo napredujućem restoranu AGAVA u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. A kako i ne bi, kada su mu vlasnici ex Esplanade kuhar, Belizar Miloš i jedan od najboljih hrvatskih sommeliera Darko.

 



 

3.) Opatija je dobila nešto na čemu su joj svi zavidni.

Otvorenjem 15.02.2014.e,u sklopu opatijskoga hotela CONTINETAL, višenamjenskog objekta, koji sjedinjuje i ošteriju Antica Osteria da Ugo 1904, i modernu kavanu sa sladoledima koje sami izrađuju, ali bez upotrebe konzervansa, prostoriju gdje se svaki tjedan održavaju natjecanja u društvenim i misaonim igrama, dućan s maslinovim uljima i pršutima, te podrumski dio za gastro manifestacije i kušanja.

 

Bez daha su ostali i vlasnici kultnog Restača TAČ u Zagrebu, nekad vlasnici  restorana  STARINA u Opatiji, bračni par Miletić. Misle da je ovo nešto najbolje, što se moglo desiti Opatiji u zadnjih 10 godina. U ošteriji Antica Ugo, preporučujuemo ne samo u Hrvatskoj najbolje, nego puno šire, svinjska rebarca ( 50 kn) koja su zapravo rebarca odojka, koji vlasnici,kao i svo meso, dobivaju iz pouzdane austrijske mesnice u Villachu. Prvo se rebarca kuhaju, pa zatim mariniraju 3 dana, pa tek onda peku na roštilju. Kao prilog uzmite fantastičan restani krumpir, s pancetom i na crveno, kakav baš i nije uobičajen u Hrvatskoj.

 



Početkom lipnja, na vrijeme, pred svjetsko prvenstvo u nogometu, Continetal dobiva i jedinstvena pivska kola, kakvi se godišnje, izradi samo 10 u svijetu!! Iz Njemačke, naravno. Nu, u njega neće ulaziti gosti hotela, ili navijači, nego će u njima biti proizvodnja pive.

 

4.) U tišini je otišao veliki Enolog, Ivan Sokolić, u 84.oj godini. Evo citati iz Večernji list, ''Nakon studija vinogradarstva i vinarstva na Agronomskom fakultetu, bavio se melioracijom tla, analizom tla i vina, ali i vinogradarsko-vinarskom publicistikom. Objavio je brojne tekstove o vinu, Vinogradarsko-vinarski leksikon te trodjelnu “Malu vinogradarsko-vinarsku enciklopediju”. 

Njegova Vinopedia.hr  prešla je 1 milijun posjeta.

zpgastro @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 4, 2014
 

Poštovani čitaoci. Hvala na velikoj čitanosti, ovoga JEDINOG CRO GASTROBLOGA, koji ide kontra riječne matice. U društvu s vrlim IĆE&PIĆE, te INDEX.hr jer mi nismo potkupljivi.

Iako se dojmovi s nedavnog EPH subjektivnog proglašenja, još ne stišavaju, iskoristio sam veliku popularnost ovoga bloga, da vas preusmjerima, na moj novi Politički blog, gdje s jedinim CRO kapetanom na BOEING B-777, te dvojicom stručnjaka, analiziramo moguće razloga pada malezijskog B-777, najintrigantnijeg pada u povijesti svjetskoga zrakoplovstva. Jer tu se dojmovi neće stišati godinama, vjerujte mi!!


 

O Malezijskom B-777 koji letio s poginulim pilotima, na poludjelom auto pilotu, u handling mode,  na http://zpadjen.wordpress.com/,

 

Po nama ponovila se neobjašnjiva i rijetka eksplozija OXYGEN CILINDER, ili ti džinovske boce-tanka, ispod sjedala pilota aviona, kakva se dogodila na Quantas jumbo jetu 2009 godine.

U tekstu malo i o Montrealu, nesretnom gradu u kojem sam nedavno, proveo 10 mjeseci svoga života. Koji, poput Sarajeva, tone i tone, nakon Olimpijade 1976. Hapse mu korumpirane gradonačelnike, zadnji Michael Applebaum, Francuzi optužuju Italijane za korupciju, ovi pak, 30.12.2013. pokapaju zadnjeg Kuma Amerike, Don Vitto Rizzuto. Čak je i maleni Quatar, pokušao 2013e godine, ukrasti Montrealu, ICAO, središte svjetske avijacije i jedinu UN organizaciju u Kanadi.

 

Sve na http://zpadjen.wordpress.com/,

S Malasya ministarstvom prometa, direkcijom im, civilne avijacije, povezuje me mega domjenak, kji je Malezija, napravila za nas čak 900 uzvanika, u mom omiljenom hotelu Delta La Ville Montreal, kojem je to bio ''labuđi pjev'' jer se mjesec dana kasnije, zauvijek zatvorio, i kao mnogi montrealski hoteli, postao studentska rezidencija?? Fantastična je bila klopa, posebno Lamb kefta with Harissa i Black Tiger Shrimps, ali se moglo piti samo coca-colu, kokosovo mlijeko, mango, itd.



Dobili smo na kraju domjenka  i 2 kg teške poklone u drvenim kutijama, koje ja bacio, ionako sam na aerodoromu Dorval, u Montrelau, preskupo platio svaki kofer i kg viška! Ali sam bar zadržao ovu tekicu, čije poruke sada izgledaju groteksno. posebno za familije s aviona MH-370.

 



 

 

Zanimljivo je da neki dan čujem, da se slavni restoran Bistro Apettit, u Zagrebu, praktički zatvorio zbog ogromnih dugova. I da ga preuzela AGROKOR miljenica, Andrea Šumanovac, vlasnica UNEX grupe. A gdin Caballeri, ionako je pred 2 mjeseca najavio odlazak u zatvoreni Meridijan 360 u Dubrovniku, koji bar nije najbolji, kako je Špiranec i Butković, proglasio svoj restoran Appetit.

 

Špiranec, velika lažovčina bez fakulteta i zavšene enološke akademije, miljenik Nadanove HGK, koja mu isplaćuje astronomske honorare, daje glasovati samo svojim restoranima i svojim ljudima, a prednjači plavuša nevena rendelli.

Meni zamjera, da zastupam najjaču silu svijeta 3G. Pa nek pita Baumgartnera ili pilote Red Bull Air race koji trpe i do 8 G, kako je jaka ta sila.

 

U mom slučaju je 3G, GRGOS, GALLO,GIAXA Hvar, sve restorani koje je inozemstvo, DELO,GAULT&MILLAU, TRUMP Academy, a ne ja promovirao i nagradio, kao nadstandardno dobre.

. Smeta ga što su TAČ i GRGOS prepuni, a njegovi najbolji restorani su ili prazni, ili nitko nikada nije bio tamo, kao ex Špiček, pa taj Mačkovec i međimurska hiža, pa taj Meridijen 360,itd.itd.  U prepunom TAČU, u dijelu Zagreba gdje je teško doći, vidite od Clebrities, do Hrvoja Petrača, do slinih zagrebačkih doktora, predvođenih stalnim montrealskim gostom, prof. dr Ivica Kostović, premijera Milanovića, Emila Tedeschija, itd.itd.


zpgastro @ 23:51 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 28, 2014

BREAKING NEWS. Noćas je u hotelu HILTON Double Tree Zagreb, kum Sašo Špiranec, proglasio EPH najbolje restorane Hrvatske. Iako smo i Damir Fabijanić, vlasnik kultnog IĆE&PIĆE, i Index.hr, i moja malenkost, više puta, detaljno dokazali da je ovaj Izbor Paradoks ( kao i splitski restoran PARADOKS, koji se treba otvoriti ispred brojnih kanti sa smećem na svom ulazu, tik do Prokurativa??), Špiranec, ne popušta. Iako nije uhićen, zbog nevjerojatno visokih troškova Nadanove HGK na promociji vina, a niti izvjesni Igor Barbarić koji nemilice troši novce Nadanove HGK, na Špiraneca i dr Matoševića!!

Damir Fabijanić je to dokazao u IĆE&PIĆE, kako Italija potroši manje novca na promociju svojih vina, u NewYorškom Ritz-Carltonu, nego Špiranec u Londonu, u nekom ne znanom hotelu?

 

Iako je sve manje kumova živih. Osobno sam, kao jedini Hrvat, prisutvovao pogrebu zadnjeg američkog kuma, Don Vittor Rizuto u Montrealu, na -13 C, 30.12.2013. ( ali sam trenutno bez notebooka i 6,000 fotki iz Montreala). Čak je i JUTARNJI LIST o tome izvještavao.

 

Kako može biti najbolji restoran KONOBA?? Pa bila ona i BATELINA. Za koju niti Don Vito Špiranec, niti idejni vođa mu, Davor Škarpina Butković, nisu niti čuli 2009 godine, kad je moj Mariborčanin, Uroš Mencinger, napisao odličnu gastro kritiku u ljubljanskom NEDELO. IspraVka. Maloprije, ponedjeljak, 29.04.2014.e, javlja mi Damir Fabijanić da je i on, IĆE&PIĆE, 2009 pisalo o konobi BATELINA, ali se slaže da niti 2011e, niti Butković, niti desna ruka mu, Špiranec, nisu niti čuli za nju, s obzirom kako su im ''veliki nosevi'' visoko postavljeni!!

Ali, ja sam imao sreću, da sam 2008, uz Sonju Perić, Denis Zembo, i VINDI akademiju, bio jedini Hrvat, na silnim Michelin restoranima u UDINE ALPE ADRIA COOKING SHOW, koji defilirali puna 3 dana, a jedan od njih, TAPAS BAR 24 ORE, Barcelona, u naletu ISTINE, izjavio

 

'' Kad me nazvao prijatelj da mi javi da sam dobio Michelina, umro sam od smijeha, jer sam znao da sam konoba i da je to nemoguće, niti imam porculan koji traže, niti duboku vinsku kartu. I danas ne vjerujem da sam dobio, ali znam da je to maksimum.'' I ne bi bilo u redu da konobe(tapas bar) dobivaju 3 Michelin zvijezde''. Kraj citata. Nažalost, ako pamtim, niti jedan od spomenutih Hrvata, nije ovo slušao, kao što niti ja nisam mogao slušati svih 16 Michelin restorana u 3 dana Udina!!!


 

Kako je 2012e, mogao biti najbolji Bistro Appetit iz Zagreba s blokiranim računom?? Zna EPH kako se s time radi. Ima bolje veze, nego vlasnik Index.hr, Matija Babić i ja. Vidi o tome kroz famoznu sutkinju Ivanu Čalić-Kršul koja zavila u crno i Vesnu Balenović, Matiju Babića i mene, ali i Sanadera, tek kad je bio nemoćan!!

Vidi o tome na http://zpadjen.wordpress.com/

 

Zašto Špiranec uporno šalje formulare za glasovanje, mom kolegi iz Playboy, Velimir Cindrić, koji se svaki puta požali,da ne želi, jer ne pozna hrvatske restorane, neka to pošalju Zdenku Padjenu. Uostalom, Velimir Cindrić je Hrvat, koji je jeo u najviše od 100 najboljih restorana svijeta!!

 

U 100 hrvatskih je najviše jeo moj prijatelj, Boris Lesić iz Rijeke, a odmah do njega je Darko Baretić s Krka.  Meni u toj nadobudnoj petoj četvrtini, koju sam prije odlaska, u Montreal, proglasio ''IZGUBLJENIM PROJEKTOM'', ispiše cijene na igličastom štampaču?? Pa ponudi jelo, tjestenina sa štukom i rikolom. Hmm. Jeli to Geza iz Osijeka uskrsnuo, jer i kod njega, jedina štuka, bila je ona, koju je novi vlasnik ''Slavonske kuće'', za mene, upecao iz akvarija i pržio!! I sad taj Galvagno koji mijenja restorane kao košulje, kao i Mate Janković, neki veliki kuhar?? A uz Tomislava Gretića ( to je O.K. izbor), najveća hrvatska kuharica, Ana Grgić,koja revolucionarno zakrenula ESPLANADE, tek 10ta??



Revolucija hrane na katastrofalnoj lokaciji. Zašto sam ja siromašan tako, nezaposlen 6 godina, s magisterijem iz prometa, iz Kanade, www.unb.ca, s velikim znanjem o kuharima,restoranima,lokacijama, da neki bogati Hrvat iz USA, dade Galvagnu restoran, na očajnoj lokaciji, na 1 minutu od HDZ-a, koji je, naravno, nije spasio!! A ja bih mu samo za 200 EUR, dao bolju lokaciju!! Divim se Petri Jelenić, uz Kozlinu iz Esplanade, najboljoj CRO slastičarki, što se nekako krpa na ovoj Dislokaciji!!



DEJA VU Galvagno menu. Ova juha od poriluka koji mrzim, sa sporo kuhanim organskim jajetom, NASMIJALA me do bolaaa!!!




Iako se nigdje, pa tako niti nedavno u VEČERNJAKU, među kuharicama, ne pojavljuje ime Vesne Miletić, vlasnice famoznog restorana TAČ, ta žena, po meni, od svih, najbolje prenese svoju strast prema kuhanju na tanjur. U netipičnim jelima, kao Varivo od zelenog boba,mladog graška i srca artičoka, juha od mišancije, juha od janjećih iznutrica, pa nešto do boškarina, kao gulaš,itd., pa njena tjestenina s rijetkom gljivom trubačem ( s Velebita),itd.itd.

Sa mnom je tu suglasan slavni Veljko Barbieri!



Varivo od srca artičoka, zelenog boba i mladog graška. TAČ, vrhovec,Zagreb.



 



 

Smrčki s Velebita. RESTAČ TAČ, Zagreb


 

Dino Galvagno, još nije niti svoje 5 četvrtine u Zagrebu pokopao, a već se mjesecima reklamira u Splitu, kao kuhar restorana UJE??? U Splitu će, u novootvorenom restoranu TERME, kuhati Jure Patrlj,velika, samozatajna nada hrvatskog kuhanja, autor najorginalnijeg jadranskog tanjura ( vidi foto ispod).  Uostalom, njega je i Galvagno stvorio, kad je preko noći, bez zdravo, pobjegao iz restorana JAKŠA Hvar, i tako nastala moja GIAXA, počeo kuhati Jure Patrlj!


http://imageshack.us/a/img43/1418/cid63a555098d274bf99c16.jpg

 

Autori: Jure Patrlj i Tomislav Rudan, GIAXA Hvar

 

Kolika je  pretencioznost Saše Špiranca, samoprozvanog kralja vina, kako ga nzvao ex kolega, Denis Galić, sada na privremenom radu u Abu Dhabi, pokazuje, da se istu noć, u Londonu, biralo i 100 najrestorana svijeta by San Pellegrino. Jedna šuplja lista, koju sam pred 3 godine izazvao na ovim stranicama, a koju je časopis Bonne Appetit, ismijao. Vidi na http://www.bonappetit.com/entertaining-style/trends-news/article/10-worst-reviews-10-best-restaurants

Meni je već tada, bilo, JAKO, JAKO čudno kako je iz najveće zemlje na svijetu, Kanade ( tu sad Rusija ispada) pronađen samo 1 restoran, i to baš u izoliranom Calgariju?? Tko uopće može proći džinovskom Kanadom i Australijom, da ne bankrotira?' Tu su USA jednsotavne!!

Kad su svih 10 TOP CAN restorana u Vancouveru,Torontu,Montrealu,Qubec City?! Kako su samo našli J&B Ljubljanu i Plavi Podrum, iako su mi oba, odličnaa? Jer se Kramarićka i Bratovž više kreću u inozemstvu i upoznali se sa članovima žirija. Iako bih očekivao, da tu Tomaž Kavčić i ZEMONO restoran, bude 1. izbor iz CRO i SLO!!




Na kraju, kako je pisao, jedna od mojih uzora i učitelja, Tomaž Sršen, najpoznatiji slovenski gastro kritičar. MOJE SKROMNO MNENJE.

 

Oduševljen sam da su glasači EPH prepoznali trud odlične i inovativne konobe Pelelgrini, u jednom Šibeniku, gotovo, gradu bez perspektive.

 

Ja sam ga više puta obišao, ali smo se zadnji puta sreli u GIAXA Hvar, rujan 2012e, i pitao ga tada, ''zašto KONOBA Pelelgrini, kad je sjedenja vani, kao u restoranu, da nema drvenih stolova, ala konoba style''. Nit je pobjednik Tomislav Gretić sporan, ali Ana Grgić iz Esplanade je njegov rang, vjerujte mi, ali njegov restoran WINE WAULT, živi samo za glasače EPH? Kao i mnogi drugi. Kao korektna MEĐIMURKSA HIŠA   Mačkovcukoju sam obišao 2009. Relativno visoke cijene, strogo međimursKa kuhinja i vina, ali bar 40% jela na jelovniku, nema!! Bez prethodne narudžbe.

 

Dali je to gore, ili 2 famozna Špiranec miljenika restorana, Noštromo Split, Cantinetta Skradin, gdje ti nude pomfrit, pizzu, a jela kja pripreme za Špiraneca i Bakalovića, nema u jelovniku, odlučite Vi!! Kao što je davno, Damir fabijanić ismijao Špiraneca i nejgove nalogodobavce, u vidu Pavića i Butkovića, '' Koliko je vas, uopće jelo i platilo za rižoto od škampi 295 kn, u vašem najboljem dalmatinskom restoranu?? ''

Kao što mi se Špiranec povjerio da nikad nije jeo u superskupom restoranu Čermaka, u Dubrovniku, koji stalno,stalno, mijenja ime i vlasnike. A sada ga visoko postavili među najbolje, pod imenom '' 360 Meridijana by Jefrey Vella, a taj ga napustio pred pola godine?? Znao sam još u Montrealu, tko dolazi tamo sa Cmroka!!

 

SMIJEŠNOOOOOOOOOOOOOOOOO sve to EPH društvo, njih 20ak, koji se godinama druži, i međusobno glasuju za sebe!!

 

MERCI BEACOUP. Je comprende EPH Gastro. C'est vrai!

 

 

 

 

K tome, na svom Političkom Blogu, http://zpadjen.wordpress.com/, spremam vam 2 velike priče. O padu Malezijskog B-777 u suradnji s jedinim CRO pilotom, koji leti taj tip u jednoj azijskoj zemlji ( cpt.  D.K.) i jedinim hrvatskim stručnjakom, mag. Josipom Miloševićem, te o malo poznatom  svecu bratu, Andre Bassete, kojeg svecem proglasio slavni papa Ivan Pavao drugi, a kanonizirao Papa Benedikt. O čijem životu sve u detalje, u krasnom montrealskom Oratoriju St. Josep

 



 



Povod  je ovonedjeljno proglašenje u Vatikanu, kad su Pape sveci, jedva skupili po 1-2 čuda, a ovaj je svetac, učino gotovo 100 čuda, po čemu bi mogao biti rekorder. Druga je stvar, tretman crkve u Kanadi, pa nažalost i u Francophone provinciji Quebec,gdje na ponoćki u montrelaskoj katerdrali Djevice Marije ( kopiji slavne vatikanske bazilike ) ne prisutvuje niti jedan novinar, a na pogrebu Kuma Don Vitto Rizzouto, dan ranije, čak 5 TV pokretnih studija, i preko 30 fotografa!!!



Moj izlaz s Ponoćke 2013e, u montrealskoj katedrali Djevice marije, ispred Fairmont hotela Queen Elisabeth.

Inače, da ne zbuni, Montreal ima još 1 katedralu, Notre dame Basilica, koja iznutra više slići na džinovsko kazalište s 4,000 sjedećih mjesta!!




A njegov lijes je ležao, ispod velike freske, na kojoj se kočoperi Benito Mussolini?? U prekrasnoj crkvi Maddona dela Difesa, na rubu Piccolo Italia u Montrealu!!

italiancanadianww2.ca



zpgastro @ 23:44 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 21, 2014

 

U prethodnom POSTU o Makedoniji, već najavaio mogući odlazak na Hvar i prisustvovnje Uskrsu tamo. ZAŠTO? Jer sam prvo bio fasciniran, kako makedonski pravoslavci, daleko više drže do svog Veligdena-Uskrsa, nego mi Hrvati i kako jako poste. Oba poznata skopska direktora koja su me vodila na 3 ručka, i rade u stranim korporacijama, nisu htjeli niti tartar umak uz pohanu rbu. Oni se strogo drže posta 3 tjedna pred Uskrs.

U Hrvatskoj gdje se puno toga lošega kopira iz bezveznih USA, kao i ono od mobilnih operatra '' Dobar Dan, kako Vam mogu pomoći?'', što je bez duše, Ctrl C, Ctrl paste.

 
 

A tako se i Uskrs pretvorio u Parodiju, iako je to, a ne Božić, najveći krščanski praznik. Sjećam se negdje cca 2006 kad sam se posvadjao s tadašnjom direktoricom marketinga MILENIJ HOTELA Opatija, jer je stavila jaslice i božićne pjesme, usred Novembra, po najjačoj kiši koja tih dana, ljevala Opatijom?? Ona , ionako ništa ne razumije, nti zna, ali mi rekla '' Talijanii već kite borove i stavljaju jaslice?? Ja joj odgovorio '' To prljavi USA trik kad završi Haloween,02.11. ne znaju što bi od pohlepe za novcem, pa u raznim Walmart, One Dollar, počinje ugođaj Božića???

Montreal se solidno odupirao ovom USA bezdušnom,bezbožnom, komercijalizmu. Ovu najhladniju zimu u povijesti, 2013/2014e, a Quebec City, još bolje. Uostalom, napisao sam da moeto voleno Skopje, već zadalo udarac velikom MacDonaldsu i oba DVA ih zatvorili, a ovi, od srama, ne zatvaraju iste, u Quebec City, iako su i tamo sasvim prazni. Za razlku od, nažalost, montrealskih, gdje previše doseljenika iz Afrike i Azje koji pune ovaj Fast Food lanac. U Qubec City, nema libanonskih restorana, kao niti u Hrvatskoj, ali je zato Montreal, pretvoren u mali Bejrut! Užas. Više od 1,000 libanonskih restorana.

Procesija na glavnom trgu grada Hvara, na Vazmeno Uskrsno bdijenje

 



Vratimo se USKRSU svetom, UNESCO je od 2009 zaštitio ceremeniju '' Za krizen'', koja posotji više od 500 godina, u nekim mjestima otoka Hvara, u UNESCO zaštićenu nematrijalnu baštinu.

UNESCO logo.svg Nematerijalna svjetska baština Procesija Za križen na otoku Hvaru

 



Procesije, kao i dosadašnjih godina, kreću na Veliki četvrtak iz šest župnih crkava Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske u 22:00 sata i pred jutro na Veliki petak se vraćaju natrag. Važno je napomenuti kako svi sudionici istovremeno hodaju u smjeru kazaljke na satu, tako da se za vrijeme višesatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće, piše Hrvatska turistička zajednica.


Ove godine, i general Ante Gotovina, prešao je 10satni križni put cijelu noć, a već slijedeće večeri, vrlo opušten uživao u delicijama, poznatog restorana GARIFUL na Hvaru, te posjetio i restoran GIAXA Hvar, da vidi to staro zdanje, koje s puno pažnje, vodi poznati splitski ugostitelj, Tomislav Rudan. Nažalost, zaboravio sam mu pokazati, da GIAXA ime ''njegovo vino'', koje je pio prilikom uhićenja. Marques de Caceres 2008,  
 


Na Hvaru djeluje, kao direktor hrane i pića u SUNČANI HVAR,, Boris Lovrenčić, idejni začetnik hrvatskog uskršnjeg stola ( viška,hvarska,biševska pogača,masnica,međimurska gibanica,itd.) koji se od 2010 godine, postavlja u hotelu MILENIJ Opatija. Nažalost, pretpostavljam, da zbog slabe popunjenosti, hotela AMFORA, ovdje na Hvaru, nije se upustio u to. Umjesto toga, napravio je tradicionalni Uskršnji ručak Hvara, ispred hotela RIVA.  Najveće iznenađenje bila je juha, od artičoka i mladog zelenog boba.  Zelena kao Irska. Sram me reći, da sam nešto slično, prvi puta probao na ovu Cvjetnicu. Hvala restoranu TAČ, i vrsnoj kuharici Vesni Miletić, koja napravila varivo od artićoka i zelenog boba te mladog graška.

 

Uskrsni tanjur GIAXA. Kozletina iz Vrbanj, s otoka Hvara, i lički krumpir, by OPG ŽuvelaHvar

O

Hvar.

 

Proljetno-uskrsni tanjur by GIAXA Hvr, Irska na hvarski način. Ravioli punjeni pršutom i škampima u umaku od šparoga.




 

Uskrni pijetlić, hotel AMFORA HVAR


 




zpgastro @ 13:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, travanj 8, 2014
 

U Makedoniji sam proveo 2 najljepše godine života, 1996 i 1997. Bio sam 1. direktor AWT Makedonija.

 Sve je bilo predivno osim ljetih vrućina, koje su me već i 1996.g.,bacale u nesvijest. Makedoniju odmah doživljavamo kao zemlju sunca,ajvara,,vina,,gravće tavčeta.

  Upravo sam se vratio iz Skopja, gdje sam proveo 11 dana, nakon užasne 6,5 godine duge, pauze. Hvala velikom Lokvencu koji mi to omogućio, Hvala još 3 Skopjana, koji su mi financijski pomagali. Hvala i vlasniku kultne URANIJE, gdinu Stavre, koji razumije da ljudi idu gore i dole!! Uostalom, on je uz meni, najsigurniji skopski restoran za veliku večeru, otvorio i URANIJA2, bolji oblik pučke kuhinje, ili ti, self-servis liniju, na kojoj sam jeo, zanimljivu kruševsku pitu, vrlo dobre fileke, ili ti škembe čorba, koja je valjda, najlakša ikada, koju sam jeo, itd.itd.

Hvala i onima koji mi nisu pomogli, a molio sam ih. Manje poznatom Nakovu Šterjovu, vlasniku FERŠPED, Pa hotela Alexander Palace, te SKOVIN vina, kojem sam i previše objasnio kako se s makedonskim vinima ulazi u Hrvatsku ( sigurno ne, kao Janevski s Tikveš vinima i hrvatskim manekenkama i inima damama). A najviše jednom od najbogatijih Makedonaca, njihovm Todoriću, ali Todoroviću, koji isto ima KONZUMe, samo se zovu TINEXi. Promijenio se Vlado Todorović. Nedanvo je smijenjen, ali je bio samo gradonačelnik centaor na Skopje?? Funkcije kakv emi u Hrvatskoj ne poznamo?' Kud bi mi došli, kad bi uz vječnog gradonačelnika Milana Bandića, imali još i graonačelnike Općine Trešnjevka, Novi Zagreb, Dubrava?? Dođe mi da tu objavim mobilni Todorovića, 070 205.., jer se ionako ne javlja na nepoznate brojeve? Tek kad su mu poslao par SMS, na francuskom jeziku, njegova tajnica Anamarija, me nazvala?? Malo francuskaga koji sma naučio u Montrealu, pomagalo mi je kad sam hodao s koferima, a ljudi mi na engleskom jeziku prilazili da mi pomognu?? Je ne comprende Anglois. Parlez Vous Francois? Onda bi otišli. Ha ha.


 A Skopje se u međuvremnu, puno više, promijenilo, nego Zagreb,Sofija i Ljubljana, zajedno. Centar Skopja je gotovo neprepoznatljiv s desetinama novih zgrada i spomenika. Suzdržat ću se od toga komentara, osim,da se meni jako sviđaju nove zgrade s one strane Vardara, ali ne i Arc de Triumph, koji sagrađen, pa prozvan makedonska vrata??  Ili nikom jasan spomenik na kružnom toku, kod ex hrvatske ambasade.

 Nitko NORMALAN, ne razumije zašto je makedonska vlada, pred 4-5 godine, zabranila prodaju alkohola, iza 1900 sati u ovo doba godine, te iza 2100 u ljetno doba godine. Suludoo. Em, Makedonce nisam nikada vidio niti doživio kao pijance, s čime ima problem Sjever Evrope. Pa i moja Kanada u kojoj sam proveo 3 godine života, a nedavno se vratio s 10mjesečne Montrealske avantue, iako luđački oporezuje vina ( začudo ne piva, koja su u Quebecu, ali ne i Ontariju, jako jeftinaa!), dopušta da se ona u Montrealu ( Quebec je jedina država Sj. Amerike gdje je prodaja alkohola liberalna, kao u Evropi), prodaju na bezniskim pumpama, sve do ponoći!!

 A u Makeodniji su zabraneta na svim benzinskim pumpama. Kakav suludi udar vlastite MKD Vlade na proizvođače vina i na svoj makedonski identitet.

 Pred 1 godinu, bio sam u Gliptoteci Zagreb, na sommelier degustaciji makedonskih vina, sa Darel Joseph, probao neka STOBI, BOVIN, KAMNIK, TIKVEŠ vina, i više se ne sjećam što mi se najviše dopalo, ali sam u Skopju, u zadnjim satima boravka, hvala Nebojši, otkiro izvanredan restoran Casablanca, u Skopski Saem, i izvrsno, točeno vino ChAteau Kamnik, koje ima i mog omiljenog Chiraza, ali i Primitivo, za koji je Makedonija dobar terroir, te još čak 4 sorte.

 

Sama Casablanca, više nije bila iznenađenje, kad sam vidio sličan jelovnik, kao u mojoj omiljenoj URANIJA, ali i doznao da ga vodi bračni par, koji nekad radio u URANIJA. Opet malo Kruševo, koje 1997 kad sam jedini puta bio, bilo tako depresivno i otužno, da sam bio jeidni gost za Ilinden, u hotelu Montana, a svugdje sprayem išarano TWIN PEAKS. Tad nitko nije znao da život donosi veliku tragičnu zvijezdu, Toše Proeskog, iz Kruševa, kojeg sam, gle čuda, hvala Ranku Petroviću i RADIO BUBAMAR, upoznao na dodjeli Zlatne Bubamare, 2005 godine. Kao i strašnu ljepoticu, pjevačicu Karolinu Gočevu. Koja će proslaviti bistro London i caffe Trejd, preko neviđene ljubavne priče između nje i suvlasnika Grozdana!!

 

Vlasnik licence PLAYBOY Hrvatska, i poznati novinar, Mihovil Švigir, komentirao je moj posjet Skopjeu, s time da su mu tanjuri bez veze, osim u Casblanca. To je i poanta. Ne očekujte porculanske tanjure, sommeliere, toga u Skopju nema. Vrhunac posluge su za mene, konobari koje znam 18 godina, i stalno rade u DOJRANA, Marijan i Goce ( jedini koji krenuo na sommelier tečajeve), te u URANIJA, Denis i Zoran. Naučili su nešto o vinima i sljubljivanju hrane i vina. U sad možda najmondenijem i sigurno, najposjećeneijem, ĐINO, u GTC, imao sam slabu poslugu. Čak mi je konobar donio one papirne salvete koje koštaju 0,0001 EUR, ili ti smeće koje nikad nigdje, pa niti kući, ne koristim. I to uz svinjska rebra, gdje se moram i rukama ispomagati. Sam sam ustao i uzeo si tekstilnu salvetu u blizini?? U restoranu Casablanca, meni nepoznati konobar, oduševio me pristupom i shvaćanjem svoga posla. Zato na kraju, moje preporuke, u industrijskoj zoni, malo neugledan, ali odličan DOJRANA, pa kultna URANIJA i dvojnik mu Casablanca. A iz daleke 2005, pamtim pivnica KRIGLA, koja se nalazi doslovno na 20 metara od makedonske vlade!!

Tamo su me podučili kako se mogu raditi jeftina, niskokalorična jela, ako uz sva moguća pohana povrća, pa čak i pohovan krumpir, ne stavljamo tartar umak.

VAŽNO, moj posjet Skopju, došao je u velika 2 tjedna pred VELIGDEN, pravoslavni Uskrs, koji očito, kad god je kasno, datumom se poklopi s katoličkim Uskrsom, kao ove godine.

 

Makedoncite, kako je to i po Krščanima, slave USKRS, kao najveć praznik. Dok smo mi Hrvati, kao i Evropa, odavno pokleknuli pred fucking USA komercijalizmom, u kojeg sam se uvjerio i za nedavna 10 mjesečna života u Montrealu. Jedino se izgleda Quebec City, velik kao Skopje, odupire mentalno, mnogima USA ''blagodatima'',  kao MC Donalds i slično!! O tome i odlasku u parlamentarni restoran Quebeca, doslovno s ulice u tenisicama, čitaj tekst ispod!!

2 velika makedonska direktora, koji su me odvela na ručak u CASABLANCA, ĐINO, poste ova 2 tjedna, i ne jedu meso. Moj prijatelj, Nikola Žitarovski, šef skladišta AWT Skopje, ide i korak dalje, ne jede čak niti jaja, niti svoj inače, omiljeni tartar sos. 

Mi Hrvati, itekako tu trebamo učiti od Makedonaca. Koji su, kao i moji Quebecosi, toliko bojkotirali MC Donalds, dok nije konačno propao usred Skopja!! Kod nas se samo na otoku Hvaru ( hvala restoranu GIAXA, 1. puta ću biti i ja, ove godine), pridaje Uskrsu važnost, kakvu on zaslužuje A u mojoj Opatiji, svi hoteli, ali posebno Milenij hoteli, Miramar hotel, pridaju specijalnu pažnju Uskrsnom stolu po hrvatskoj tradiciji!!

Na kraju hvala, INDEX.HR koji me preporučuje, a koji ultra popularan u Makedoniji, pa je 10.04.statistika moga bloga, zadnja 500 posjeta, ovako izgledala:

  Country    
290 Hits 58.00% Croatia Croatia Flag
88 Hits 17.60% Macedonia Macedonia Flag
25 Hits 5.00% United States United States Flag
21 Hits 4.20% Slovenia Slovenia Flag
15 Hits 3.00% Bosnia And Herzegovina Bosnia And Herzegovina Flag
9 Hits 1.80% Serbia Serbia Flag
7 Hits 1.40% Canada Canada Flag
6 Hits 1.20% Germany Germany Flag
6 Hits 1.20% Australia Australia Flag
4 Hits 0.80% Austria Austria Flag
4 Hits 0.80% Sweden Sweden Flag
4 Hits 0.80% Denmark Denmark Flag
2 Hits 0.40% Congo Congo Flag
2 Hits 0.40% Belgium Belgium Flag
2 Hits 0.40% Bulgaria Bulgaria Flag
2 Hits 0.40% Cyprus Cyprus Flag
2 Hits 0.40% France France Flag
2 Hits 0.40% Russian Federation Russian Federation Flag
2 Hits 0.40% Italy Italy Flag
2 Hits 0.40% United Arab Emirates United Arab Emirates Flag
 Statistika ujutro, 12.04.2014., Makedonija ne popušta! Hvala INDEX.HR koji očito jako,jako čitan vo Makedonija!!

  Country  
300 Hits 60.00% Croatia Croatia Flag  
62 Hits 12.40% Macedonia Macedonia Flag  
26 Hits 5.20% Slovenia Slovenia Flag  
20 Hits 4.00% Serbia Serbia Flag  
20 Hits 4.00% United States United States Flag  
14 Hits 2.80% Bosnia And Herzegovina Bosnia And Herzegovina Flag  
10 Hits 2.00% Australia Australia Flag  
8 Hits 1.60% Germany Germany Flag  
8 Hits 1.60% Netherlands Netherlands Flag  
6 Hits 1.20% France France Flag  
6 Hits 1.20% Canada Canada Flag  
4 Hits 0.80% Sweden Sweden Flag  
2 Hits 0.40% Singapore Singapore Flag  
2 Hits 0.40% Austria Austria Flag  
2 Hits 0.40% Hong Kong Hong Kong Flag  
2 Hits 0.40% Japan Japan Flag  
2 Hits 0.40% Slovakia Slovakia Flag  
2 Hits 0.40% Denmark Denmark Flag  
2 Hits 0.40% Switzerland Switzerland Flag  
2 Hits 0.40% Spain Spain Flag  




GRAVČE TAVČE, Dojrana, Skopje.




 

JAGNJEŠKA ČORBA od iznutrica, Restoran DOJRANA



Modri Patliđan, polnet s ovčje sirenje i orevi,itd. URANIJA




 

 

Jagnješke krezle, ili ti janjeće brizle, DOJRANA, Skopje

 



 

Jagnješki sitnež i kruševska kobasica, URANIJA

 



 



 

PRVO, od 2 najveća gastro iznenađenja, Salata Uranija, rikola s pršutom, plodovima nara,bademima,orasima,aceto,ovčja feta?! Osvježavajuća i posebna.



DRUGO, veliko gastro iznenađenje, Plata slastica Casblanca, osim Kruševske torte koja asocira na svadbene slavonske torte, tu je pečena tikva, slatka pšenica i još nešto, ime zaboravio.



Veliki trud u ukrašavanju, stalno prisutan u Bistro London, čijeg suvlasnika, Peđu, znam 18 godina!!



 

 

Restoran ĐINO, Skopje, pileći uvijač, i svinjska rebra



 



 

Pohani luk sa sezamom s briljantnim umakom od metvice,meda i senfa, i s dosadnim tartar umakom. 2,2 EUR samo, a bolje, nego u Kanadi gdje to jako popularno jelo.



 

 

Kozji sir na žaru, restoran Casablanca, Skopski Saem. Prvi i jedini puta, da vidim maslinovo ulje u postavi nekoga skopskoga restorana?



 

Chips od tikvice u CASBLNCA. Bravooo. Kako ubavo jesti, a ne zgolemiti kalorije!! Ili holesterol,kao ja, s jagnješkim krezlama!!






zpgastro @ 23:39 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 10, 2014
 

Ako vam se naslov čini nestvaran, praksa najdemokratskijeg parlamenta svijeta, onog Provincije Quebec, demantirati će vas. Daleke 1968 godine, po mnogo čemu, možda najburnije godine prošlog stoljeća, izuzev ratnih godina, u Quebec City ili Ville de Quebec ( glavni grad Qubeca, najevropskiji grad Amerike,''najbijeliji'' grad Amerike,najpotcijenjeniji gradić Amerike,jer je ipak veći od Splita i Rijeke zajedno!!) donose odluku da saborski restoran otvore za sve prolaznike!!
 
Tako sam se i ja, tijekom 10 mjeseci boravka u Montrealu, našao na izletu u glavnom gradu Quebeca, la Ville de Quebeca, dana 31.01.2014.e po velikoj hladnoći koja trese Kanadu!! U 1015  otišao na doručak u ovaj Parlament. Usput da da dodamo, da je na referendumu 1995, čak 49,42% građana provincije Quebec, glasovalo za otcijepljenje od Kanade! PO ulasku u Sabor Quebeca, čak vas rigorozna rentgen kontrola, kao i u Zagrebu, zatim upis u knjigu gostiju, dobivate bedž, te sami, bez pratnje krećete puta saborska restorana LE PARLAMENTAIRE.
 
Sjedate za stol do njihovih političara, dobivate identičan servis i cijene, relativno niže za kanadske prilike. Krasno porculansko suđe u bojama Quebeca, nešto stariji konobari koji ne govore dobro engleski jezik, te zovu u pomoć mlađe kolege, te cijene izražene, tipično za Kanadu bez dodataka, Pa se tako na cijenu većine doručaka od 13 CAD, još doda 15% republičkog i saveznog poreza, a ovdje vam ne stave i 15% servisa za konobare, nego se očekuje da ih Vi nagradite,s  najmanje toliko.
 
Ja sam izabrao doručak iz 1917, kad je ovaj Parlament i otvoren. Uz standardni iscijeđeni sok od naranče koji tu ne spada, slijedi Crettonsi koji su bili domaći, ali kasno izvađeni iz frižidera. To nisu niti čvarci, niti zaseka, nego neka treća kombinacija, koja se radi isključivo iz svinjskoga mesa. Odličan je bio mali grah sa javorovim sirupom,a  ta kanadska delicija, koristila se kod kuhanja slatkaste šunke. Tu su bila i poširana jaja na minijaturnom  okruglom wafers, te hrskava slana panceta. Nešto povrća i dinje i lubenice. Za kraj, 2 male kanadske, okrugle i debele palačinke s javorovim sirupom i  odličan, domaći, pekmez od jagode i banane.
 
Doručci su uvijek isti, a ručak i večera, se mijenja sezonski, 4 puta godišnje. Posebno izdvajamo stalnu ponudu dimljenih jela iz Quebeca, s jeguljom i kečigom iz rijeke Kamouraska, patka iz Estrie, patliđani,artičoke,pršut i panceta.
 
Od glavnih jela, izdvajam 2, ali ih ne prevodim, jer su već jednom prevođeni s francuskog na engleski jezik. Prvo je Cedar-planked Bourboun and Grainy Mustard-Crusted Salmon s curried fennel,onions,tomatoes and citrus compote. Samo 17 CAD plus takse što je vrlo jeftino za kanadsku restoransku scenu.
 
Pa Scallops, ili ti jakova kapica, ili ti Saint Jacques, kuhana u hladnom soku od limete s kuskusom od karfiola,itd.itd.

Hvala svima na velikoj čitanosti mog predzadnjeg posta '' ZABOČKI PURAN KOBAN za Ministra Hajdaša-Dončića, jer se afera Bojan Šenjug i kćerke generala Koprivnjaka, iz 101 stranke po potrebi, prenijela iz Večernji list na HRT, pa se proširila u zrakolovne krugove svijeta!! Sramotni NEPOTIZAM vlada Hrvatskom, a samo je Mirela Holy platila za greškicu!! Za velike greške, nema kazne?

ZLOČIN I KAZNA u Hrvatskoj ne postoje za ljude kao Antun Kovačev i šogor mu Lukša Novak, general Antun Koprivnjak i slični!! Vječni su! To su Bogovi koji nisu pali na tjeme, nego u CROATIALAND!!

 
NOVOSTI iz GASTROLANDA CROATIA:

1.) U mom susjedstvu otvoren  famozni šibenski restoran,

R&B Food, tako lijepog hrvatskog imena, no više me fascinira nejgov prvi susjed, legandarna Šparkasa i restoran u kojem nisam nikada bio. A koji promijenio vlasnika i nudi pretencioznu juhu koju moram probati, domaća juha od rajčice s britanskim ginom i grančicom bosiljka! E, to se zove izazov!

2.) otvoren GASTRO sajam u Splitu, na sam Dan Pepelnice, velikog posta u Katolika. Izgleda da Split i Zagreb postaju protestantski, a ne katolički gradovi!! Kako je dnevnik HRT pokazao, rezao se špek i kulen, kao lud, i nudio gostima na Veliki dan posta?? FUJ, FUJ, za Organizaotircu toga sajma!!

3.) Opet Zagreb i Split skupa. Tek otvoren i bučno najavljivan restoran Dina Galvagne, 5 četvrtina, uskoro će propasti, kao što sam ja isto, odavno najavio iz Montreal, vlasniku Playboya Hrvatska, Mihovilu Švigiru, koji tamo jeo i koji dobar sa stvarnim vlasnikom restorana, bogatim hrvatom iz New Yorka. Lokacija užasnaaa. ne zato što je par metara od središta HDZ-a, ili Planet obuća, nego niti parkinga, niti pješačkih tokova, niti ..

Nekad se propada i na lokacijam koje izgledaju dobro. To sam davno rekao Vusiću, ex voditelju restorana Hipodrom, kad je cca 2009 godine,ulazio u SPLENDID prostor Lenucci na Zrinjevcu. Zašto tamo svi brzo propadnu, to niti meni nije jasno!!

Da zaključim početak, Galvagna već najvljuju u restoranu Uje u Splitu??


 




zpgastro @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.