Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
 
Blog
ponedjeljak, studeni 30, 2015
 

Slijedećh dana, pisat ću o održanim Festivalima vina i gastronomije, u Ljubljani i Zagrebu.

Nakon odličnog festivala Vindel u Mariboru, Festivala hrane i vina u ARENI Zagreb, istoga u Ljubljani, hotel UNION, i Zagrebu, hotel ESPLANADE, možemo podvući crtu, pod ovaj, tradicionalno, najuzbudljiviji enogastro mjesec, Martinov mjesec!!

 

Kako je slavni Janez Bratovž napravio orginalni ljubljanski burek, na 3. četvrtak u Novembru, kad nam, uobičajeno, stiže beaujolais nouveau!! 

I to ne u Sarajevu, nego gradu, gdje su svi navalili sa svojim burecima!! Prvo MLINAR u 2014oj, pa sada i 2015e, i BAŠ Burek .

O najbolje ocijenjenom, bilo slovenskom ili hrvatskom vinu, u povijesti. Cuvee Santomas iz Kopra, http://www.santomas.si/en/; koji na Parkeru dobio nevjerojatnih 94 plus bodova, što znači, da PARKER , ocjenjuje da će još rasti!! Žalosno je da u Ljubljani, Hrvata i nije bilo, a osim Marija Tomekovića, znanog sommeliera, i sebe, nisam nikoga vidio?? A autobus, povratna karta s CROATIA BUS, platio sam smiješnih 55 kuna, manje, nego što treba platit Zagreb-Ljubljanica Samobor, 56 plus 12 kuna???

 

Na festivalu hrane i vina, u ARENA centru u Zagrebu, nikad ne vidimo previše od vina, više je tu svekolike prodaje hrane, kao u Boćarskom domu u Zagrebu, ali ipak, ARENA Festival, toliko je kvalitetno bolji od Esplanade i hotela Union Ljubljana, u cooking show!! Fantastični su uvjeti u ARENA centru gdje lakše 200 ljudi sluša i gleda, nego 20 ljudi u Esplanadi ili hotelu Union?!  U Ljubljani užasna buka, a u Esplanadi, užasna gužva, pa i buka!!  

 

U Esplanadi, na radionici vina, veliko iznenađenje. Jedna posvećena hrvatskoj sorti, tribidrag, za koju nikad čuo, a zapravo isto što i Zinfandel i Primitivo, a spominje se u zapisima iz Venecije, iz super daleke 1632 godine!! Tu se spore Omišani i Kaštelani, oko imena, Crljenak ili Tribidrag, ali davno je bila 1632 godina...

zpgastro @ 11:26 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 18, 2015
 

VINDEL,  Festival Vina i Delicija, sam prvi puta posjetio, hvala udruzi GET REPORT, koja mi je na Predstavljanju Festivala vina u esplanadi, 17.11.2015.e, otkrila da i njihovo ime GET, zapravo dolazi gastro-eno-turizam, pa sam tek onda shvatio i skraćenicu VinDel.

 

Ovaj mariborski festival, koji potpisuje veliki čovjek i entuzijasta, Dejan Bajer,  se razlikuje od ljubljanskog koji dolazi ovaj vikend, 19-20.11.2015.e, i zagrebačkog tjedan dana kasnije, jer traje samo 1 dan.

 

Pa se razlikuje u lokaciji. Iako su i ljubljanski i zagrebački u najluksuznijm hotelima mogućim, Union i Esplanade, i mariborski isto, jer je u hotelu Habakuk koji još kratko nosi svih 5 zvjezdica / rijetkih u Sloveniji /, ali je Habakuk već na Pohorju, samo 300 metara od ciljne arene svjetskoga kupa u skijanju, za Zlatnu lisicu!!!

 

Slovenske kraljice vina i Dejan bajer, s brojnim hrvatskim novinarima ( autor teksta viri iza 2 kraljice, na vrhu stepenica) na stpenicama hotela Habakuk.

 

I to je prednost što izađeš na krasni planinski zrak. Druga je stvar, što su Terme Maribor, preuzeli Rusi i od 01.12.2016.e, Habakuk pada s 5, na 4 zvjezdice koje su i realne, jer meni je taj hotel u hrani, dosta lošiji bio i od ptujskoga Grand Prismus koji je 4 superior i Livade Prestige, koji je 5 zvjezdica, oba su SAVA hoteli.



Mariborski festival se razlikuje i od ljubljanskoga i zagrebačkog, što na puno mjesta nudi besplatnu i odličnu papicu, superiorne kave i sladolede!! Sve nas iz Hrvatske, posebno je fascinirala hrana meksičkoga restorana TAKOS iz  Maribora, imaju ih 2, a vlasnici se spremaju doći u Hrvatsku.

 Jedva čekam, jer mi osobno nikad nije bilo jasno, zašto su tako brzo propali meksički restoran u zagrebu-frankopanska, i Makraskoj, praktički u 1-2 godine? Posebno su nas oduševili svi domaće odrađeni, klasični, meksički umaci, chill con carne, itd.



Janez Šekoranja, majstor predikata iz bizeljskoga!! Jedini vinar iz regije, koji ima vina u slavnom Bocusse u new Yorku!!

 

Zato bi naši proizvođači morali malo obilaziti barem ove bliže festivale, da vide kako drugi rade; možda dobiju neku ideju. Tome festivali i služe.

Dakle, da završimo. Svi koji niste bili ove godine, iduće obavezno na VinDel (26.10.2016). Bez brige, nećete zaboraviti, jer ćemo mi, naravno, na vrijeme najaviti.



Hrvatski gosti na večeri s 12 slovenskih kraljica vina!! odlično to odradio hotel HABAKUK, iako mu hrana nije jači sektor, inače?! Odlična FRANKOVKA Marof vinara!!

 

P.S. Nastavit će se ....kako Mairbor ima najstariju vinsku lozu na svijetu!!!

zpgastro @ 13:37 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 5, 2015
 

U najnagrađenijem restoranu Zagreba, bistro Apetit, održana je izuzetno zanimljiva vertikalna prezentacija BADEL Vina, vinarije Ivan Dolac na Hvaru. U ime BADEL-a govrio je rukovoditelj proizvodnje, Mladen Forko, te upravitelj vinarije Ivan Dolac, gdin Carić. Posebno su napomenuli da je BADEL, kao prvi u Hrvatskoj, dobio ZA SORTU PLAVAC, certifikat ekološko vino. Da su serije s kojima oni dobivaju zlata na sajmovima u Parizu,Bruselu,itd., izuzetno velike za hrvatske prilike, često i 30,000 butelja.

 

Da su najponosniji, na Ivan Dolac barrique 2003, kojeg smatraju jednim od 3 najbolje ocijenjenih hrvatskih vina, ikada ( ja bih još tu dodao Enjingi Venje, Daruvar Sauvignon, a tu ne ulaze vina, ala ledene berbe, ili Bodren, koji imaju najviše nagrada).



Posebno naglašavamo,da Pošip više ne stanuje samo na Korčuli, te je njegova transformacija na Hvaru, izuzetno uspjela, jer je probani pošip iz berbe 2014e (koja je ocijenjena, najgora u stoljeću), PZ Svirče, Pošip Deluxe, oduševio usklađenošću,mirisima, svježinom,itd., a sljubljen je uz pohani jezik s avokodom.

 

Nakon Ivana Dolca, barrique iz 2009,2008,2004, te šampionski iz 2003, zavšeno je s istim, arhivskim iz 1990, a mnogobrojna publika pokušavala se sjetiti gdje su bili te 1990 godine??

 

Bilo bi nepošteno, na kraju ne spomenuti kuhara Apettita, Gorana Kočiša, koji predstavlja neku simbiozu slavnih kuhara Denisa Zembe i Tomaža Kavčića, i koji spaja nemoguće i ruši sve predrasude, kao u jelu juneći entrecote,hobotnica, cikla.

Mislim da mu uspijeva onaj fusion cooking, koji gosti nisu često prepoznali u restoranima Marcelino i Paradigma Split. Sve je oduševila i njegova tekuća bijela palenta uz teleću jetricu i lisičarke.



No, najviše, Kočiš je oduševio desertom koji bi bio za Michelin zvijezdu. Spojio je i i gušćju jetru zepečenu u korici od tamne čokolade, s time da je tamnu čokoladu, tekuću nalijevao iz vrča, na foie gras, pred gostima ( ovo su česte intervnecje, poznate za Slovneca Tomaža Kavćića) borovnicu, te lolihipom od bijele i tamne čokolade.



Bilo bi nekorektno ne spomenuti i odličan servis Apetita, kojeg vodi, Ivan Jug, jedna od 5 najboljih hrvatskih sommeliera.

zpgastro @ 15:14 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, studeni 1, 2015
 

dr Giordano Peršurić je godinama, u čak 3 mandata, uspješno kormilario Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču. Uz jako, jako puno stresa, jer nije bio član IDS-a, a istim Insitutom je '' s neba'' kormilario Alfa i Omega Istre, župan Ivan Jakovčić. To je otišlo toliko daleko,d a sam igrom slučaja, dok sam bio na Davis Cupu u Poreču, između Hrvatske i SAD-a, skočio na veliku večeru koja je Istra dala za Provinciju Champagne. usliejdio je pjenušac dobrodošlice. Lice mi se zgrčilo na okus smeća, kojem nam je ponuđeno u hotelu DIJAMANT Poreč. Rekao sam direktoru F&B Valmara, pa ovo je ono češko smeće '' Napoleon'',a on sa smijehom '' kako znate?''. pa jedino to tekuće ljepilo odmah prepoznam. Pa gdje je moj Peršurić i MISAL?? Nije politički podoban'', odgovorilo mi dvoje ljudi koji bilo prisutno. 

Samo ovaj događaj, meni jedan od najgora 2-3 ikada u mom enogastro životu, pokazuje da i u ''kapljici žlahtnoj'' nekada moraš biti podoban, i da to ide toliko daleko, da si Istra sama sebi, zalijepila ŠAMARČINU par exelence. Inače, večera koju je uradio Valamar, bila je izvanredna. Jedna od najboljih hotelskih, u mom životu, a i sada je za Dane hrvatskog turizma, VALAMAR, opet pokazao zašto je njegova svečana večera u hotelu na otoku Sv. nikola, bar za klasu, bila bolja od svečane večre u hotelu Parentium, dan kasnije. Iako je pola hrvatske vlade bilo u Parentiumu, a na Valamar večeri ne!!

 

GIORDANU je uspjelo :

 

1.) Odgojiti 2 krasne kćeri, Katarinu i Anu, koje će doktorirati iz vinarstva, 33 i 29 godina, imaju.

 2.) Napraviti Pjenušac od Malvazije samo, iako su mnogi govorili, nisi ti istarski Kopernik da napraviš '' preokret'',

 3.) ostaviti u naslijeđe kćerima znanje koje već imaju čak 9 vrsti Misal pjenušca, a posebno, čak 3 vrste  rosea. 

  4.) Ako ne griješim, jedino automatsko degožiranje pjenušaca u Hrvatskoj. Jedini u Hrvatskoj, Bianc de Noir, jedini ....

 

Rođen je 24. siječnja 1954. godine u Poreču. Nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu vratio se u rodni Poreč gdje je kao jedan od osnivača Poljoprivrednog znanstvenog centra u Poreču započeo svoju bogatu znanstvenu karijeru. Ljubav prema znanosti, te osobito vinogradarstvu i vinarstvu, bila mu je i način života i trajala je do posljednjeg dana.

Dr.sc. Đordano Peršurić bio je nadasve čovjek zaljubljen u svoj zavičaj, vinograde i maslinike. Posvećen obitelji, kojom se ponosio kao sin, suprug, otac i djed.

Neka ti je laka istarska zemlja, dragi prof dr. Giordano, na groblju, u niti manje, niti više, istarskog sela znakovita imena, BAČVA!!!

 

24.03.2011. ,Porec - Gjordano Persuric istarski proizvodjac pjenusavih vina Misal. Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

Krasna fotografija dr Peršurića i vinskoga barda, Enjingija, na VINISTRI 2006



 

Peršurić i Rene Bakalović, VINISTRA 2006



Istria does not have a classic climate for the production of sparkling wines, for example is much southern than the French Champagne and is closest to the sea. But by planting adequate clones and experimenting with the production process, Giordano Peršurić started producing sparkling wines. Something that was at first interpreted as madness has grown into a great passion, which caused a large number of bubbles named Misal. Misal today produces about 40,000 bottles a year - is rarely found on the shelves of retail chains, but as according to a legend a French soldier has revealed the secret of sparkling wine production to a local girl and like in the legend that knowledge is transferred to two girls in the village of Peršurići, Anna and Katarina, who continue the story of Misal. We invite you to join us in hommage to Giordano Peršurić and to listen and enjoy Misal.



 



 

 

 

 

 

Branko Muždeka, 1973.- 29.10.2014.

 



 

Branko Muždeka, our matre d’ - service
one of the very best in Croatia
and the region

Just as Andrej Barbieri is the alpha and omega of Bevanda’s cuisine, so is Branko Muždeka the master of the restaurant – one of the very best in Croatia and the region. The winner of multiple awards as sommelier and drink connoisseur, and a member of the Croatian sommeliers’ club, the drink menu that Branko has drafted for Bevanda is among the most renowned in the region

 



Sommelier prvenstvo 2006 u Poreču, gdje Muždeka nezasluženo, za 1 pičlji bod, gleda u leđa Marti Papigi kja nestala nakon ova natjecanja!! Ex ministar Ostojić Veljko i Muždeka!!

 

branko
 

piše: Davor Butković

S Brankom Muždekom u proteklih sam godinu i pol nekoliko puta ostajao budan do tri ili pola četiri. Lanjskoga srpnja, na pokaznoj večeri novog Bevandina menija, Muždeka se igrao ne samo vinima, nego i votkom (uz kavijar) i šampanjskim pivom (uz tartar od govedine black angus, ako se dobro sjećam). Noć je ipak završila velikim šampanjcima, mislim da je bio Bollingerov Grande Annee.

Oko dva mjeseca kasnije rastali smo se uz cigare, crnu čokoladu i port iz 1983. godine, također ne prije praskozorja. I tako dalje, i tako dalje i tako dalje.

Entuzijastičan čovjek

 
No, dok smo se svi drugi oporavljali barem do iduće večeri, Branko Muždeka već je u podne sa svojim užasno toplim, prijateljskim smiješkom dočekivao rane Bevandine goste; prvo mi se činilo da je čovjek bio imun na alkohol, da bih kasnije shvatio da je Muždeka spadao među one sasvim, sasvim rijetke ljude u ugostiteljskom biznisu, koi su se doslovno identificirali s imenom svog posla, i kojima baš ništa nije bilo teško da bi se njihovi gosti osjećali što je bolje moguće pa je tako Muždeka bio u jednako dobroj formi i poslije osmosatnih noćnih kušanja vina i kad je uredno spavao.

Uz to, mislim da je bio uistinu entuzijastičan čovjek koji je iskreno želio udovoljiti drugima. No, Muždeka je, prije svega, bio vrhunski sommelier; jedan od troje ili četvero najboljih u Hrvatskoj uopće. Bevandina vinska lista gotovo enciklopedijske naravi, s vrlo, vrlo malo nepotrebnih vina, s puno hrabrih uvrštavanja...  ( kraj citata)




zpgastro @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, listopad 16, 2015
 

U Poreču su 12.og i 13.og. listopada, 2015.e, održani nekad, slavni DANI HRVATSKOGA TURIZMA.

 



 

PRIREDBA koja je definitivno umrla u Poreču 2015e. I to iz puno, puno razloga, a ovo su samo neki:

 

1.)  Najkraće  ikada. Nekad su bili 3 puna radna dana, pa prošle, 2014e godine, u Opatiji puna 2 dana, da bi u Poreču došli na manje od 1,5 dan?? Trebalo započeti u utorak u 15:00, a počelo u 1540, zbog logističkih gluposti o čemu još, kasnije.

 

2.)  U prvom redu, na stolcima gdje sjede visoki uzvanici, stajalo, Tomislav Popović MAISTRA, Kristijan Šujster HUP Zagreb, a niti jedan se nije pojavio.

 

3.)  Izbor Poreča opravdan s jedne strane, kao grad s najviše turističkih ležaja u Hrvatskoj, ali ekstremno razvučen. Pa je tako od  mog hotela RIVIJERA, do hotela Parentium, Zelena Laguna, bilo čak 5,6 kilometara. Do dvorane Žatika, cca 3,2 km. Pa se otvorenje i večera, odigralo na otoku Sv. Nikola, pa nastala gužva jer je brod vozio svake 20 minute, padala je jaka kiša, a kongresni centar hotela Isabela, je izvan hotela, pa kreni tamo po jakoj kiši!! U Opatiji je sve na dohvat ruke i noge, bilo 2014e. U Poreču se radili komplicirani i skupi transferi velikim autobusima AUTORANS-a.

 

4.)  Sjećam se istoga izbora u Opatiji, 2008 godine, završna večera u hotelu Kvarner. Sjedi Vlada za velikim, okruglim stolom, Đurđa Adlešić, Radmir Čačić, osiguranje i ne vidiš, možeš Vladi čvrgu dati. A sada u Opatiji i sad u Poreču, Vlada sjedi u posebnoj sobi, ispred ulaza 2 lika iz Osiguranja, unutra uz Vladu i nešto gostiju, sjedio stol, opet s osiguranjem ili vozačima??? S time da su Potpresjednica Opačić i ministar Lalovac, stalno pokriveni osiguranjem.

 

5.)   Nejasni kriteriji izbora najboljih??? Svakom je lani, 2014e, bilo jasno, da je Split morao biti Pobjednik, i da je pokraden. Pa dok je Kosorica bila Premijerka, non stop je pobjeđivao Bol, gdje  je ona stalno ljetovala??

Na istim izborima, imamo biranje ČOVJEK,  ključ uspjeha u TURIZMU, pa se bira i najbolji vozač, carini, itd. itd., uskoro očekujem i najbolji čistač ulica, najbolji liječnik, najbolji… Koliko je to sve karikirano, vidio sam najbolje, na izborima u dvorani ŽATIKA a koji su se nekada direktno TV prenosili, a sada niti  to  više. Pozvali su 50-ak nagrađenih,  predvođenih kuharom, Andrejom Barbierijem, svima dali diplome u ruke i onda iz zvali da protrče kroz pozornicu, zajednička fotka i to je to?? Bar su nagrađeni onda, trebali večerati zajedno s hrvatskom vladom?!

6.)  Ne sjećam se kad je zadnji puta, na ovim događajima, bila ''tehnička Vlada'' da se to održalo, samo 24 dana prije Parlamentarnih izbora u Hrvatskoj?? Niti je došao Premijer, što se isto, odavno nije dogodilo. Kako god bilo da bilo, ovaj Poreč 2015 je bilo dno dna!! Ne ponovilo se.

 



 



.

 

......Slijedi POST na kojem se već radi, OPATIJSKI DORUČAK I HVARSKI RUČAK, ZA HRVATSKI POUČAK!!

zpgastro @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 2, 2015
 

Slovenija odavno svoja Goriška brda, zove slovenska Toskana. I mi u Hrvatskoj imamo istu, ili kako njen doajen , Zvonimir Tomac kaže, ''možda i hrvatsku Champagne'', ali je ne vidimo i ne poznamo? 

 

Možda zato jer je tako blizu Zagrebu? A naša Toskana jest, Plešivica. Na pustoj i zaboravljenoj cesti koja veže, pomalo turistički odumirući grad Samobor i Jastrebarsko!! Kako i ne bi kad povratna karta Zagreb-Rijeka, dođe isto kao i povratna karta Zagreb-Zapad Samobor?? Samoborček vozi svojih 42 km po cijeni što AUTOTRANS vozi 318 km!!!

 

 2 najveća vinara Plešivice, Velimir Korak i Zvonko Tomac, sa svojim odličnim sinovima ( kćeri nemaju?? ha ha), spadaju zasigurno u 5-6 najboljih hrvatskih vinara.

Liniju iza njih je vinar Zdenko Šember, a među 20ak uspavanih, ostalih Plešiivčkih vinara, povremeno izviri i Zvonko Kurtalj te Robert Braja...

 

najavljujemo USKORO na ovom blogu...

zpgastro @ 10:53 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 28, 2015
 

 

Dana 27.07.2015.e, Ministar turizma, meni, osobno drag i cijenjen, Darko Lorencin obišao je Plitvička jezera, koja su većinom, u državnom vlasništvu. Iako je moj otac, pokojni, prof dr Juraj Padjen, po nekima, najpoznatiji Plitvičan zadnjih 100 godina ( nažalost, godine 1971. zabranili su mom ocu, govor ispred spomenika Eugenu Kvaterniku u Rakovici, na spomen 100 godina od rakovačke pobune!! Ne znam što ih je na to navelo, jer je Milicija došla kad je otac upravo krenuo na binu. To što je to bilo proljeće 1971 u Hrvatskoj, ili što mi je otac bio na Golom Otoku 1948?!

 

 No, nimalo se ne ponosim hranom koju PLITVICE godinama nude. Osim onih raznih šarenih štrudli na ulazu. Napominjem, zadnji puta sam bio 2009, no famozni restoran BORJE, odavno je bio čista konfekcija i prevara, u najboljim manirama, državnih tvrtki. Nije niti čudo da je slavni MACOLA, postao najbogatiji Ličanin, to hvala NP Plitvice.



 

U Opatiji je odavno, Milenij hotel 4 cvijeta, uveo regionalnu hrvatsku kuhinju, Boris Lovrenčić, neke 2008 godine. Oboje smo se složili, da je lička kuhinja, daleko najsiromašnija od svih hrvatskih regija. Pa smo joj jedinoj, morali dodavati nešto najbolje iz drugih regija!! Čak i ta famozna gacka pastrva je dobra, ali je ima premalo, a kamoli da je najbolja na svijetu, kako je to Ministar Lorencin rekao, u intervju NOVA TV,  dan prije dolaska na Plitvice.

 

Ohrid i još jedna zemlja Južne Amerike, imaju pastrvu, koja je skoro kopija lososa. I meso joj je ružicaste boje. Nažalost, od neke 2003 godine, ohridska pastrva je došla u rang hrvatskih prstaca. Ne diraj i ne vadi  je. Srečom, jeo sam je 101 puta dok sam žiivo u Skopju, 1996-98. Bilo u URANIJA Skopje, bilo ANTICO Ohrid. Takvom izgledu se približava, i novo uzgojena jadranska pastrva!! U okolici Senja, u hladnoj mješavini mora i slatkovodne vode.

 

Nudi je stalno restoran NO STRESS u Splitu, te restoran AGAVA u Zagrebu gdje je dobijete s pireom od cikle i čipsom od češnjaka!!

 

 

Neću ovdje navoditi, kako se dolazi i odlazi na čelno mjesto NP Plitivice. Svi pamtite pokondirenu tikvu, šminkericu, koju ministar Zmajlović pronašao u teškoj ''Vukojebini'' NP Žumberak i doveo je na Plitvice. A ona odmah zamijetila da joj AUDI A6 preveliki i da si oduvijek željela mali jeep BMW X3. Tako počela 1 od 101 njene afere.

 

Pa je smijenili, pa sada nova direktorica koja jučer laže da je Slovakinja koja poginula 25.07.2015.e prvi takav slučaj, kad ono, identično poginulo i 2 Nijemaca 2009 godine??

 

No koliko lažetina smo se morali naslušati kroz medije, o slavnom ličkom hamburgeru?? Čak je i autorica toga rijetkoga smeća od hrane, pravdala se da je sve samo u kruhu??

A nije gledala bijedni sastav sendvića. Pa MILENIJ hoteli Opatija, višestruko više kupuju i troše, poznati lički sir škripavac kojeg nema u plitvičkim sendvičima.

 

Kad je kod sendviča riječ, ispod pogledajte ovaj sramotni sendvič, poslužen nam 29.04.2010. na letu Zagreb Zurich. 0,02 kg sira i list zelene salate.? Bez namaza??? I to je državn tvrtka, koja raskinula ugvor s Aerodormom Zagreb pa donijela na avione propale sendviče MONTANA, koje radio Atlantic trade. A poslije ovaj jezivi ručni rad'?



Zato je Emil Tedeschi nagradio ex direktora CROATIA AIRLINES, Ivana Mišetića, a meni nije želio dati niti tisućiti dio od Mišetića, kad sam ga zamolio pred put u Montreal i samostalnu državu Quebec?!

 



 



 

zpgastro @ 13:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 16, 2015
 

Poštovani čitaoci Bloga. Stanka  je bila duga, a desila se i nesreća da sam greškom izbrisao-nepovratno, svoj zadnji post '' Paradigma izbora Dobri hrvatski restorani''. Probudio se u 3 ujutro, va moja Opatija, bolio me zub, hoću izbrisati jedan nesuvisli komentar, i izbrišem cijeli tekst??

 Potpuno mi je jasno da sam bar 70% svoga eno-gastro znanja stekao va Opatije, ne u Zagrebu. Slušao sam godinama 2 legendarna barda hrvatskog ugostiteljstva, Branka Bevandu i Josipa Taribu ( oca Daniele Kramarić – PLAVI PODRUM) i objašnjavali su mi kako su i London i Wien, još pred 200-ak godina, shvatili da su malostonske kamenice najbolje.

O tome sam često pričao s 42 godišnjim, Brankom Muždekom, frontmenom restorana BEVANDA, kojeg nema već 8 mjeseci, što teško prihvaćam ne samo ja!. On i ja smo se složili da Tariba pretjeruje kad i lički krumpir i pašku janjetinu, proglašava naj na svijetu, ali Muždeka je smatrao da to jesu, kvarnerski škamp / tu nisam siguran/  i posebno malostonska kamenica, za koju imamo  i povijesnih dokaza.

Pokojni Muždeka nije nit sanjao, da će se glavni Festival francuskih kamenica Gillardeau, desiti baš u njegovoj Bevandi, gdje je 23-24.05.2015., njihov uvoznik, Mario Mendek, uz pompu EPH gastro novinara i fotografa, napravio sljubljivanje istih s 5 preporučenih čaša.

http://oriolefood.com.hk/eshop/images/IMG_8852.JPG

 

 Zadnji prilog JUTARNJI LIST, DOBRA HRANA, jun 2015e, stavio je ovaj naslov '' Najbolje svjetske kamenice u Bevandi''. Vlasnik Turizam Info, Adriano Požarić, već je bio oprezniji i nazvao ih ''jednim od najboljih na svijetu''.

Dragi restoran Bevanda predložio i 5 raznih čaša, uz Gillardeau kamenice, a ja sam odmah poskočio kad sam uz 4 odlična izbora, vidio i Misal Rose Peršurić. Nažalost, nedavno umrli istarski bard Giordano Peršurić, vrtio bi se u grobu kao i moj Branko Muždeka ( on je stvorio ovu veličanstvenu BEVANDU, a na nagradama za nju,to nitko nije niti spomenuo??) otkuda pjenušac s toliko šećera, jer SEC kod pjenušaca, ne znači što i SEKT kod vina. I pokojni Muždeka i Peršurić, kao i kćer mu, Katarina Peršurić, ponudili bi Misal Blanc de blancs – extra brut . A da je naš Branko živ, tu bi  bio sigurno i Tomac pjenušac, ili Diplomat, ili Amfora.

Misal Blanc de blancs – pas dose, extra brut

Nisam stručnjak, preveliki za vina, ali nisam nit glup kao prijatelj glavnog urednika Playboya, Mihovila Švigira, izvjesni i anonimni Ronald, koji se s Trapanom bavi nekorektnim ocjenjivanjem vinara, a da bi priznao da je u ''Školici'' naučio da se mlada crvena vina ne dekantiraju???

U pravu je prvi hrvatski Master of Wine, Ivan Barbić, kad je u intervju za IĆE&PIĆE izjavio kako se bilo šarlatanski ( recimo Playboy), bilo iz interesa ( kao sad Mendek uvoznik kamenica) stvaraju lažne slike o kvaliteti vina i krajnji kupac je zbunjen.

 

  I sam sam pitao ''svoju'' Bevandu tko je predložio taj Rose, pa su me prebacili na Klaudija Jurčića, koji je Hrvat s najviše sommelierskih pobjeda. Kad sam ga nazvao i pitao zašto taj Rose, iako tako,ja pionir pitam učitelja, Klaudije Jurčića? Ali su me godine školovanja u Agrokor akademiji vina kod Franje Francema, te 101 druženje s velikim Carlosom, Danielom Kramarić, Sandi Parizom i Zvonimirem Tomcem, naučili  osnove!!

Gillardeau kamenice, koje prozivaju najboljim na svijetu (??) čak mislim da sam jeo, davno 2008, na najboljem događaju moga života, ALPE ADRIA COOKING SHOW, u Udinama gdje su od Hrvata još bili samo slavni Sonja Perić i njen Valssabion Pula, te Deniz Zembo, kao i Vindija kuharska akademija. 3 dana, za predstavljanja restorana s ukupno 43 Michelin zvjezdice, u predvorju su do besvijesti otvarali te kamenice, te dijelili najbolju profesionalnu čokoladu na svijetu, francusku Valhrona, a koju u Zagrebu koristi, slastičarka Petra Jelenić.

Nisam uopće ljubitelj kamenica, dapače, u najpoznatijoj Hrvatskoj kamenica kući, BOTA ŠARE, najbolje su mi bile pohane, jer je onda ubijen onaj njihov animalni okus mora. Uostalom, još sam 2005, kod Josipa Taribe u AMFORA, jeo i morska jaja i morska uha, koji imaju još jaču morsku esenciju, od kamenice, a koristi ih i kuhar  Zlatko Marinović iz Splita i njegov restoran NOŠTROMO.

 

Na koncu konca, živo sam nedavno 1 godinu u Montrealu, a Quebec vam ima toliko svojih vrsta kamenica, da je dovoljno doći na Marche Jean Talon u Montrealu ( jedna od samo 3 tržnica na 2 milijuna ljudi) gdje na 2 štanda, ima bar 5 , ako ne i 6-7 raznih vrsti kamenica. I po meni najbolji montrealski hotel, kad je hrana u pitanju, Fairmont Queen Annea , ima 2 puta godišnje, festivale kamenica, koje su tamo jeftine, kao i jastozi, jer ih imaju u izobilju. Dok su tune i škampi, strašno skupi!! Tako je i red, a što Hrvatska zbog nedostatka jastoga, diže njihove cijene u nebo, je mnogima groteksno.

#we❤oyster❤s #montreal #thankyou #marchepublics #MarcheJeanTalon  twitter.com/mtlfooddivas/s…

tržnica Jean Talon u Montrealu,kamenice.

 


laboiteauxhuitres
 
 

#Repost from @camillecrep with #laboiteauxhuitres 😍 mon genre de dimanche #laboiteauxhuitres @guillaume_lali
 

 



Jelovnik iz daleke 1958, Montreal. Kamenicu su tamo isto odlične i ima ih više vrsta. Ne trebaju im niti daleke malostonske, niti Gillardeau.

 

Kamenice Queebeca!! Ima ih u izobilju, idealni uvjeti, pošto je za Gillardeau napisano da im pomažu veliki plime od 8 metara, a Kanada je tu svjetski rekorder bilo Quebec, bilo moja ex provicnija New Brunswick, gdje sam živio 2 godine.




Slavni restoran Joe Beef u Montrealu, a koji preporučio putujući kuhar Bourdain. Čak i on ima izobilje kamenica, koje sam si i ja, kao siromah, mogao s lakoćom u Montrealu priuštit, pa i taj ''blesavi'' jastog koji samo Hrvati smatraju nekom poslasticom. U Kanadi, posebno, mojoj Atlantskoj, se jastog jede, kao i janjetina. Na masovna okupljanja od recimo 300-400 ex studenata, servira se 1 kg lobster-jastog po glavi!!  




Kad bi te Gillardeau bile najbolje na svijetu, onda bi ih Pariz-2, Montreal, masovno uvozio, kao što vole imati sve top francusko, od hrane do vina. Ili, kako mi debelo precjenjujemo jastoga, tako se i novinari u Quebecu, bune, da Francuzi debelo precjenjuju Foie Gras, i da u Quebecu nisu ništa lošije, ako su 2 puta jeftiniji nego u Parizu!!

 

OPATIJSKI DORUČAK za HRVATSKI POUČAK

Hoteli u Opatiji, dosta napreduju kad je hrana u pitanju, a kad su doručki u pitanju, enormno napreduju. U prvih 6 hrvatskih doručaka mora biti i opatijski Ambasador i Milenij hotel. Među butik hotelima, vjerojatno je najbolji opatijski restoran-hotel Bevanda. Bitno se popravio i opatijski Mozart, koji slaže sad, doručak iznad jezerceta i slapa, u kojem plivaju zlatne ribice. Mozart, kao i opatijski hotel Miramar, vjerojatno je jedini ili jako rijetko, koji koristi strojeve s Pago sokovima za doručak. Probudio se i opatijski hotel Adriatic, koji godinama spavao zimski san. Za doručak i pršut i losos, što 4 zvjezdice nisu dužne, a shick je i novi stroj koji pred gostom melje kavu, a onda mu radi kavin napitak po želji!!!

U Ambasadoru i Mileniju, osoblje radi Smoothije pred gostima. A u malo poznatom, 4 zvjezdice Miramar,  gostima su ostavili da si sami rade napitke s blenderom od mrkve i jabuke, ali su tu pametni Ausrijanci, dodali i mali vrč maslinova ulja, s uputama da bez njega, se beta karotin, teško probavlja u tijelo!!

I hoteli Bristol i Savoy digli su svoj doručak za 4 zvjezdice, stave i pjenušac i imitaciju kavijara, što 4 zvjezdice nisu dužne. Uostalom, u hotelu Antunović,  s 4 zvjezdice, je doručak bolji, ili čak, dosta bolji, nego u Sheratonu i Westinu Zagreb!! A hotelske zvjezdice objesite mačku za rep??

Podsjetilo me to na Westin Montreal s 4 zvjezdice koji se doselio i naslonio zidovima na Intercontinental Montreal ( ulazi udaljeni samo 100 metara) , a širina doručka, izled, sve, je 2 koplja bolje u Westin Montreal, s 4 zvjezdice, nego Intercontinental Montreal koji ima 5 zvjezdica i daleko najgori doručak koji sam ikada vidio za 5 zvjezdica??



Nema što nema za omlete u MILENIJ Opatija. Bunt divljih šparoga desno, cherry rajčice,gorgonzola,kravlji sir s tartufima!!

 



Glavni kuhar Milenij-a, Josip Abičić, nije mi htio otkriti kako postiže ovu sjajnost i slatkost jagoda. Vjeroajtno, neka vrsta melase od šećera s kojima se okupaju jagode?!



 

Svako jutro, novi Smoothie u hotelu Milenij,Opatija. Kako zatoplilo, počelo i na terasi hotela,uživo. nedavno, kombinacije sa špinatom i ciklom. I hotel Antunović radi smoothije, ali i hotel SOALRIS u Vrnjačkoj Banji, gdje se u većinu Smoothija, dodaje i zdravi ginger,ili ti đumbir!!



Slatki dio doručka u hotelu-restoranu Bevanda



Morski dio doručka u hotelu Bevanda

 



 

Barmen Emil Luštica. Zadnje 2 godine, preporodio bar Bevanda. Najveći istraživač među barmenima Hrvatske. Traži razne sastojke, kao ružinne altice, na fotki ispod, po cijelom svijetu. Iza njegovih leđa, vidite njegove, ručno izrađene likere. Dana 13.06.2015.e u opatijskoj luci,bila je proslava 15 godina Hemingway. Iako bila živa muzika, a frontmeni Hemingwaya, Kovačević i Marin Nekić istureni, susjedna Galija puna, sve najboljje ženske,  odjurile su na šank Bevande. Ne da gledaju Emila, nego da uživaju u njegovim napicima.

Bravooo Emile!

 



 



Paštete od lososa i tune, za doručak u Ambasadoru! Puno,puno ručnog rada na doručku. Čini mi se da su tu Antunović i Ambasador, najjjači.

 



Hotel Ambasador. I vizuelno je važno.



Hotel Ambasador i do njega, malo poznati, oparijski hotel Miramar, u vlasništvu Austrijanca Holleisa, koji je vladar hotela u Zell am See. Obadva hotela u top top hrvatski vrh. Ambasador po buffet večeri, koja daleko iznad istih u Westin ili Sheraton Zagreb, a Miramar po večeri  za 290 kn / za one sa strane/  koja kombinacija nošenja glavnog jela i raznih predjela, te buffeta s desetak salata i desetak sireva, pa i kozjih istarskih sireva, s tartufima ili šafranom!!

 

Hotel Ambasador je napravio dosad neviđen iskorak u zadnje 3 godine. Tu ima jako  puno zaslužnih,ali kada je samo hrana u pitanju, prije svega mlada direktorica Jelena koja daje velike ovlasti, chiefu Davoru Capanu iza kojeg su i brojna natjecanja i rad u raznim Valamar hotelima. Nedavno su Liburnija hoteli, dobili izuzetno pojačanje u direktoru hrane i pića, Florijanu Brajkoviću, koji ima toliko široka iskustva, da se nikad prije s takvim ekspertom nisam sreo. Čak je i 2 godine živio  u  samom Hilton hotelu u Južnoj Africi.

Opatijski hotel Miramar ima odličnog austrijskoga kuhara Arthura Bergera, koji već napisao 2 kulinarske knjige za svog 7godišnjeg života u Opatiji.



Pačja prsa u umaku od porta, s julien povrćem i .. u korici od lješnjaka i .. i..tako to izgleda u hotelu Miramar, za  pansionske večere /!!/ Gdje je standard čekanja konobara 1 minuta!! Zato čak 16 konobara radi večeru!!

Uz ova pačja prsa pio sam Crni pinot, Velimira Koraka, i kao nikad  dosad, doživio 100% sljubljivanje jela i hrane !! Godinama to vježbamo u Agrokor akademiji vina, i sad mi je sve 100% sjelo. I legenda, Zovnimir Tomac, smatra da je Crni pinot Korak, najbolji u Hrvatskoj!! Čestitke Koraku, čestitke austrijskom hotelu Miramar koji uzima Tomca i Koraka, iako gosti hotela nikad čuli za njih!! Čestitke i austrijskom kuharu, Bergeru, što s toliko ljubavi živi Opatiju i  hrvatsku hranu!!

A po nazivima i izgledu njegovih jela, vidi se da se zapravo radi o top restoraterskim, a ne pansionskim tanjurima. Izvrsna je bila Bergerova pjenasta juha od čičoka i šafrana, uz čips od čičoke! Pa bistra juha od rakova, sa žličnjacima od kozica! 



Jedan od pansionskih deserata u hotelu Miramar!! Mouse od rabarbara i maline u čaši, s espumom od rabarbare uz pecivo od badema!!!


 



 

Suvlasnik ZVJEZDANI RESTORANI, s www.index.hr, i autor, dr Zdenko Padjen, va svoja Opatija, za Dana Turizma, listopad 2014.

Hvala gradonačelniku Opatije, gdinu Ivi Dujmiću, hvala Liburnia i Milenij hoteli, hvala Austrijanki, Martini Riedl, direktorici hotela Miramar, hvala gdinu Zoranu Maržiću - vlasniku Bevande, hvala i pokojnom Branku Muždeki, Persone par Exelence!!


zpgastro @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 16, 2015
 

  Nekoliko sam puta u ovih  6 godina, pisao o neslavnim pokušajima društva iz EPH, Davor Butković, Željko Žutelija, Rene Bakalović, Sašo Špiranec i co., da nam u Hrvatskoj prikaže restorane s Michelin zvjezdicama kojih nema. Drugi je bio problem, što su se neki, kao Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istre,  koji nas, još od 2010e  podgrijava, da je Michelin tu pred vratima. Iako je Michelin zbog recesije, izbacio i Austriju na neko vrijeme, zbog racionalizacije, ali je koju godinu kasnije, potpuno ludo i neočekivano, ubacio par restorana iz Budimpešte, u restoranski vodič??

 

  Tako mi je ovih dana, u ruke, opet pala, kod kuće, teško spremljena AKADEMIJA – Wine&Gastro Academy.  Gastronomski, pretenciozni list, s kojim su se najviše rugali, zbog revolucionarnog A3 formata tiskanja, pa ga je bilo teško listati. U  broju proljeće 2012e, koji baš posebno, vrvi pretenzijama, našao sam 2 ekstra zanimljivosti. Uvodno slovo Davora Butkovića, koji citira francuskoga gastronoma i političara, Anthleme Brillat Savarin, koji je izjavio '' da otkriće svakoga novoga jela, donosi svijetu više radosti, nego otkriće nove zvijezde. O ovom stavu mi je preteško i razmišljati i raščlanjivati, a kamoli ocjenjivati.



 Zatim, na nekoliko stranica, vrlo stručno, priznajem, Davor Butković, raščlanjuje ocjenjivanje restorana s MICHELIN, San Pellegrino i Restaurant, te New York Times i Time Out. Meni osobno, najvažniji i najbolji tekst Davora Butkovića, koji sam ikada pročitao.

 

  Michelin daleko najkorektniji, iako i daleko,daleko najskuplji, i zato obuhvaća sve manje zemalja. Zašto bi došao u Hrvatsku recimo, kad nije bio u Dubai-u, gdje po južnoafričkom i hrvatskom kuharu, Pieteru Stevensu, ima možda i najviše najboljih restorana, na svijetu?! Ili nije bio u Moskvi, gdje su isto odlični restorani? Ja sam na ovome Blogu, već 2 puta ranje pisao o Michelin vodiču, te se ne bih ponavljao ( još pred 6 godina, http://zpgastro.bloger.index.hr/post/hrvatske-sanje-o-crvenom-michelin-vodicu-tek-2022-croatian-dreams-to-be-inside-red-michelin-guide-maybe-2022-year/1708528.aspx)  osim par teza.

 

 Kako su se Japanci zapravo '' posramili '' od preko 70 restorana u Tokiju s Michelin zvjezdicama, u 1. posjetu Michelina Tokiju''??  A na isto, poludili i Italijani, koji u Rimu imaju samo 1 restoran s 3 Michelin zvjezdice, a još je u hotleu Hilton Cavalleri i vodi ga Nijemac?! Vidi malo o tome na http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2008/02/25/tokyo-gli-chef-contro-la-michelin-non.html

FotografijaFotografijamichelin guide tokyo

 

MICHELIN,  očito ''pada'' na sushi i sashimi, što mene čini gastro ravnodušnim, samo mi se boje i kompozicije dopadaju??

 

  Od Butkovića doznajem da je famozni i pretenciozni SAN PELLEGRINO koji se jedini usudi ocjenjivati restorane u cijelom svijetu, ima čak 837 ocjenjivača, svrstana u 37 regionalna panela!!! Ali kad su Butkovića zamolili da glasa, nisu ga niti obavijestili u koji panel spada, iako ih zamolio, te su na koncu, izgubili strpljenje i poručili mu '' Glasajte Pobogu više, za bilo koji restoran u svijetu želite, jer je time out i više vas nemamo vremena čekati?!

 

To je samo potvrdilo moje sumnje iz 2010e godine, kako su našli recimo JB u Ljubljani ( možda mu baš Butković pomogao) u minijaturnoj Sloveniji, a u najtežoj zemlji svijeta, za ocjenjivanje, ''mojoj'' Kanadi ( bio dosada 7 puta i živio u istočnoj Kanadi). Tada nisam imao niti u peti, da ću 2013e doletiti u Montreal, i tamo provesti gotovo 1 godinu, vidjevši da u nekim top klasifikacijama Kanade, uvijek Vancouver ima najviše restorana u Top 10, a onda slijedi Montreal, pa Toronto, pa Calgary ili Edmonton ili Regina... ( I ja sam nažalost 1. put posjetio Ottawu tek 2013e i žali Bože, u svim pa i gastro smislu. Najsterilniji grad moga života. Rođen za samoubojstva!!

 

Dakle ''Rupe''' u vodičima pršte na sve strane, ali mene smeta što Butković i EPH, nikada ne spomenu USA  gdje su ZAGAT i FROMMEL vodiči zakon, a ovaj zadnji je imao dvadesetak restorana iz Hrvatske. Zatim postoji i Donald Trump nagrade American Award of Hospitality najboljim restoranima, koliko znam, na današnji dan, samo ih imaju GALLO Zagreb ( 3 puta dosada) i PLAVI PODRUM Opatija-Volosko ( 2 puta dosada). Ima i hotel Esplanade, ali ne znam jeli to kao hotel ili i hotel i restoran?

Fotografija

Blještavi ''tanjuri''  Donalda Trumpa, na ulazu u GALLO Zagreb u kojeg Amerikanci i bez toga najviše vole. Bush,Kravitz,Jagger,itd. samo neki slavni gosti.



Trumpovi i ostali ''tanjuri'' na ulazu u slavni PLAVI PODRUM, Opatija, slavne Daniele Kramarić,slavnog oca i legende, Josipa Taribe. Zadnje vrijme, konobari joj bježe i nastanjuju se u drugim opatijskim restoranima?? Takve stvari, niti jedan vodič ne ocjenjuje. Kao i to da je slavni Nenad Kukurin u svom restoranu KUKURIKU ( po kojem ime i dobila, sadašnja, najgora hrvatska Vlada u povijesti!!), uspio 9 godina kuhati i dočekivati goste u KUKURIKU, u istome sastavu!! Danas su najvredniji komadići toga, ex Kukuriku carstva, nalaze u restoranu Draga di Lovran i restoranu Bevanda! Inače, Daniela Kramarić, kao i Kukurin, nisu mlađi od 35 godina, ali eto, i oni su u Jeunes Restauraters d' Europe??

Isto Butković spominje britanski vodič TIME OUT, koji ima malo sličnosti s međunarodnim TIME OUT vodičima( kvalitetniji je), i hvali isti, jer gleda i Value for Money, kad bira najbolje restorane, dijeli ih po raznim kategorijama, itd. Pa i ja sam, iako bar 50 puta siromašniji, nego Davor Butković, imao priliku po slijetanju iz Toronta u London, početkom maja 2010e, kupit sličan, odličan vodič TATLER, koji je u suradnji s šampanj kućom Laurent Perrier i londonskim TASTE, a koji secira sve najbolje britanske restorane, bez proglašavanja pobjednika i prvih 10, ali ih dijeli u orijentalne,francuske, indijske,itd. Kuhinje.

I te 2010e kaže da nastupaju ovi trendovi : vijetnamski restorani ( ja se u Kanadi oduševio njima, ali u našoj regiji su špansko selo), pa raw food, biodinamička vina,povratak flambiranja,itd.

 

   Taj dan na Heatrow neću nikada zaboraviti, jer kad sam vidio hrvatske vinare na svom letu iz Londona za Zagreb, shvatio sam da sam idiot, i da sam mogao s FREE FF avio kartom, kojom doletio iz Toronta, mogao to isto uraditi ujutro, i imati čak 7 sati slobodno ( do leta za Zagreb) te sam mogao besplatnooo ( osim london underground) posjetiti hrvatsku elitu na ćelu sa Sašom Špirancem, na slavnom London Wine Fair, a oni su svi tamo bili na troškovniku Nadana Vidoševića i HGK-a! Jer nama siromasima, suludo čak i misliti o posjetu Londonu i vinskom sajmu tamo.

 

Zadnji vodič koji je ušao u Hrvatsku, (hvala slavnom Tomažu Kavčiču, koga znam od 2005 godine, iako sam 2 puta ručao u njegov ZEMON 2002 godine, ali tada je on bio više u restoranu Petera Graše u Splitu, nego kući?) je JRE vodič za restorane, koje vode mlađi od 35 godina. Iako se to lako može izigrati,a vidio sam u dosta slučajeva, gdje se formalno prebaci da sin ili kćer vode, a nije tako? Dakle, JRE kraćenica dolazi od Jeunes Restaurateurs d'Europe . U Hrvatskoj to zastupaju otac i sin, vlasnici restorana San Rocco, pomalo poskrivečki,a ovaj izbor se i plaća!! Za ulazak 1,500 EUR, i onda za svaku slijedeću godinu, 1,500 EUR. K tome, više nego drsko, Tulio Fernetich je u taj izbor ubacio splitsku PARADIGMU, koja je tada, bila otvorena tek 4 mjeseca, i koja je stvorena ogromnim novcem i kupovinom gotovih kadrova iz tuđih restorana. Predvođena lažovom Mladenom koji kontra svojoj časnoj riječi, pobjegao iz GIAXA Hvar, kao što to uradio Dino Galvagno iz GIAXA prethodnika, JAKŠA Hvar. Vodeći hrvatski restorani, ponekad sve više sliče na BORDEL i Detektore laži. Zato svaka čast Vesni,Sanji i Miri u Bevandi Opatiji, ex KUKURIKU Kastav koji čak 9 godina radio s istih 13 kuhara i konobara što je za Hrvatsku rekord nad rekordima!!

 

  Ipak, bitno manje, nego smiješnih Trade Leaders Club iz Madrida. Zadnja cijena, negdje 2011e godine, bila je 3,000 EUR plus troškovi aviona do Madrida, i određeno spavanje 2 noći u Sol Melia hotelu u Madridu, s 5 zvjezdica. Neki Hrvati su to platili, i od toga narpavili cirkus, vidi http://www.poslovni.hr/mobile/trade-leaders-club-catering-majetic-najbolja-svjetska-tvrtka-u-bransi-34780

 

A neki kao JEŽ Makarska, GALLO Zagreb i mnogi neznani, odbili ovo preskupo priznanje!!

 

Na kraju, vraćamo se na početak. Dale, slavna hrvatska gastronomska, AKADEMIJA, kad bi birala po naputcima Michelin i New York Times, izabrala bi ova 4 hrvatska restorana, kao najbolja : MARCELLINO Zagreb i PRASAC Zagreb kao najbolji, te PLAVI PODRUM Opatija i VALSSABION Pula, kao pratioci. Jedini je problme, što ne 2015e, neg već 2014e, ostao samo PLAVI PODRUM na sceni, a ostali najbolji restorani Hrvatske, zatvorili se već??

 

A vidjelo bi se iz njihova teksta, da bi tu bilo i mjesta za dubrovački restoran LABIRINT,GIL, 360 i koja sve ne, nova imena čekaju ovu nesretnu lokaciju na dubrovačkim zidinama. Po čemu me potsjeća na sudbinu Splendidova restorana na Zrinjevcu, zelenoj potkovi Zagreba, gdje svi, Neobjašnjivo ( bermudski trokut), propadali kao na ovoj dubrovačkoj lokaciji.

 

Austrijski Gault Millau koji nisam previše cijenio, osim izbora TAČ, odnosno GIAXA, za najbolji zagrebački i otočni restoran 2011e godine, povukao se nakon te godine, od ocjenjivanja, bilo čega, osim Istre i Kvarnera!! Kao što vidite, ocjenjivanje restorana je jako škakljiv i skup postupak s često, lošim završetkom!!

 

 

Vina porečke Laguna na svjetskom ocjenjivanju vina Mundus Vini zasjali s čak 5 zlata!!

 



Porečka AGROLAGUNA, koja ulaskom u AGROKOR koncern vina, doživljava renesansu, tek zadnje 2 godine, ubire silna međunarodna priznanja. Tako sam   nedavno bio pozvan, da s ostalim vinskim znalcima, u odličnom restoranu DOBRA VINA ( odlični konobari, al i kuhar, iako je neprežaljeni Zoran otišao 2014e godine!), proslavim čak 5 zlatnih medalja, za malvazije, u MUNDUS VINI, koji se održao u njemačkom mjestu Neustadt, 30 km od Mannheima! Vidi

 

https://www.meininger.de/en/search/%22?f[0]=field_wine_tastingresult_nid%3A600960&f[1]=type%3Awine&f[2]=field_country_name%3AHR

 

Iako, ja baš nisam ' dobro mjerilo'' za ove nagrađene malvazije, jer, niti sam veliki fan malvazije, a ako ih pijem, preferiram svježe!! No puna su mi usta pohvala za crvena vina AGROLAGUNE, koja su zasjala isto, s čak 5 zlata, na specijalističkom ocjenjivanju Merlota i cabernet Sauvignona, nazvanom Emozioni del Mondo, u italijanskom Bergamu. Moja ljubav s nagrađenom kupažom Castello, seže od Davis Cupa Hrvatska – USA, u Poreču, mislim 2009 godine. Tad sam također uvidio da postoji fantastična suradnja 2 susjeda, odličnog porečkog hotelskoga lanca VALAMAR, koji ima najviše hotelske standarde hrane u Hrvatskoj, kad su u pitanju hoteli s 4 zvjezdica, te AGROLAGUNE. Osim toga, naš domaćin iz Poreča ima još jednu, neviđenu prednost. Uz nagrađena vina, proizvodi i nagrađena maslinova ulja, pa smo u dobrim vinima, na stolu imali po 3-4 vrste maslinova ulja. Od najblažeg, Leccinno, koji ide čak i uz deserte s tamnom čokoladom, do Piccolina ili recimo Frantoje, kojeg jedino, na slijepo prepoznam, jer me jedini odmah, baci u kašalj!!

 

Slijedi nekoliko fotografija s predstavljanja nagrađenih malvazija, u Dobra Vina restoranu, Greengold centar Zagreb. Večera je počela s čašom AGROLAGUNA Rose pjenušca, izrađenog samo od terana, a koji je piće kuće na doručcima u mojoj voljenoj Bevandi, Opatija, te sam isti, dosad ispio, barem 2-3 litre, i spomen na neprežaljenog i prerano umrlog sommeliera i direktora Bevande, Branka Muždeku!

 



 





zpgastro @ 14:39 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 2, 2015

 

Sad već znate da se radi o onome dijelu Slovenije, preko puta Titova Kumrovca i rijeke Sutle, ili ti Sotle, po slovenski. Odavno je ovdje uveden Schengen u glavama Slovenaca i Hrvata, i divno je gledati ovakvu suradnju. Za domjenka u dvorcu Rogatec, domaćin nas je upoznao s gostionicom u Rogatecu, koja prerasta u hotel. Ja sam spontano uzviknuo '' ma otkuda vam hrabrosti preći na hotel, pa vi ste 15km od Rogaške Slatine koja već sada ima bolje hotele, nego Kranjska Gora ili Bled? Pa nama vaši Hrvati iz Huma na Sutli, ''preko puta'', stalno šalju goste, posebno Straža Vetropack.

 A sada krenimo redom, da bi vidjeli da naslov teksta nije bombastičan ili lažan i doći ćemo na kraju, i do jelenova incesta koji ga košta glave, te hotela za insekte. Prvi dio teksta, završio je s večerom u Grand hotela Rogaška, koji nas Hrvate, malo potsjeća na Esplanade Zagreb, malo na Kvarner Opatija. Uostalom, jedini uz njega, ima kristalnu dvoranu, doduše, duplo manju nego u Opatiji, ali sa sličnim visećim kristalnim lampama, od kojih su najteže, nevjerojatnih 700 kilograma!!

slo hotel rogaska

Kristalna dvorana hotela Rogaška.

 

 Hotel će uskoro ići u rekonstrukciju, a s dijelom s 5 zvijezdica, a s dijelom 4 zvjezdica. Sobe su odlične, sauna dio, relativno manji za slovenske terme, ali sa izuzetnom kneipp stazom gdje masiraš i stopala, i ravnaš ih protiv platfusa, te hladnom sobom sa ledom. Ono, što me zasmetalo, jest, previše konfekcijski doručak, i ne trebaju domaćini ići daleko, do hotela AMONO Olimpija, da vide jedan od najboljih doručaka u Sloveniji-Hrvatskoj!! No, o tome na kraju teksta.

 Ujutro smo posjetili zdraviliščni centar Rogaška, koji je sa 105 zaposlenih, najveća privatna medicinska ustanova u Sloveniji. Na čak 9 katova, vrše plastične operacije, sve moguće dermatološke tretmane, itd. A na ulazu je odmah, ''sudar'' s najjačim brendom ovoga dijela Slovenije, ne samo Rogaške, a to je DONAT Mg. Najjača evropska, ako ne i svjetska voda, po udjelu magnezija. Za 2-3 EUR, možete je satima piti do mile volje, u prostoriji, malo, ako ne puno, smiješna imena , PIVNICA? Čak 60% pacijenata dolazi s područja bivšeg SSSR-a, Rusija,Ukrajina,Armenjia,itd.itd. I ovo je jedna velika zlatna koka, koja diže Rogašku u sam vrh gospodarstva Slovenije.




Fotografija  

 Druga zlatna koka Rogaške, jest kozmetika AFRODITA, koja svojim prirodnim proizvodima osvaja prvo područja ex Yugoslavije, pa i šire. Ona je vodeća slovenska kozmetička kuća koja visokokvalitetnim kozmetičkim proizvodima i uslugama već 45 godina dosljedno zadovoljava želje, potrebe i očekivanja krajnjih i profesionalnih korisnika. .

  1970. godine Danica Zorin Mijošek, ustanoviteljica i direktorica, otvara prvi kozmetički salon. Slaba ponuda kozmetičkih    proizvoda navodi je do produkcije prvog proizvoda za njegu lica – kreme od kamilice.

  • Oduševljenje potrošača potiče je na organizaciju proizvodnje i otvaranja poduzeća Kozmetika Afrodita d.o.o. krajem 80-ih.

 Što u beauty centrima AFRODITA koji su se počeli otvarati, ubesplatnu kompjutersku analizu kože, ondje se nudi veliki izbor tretmana za pomlađivanje, anti-age njegu, vitalizaciju, regeneraciju, njegu mladenačke kože, rješavanje određenih nepravilnosti kao što su hiperpigmentirane lezije, akne, couperosa… sve do deluxe njege sa zlatom.



 Kako Kozmetika Afrodita nije samo kozmetička kuća u koju mogu ući samo njeni zaposleni,u posljednjoj godini njezina su vrata „otvorena“ i svim posjetiteljima Rogaške Slatine - to jestindividualnim posjetiteljima kao i većim izletničkim grupama. Time i Kozmetika Afrodita zaokružuje jedinstvenu turističku ponudu Rogaške Slatine.Kako Afrodita Cosmetics nisu samo odlično kozmetički proizvodi nego poduzeće predstavlja i izuzetno važan dio lokalne sredine u Rogaškoj Slatini, posjeta Afrodita Cosmetics iprezentacija poduzeća potpuno su besplatni za sve organizirane grupe. Proizvode idjelovanje poduzeća tako sada može upoznati sve veći broj ljudi koji odluči posjetiti RogaškuSlatinu.Ljubazno osoblje Afrodita Cosmetics će sve posjetitelje sa zadovoljstvom primiti na sjedištu poduzeća u Rogaškoj Slatini (Kidričeva 54) i predstaviti im „priču o uspjehu“. U sklopu poduzeća se naime nalazi Afrodita multimedijalni centar, u kojem posjetitelji mogu bližeupoznati tvrtku, proces razvoja i proizvodnje proizvoda. Tijekom same  prezentacijeposjetitelji imaju mogućnost isprobati neke od proizvoda, potražiti koji savjet i dobiti odgovorena brojna pitanja u vezi sa svakodnevnom njegom kože lica i tijela.

Ovo je jedinstvenni način kako da se zbližite sa kozmetičkom kućom, niste dužni ništa platiti, a na odlasku možete zaviriti i u tvornički dućan AFRODITA, gdje po popularnim cijenama, i uz profesionalno obrazovane prodavače, kupovina je pravi užitak. I autor ovoga teksta, kupio je u tom dućanu, novi 1l, AFRODITA šampon od češnjaka, protiv opadanja kose!? Ha ha. Živi  bili pa vidjeli. Svi mi vjerujemo u češnjak!!

 

 

 

 

Da sve ne bi izgledalo kao PROFIT,PROFIT, u bogatoj Rogaškoj, pobrinuo se Alexander Jurković ( nije hotel Alexander po njemu, ali je zaslužio), koji je poklonio svoju hvalevrijednu zbirku Rogaškoj. Od povijest ex Jugoslavije, povijesti Rogaške, pa do fotografija najpoznatijih svjetskih ljudi, osobno potpisanih. Pa do meni bar, fantastičnog pregleda panjeva svih mogućih stabala koji se nalaze u Sloveniji. Do igre vode, a u tom ambijentu su i slavni '' Duo Cellos'' snimali svoje spotove, Svakako, nikako ne preskočiti!! Predsjednik Slovenije, gdin Danilo Turk, otvorio je ovaj muzej, dana 21.09.2012.e

Slikovni rezultat za anin dvor rogaška slatina

 

Fotografija

Pismo Winstona Churchilla

Fotografija

I čupavi Dražen Petrovič i kadetska repka Jugoslavijje, Rogaška.



Slikovni rezultat za anin dvor rogaška slatina

 

Put je dalje vodio za 15 km udaljen Rogatec, gdje smo čvršće u celjskoj deželi. To se odmah vidi u pitoreksnom dvorcu Strmol u Rogatecu, koji su bili u posjedu grofova celjskih, a prvi zapisi sežu do čak 1463. godine. U uređenje potpuno uništene unutrašnjosti, dato si je ogromno truda, tako da se posjetitelju dvorca, s pravom čini da je svaki kutak dvorca iskorišten. Bllo crnom kuhinjom i restoranom,  bilo radionicama za pravljenje keramike ili torbi od šiblja, izložbe starih kuhinja,itd.itd.



Crna kuhinja dvorca Strmol-Rogatec

Fotografija

Pjenušac se otvara sabljom!!! 

Fotografija









 

Tik do dvorca Strmol i ove gornje table, Marijina romarska pot, nalazi se konjanički klub Strmol. http://www.kk-strmol.com/nasi-konji/ Klub raspolaže s 18 konja,  čak, od kojjih su 13 u njihovu vlasništvu, a ostala 5 su na zajedničko korištenje. Mnogima, kao i autoru teksta,  bila je to jedinistvena prilika da prvi puta zajašu. I doznaju da konji odmah prepoznaju početnika, na način kako se penje na njih i mogu ga lako zbaciti?! Da profesionalni jahači ne trebaju uzde, te komande daju guzicom i unutrašnjim dijelom noge-list. Da konji ne spavaju uopće, tj. spavaju cijelu noć stojeći??

 Fotografija Fotografija Fotografija

 

U blizini Rogaške, u ruralnom i šumovitom dijelu, nalazi se za mene, jedno od najvećih turističkih iznenađenja moga života. Pansion Pomona koji  je otvoren tek 1 godinu, izgrađen sa sredstima EU / treba i to znati/ a vlasnik je oduševio svojim pristupom gostu, zbog čega, za samo 10 mjeseci, dobio čak 9,8 ocjenu na booking.com od 79 gostiju.

Vidi web stranicu http://www.pomona.si/



 

 

Domaćin Zupanec je pokazao i zavidno znanje kuhanja, i dekantiranja, iako je za sve to praktički samouk, preko noći sve!! Oduševila je i salata od maslačka i drugih divljih salata, odabir Kregar Crni Pinot koje za mene, najbolje vino iz ove regije. Tamna čokolada, duhan,zaokruženi tanini i kiseline, puna su ga usta i divno klizi s jakim after taste! Našli smo i zahvalu poznatog hrvatskog nogometaša iz Švicarske, pa ''moji'' iz Quebeca, koji su domaćini poslali slavni javorov sirup i ledeno vino, po kojima su i Quebec i slapovi Niagare, svjetski poznati!!

Fotografija  Fotografija

 



Salata od maslačka i divljih salata, domačinska daska.

slo pomona3

Nevjerojatno, čak je cvijeće, neprimjetno,  složeno za desetku!! Zato i ne čudi luda ocjena od čak 9,8 Booking.com za POMONO.

Navečer smo doputovali u Podčetrtek-Olimija,  opet smo se svo vrijem vozili uz Sotlu, i gledali hravtske kuće, preko puta, na 200 metara udaljenosti?! Kao i 2 malogranična prijelaza, a dok su signali na mobitleima skakali na sve strane jer se čak 6 mreža borilo za nas. To me potsjetilo na boravak u Iloku, gdje su srpske kuće preko puta Dunava, a uz TV i mobilne signale, urnebesno se miješaju razne muzike, koje se puštaju s obje strane Dunava? Put nas je prije spavanja u Natur hotel Amon, ovdio do Terma Olimija, čije su saune, 4 godine za redom,proglašavane, najboljim saunama Slovenije. Ovdje nemam prostora istaknuti sve, samo po koji detalj.



Jedan od 3 kompleksa bazena i sauna, Terme Olimia.



Svi hoteli Terme Olimia, povezani su podzemnim hodnicima, a u njima su krasne fotografije od prvih početaka do dnanas! Neka se Podčetrtek zvali Atomske Toplice, ali je to napušteno, jer je riječ '' Atomske'' izazivale strah. Pogledaj ovu nostalgičnu fotografiju parkinga, prepunih fićeka i buba!!!

 

Dan je završio natur hotelu AMON. Ako je Pomono iznenadio s ocjenom 9,8 od 37 gosta, što reći tek za Natur hotel AMON s ocjenom 9,5 na čak 320 recenzija gostiju!! Sjajno i dosad, meni neviđeno!



Čas Panzion Golf, čas Natur hotel AMONO. Trebaju jedno ime izabrati.

 

Fotografija Fotografija Fotografija

 

Fotografija  FotografijaFotografija

Detalji vrlo dobre večere u AMON Olimpija, s time da su desert i tjestenina bili nadstandardni. Za top restorane svijeta! Večera je umjesto u 2030, počela tek u 2200, našom krivnjom. Bili smo siti, tako da neku objektivnu recenziju nit ne mogu dati. Recimo 4. slijed, svinjska pisanica iz peke s povrćem i krumpirom sam preskočio jer sam to 101 puta jeo, Srneće medaljone ocjenjujem kao i te pisanice, bifteke,itd.

Juha od vrganja u tijestu bila je solidna, ali ne više, juha od medvjeđa luka odlična. Ali gdje je kuharica, Greta Amon odskočila / na fotografiji sa sinom Alešom/ jest njoki sa šinatom i koprivama u umaku sa sirom i šafranom. Te neobično hrabri desert '' Jaglac u jogurtovu tijestu sa pikantnim umakom od vanilije ( đumbir davao notu pikantnosti). Oba jela mogu s lakoćom zamisliti kod Bratovža, u JB Ljubljana.

 



Tartar od mrkve za Vegane!!! Urnebesno!

Doručak u AMON je odličan, a drugi kažu da sam tu vjeorjatno u top 3 experata u Sloveniji i Hrvatskoj.Nažalost, kako sam zakasnio i kako mi je dato samo 12 minuta od moje grupe, bilo polumračno za fotke, dosta gostiju, samo  nekoliko fotki. Puno smoothija, ja pio špinat i peršin i kivi, pa svi namazi i marmelade, domaće izrade. Domaća, a ne konzumna jaja,itd.itd.



 

Fotografija Fotografija

 

Golf igralište AMON s 9 rupa! Zadnje 4 godine, intenzivno se kladim u golfu, ali kako toga nema u Hrvatskoj, moram koristiti Bwin, Bet365com, u pola noći, bih znao nabrojiti 20 golfera iz Južne Afrike,Australije,Engleske. A tek sam sad, 1. puta zaigrao golf!!! Moji su ljubimci dugo ozlijeđeni T. Clark iz J. Afrike i Buba Watson,jer su mi donijeli najveće dobitke. GOLF nije tenis,i nekad, kao Open 2010 / jedan od 4 golferskih Major-grand Slama/, pobijedi neki Daren Clark iz Sj. Irske, na kojem koeficjent, bio barem 200, jer je tada bio tek 122. golfer svijeta!!

Fotografija  Fotografija



 

Jelenov Greben se nalazi blizu AMON, samo na višoj nadmorskoj visini. Moj kolega, Uroš Mencinger, nije sjajno recrnizrao ponudu hrane tamo, u NEDELO, a ja ga nagovaram da recenzira AMON.

Moram reći da je vlasnik Jelenova Grebena, ostavio pomalo bahat dojam, da se pohvalio velikim poznanstvom s hrvatskim ministorm turizma, Lorencinom,te gentikom životinja. Upravo nam je on kazao da će morat ubit svih 25 jelena,  zbog 2 albino srne, bez pigmenata, jer su one, posljedica incesta među njima. Te će nabaviti jelene, s druge farme, gdje nema tih genetskih sličnosti?? Jedino što mi se dopalo iz njegova monologa, jest '' da Tita treba ostaviti historičarima, a da je Tito i dana danas, veliki izvor turističke zarade, bilo u Kumrovcu,  bilo u slovenskom Olimju.




Albino srna



Jelenov greben, u pozadini je crkva u Olimiju s 3. najstarija evropska apoteka ( 1. Pariz, 2. Dubrovnik)

Slikovni rezultat za jelenov greben

 

Kozjanski park je najveći regionalni park u Sloveniji. U upravi posebnu pažnju pposvećuju jabukama, a imaju ih preko 300 raznih vrsta!! Te divljim pčelama i bumbarima za koje je sagrađen hotel!



Hotel za insekte!!



Fotografija

 

 







Mjesto Podsreda gdje uprava Kozjanskega parka, i gdje u blizini, rođena majka Josipa Broza Tita!! Političke konfrotancije i na ovoj fotografiji. Spomenik poginulim vojnicima kozjanskega bataljuna, ali među Slovencima, i 3 grka, zarobljenici!! A vidi izand spoemnika, Kalvarija u Podsredi!! 

Sve je ovo udaljeno samo 11 km od Kumrovca, a kad su Tita tamo tražili, uijek se skrivao u šumama i kućama Podsrede!! Zato i naslov TITOVA SLOVENIJA.

zpgastro @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.