Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Analize nestanka aviona MH-320, afera ministrice Opačić,poraza Garija Kasparova!!
 
Blog
ponedjeljak, listopad 20, 2014
 

 

 U Opatiji, su od 15.og do 17.og. 10. 2014.e, održani Dani Turizma. Šlag na tortu svake godine, za sve turističke djelatnike. Nisam bio od 2011e u Solarisu, i dopali mi se konačno, kritički tonovi ove godine. ' Iznutra''.



 

Domaćini. Slavni Baron de Kukurin s Kastva, simpatićni ministar Lorencin, te dio glave direktorice TZ Kvarnera. Odličan prijem u novom hotelu Royal,  Milenij grupe.

 




Posebno u predavanju novog direktora HTZ-a, Ivčića, te pomoćnika ministra Lorencina. Za plakat je bio podatak, da u hrvatskom turizmu, jadranska obala donese 96% noćenja, Zagreb 2%, a kontinentalna Hrvatska, bijednih 2%, iako joj je udio u stanovništvu 31%.

Pa konstatacija, da turistički sajmovi, unaprijede prodaju smještaja za bijednih cca 1 do 1,5%,a da razne metode on-line pristupa pravoj grupi, i do 28% unaprijede prodaju.

Pri tome je Pomoćnik Lorencina, zajedljivo rekao '' Sajmovi na koje volite hrliti''

Ima tu jako puno istine.

Kao i da je najspominjanija riječ, bila '' destination management''. A koju sam naučio već davne 2008, na ruku u hotel Bellevue Dubrovnik, od Tončija Peovića, tada direktora aerodroma Dubrovnik, i člana Vijeća TZ Dubrovnik. Pričali smo da ''moja Opatija'' nema destination management, i da su  joj sve gosti, starije dobi koji dolaze autobusima i malo troše. Već sam 2008 shvatio da se Hvar i Dubrovnik, trebaju izdvojiti od ostatka Hrvatske, kao i možda Plitvička jezera, u neki PREMIUM turistički proizvod. Dok u Istri i Opatiji, svi samo vape '' Danke Deutschland'', Nijemci su bili tek na 7om mjestu u noćenjima u Dubrovniku, a sada nisam, od 03. do 12.10.2014., na Hvaru, čo rijeć njemačkoga ili talijanskoga? Hvala mojim domaćinima, restoranima Luna,Marinero,posebno Giaxa Hvar, gotovo jedini evropski gosti su bili Englezi,začudo i brojni Francuzi, te koji zalutali Skandinavac. Mnogo Amerikanaca, Koreanaca,Brazilaca, pa nešto Kanađana i Meksikanca i Kineza!!

 

U Kanadi, bolje rečeno Quebecu, Montrealu, gdje sam živio 1 godinu, do 05.02.2014.e, bogati ljudi koji su posjetili Hrvatsku, znaju samo za Dubrovnik,Hvar i eventualno Split. Nemaju pojma što je Zagreb ili Rovinj ili Opatija?

 

Siromašniji Kanađani posjećuju Međugorje, neki od njih su bili i u Zagrebu.

 

Hvar je strahovito napredovao zadnjih 10 godina, u pružanju raznih turističkih proizvoda. Ali nije nikad bio Šampion hrvatskoga turizma, kao selo Bol, na susjednom otoku Braču, gdje godinama ljetuje ex Premijerka Kosor, bratić joj Darinko Kosor, te Severina i Zvone Boban. I taj jadni Bol koji se meni zamjerio, biran je za Šampiona turizma?? Pa ako je najboljji restoran na Bolu,  Gušti  ili Riva, oba ne mogu niti primirisati 5 najboljih restorana Hvara, a po meni,  niti 10 naj Hvara!! A tamo na Bolu nisu niti čuli za ''Fine Dining'',  kakve imaju restorani Passarola,Giaxa,Divino, Zlatna Školjka, hotel Adriana,itd. Ili tapas bar Hedonist, gdje carpaccio od sabljarke dođe samo 15 kuna!!




fANTASTIČAN RESTORAN NEOBIČNA IMENA, bUTCHERY&WINE, ČIJA JELA POTPISUJE SURADNIK tOMA gRETIĆA, mARIO bOBANOVIĆ. oD SVJETSKIH KALSIKA, KAO OBRAZI OD TELETA, CONFIT DUCK LEG-GLAVNO JELO U MOM mONTREALU, DO RAZNIH aNGUS bEEF, ITD. sAMO SU IM VINA, STRAVIČNO SKUPA, KAO U NAJGORA VREMENA eSPLANADE. NABAVNA CIJENA puta 5, ili 6!!

 





Dimljeni jadranski morski pas, u zagrljaju crvenoga papra, s kremom od Greeny Smith jabuka. GIAXA Hvar

 

 

No, ove 2014e godine, na završnoj proslavi u opatijskoj dvorani Marino Cvetković, desila se najveća pljuska hrvatskom turizmu. Kao niti jedne godine do sada, nije bilo dileme tko je Šampion turizma!! Split, Split i Split!! Nima Splita do Splita, kako je lipo piva Dino Dvornik. Povećanje prometa od čak 18% spram 2013e, brojni festivali, a posebno ULTRA. Novi  i novi butik hoteli, a ja sam imao rijetku priliku, da vidim i najnoviji, hotel Terme, ex prenoćište Slavija, a koji se otvara 01.11.2014.e i gdje će kuhati extra talentirani Jure Patrlj, ex Giaxa Hvar, ex kuhar od skijaša Kostelića!!






No, da bi se dobio Red Bull Air race, trebalo je platiti milijune EUR / bio sam 3 puta u Budimpešti, do zadnje utrke Red Bulla 2008e, kad su svi odbili dalje plaćati Red Bullu i zbog čega nastala pauza od čak 6 godina), i zato je Rovinj morao biti i Šampion turizma, nezasluženo jer sam baš,  osobno bio s Minstrom Lorencinom na predstavljanju Red Bull, te u nevjerici gledao kako je cijela rovinjska riva zatvorena, uslijed prekrasnog sunčanog travanjskoga dana???

Isto i slavni Monte restoran, isto i Maistrin restoran na Rivi, gdje se radilo na bojanju, a majstori nisu čuli za voditelja Emila Perdeca kog sam tražio?? Apsurdno je i da Monte Mullini biva izabran za najbolji hrvatski hotel, pored silnih dubrovačkih!! Jer najbolje što ima Mullinni jest kuhar Tom Gretić, uz Slovenca Tomaža Kavčića  iz Zemono,jedini regionalni kuhari koji mogu ravnopravno natjecati se na recimo Bocuse d'Ore.

 

Tako Splitu, ostaje samo utjeha da svi koji smo trezni, znamo da je Split čudo napravio u 2014oj. Čestitamo moralnom pobjedniku,

 

 Ocjenjivanje hotela je isto ''tajnovito'', bazirano na kvazi tajnom gostu jer meni to godinama ne dopuštaju, a ove godine se trebalo i prijaviti. Veliki laureat San Rocco iz Brtonigle nije se prijavio pa nije niti sudjelovao. Nema niti najboljeg hrvatskog hotela na kontinentu, Antunović  s 4 zvjezdice, bilo po ocjenama Booking.com, bilo po doručku, čije elemente nemaju niti hoteli s 5 zvjezdica, kao goveđi pršuta, slatko od kivija, slatko  od dinje i lubenica, 3-4 vrsta smoothie koji se odmah serviraju na led, itd.itd.

 

Na kraju, moja pohvala  za doručke koji daju hotel Adriana na Hvaru i koji uz Esplanade, Excesior Dubrovnik, Milenij i Ambasador u Opatiji, vjerojatno najbolji u Hrvatskoj!! Te Waldnger Osijek, koji je treću godinu zaredom, u Opatiji, proglašen,kao drugi najbolji mali hotel na kontinetu!!

Kako je Hrvatska ovih dana u znaku hapšenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dopustite mi, da vam dam link na moj politički blog, gdje pišem o identičnom hapšenju gradonačelnika Montreala!! 2013e godine, dan nakon Utrke za Veliku nagradu Kanade, jednu od zadnjihi koje smo mogli gledati u Hrvatskoj. Optužbe iste, korpcija. No u Montrealu podmićivali Italijani, mafija, u Hrvatskoj?? U Montrealu, Uskok nit u  ludilu nije htio hapsiti nedjelju kad gradonačelnik predao pehar Alonsou!! U Zagrebu baš u nedjelju navečer. Bezvezeee.

 

Vidi http://zpadjen.wordpress.com






 

Milan Bandić je proveo puna 3 h, do ponoći, u odličnom restoranu GALLO,  na akciji 00 Kuhari bez granica''. Na mojoj fotografiji s Anicom i Robertom Kovačem!

 

 

 




 

Nastavit će se popodne.....

zpgastro @ 12:36 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 7, 2014
 

Na mom predzadnjem Postu, stali smo kod najpoznatijeg slovenskoga proizvođača bučina ulja, Kocbeka.  Koji me zadivio svojom odlučnošću, znanjem, pa i tolikom vjerom u bučino ulje, da je po njemu čak i termički neosjetljivo. Uzorak njegova ulja, poklonio sam u najdomaćinskiji i najrazvikaniji restoran Zagreba, TAČ. Čekam povratnu informaciju. TAČ je jedan od prerijetkih hrvatskih restorana, izvan Međimurja, koji voli i radi s bučinim uljem.

I moja opatijska BEVANDA, restoran za koji sam vjerojatno, subjektivan, kao i poznate moje 3G restoraterske sile : GALLO Zagreb, GIAXA Hvar, GRGOS Špilja Bregana, nema ponudu bučina ulja, dok možete tamo, dobiti na stol, čak 13 različitih bočica od 5 sorti  maslinova ulja, ne računajući kupaže.

Prije povratka u Moravske i okolicu, da se zahvalim svima, posebno dnevno.hr, koji su prenijeli moj politički portal, te nevjerojatnu priču o bahatosti hrvatske Potpresjednice Milanke Opačić, i njenog grijeha, zvanog Oliver Gmitrović, zbog kog je trebala biti smijenjena!! Više od 23,000 ljudi to je pročitalo, a i vi  možete, ponovo na

http://zpadjen.wordpress.com/2014/07/25/opacic-i-gmitrovic-u-skandalu-vecem-od-holy-i-segon/:

 



Nisu Hrvati tovari, druže Premijeru Milanoviću! Smjenili ste Mirelu Holy za Piz..., i to baš na imanju Emila Tedeschija, Pellegrii / jučer ispustio dušu da biciklmom dođem do Pellegrini/, kao što Tito volio smjenjivati s ljetnikovca Karađorđevo. a svoje frendove, Zdenka Antešića, rabskoga Sanadera, te Opanku Milanku Opačić-Gmitrović, šte poštedjeli  za daleko veće grijehove!! nedavno mi je,Darinko Kosor,za kratkog gableca na Zrinjevcu rekao, da je '' nevjerojatno kako Milanović pumpa enormnu popularnost Mireli Holy, i da ovakav slučaj, Hrvatska nikad vidjela?!''




Od bučara Kocbeka, put je vodio do jednog od jako rijetkih hotela s 5 zvijezdica u Sloveniji, Livada-Prestige u Moravskim Toplicama. Jedinstveni hotel u svjetu, koji jedini ima crnu termalnu vodu u jaccuzi kadi u kupaonici. No oprez. Kupaona ima izlazna vrata na balkon, s razlogom, te na sobu. Zašt??. Zato da ne radite greške kao ja, 1. noć. Pustio termalnu crnu vodu, na čak 38,8 C, što u leđima stvara osjećaj prevruće vode, ali ostavio otvorena vrata od sobe, ne terase.

Ovakva termalna voda, ima intenzivan miris sumpora, i kad to uđe u sobu, morate cijelu noć to i osjetiti. Na specijalnoj večeri, koja je tu noć napravljena za hrvatske i slovenske novinare, jedini ja, po običaju imam pokazati drskost i znanje. Posjeli su nas u posebnu sobu, te dali svečani jelovnik. Gledam ja, i prepoznajem za mene, već profinjenu konfekciju. Gratinirana pileća prsa u kremi od …



Istovremeno hotelskim gostima, završava za 15ak minuta pansionska večera na temu slovensko Prekmurje. Odjednom vidim 101 blagodat kraja, bograč u kotliću, prekmursku gibanicu, juhu od graha, jelenov odrezak u brusnici s …, itd.itd. Sve servirano u starim keramičkim posudama. Uzimam od svega pomalo, i nosim u svečanu salu za novinare. Domaćin me gleda u šoku i sigurno se ljute, ali bojim se da sam ja veći stručnjak od njih, i pokazujem im ispravan put. Bojkotiram većinu svečane večere, i jedem poznata prekmurska jela. Ostalih 11 novinara pokorno jedu blesava gratinirana pileća prsa.

Takvo nam je i gastro novinarstvo Hrvatske. Baš ovaj tekst pišem na Hvaru, a pročitao sam u Jutarnjem i Playboy Hrvatska za kolovoz 2014e, nevjerojatne budalaštine o vinima i šampanjcima koje drži GARIFUL s Hvara?? Restoran koji nema niti do koljena vinski podrum kako su si to uredili recimo Kukruriku Kastav, Milan Pula,  Bevanda Opatija i najskuplji, Gil Dubrovnik gdje sam u svojim rukama imao najskuplje vino koje se prodaje u restoranima Hrvatske! Chateau Margaux, negdje 1958 godina, ako se sjećam, i negdje bila 115,000 kuna?! GARIFUL ima šampanjac koji prodaje po 1,8 milijuna kuna, ili ti vrijednost 3 jeep BMW X5, ali ga nema za pokazati. Prvo je tu budalaštinu provalila Željka Godeč iz JUTARNJEG, vidi http://www.jutarnji.hr/-moji-gosti-ne-pitaju-za-cijenu--uz-jastoga-naruce-nekoliko-butelja-od-800-tisuca-kuna-i-uzivaju--ja-dotle-jedem-hrenovke-/1215086/ ,

a zatim, Mihovil Mićo Švigir, glavni urednik Playboy Hrvatska, koji se ovaj kolovoz dobro najeo u Gariful, kao ljeto prije u Divino Hvar, ljeto prije u Passarola Hvar. Dok je njegova novinarka, iz Splita, Ivana Kovačić napisala takve patološke hvalospjeve o ocu i sinu Marinović, pa Hrvoju Zirojeviću kojem i ptice cvrkuću dok kuha u Passarola, pa Divino i leteći Galvagno2, kuhar Veseljak, pa sada Gariful?? Možda zna bolje od mene, i 2 top splitska  kuhara, Željka Nevena Bremca i Juricu Patrlja, od mene koji ih godinama pratim?

Vratimo se u  Moravske toplice. Koje su Hrvatima u nekoj ''sivoj zoni sumraka'', s obzirom na poplavu hrvatskih gostiju u Čateškim i Atomskim toplicama. I to  ne samo jednodnevnih kupača. Pa i jedan od najpoznatijih i najbogatijih Hrvata, Željko Kerum, godinama je ''zimovao'' baš u Čateškim toplicama.

A Moravske imaju i  zahtjevno golf igralište, na preko 50 ha, tik do  hotela. Pa centar rehabilitacije, gdje je i Janica Kostelić, mislim 2001 godine,  liječila rane kod dr Jasne, a iz Basela gdje je operirana, preporučena joj je crna termalna voda Moravskih toplica.

Moravske imaju i 2 adrenalinska parka. Vodeni, o kojem nešto kasnije, i na 6 km od Moravskih toplica,je pustolovni park Bukovniško jezero. Vidi www.pustolovskipark.si. Tamo je i autor, usprkos svojih 115 kg, nekako prešao najlakšu put po sajlama, žicama,bačvama, a koji se kreće od 1,5 m, pa čak do 8 metara visine!! Jezero ima i  svoje energetske  točke, ali nažalost, i enormno komaraca, zbog  čega su kreme i  autini, neophodni!!



 



 



 

 



 



 

 



 



 



 



zpgastro @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 20, 2014
 

Kao i mnogi u Hrvatskoj, bio sam fasciniran, navalom na novootvorenu i prvu IKEA-u u Hrvatskoj. Po prinicpu, što te ''duže čekam, to si mi draža''. Zato i ubacujem ovaj tekst, prije najavljene PRLEKIJE2, a koja ide kasnije, zbog traženja fotografija iz Moravskih Toplica, slavne gostilne Rajh u Murskoj Soboti, itd.

 

Vratimo se IKEA. Kako je u Hrvatskoj  kasnila jedno 3-4 godine, zbog problema s dozvolama i sporošću ili ''korumpiranošću'' hrvatske uprave. Ne znam da li ste vidjeli podatke o posjeti prvoga dana, ali i fascinatnom podatku, koji prenio JUTARNJI LIST. A taj slijedi, citiram '' Robnu kuću je posjetilo 60.711 građana koji su u restoranu pojeli 69.405 mesnih okruglica..'' kraj citata.

 

 

III

Nisam nikada bio FUN IKEA, ali jesam restorana, no samo sam 2 puta jeo u IKEA Budimpešta, kozice naravno, džem od brusnice naravno, ali ne i famozne mesne okruglice. K tome, živeći nedavno u Montrealu, od svojih prijatelja, Hrvata Darija iz Vancouvera i Tony iz Georgtown-Toronto, a koji žive od namještaja, čuo sam pomalo njihov prezirni pogled na IKEA koju nimalo ne vole. A i prodaja IKEA mesnih okruglica je jako pala, nakon afere s nađenim konjskim mesom u njima?! No, Hrvati očito ne znaju za tu aferu? Prvi i najpoznatiji CRO Gastro kritičar, Davor Butković, u svojoj odličnoj recenziji Ošterije Debeluh, pod pseudonimom '' Hrvoje Perić'' bocnuo ih je, ''kako su se samo usuudili da mu na tanjur postave carpaccio od ždrebetine.However, upravo sam ja u tom istom restoranu, jeo najmekše meso moga života, obrazine od ždrebetine ( fotke i tekst imate u starijim postovima), a jednom poznate tagliatte od ždrebetine. I nisma tada razmišljao kako ubijaju konje,kako vola na žaru, a vidio sam nažalost, ritualno klanje u sekundi, mladog kozleta, u Velebnom ispod vrha Velebita, i 7-godišnje dijete koje trći krvavih ruku, u kojim drži još vruće jetrice zaklanog kozeta?!

Ipak sam s Jeep grupom vozača, pojeo to mlado kozle,ali slike mladog kozleta, zaklanog bez krika pred mojim očima, minijaturni lički dječak kojem daju u ruke, iznutrice iz kozlića, krv koja mu curi iz ruku...! Očito, u nekim zemljama je konjetina normalna stvar, kao u susjednim Sloveniji i Italiji. Još se sjećam davne 1993 godine,  kad sam kratko, 35 dana, živio u hotelu UNION, u Ljubljani. Glavno mjesto je bila pizzeria Cavallino, te pizze s konjskim hrenovkama, ili konjskom salamom?? Za nedavnog života u Montrealu, otvorio sam zamrzivač, i pitao Sandy što s ovim rezacnima od konja?!  ''HIT this SHEET'', panično se izderao moj domaćin ( baš se lijepo rimuje), to je ostalo od Armel ( njegova ex žena),a ona je Francuskinja i njima je to normalno. Zapamtio sam da je to mljeveno meso, bilo strašno skupo. oko 30 kanadskih dolara/kg.





A i moj domaćin u Montrelau, Sandy, zadnje dane, po ciči-miči od čak 20 stupnjeva ispod nule, odveo me do industrijske zone montrealskog aerodroma Dorval. Tamo se s fotoaparatom, kao malo gdje u svijetu, doslovno skidaju fotke aviona, iznad glave. I gle čuda, baš tamo je IKEA. Jedina u Montrealu, a koja se tako lijepo vidi kod svakoga slijetanja na aerodrom Dorval, u naravno, samo jednom od 2 pravaca slijetanja. Kakva je to reklama za IKEA.

IKEA Montreal-Dorval

No, zadnji svoj tjedan 1godišnjeg boravka u Montrealu, vidio u jednom dućanu kako se pompozno reklamiraju te famozne IKEA kuglice, a koje se počele prodavati kao '' Swedish meat balls.'' Naravno da sam ih kupio, probao, ali nisam vidio ništa posebno, osim da su manje, i možda malo jače začinjene. Kanađani isto obožavaju meatballs, ali ih ne jedu, obvezatno, kao mi, u sosu od rajčice, nego ili same, ili sijaset drugih umaka!!



 

I baš si mislim 101 put, kako Brendovi čine svoje. Nedavno smo dobili izračune količine šećera skrivenih u Coca Cola proizvodima, videjli najobičnije IKEA mesne okruglice ( sjećam se ANUGA 1999 u Koelnu kad su nas isti Šveđani fascinirali 101om paštetom od divljači), ali BREND je stvoren.

 

I dok sam probao pansionsku većeru u opatijskom hotelu Istra, koji vodi odličan Robert Herceg, nekada, direktor hrane o  opatijskom hotlu Ambasador, sjetio se tih IKEA kuglica. Zašto? Jer u opatijskom hotelu ISTRA, koji nosi samo 3 zvjezdice, za pansionsku večeru dobivate te male IKEA mesne okruglice u savršenom umaku od rajčice,umjesto s pekmezom od brusnica,  karapanđina jetrica na venecijanski ( ali to nije dobar izbor za buffet, jer se samo nakon 15 min, u banja mariji, jako stvrdnu), te jaffa piletinu'' !! Neke 2008 godine, bio sam u Daruvaru, na natjecanju najboljih hrvatskih kuhara, na temu pileća prsa. Probao sam svih 12 napravljenih jela, uključujući i pobjedničko, s pistacijem, ali su mi većina, kao i pobjedničko, bila suha kao barut. Jedino mi se dopalo brončano jelo, poznatog restorana iz Dramlja-Crikvenice, koji pileća prsa odradio u nekom meksičkoga tipa salsa umaku.

 

Od tada do danas, nisam promijenio puno stav o pilećim i purećim prsima koje ja najstalnije jelo na pripremama hrvatske nogometne reprezentacije. Sve dok nisam u istom, skromnom  hotelu ISTRA, na običnoj pansionskoj večeri,između 10ak bnja marija za buffet večeru, naletio na revoluciju! Pileća prsa u jaffa umaku!! Dakle, jaffa umak se pravi od soka naranče,kore naranče te martini dry. Izvanredno, s jednom posebnom čas reskošću, čas slatkošću, nadopunjuje pileća prsa sa žara.

 

Već sam u Playboy-u pisao o otvorenju Ošteria Antica, u hotelu Continetal u Opatiji, a i na ovim stranicama. O najboljim svinjskim rebrima  u Hrvatskoj i šire, jer se rade od mladih, mariniranih odojaka, koji dolaze iz austrijskog Villacha, pa do rijetkih sladoleda bez konzervansa, te iscjeđenih sokova od đumbira,cikle,itd.

A sada imaju i 4-5 deserata moderne, fusion generacije, pored 15-ak klasičnih sladoled kupova. Odlučili smo se, i nismo pogriješili, za marelice u vinu, iako je po meni, to nisu klasične ''zapečene marelice'' kako se nazivaju. A nalaze se u uamku od vina, meda i ružmarina, ovaj zadnji nisam niti u tragovima osjetio! K tome, super se slažu na tanko nasjeckani bademi i mascarpone, a manje, inače, krasna čokoladna dekoracija, u obliku leptirića - vidi foto.

.


 

zpgastro @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 20, 2014
 

Kad sam nedavno više dana boravio u Slavoniji,te u Srijemu, u vinskome Iloku razmišljao sam da li je bolji Iločki ili ti sremski Fiš paprikaš koji sam jeo u starim iločkim podrumima (apsolutno bolji),ili onaj koji sam jeo u Osijeku, u '' Kod Ruže''. I kako se moji dragi Slovenci, mučili 90-ih godina kad su ih čas miješali sa Slovačkom, čas sa Slavonijom, kad me nazvao novinar Dan Figenwald, i pitao me '' da li bi mogao, već preksutra, umjesto njega, uskočiti na istraživačko putovanje Prlekijom? Prvo sam bio šokiran, jer to prvi puta da me netko zove na putovanje, a i Prlekija mi nepoznato potpuno, iako se smatram u 1% Hrvata koji najbolje poznaju Sloveniju! S nekim ''ozonskim rupama'', kao ta Prlekija ili Kočevje! . On mi objansio da to dio Slovenije, između rijeka Mure i Drave? Naravno da sam prihvatio jer mi taj dio Slovenije, gotovo nepoznat. Zovem si šogora, rođenog Ljubljančanina, Cencelja, niti njemu pojam Prlekija, ništa ne znači? Sad, da li je to greška Prlekije,ili nas, nisam siguran.

 

 

I tako krenuo ja čak 4 dana, od Prlekije do bolj znanoga štajerskoga Ptuja. Prvo iskustvo je bilo i najveće iznenađenje cijeloga puta. Domaća kmetija FIRBAS, iz malog sela Cogetinci 60, iz jedne od najmanjih slovenskih općina, Cerkvenjak. Blizu je Gornje Radgone i Murske Sobota, a znakove uz cestu, koji vode do nje, su moja jedina primjedba. Probali smo fantastičan domaći doručak, gdje je sve domaće, od maslaca,sira i vrhnja,sirupa raznih,posebno bazga, ali prirodni sok od kruške viljamovke, te rakija viljamovka, najbolje u mom dugom životu, već!! Pa  zaseka,čvarci, a jedino je med susjedov! Ali ne od najboljeg susjeda, Mercatora? Ha ha.

 



 

Koncepcjski me ovo imanje, potsjetilo na najviše nagrađenu hrvatsku inačicu, Kezele, u Šumečanima, 9 km od Ivanić Grada s moslavačkim ručkom i svim mogućim životinjama. Mi smo imali čast, da vidimo, samo 2 dana, staroga kozlića, a domaćini su se dosjetili, da ponude jaccuzi i saunu na otvorenome! Orginalna ideja.

 

Kezele,Šumečani, kod Ivanića.



FIRBAS doručak-zajtrk





Već fotografija sama kaže, o domaćem na stolu FIRBAS kmetije! Bravo fantjee! In dekleta Firbas!



 

 

Ova kmetija Firbas je kao stvorena za odmor, a domaćin nam je rekao da Hrvata nema puno, većinom su to Dalmatinci?! To po onome starome, što si udaljeniji od mene, lakše ću te naći? Kao što Dalmatinci, barem oni imućniji, decenijama skijaju u , za mene Zagrepčanina, strašno dalekom Livornu! A oni još krenu iz Splita?





Put iz Firbasa, na putu za Moravske toplice, i Terme 3000 s poznatom crnom termalnom vodom, koju koristila i Janica Kostelić, nakon operacije 2002 godine, vodio je do najpoznatijeg slovenskog proizvođača bučinog ulja, Kocbeka. Uljarna Kocbek postoji od još davne,davne 1929 godine. Ako vam se nešto čini poznato, to će biti prije slavni slovenski pjesnik, Edvard Kocbek, koji i je rođen u ovome selu, Sveti Jurij ob Ščavnici , davne 1905 godine, a kojeg su slovenske komunističke vlasti, praktički držale u kućnom pritvoru, od 1952 godine, pa sve do njegove smrti 1981 godine, jer se jedini u Slovneiji, usudio napisati da u ''partizanima'' nije bilo samo med i mlijeko, nego i nepotrebni masovni zločini, što se sve otkriva, posebno, zadnjih 15 godina, kroz masovne grobnice oko Maribora i Dravograda!

 

Uljaru vodi Gorazd Kocbek, koji je veliki vizionar i zaljubljenik u bučino ulje. To ide toliko daleko, da je postao i '' slovenski Galilei''. Gorazd tvrdi da bučino ulje nije termički osjetljivo, te da se čak i omlet od jaja, može pripremati na ovom ulju, što on i čini. Mene nije toliko fascinirao sladoled od vanilije s bučinim uljem, jer sam taj štos probao još 2007 u restoranu Laganini u Zagrebu, gdje ga donio kuhar iz Graza.

 

Gorazd je objasnio i razliku između klasične-tople, obrade bučinih sjemenaka, te hladnog prešanja gdje se sačuvaju zdrave supstance bučina ulja. Ali me fascinirao obseg, njegovih ručno izrađenih čokolada, Strast ili Passion. Iako su samo 3, ali na istu muziku, čokolade s bučinim uljem i sjemenkama, ima velikih izazova za ljubitelje posebnih čokolada!  Kao tamna čokolada punjena smokvama i refoškom, pa tamna s karmeliziranim lukom. Sve te čokoladice od 50 gr, možete naći i u mini baru Grand hotela Primus u Ptuju, po cijeni od 2 EUR. Više o Kocbek čokoladama, na

 



 

 

 KRAJ 1-oga dijela, 2-i dio ili ti nastavak, slijedi za 10 dana.

zpgastro @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, srpanj 25, 2014
 

Poštovani čitaoci,

Dok je već predugo spremam, jedan ili 2, opsežna teksta o gastronomiji i crnoj termalnoj vodi, malopoznate Prlekije ( da li znate gdje je to?? ha ha), evo vam, opet malo aktualne politike, začinjene s aktuelnom gastro ponudom i događajima!!

Na mom najmlađem Blogu, Croatian political Controversy, koji se sve jače i jače čita, hvala pilotu D.K. iz dalekog Tajvana, koji mi puno pomogao da riješimo nestanak malezijskoga aviona MH-320, evo nove poslastice.

Dakle, http://zpadjen.wordpress.com/

i čitaj kako je Milunka Opačić, potpresjednica hrvatske vlade, našla novoga frajera za Outsourcing.

 

Ovo je uvod u članak,

Milunka Opačić, Potpresjednica hrvatske Vlade, koju prošlu subotu nije štedio niti Večernji, niti Jutarnji list, nalazi se u novome skandalu! Jutarnji je otkrio da je njeno Ministarstvo u njeno doba, maksimalno proširivano i uhljebljivano raznim Partiokratima, kao što je svima dobro poznati šminker za Outsourcing i Milankin modni savjetnik, Damir Cimer?? A sada se pojavio novi muški šminker u Milankinom životu, Oliver Gmitrović iz Poreča.



A Večernji list je pak otkrio, da je Milunka Opačić, prva ministrica-ministar u povijesti svih hrvatskih vlada, koja nema dana radnog iskustva??? Kad je diplomirala na fakultetu Politčkih znanosti u Zagrebu, 1999, odmah je dobila kao 1. posao Saborski zastupnik u mandatu od 2000.te godine pa dok nije postala Potpresjednica Vlade i Ministrica? Kao i njen uzor, Premijer Zoran, koji voli Lacoste majice i Lacoste čarape, kao i odvjetnik Miljević, Milunka voli kupovati u skupim i elitnim dućanim u Dubrovniku??

Narcisodina i bahata, koju je nemoguće dobiti telefonom jer joj nije dovoljno 5 tajnica u kabinetu na 555-7001 koje ne podižu nepoznate brojeve, nego tu liniju preusmjere i na studenticu Mateju??

To sam rekao i u Montrealu. Na važnim mjestima vlade Quebec i Kanade, gdje davao izjave, jer ja nisam bio šef tajnih službi, kao hrvatski ambasador u Ottawi, gdin Veselko, nit sam dobio od PBZ besplatno stan, kao isti ambasador Veselko, niti sam se napijao u Kanadi ( jako skup sport) kao naš konzul Marijo Livaja u Missisuagi,. A na ambasadora Veselka, sam 3 puta naletio za 38e skupštine ICAO, koja se održava svake 3 godine, u Montrealu!! I zato sam Persona Non Grata u Hrvatskoj, bilo za HDZ, bilo za SDP.  Kao što se i onaj smotani Račan, najednom počevo diviti mom ''ocu'' Vladi Gotovcu, tek kad je umro!


Jer HDZ=SDP. Isti je onaj zadarski šerif Božidar Kaljmeta i ona lijena učkarska mazga, Zlatko Komadina koji čim postao ministar, odmah honorarno angažirao 2 žene, ex. najbliže desne ruke Kaljmete,a jedna već bila odavno u penziji, druga uzela G.O. u banci da bi odradila za Komadinu??  Ljudi, jeli ovo moguće?!  Ta 2 bandita, više Kaljmeta koji ima mobilni na koji se nikad ne javi, ako ne zna, tko ga zove, isto radio ex ministar Jovanović, su mi uništili život i karijeru!! Uz pomoć osobnih prijatelja Premijera Zorana Milanovića, njegov rabski Smranader, Zdenko Antešić, i dr Drko Prebežac !!


 

Jadranku Kosor, kad je bila premijerka, dobio sam 2 puta na njen mobilni telefon, doduše sa svojih slovenskih GSM številki, po uzoru na onoga slovenskoga zabavljača!! Milunka Opačić nije do koljene Jadranki Kosor, ako se uljudnost, humanost, gleda!! Ima i svoju novinarku na portalu T-com, koja se divi njenim trapericama, haljinama, poprsju??

a vi čitajte dalje i detaljnije o tome, na http://zpadjen.wordpress.com/2014/07/25/opacic-i-gmitrovic-u-skandalu-vecem-od-holy-i-segon/

 

A  mi natrag na Enogastronomiju!

 

Ne bavim se nikada, ali ne reci nikada, nikada, ocjenjivanjem prehrambenih proizvoda, ali Zvijezda majoneza ultra hot, najpromašeniji proizovd u hrvatskoj povijesti!!

 



Koji je smisao da ti Chilli, potpuno sprži sva osjetila na jeziku??  Ovo me potsjetilo, kad je pred 10ak godina izašla prva generacija ZVEČEVO čokolada, tamne čokoalde s chilli. Rekao odmah, suvlasniku Alviru, da Lindt i ostali, stave tek malo čilija, ali ne toliko kao Zvečevo. I uskoro je to ZVEČEVO smanjilo. Ali ova majoneza prži čak jače,nego i ta prva generacija ZVEČEVO čokolada. Uz činjenicu, da ZVIJEZDA ima vrlo korektnu majonezu Chilli, u izvedbi od 100 grama, ali ova je Ultra, ultra čili?? Možda da se nazove ''Bule'',  po uzoru na najslavnijeg hrvatskoga gastro novinara, Davora Butkovića, koji uz sve, čak i file bijele ribe, koristi Tabasco!!




Ovih dana ponovo me oduševio restoran TAČ ( postao najpoznatiji kao osobni izbor premijera Milanovića), a za kojeg sam davno ustanovio, da najbolje prenosi ljubav za kuhanjem, Vesne Miletić, na stol gosta!! Čisto slučajno sam naišao, na testiranje ''narančastih'' vina u renomiranom društvu, kao vinari Mihalj i Krauthaker, Rene Bakalović, maslinar Belić, Matić iz Red Bull i Roxanich, te donator iz Natura Vina. Jer vinar Gravner je tako prokleto skup, da se bojim da sam ga pio 1. puta u životu!!A narančasta vina, su nakon vina iz amfora, biodinamičkih vina, najnoviji štos u prodaji vina. Dakle, da objansimo, radi se o bijelim vinima, napravljenim kao crna vina!!


Gđa Miletić opet oduševila bajkovitom juhom od teleće koljenice ( vidi foto), pa fantastičnom pljeskavicom, koja je napravljena kao ogromna okrugla pita, narezana na četvrtine!! A svi ugledni gosti, hvalili su rajčicu koju uzgaja, nasuprot restorana!!

 







Gravnerova vina i Roxanic vino iz amfore.



Pećeni boškarin. Rijetko jelo ( jedno u 20)  koje mi nije sjelo u TAČ-u. Boškarin je vol, a vol je jedino dobar na ražnju? Ili griješim. Iako vizuelno lijepo izgleda, žilavi se i bori u ustima!


 



 

Autor teksta, vinar Krauthaker, maslinar Belić, Rene Bakalović


zpgastro @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 14, 2014
 

 

Iako dosada nisam sreo sladoled od konoplje, nego samo tamnu čokoladu s konopljom-marihuanom ( još davno na ANUGA sajmu u Koelnu 1999, a testirao iste godine, na ZV, u društvu sa Sandi Cenovom),a kekse od konoplje, danas, na tržnici Jarun, iako su Slovenci, odnedavno, dopustili korištenje konoplje-marihuane, u medicinske svrhe, još sladoleda nemamo.  Ali ga je lako napraviti. To dokazuje i primjer novootvorene slastičarne DULCIA u Ozaljskoj ulici u Zagrebu, koja napravila, sladoled, čak, od pive!!!

 

A u odličnom restoranu DAY CAFFE, u Zagrebu, koji vode Mario Vešligaj, ex direktor F&B u hotelu Antunović, te Danijel Furčić, ex svjetski prvak u izradi koktela na bazi šampanjca, Šanghai 2011, možete dobiti puno stvari od marihuane, ili ti konoplje, pa i njen proteinski prah!!


 

Godinama je za mene, najorginalniji hrvatski desert bio sladoled od koromača s tamnom čokoladom, i cvijetom morske soli, koji sam jeo davne 2008, na terasi slavnog restorana Valssabion u Puli. Fotku nisam mogao naći, ali ispod, jedna slična, da potsjeti na zatvoreni Valssabion, remek dijelo marketinga i vizualnih efekata!!


 

Nedavno, po meni, naravno, još orginalniji desert!! U restoranu DUBRAVKIN PUT u Zagrebu, jeo sam desert na bazi hladne juhe od jagode i rabarbare ( povrće koje koriste samo restorani Bevanda i Dubravkin put, a u Montrealu gdje sam živio, ima je na svakom koraku, u Hrvatskoj totalna nepoznaica?)

 

Hladna juha od jagoda i rabarbare, bobićasto voće i sorbet od
jogurta

(za dvije osobe)

ZA JUHU:
sve sastojke dobro izmiješati

150gr. coulis od jagoda
150gr. coulis od rabarbare
šećerni sirup (po želji)

SORBET OD JOGURTA:
sve sastojke izmiješati i pakotizirati u PACO-JETU

250gr. vode
125gr. šećer
45gr. glukoza
600gr. jogurta
45gr. limunovog soka

Tanjur dekorirati jestivim cvijećem, bobićastim voćem i
jagodom a u sredinu tanjura smjestiti žlicu crumblea od
vanilije pomješanog sa SOSA PETA ZETAS i na njega staviti
žličnjak sorbeta od jogurta





 

Ovaj desert iz Dubravkina puta ( sezonski, ne tražite ga više do nove sezone jagoda!), ima i muzičku notu, jer sve pucketa u tanjuru, nakon dolijevanja hladne juhe! Nešto slično sam vidio, i davne 2005 u slavnom ZEMONO restoranu u Ajdovščini, no tamo se i dimilo i pucketalo, kad je Tomaž Kavčić ( kum Petera Graše i idejni autor jelovnika  restorana ACI Split), nešto mi točio u desert ( zaboravio sve). Kako tu fotografiju nisam našao, evo ispod, isto stare fotografije, iz istoga restorana, dekomponirane štrudle od jabuka, s bijelom topljenom čokoladom!



 

 

Ja osobno volim ne kalsične torte, kakva je odlična torta Petre Jelenić, MAK NA KONAC, nego neobične kombinacije,kao ova torta Harlekin, hotel bristol Opatija, na fotografiji ispod! ( rađena samo za karneval, a fila joj je od borovnice i grejpa!! Na naslovnoj fotografiji, najljepši tanjur deserata, autor Dražen Lesica, restoran RIVICA u Njivice-Krk, godina 2010-a.



 



Za desert, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

 



Tanjur 4 deserata, AMFORA Opatija. Jedan je komadić slavne rapske torte, koja meni, uvijek, suha kao barut??



 

Lava od čokolade, autorski rad Mate janković, samo ne znam da li ovo fotka iz Bevande ili Giaxa Hvar.

zpgastro @ 13:44 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, lipanj 21, 2014
Prije hvarskoga početka, i analize kuhinje i ringa Hvara, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

 

 

Dana 16.06.2014. u gradu Hvaru, na otoku  Hvaru se desio zvjerski i plaćeni napad batinjanjem i razbijanjem inventara. Naručitelj, po zloći poznati državljanin Srbije, pekar Lekaj, a žrtva Frano Žuvela. Žuvele znam još od neke 1999 godine. Prvo čaću, ribara s Korčule, idejnog začetnika FAST FISH FOOD restorana, koji su pompozno otvarani po Zagrebu,Splitu,Dubrovniku, Hvaru, itd. , a svi su neslavno propali, osim Žuvelinog Marinera, koji je napustio taj koncept pred 10 godina, kad je najstariji sin Frane, preuzeo MARINERO. On uspijeva, s još 2 hvarska restorana, ponuditi i jeftiniju spizu, dok u jednom Dubrovniku, nećete naći niti jednog takvog ''dobrotvora''.



MARINERO je jedan od najboljih Value for Money, ribljih restorana Hrvatske! I to baš na mondenom Hvaru, gdje nama Hrvatima cijene paraju dušu i džep. Ali ne i mojim Kanađanima gdje sam nedavno, proveo 1 godinu svoga života ( u Montrealu) i gdje svim Kanađanima koje sam upitao, niti Dubrovnik, niti Hvar nisu skupi!!

Ćaću Žuvelu sam sreo na ovo Uskrsno bdijenje, 2014e, u hvarskoj katedrali. Sin Frane je bio u Dubrovniku i Crnoj Gori. Radi se o izuzetno vrijednoj obitelji, velikim katolicima, poštenima, pomažu siromašne i slabe. Jedni su od najvećih, ako ne i najveći ribari srednje i južne Dalmacije. Zato će vam reći da je u restoranu MARINERO, u ponuđenom Meniju, 85% njihov izlov, a ako dobro pamtim, lignje ili sipe, nisu njihove, neke školjke,itd. Nažalost, Frane je 2010 godine, napustio jedno jelo koje ste mogli malo gdje kušati. To su bile tek uhvaćene male trilje, i slične frigane ribe iz kamena!



Tko su Lekaji koji su naručili, via Sinj, 4 batinaša da premlate Franu koji je pravi div od cca 194 cm i 120 kilograma!!  Kao i Ćaća i brat! Šiptari koji nisu niti državljani Hrvatske, nego Srbije, a na Hvaru godinama prebivaju s privremenim prebivalištem! Eto prilike, da se vrate od kamo su došli. Nadam se da Hrvatska će biti pametnija od moje ex Kanade, gdje sam čak 7 puta doletio i proveo 3 godine moga života. Tamo se razni '' Pakiji'', '' Afrikanci'' skrivaju po crkvama i izbjegavaju izručenje, nameću svoj PAKILAND usred Kanade. Vidi http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/ailing-grandmother-avoids-deportation-at-montreal-church-1.1930749   ili kanadski pokret koji godinama pomaže skrivanje takvih, vidi http://noii-van.resist.ca/?page_id=91

 

Naravno, za nas fine Evropljane, koji smo magistrirali u Kanadi kao ja, ništa ne vrijedi! Čak niti za mene, poznatog ''sina'' pokojnog Vlade Gotovca ( zadnji puta smo bili na Hvaru mislim 1998 ili 99 godine, kad me zamolio da prenesem poruku Dikobrazu Stjepanu Mesiću), a mene godinama proganjaju u Hrvatskoj. Bilo HDZ, bilo SDP. A posebno dr Vesna Pusić koja mi napravila suludi ispad u Saboru 2001 godine, zbog čega je, od tada, sasvim promijenjen način ulaska gostiju u hrvatski Sabor! Meni su svi ti kao Božidar Kaljmeta, Zlatko Komadina, ministar kod Pajdaševe Tončice, odvratni jer su me ponizili i stavili da preživljavam godinama, hvala donacijama bogatih prijatelja i mojih roditelja!! Usprkos što imam u malom prstu probleme CROATIA AIRLINESa koju sam i stvarao, a poznam odlično i probleme zračnoga prometa, te gradskoga, i sigurnost cestovnog prometa!



Dakle, nitko ne mora živjeti u Hrvatskoj, posebno ne na Hvaru. Neka idu u Županju ili Gunju, pa neka tamo otvore pekare Lekaj, bit će im puno bliže i Srbiji čije pasoše imaju!

 Niti mislim ovime, napadati svu šiptarsku manjinu u Hrvatskoj. Jer imao sam i ja sam, problema na Hvaru, s tada predsjednikom SDP Hvara, a zapravo mafijašem, koji je pravomoćno osuđen na zatvor! Ime mu je Ante Rosso, bio ja tada i na čelu nekog parking poduzeće, povezan s KRIVAJA Osijek koji nisu imali puno posla sa svojim paukom (PAUK UKINUT već 2001 godine), osim što su neke, kao ja, po osveti dizali, za najvećeg pljuska u povijesti Hvara. Tada se taj bradati patuljak Rosso, izderao na šefa policije Hvar, koji ga je tražio da pusti moj zeleni Rover, a zatim slično i na tada, hvarskoga gradonačelnika Domančića?? Baš sam se pitao u kojoj Tulumba zemlji, šef parking poduzeća viče na gradonačelnika, a šefu policije i zakopi telefon uz završnu bezobraštinu??


Ali Šiptari u Hrvatskoj, mogu birati, ili ići u bitku s novootvorenim hrvatskim pekarama, prednjače MLINAR i DUBRAVICA, a tu bih kao jako pozitivne spomenuo pekare KAJZERICA i BRITANAC, ili mogu prodavati svoje objekte, što su me 1996 dok sam počeo živjeti u Skopju, tražili neki Šiptari iz Tetova i Gostivara, tražeći za svoje slastičarne u Poreču, ludih 1 milijun DEM, što mi i danas zvuču ludoo! A mogu se, kao treće, vratiti kući bilo bilo gdje drugdje, recimo, njihova top švicarska destinacija!!

 

Ex gradonačelnik Hvara, Pjerino Bebić izjavio je da su Lekajevi prijetili i njemu?? Hvar je očito pravi Eldorado bezakonja. Neki drže tunu od 230 kg na rivi, i režu je na fete, dok je u cijeloj Hrvatskoj lovostaj na tune, te mi je tada, damir Kramarić, suprug Danijele, i vlasnik kultnog restorana PLAVI PODRUM Opatija, izjavio '' mi bi bili uhašeni da radimo to što ovaj G... na Hvaru radi!!''

 

Isti vlasnik restorana, drži ljeti žive kirnje koje ja jako volim jesti, jer ih praktično nema živih, osim smrznutih filea u METRO-u. A nema ih, jer se love isključivo s podvodnom puškom, a ti nemaju račune za izdati. O tome mi je pričao i 2010, južnoafrički kuhar Pieter Stevens, tada direktor hrane i pića, u SUNČANI HVAR, a inače kum spomenutog Frane Žuvele. Baš na dam razgovora, kolovoz 2010e, jedan podvodni ribolovac mu je ponudio kinrju od čak 8 kg, ali za ''cash''.



I s možda najpoznatijim coctail barom u Hrvatskoj, Carpe-Diem ( možda ga ipak Zrče zasjenilo zadnjih 5 godina), bilo je 2 puta velikih financijskih problema, pa je bio i zatvaran. Očito, da je Hvar eldorado za neke ilegalne stvari, ali se ne mogu apsolutno složiti s vlasnikom Zlatne Školjke Hvar, da se na Hvaru nude i prstaci.



Jest da je Hvar pun i svjetskoga JET SETa, predsjednika, bankara kao Bože Prke, ili poduzetnika Emila Tedeschija koji je ljeti nastanjen tamo i čijeg sam, osobnog kuhara, više puta sreo! No, Hvar nije Makarska, Pelješac ili Dubrovnik gdje vas nude famoznim ''Ćevapima'' ili ti prstacima!














 

Frane Žuvela nakon raznijačkoga napada na njega!!



 

Nakon analize kuhinje i ringa Hvara, dopustite da Vam ponudim link  http://zpadjen.wordpress.com/ gdje smo pilot iz 4f I gimnazije, moga i njegova i razreda ministra Vedrana Mornara, još pred 2 mjeseca, ponudili riješenje velike avionske tragedije,malezijskoga B-777, na letu MH-370. Malo nas i radari potvrdili koji isto, naknadno sumnjaju da se avion srušio zbog nedostatka goriva?

zpgastro @ 20:05 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, svibanj 23, 2014
 

Gastro guru Davor Butković, znan po virtualnom intervju s ex premijerom Ivom Sanaderom, odavno bi bio uhapšen, kad bi Hrvatska bila USA. Ali nije. Jer Al Capone je uhapšen u kinu, zbog porezna duga, ne svojih nedokazanih ubojstava! I vlasnik prestižne gastro revije, IĆE i PIĆE, Damir Fabijanić, posvetio je ovome gastro guru, uvodne 3 stranice 37-oga broja IĆE&PIĆE . U tekstu koji ima tako jednostavnu poruku ( kao oni broševi pjevačice Severine, u doba Premijerke Kosor, koji pokazivala i broj nezaposlenih), tako i sada, NASLOV je 1.808.970.

 butkovic

U međuvremenu je porezni dug Butkovića dosegnuo malo više od 1,9 milijuna kuna. A na fantastično 2. mjesto najvećih dužnika Hrvatske, se probio, njegov patron, prof. Aleksandar Majetić, vlasnik Catering Majetić??

 

Butković, čovjek koji nam je djelio moralne lekcije u politici, u gastronomiji, kao da mi nismo razumjeli restoran Marcellino, a za kojeg ja imam negativna mišljenja vlasnika kultnog restorana Ošterija Debeluh u Brežicama, Jure Tomiča, koji bio i sommelierski prvak Slovenije, a i u kuhanju u vrhu, a koji je tamo jeo 3 puta, pa zatim vlasnice Yacht kluba u Opatiji, Vere Stanić koja je tamo bila u društvu ex ministra Nenada Porgesa, te zadnje, od jednog od 50 najbogatijih Hrvata, susjeda Apettita i Marcelina, koji uvijek oduševljen Appetitom, a 2 puta razočaran Marcelinom, nakon čega, više nije dolazio tamo.

BREAKING NEWS   U Opatiji, jučer, 25.05.2014.e,u restoranu BEVANDA, čija slika je na naslovnci, došlo do 1.og susreta autora ovoga teksta i Davora Butkovića ( kako sam bio u Montrealu 10 mjeseci) nakon punih 1,5 godinu. No, kako sam čekao odličan koktel Tiramisu u Wine bar Bevanda, a sunce zalazilo oko 1815 sati, to nisam uočio gdina Butkovića koji prošao na 3 metra ispred mene?! A koji je čak počastio i otvorenje OPATIJA GOURMET, u parku Vila Angiolina u 1100 sati!!

Nastavit će se...

 

Na mom športblogu http://zpadjen.bloger.index.hr/ , postavio dosad nepoznate ili malo poznate bračnog para Ivica Kostelić i Elin Arnarsdottir. I to ne u čast mog frenda Ivice, nego hrabre i pametne mlade Islanđanke. Koju sam upoznao u ljeto 2008, kad me kroz prašumu Mljeta vodila do tajnog ranča Kostelića. Divim se oovj djevojci kako je u jednoj sasvim drugoj kulturi, u nekad i više, nego izazovnim trenucima, sačuvala svoju veliku ljubav prema Ivici!ivica janica flachau

 

A na mom trećem, najmlađem Blogu, CROATIAN POLITICAL CONTROVERSY, http://zpadjen.wordpress.com/ , nakon novog CRO otkrića u vezi pada malezijskog Boeinga 777, MH-370, i nepozante promjene identiteta sada najpozantije hravtske sutkinje, Ivane Veličan, alias kršul, čitat će te o dosad nepoznatim detaljima iz 1995, kjoi su označili početak kraja velikog HSLS-a. U kojem sam i ja, indirektno, greškom sudjelovao, iako su glavni akteri dr Zlatko Kramarić-Omejec, dr Jasna Omejec, Đurđa Adlešić, ivica Ropuš, dr Goran Granić i Damir Zorić!

GASTRO NOVOSTI:

1.) U Opatiji, od prošlog četvrtka, traje Opatijski Gourmet. Svaki četvrtak, do kraja lipnja 2014e. Ideja odlična, logistika loša. Rekao to ljudima iz TZ, da se takve ideje, provode kao tjedni restorana, u Londonu, Zagrebu, Taste of Montreal, koji nedavno uveden, itd. Ja bi im to riješio za samo 2,500 kn honorara, puno manje, od 75,000 kn honorara, koji je sramni i propali i gubitaški Zagrebački Velesajam, uplatio istom Davoru Butkoviću, za neodržan sajam VINOVITA. 

 

A ne samo da nudiš isključivo četvrtkom Opatija Gourmet, meni na bazi plave ribe,kvarnerskog škampa, te autohtone kvarnerske namirnice.

 Gourmet-prica-plakat

 





 



Ispod super maštovit Štanger iz Lovrana. Buscheta od sipe u kremi od škampa!! Divno izgleda.



2.) Steak mjeseca. Jeo sam odlični Entrecote s britanskim pljesnivim sirom Stiltonom, s prilogome kao na fotografiji ( 150 kn),  u brzo napredujućem restoranu AGAVA u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. A kako i ne bi, kada su mu vlasnici ex Esplanade kuhar, Belizar Miloš i jedan od najboljih hrvatskih sommeliera Darko.

 



 

3.) Opatija je dobila nešto na čemu su joj svi zavidni.

Otvorenjem 15.02.2014.e,u sklopu opatijskoga hotela CONTINETAL, višenamjenskog objekta, koji sjedinjuje i ošteriju Antica Osteria da Ugo 1904, i modernu kavanu sa sladoledima koje sami izrađuju, ali bez upotrebe konzervansa, prostoriju gdje se svaki tjedan održavaju natjecanja u društvenim i misaonim igrama, dućan s maslinovim uljima i pršutima, te podrumski dio za gastro manifestacije i kušanja.

 

Bez daha su ostali i vlasnici kultnog Restača TAČ u Zagrebu, nekad vlasnici  restorana  STARINA u Opatiji, bračni par Miletić. Misle da je ovo nešto najbolje, što se moglo desiti Opatiji u zadnjih 10 godina. U ošteriji Antica Ugo, preporučujuemo ne samo u Hrvatskoj najbolje, nego puno šire, svinjska rebarca ( 50 kn) koja su zapravo rebarca odojka, koji vlasnici,kao i svo meso, dobivaju iz pouzdane austrijske mesnice u Villachu. Prvo se rebarca kuhaju, pa zatim mariniraju 3 dana, pa tek onda peku na roštilju. Kao prilog uzmite fantastičan restani krumpir, s pancetom i na crveno, kakav baš i nije uobičajen u Hrvatskoj.

 



Početkom lipnja, na vrijeme, pred svjetsko prvenstvo u nogometu, Continetal dobiva i jedinstvena pivska kola, kakvi se godišnje, izradi samo 10 u svijetu!! Iz Njemačke, naravno. Nu, u njega neće ulaziti gosti hotela, ili navijači, nego će u njima biti proizvodnja pive.

 

4.) U tišini je otišao veliki Enolog, Ivan Sokolić, u 84.oj godini. Evo citati iz Večernji list, ''Nakon studija vinogradarstva i vinarstva na Agronomskom fakultetu, bavio se melioracijom tla, analizom tla i vina, ali i vinogradarsko-vinarskom publicistikom. Objavio je brojne tekstove o vinu, Vinogradarsko-vinarski leksikon te trodjelnu “Malu vinogradarsko-vinarsku enciklopediju”. 

Njegova Vinopedia.hr  prešla je 1 milijun posjeta.

zpgastro @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 4, 2014
 

Poštovani čitaoci. Hvala na velikoj čitanosti, ovoga JEDINOG CRO GASTROBLOGA, koji ide kontra riječne matice. U društvu s vrlim IĆE&PIĆE, te INDEX.hr jer mi nismo potkupljivi.

Iako se dojmovi s nedavnog EPH subjektivnog proglašenja, još ne stišavaju, iskoristio sam veliku popularnost ovoga bloga, da vas preusmjerima, na moj novi Politički blog, gdje s jedinim CRO kapetanom na BOEING B-777, te dvojicom stručnjaka, analiziramo moguće razloga pada malezijskog B-777, najintrigantnijeg pada u povijesti svjetskoga zrakoplovstva. Jer tu se dojmovi neće stišati godinama, vjerujte mi!!


 

O Malezijskom B-777 koji letio s poginulim pilotima, na poludjelom auto pilotu, u handling mode,  na http://zpadjen.wordpress.com/,

 

Po nama ponovila se neobjašnjiva i rijetka eksplozija OXYGEN CILINDER, ili ti džinovske boce-tanka, ispod sjedala pilota aviona, kakva se dogodila na Quantas jumbo jetu 2009 godine.

U tekstu malo i o Montrealu, nesretnom gradu u kojem sam nedavno, proveo 10 mjeseci svoga života. Koji, poput Sarajeva, tone i tone, nakon Olimpijade 1976. Hapse mu korumpirane gradonačelnike, zadnji Michael Applebaum, Francuzi optužuju Italijane za korupciju, ovi pak, 30.12.2013. pokapaju zadnjeg Kuma Amerike, Don Vitto Rizzuto. Čak je i maleni Quatar, pokušao 2013e godine, ukrasti Montrealu, ICAO, središte svjetske avijacije i jedinu UN organizaciju u Kanadi.

 

Sve na http://zpadjen.wordpress.com/,

S Malasya ministarstvom prometa, direkcijom im, civilne avijacije, povezuje me mega domjenak, kji je Malezija, napravila za nas čak 900 uzvanika, u mom omiljenom hotelu Delta La Ville Montreal, kojem je to bio ''labuđi pjev'' jer se mjesec dana kasnije, zauvijek zatvorio, i kao mnogi montrealski hoteli, postao studentska rezidencija?? Fantastična je bila klopa, posebno Lamb kefta with Harissa i Black Tiger Shrimps, ali se moglo piti samo coca-colu, kokosovo mlijeko, mango, itd.



Dobili smo na kraju domjenka  i 2 kg teške poklone u drvenim kutijama, koje ja bacio, ionako sam na aerodoromu Dorval, u Montrelau, preskupo platio svaki kofer i kg viška! Ali sam bar zadržao ovu tekicu, čije poruke sada izgledaju groteksno. posebno za familije s aviona MH-370.

 



 

 

Zanimljivo je da neki dan čujem, da se slavni restoran Bistro Apettit, u Zagrebu, praktički zatvorio zbog ogromnih dugova. I da ga preuzela AGROKOR miljenica, Andrea Šumanovac, vlasnica UNEX grupe. A gdin Caballeri, ionako je pred 2 mjeseca najavio odlazak u zatvoreni Meridijan 360 u Dubrovniku, koji bar nije najbolji, kako je Špiranec i Butković, proglasio svoj restoran Appetit.

 

Špiranec, velika lažovčina bez fakulteta i zavšene enološke akademije, miljenik Nadanove HGK, koja mu isplaćuje astronomske honorare, daje glasovati samo svojim restoranima i svojim ljudima, a prednjači plavuša nevena rendelli.

Meni zamjera, da zastupam najjaču silu svijeta 3G. Pa nek pita Baumgartnera ili pilote Red Bull Air race koji trpe i do 8 G, kako je jaka ta sila.

 

U mom slučaju je 3G, GRGOS, GALLO,GIAXA Hvar, sve restorani koje je inozemstvo, DELO,GAULT&MILLAU, TRUMP Academy, a ne ja promovirao i nagradio, kao nadstandardno dobre.

. Smeta ga što su TAČ i GRGOS prepuni, a njegovi najbolji restorani su ili prazni, ili nitko nikada nije bio tamo, kao ex Špiček, pa taj Mačkovec i međimurska hiža, pa taj Meridijen 360,itd.itd.  U prepunom TAČU, u dijelu Zagreba gdje je teško doći, vidite od Clebrities, do Hrvoja Petrača, do slinih zagrebačkih doktora, predvođenih stalnim montrealskim gostom, prof. dr Ivica Kostović, premijera Milanovića, Emila Tedeschija, itd.itd.


zpgastro @ 23:51 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 28, 2014

BREAKING NEWS. Noćas je u hotelu HILTON Double Tree Zagreb, kum Sašo Špiranec, proglasio EPH najbolje restorane Hrvatske. Iako smo i Damir Fabijanić, vlasnik kultnog IĆE&PIĆE, i Index.hr, i moja malenkost, više puta, detaljno dokazali da je ovaj Izbor Paradoks ( kao i splitski restoran PARADOKS, koji se treba otvoriti ispred brojnih kanti sa smećem na svom ulazu, tik do Prokurativa??), Špiranec, ne popušta. Iako nije uhićen, zbog nevjerojatno visokih troškova Nadanove HGK na promociji vina, a niti izvjesni Igor Barbarić koji nemilice troši novce Nadanove HGK, na Špiraneca i dr Matoševića!!

Damir Fabijanić je to dokazao u IĆE&PIĆE, kako Italija potroši manje novca na promociju svojih vina, u NewYorškom Ritz-Carltonu, nego Špiranec u Londonu, u nekom ne znanom hotelu?

 

Iako je sve manje kumova živih. Osobno sam, kao jedini Hrvat, prisutvovao pogrebu zadnjeg američkog kuma, Don Vittor Rizuto u Montrealu, na -13 C, 30.12.2013. ( ali sam trenutno bez notebooka i 6,000 fotki iz Montreala). Čak je i JUTARNJI LIST o tome izvještavao.

 

Kako može biti najbolji restoran KONOBA?? Pa bila ona i BATELINA. Za koju niti Don Vito Špiranec, niti idejni vođa mu, Davor Škarpina Butković, nisu niti čuli 2009 godine, kad je moj Mariborčanin, Uroš Mencinger, napisao odličnu gastro kritiku u ljubljanskom NEDELO. IspraVka. Maloprije, ponedjeljak, 29.04.2014.e, javlja mi Damir Fabijanić da je i on, IĆE&PIĆE, 2009 pisalo o konobi BATELINA, ali se slaže da niti 2011e, niti Butković, niti desna ruka mu, Špiranec, nisu niti čuli za nju, s obzirom kako su im ''veliki nosevi'' visoko postavljeni!!

Ali, ja sam imao sreću, da sam 2008, uz Sonju Perić, Denis Zembo, i VINDI akademiju, bio jedini Hrvat, na silnim Michelin restoranima u UDINE ALPE ADRIA COOKING SHOW, koji defilirali puna 3 dana, a jedan od njih, TAPAS BAR 24 ORE, Barcelona, u naletu ISTINE, izjavio

 

'' Kad me nazvao prijatelj da mi javi da sam dobio Michelina, umro sam od smijeha, jer sam znao da sam konoba i da je to nemoguće, niti imam porculan koji traže, niti duboku vinsku kartu. I danas ne vjerujem da sam dobio, ali znam da je to maksimum.'' I ne bi bilo u redu da konobe(tapas bar) dobivaju 3 Michelin zvijezde''. Kraj citata. Nažalost, ako pamtim, niti jedan od spomenutih Hrvata, nije ovo slušao, kao što niti ja nisam mogao slušati svih 16 Michelin restorana u 3 dana Udina!!!


 

Kako je 2012e, mogao biti najbolji Bistro Appetit iz Zagreba s blokiranim računom?? Zna EPH kako se s time radi. Ima bolje veze, nego vlasnik Index.hr, Matija Babić i ja. Vidi o tome kroz famoznu sutkinju Ivanu Čalić-Kršul koja zavila u crno i Vesnu Balenović, Matiju Babića i mene, ali i Sanadera, tek kad je bio nemoćan!!

Vidi o tome na http://zpadjen.wordpress.com/

 

Zašto Špiranec uporno šalje formulare za glasovanje, mom kolegi iz Playboy, Velimir Cindrić, koji se svaki puta požali,da ne želi, jer ne pozna hrvatske restorane, neka to pošalju Zdenku Padjenu. Uostalom, Velimir Cindrić je Hrvat, koji je jeo u najviše od 100 najboljih restorana svijeta!!

 

U 100 hrvatskih je najviše jeo moj prijatelj, Boris Lesić iz Rijeke, a odmah do njega je Darko Baretić s Krka.  Meni u toj nadobudnoj petoj četvrtini, koju sam prije odlaska, u Montreal, proglasio ''IZGUBLJENIM PROJEKTOM'', ispiše cijene na igličastom štampaču?? Pa ponudi jelo, tjestenina sa štukom i rikolom. Hmm. Jeli to Geza iz Osijeka uskrsnuo, jer i kod njega, jedina štuka, bila je ona, koju je novi vlasnik ''Slavonske kuće'', za mene, upecao iz akvarija i pržio!! I sad taj Galvagno koji mijenja restorane kao košulje, kao i Mate Janković, neki veliki kuhar?? A uz Tomislava Gretića ( to je O.K. izbor), najveća hrvatska kuharica, Ana Grgić,koja revolucionarno zakrenula ESPLANADE, tek 10ta??



Revolucija hrane na katastrofalnoj lokaciji. Zašto sam ja siromašan tako, nezaposlen 6 godina, s magisterijem iz prometa, iz Kanade, www.unb.ca, s velikim znanjem o kuharima,restoranima,lokacijama, da neki bogati Hrvat iz USA, dade Galvagnu restoran, na očajnoj lokaciji, na 1 minutu od HDZ-a, koji je, naravno, nije spasio!! A ja bih mu samo za 200 EUR, dao bolju lokaciju!! Divim se Petri Jelenić, uz Kozlinu iz Esplanade, najboljoj CRO slastičarki, što se nekako krpa na ovoj Dislokaciji!!



DEJA VU Galvagno menu. Ova juha od poriluka koji mrzim, sa sporo kuhanim organskim jajetom, NASMIJALA me do bolaaa!!!




Iako se nigdje, pa tako niti nedavno u VEČERNJAKU, među kuharicama, ne pojavljuje ime Vesne Miletić, vlasnice famoznog restorana TAČ, ta žena, po meni, od svih, najbolje prenese svoju strast prema kuhanju na tanjur. U netipičnim jelima, kao Varivo od zelenog boba,mladog graška i srca artičoka, juha od mišancije, juha od janjećih iznutrica, pa nešto do boškarina, kao gulaš,itd., pa njena tjestenina s rijetkom gljivom trubačem ( s Velebita),itd.itd.

Sa mnom je tu suglasan slavni Veljko Barbieri!



Varivo od srca artičoka, zelenog boba i mladog graška. TAČ, vrhovec,Zagreb.



 



 

Smrčki s Velebita. RESTAČ TAČ, Zagreb


 

Dino Galvagno, još nije niti svoje 5 četvrtine u Zagrebu pokopao, a već se mjesecima reklamira u Splitu, kao kuhar restorana UJE??? U Splitu će, u novootvorenom restoranu TERME, kuhati Jure Patrlj,velika, samozatajna nada hrvatskog kuhanja, autor najorginalnijeg jadranskog tanjura ( vidi foto ispod).  Uostalom, njega je i Galvagno stvorio, kad je preko noći, bez zdravo, pobjegao iz restorana JAKŠA Hvar, i tako nastala moja GIAXA, počeo kuhati Jure Patrlj!


http://imageshack.us/a/img43/1418/cid63a555098d274bf99c16.jpg

 

Autori: Jure Patrlj i Tomislav Rudan, GIAXA Hvar

 

Kolika je  pretencioznost Saše Špiranca, samoprozvanog kralja vina, kako ga nzvao ex kolega, Denis Galić, sada na privremenom radu u Abu Dhabi, pokazuje, da se istu noć, u Londonu, biralo i 100 najrestorana svijeta by San Pellegrino. Jedna šuplja lista, koju sam pred 3 godine izazvao na ovim stranicama, a koju je časopis Bonne Appetit, ismijao. Vidi na http://www.bonappetit.com/entertaining-style/trends-news/article/10-worst-reviews-10-best-restaurants

Meni je već tada, bilo, JAKO, JAKO čudno kako je iz najveće zemlje na svijetu, Kanade ( tu sad Rusija ispada) pronađen samo 1 restoran, i to baš u izoliranom Calgariju?? Tko uopće može proći džinovskom Kanadom i Australijom, da ne bankrotira?' Tu su USA jednsotavne!!

Kad su svih 10 TOP CAN restorana u Vancouveru,Torontu,Montrealu,Qubec City?! Kako su samo našli J&B Ljubljanu i Plavi Podrum, iako su mi oba, odličnaa? Jer se Kramarićka i Bratovž više kreću u inozemstvu i upoznali se sa članovima žirija. Iako bih očekivao, da tu Tomaž Kavčić i ZEMONO restoran, bude 1. izbor iz CRO i SLO!!




Na kraju, kako je pisao, jedna od mojih uzora i učitelja, Tomaž Sršen, najpoznatiji slovenski gastro kritičar. MOJE SKROMNO MNENJE.

 

Oduševljen sam da su glasači EPH prepoznali trud odlične i inovativne konobe Pelelgrini, u jednom Šibeniku, gotovo, gradu bez perspektive.

 

Ja sam ga više puta obišao, ali smo se zadnji puta sreli u GIAXA Hvar, rujan 2012e, i pitao ga tada, ''zašto KONOBA Pelelgrini, kad je sjedenja vani, kao u restoranu, da nema drvenih stolova, ala konoba style''. Nit je pobjednik Tomislav Gretić sporan, ali Ana Grgić iz Esplanade je njegov rang, vjerujte mi, ali njegov restoran WINE WAULT, živi samo za glasače EPH? Kao i mnogi drugi. Kao korektna MEĐIMURKSA HIŠA   Mačkovcukoju sam obišao 2009. Relativno visoke cijene, strogo međimursKa kuhinja i vina, ali bar 40% jela na jelovniku, nema!! Bez prethodne narudžbe.

 

Dali je to gore, ili 2 famozna Špiranec miljenika restorana, Noštromo Split, Cantinetta Skradin, gdje ti nude pomfrit, pizzu, a jela kja pripreme za Špiraneca i Bakalovića, nema u jelovniku, odlučite Vi!! Kao što je davno, Damir fabijanić ismijao Špiraneca i nejgove nalogodobavce, u vidu Pavića i Butkovića, '' Koliko je vas, uopće jelo i platilo za rižoto od škampi 295 kn, u vašem najboljem dalmatinskom restoranu?? ''

Kao što mi se Špiranec povjerio da nikad nije jeo u superskupom restoranu Čermaka, u Dubrovniku, koji stalno,stalno, mijenja ime i vlasnike. A sada ga visoko postavili među najbolje, pod imenom '' 360 Meridijana by Jefrey Vella, a taj ga napustio pred pola godine?? Znao sam još u Montrealu, tko dolazi tamo sa Cmroka!!

 

SMIJEŠNOOOOOOOOOOOOOOOOO sve to EPH društvo, njih 20ak, koji se godinama druži, i međusobno glasuju za sebe!!

 

MERCI BEACOUP. Je comprende EPH Gastro. C'est vrai!

 

 

 

 

K tome, na svom Političkom Blogu, http://zpadjen.wordpress.com/, spremam vam 2 velike priče. O padu Malezijskog B-777 u suradnji s jedinim CRO pilotom, koji leti taj tip u jednoj azijskoj zemlji ( cpt.  D.K.) i jedinim hrvatskim stručnjakom, mag. Josipom Miloševićem, te o malo poznatom  svecu bratu, Andre Bassete, kojeg svecem proglasio slavni papa Ivan Pavao drugi, a kanonizirao Papa Benedikt. O čijem životu sve u detalje, u krasnom montrealskom Oratoriju St. Josep

 



 



Povod  je ovonedjeljno proglašenje u Vatikanu, kad su Pape sveci, jedva skupili po 1-2 čuda, a ovaj je svetac, učino gotovo 100 čuda, po čemu bi mogao biti rekorder. Druga je stvar, tretman crkve u Kanadi, pa nažalost i u Francophone provinciji Quebec,gdje na ponoćki u montrelaskoj katerdrali Djevice Marije ( kopiji slavne vatikanske bazilike ) ne prisutvuje niti jedan novinar, a na pogrebu Kuma Don Vitto Rizzouto, dan ranije, čak 5 TV pokretnih studija, i preko 30 fotografa!!!



Moj izlaz s Ponoćke 2013e, u montrealskoj katedrali Djevice marije, ispred Fairmont hotela Queen Elisabeth.

Inače, da ne zbuni, Montreal ima još 1 katedralu, Notre dame Basilica, koja iznutra više slići na džinovsko kazalište s 4,000 sjedećih mjesta!!




A njegov lijes je ležao, ispod velike freske, na kojoj se kočoperi Benito Mussolini?? U prekrasnoj crkvi Maddona dela Difesa, na rubu Piccolo Italia u Montrealu!!

italiancanadianww2.ca



zpgastro @ 23:44 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.