Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
 
Blog
nedjelja, kolovoz 2, 2015
 

Slovenija odavno svoja Goriška brda, zove slovenska Toskana. I mi u Hrvatskoj imamo istu, ili kako njen doajen , Zvonimir Tomac kaže, ''možda i hrvatsku Champagne'', ali je ne vidimo i ne poznamo? 

 

Možda zato jer je tako blizu Zagrebu? A naša Toskana jest, Plešivica. Na pustoj i zaboravljenoj cesti koja veže, pomalo turistički odumirući grad Samobor i Jastrebarsko!! Kako i ne bi kad povratna karta Zagreb-Rijeka, dođe isto kao i povratna karta Zagreb-Zapad Samobor?? Samoborček vozi svojih 42 km po cijeni što AUTOTRANS vozi 318 km!!!

 

 2 najveća vinara Plešivice, Velimir Korak i Zvonko Tomac, sa svojim odličnim sinovima ( kćeri nemaju?? ha ha), spadaju zasigurno u 5-6 najboljih hrvatskih vinara.

Liniju iza njih je vinar Zdenko Šember, a među 20ak uspavanih, ostalih Plešiivčkih vinara, povremeno izviri i Zvonko Kurtalj te Robert Braja...

 

najavljujemo USKORO na ovom blogu...

zpgastro @ 10:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 28, 2015
 

 

Dana 27.07.2015.e, Ministar turizma, meni, osobno drag i cijenjen, Darko Lorencin obišao je Plitvička jezera, koja su većinom, u državnom vlasništvu. Iako je moj otac, pokojni, prof dr Juraj Padjen, po nekima, najpoznatiji Plitvičan zadnjih 100 godina ( nažalost, godine 1971. zabranili su mom ocu, govor ispred spomenika Eugenu Kvaterniku u Rakovici, na spomen 100 godina od rakovačke pobune!! Ne znam što ih je na to navelo, jer je Milicija došla kad je otac upravo krenuo na binu. To što je to bilo proljeće 1971 u Hrvatskoj, ili što mi je otac bio na Golom Otoku 1948?!

 

 No, nimalo se ne ponosim hranom koju PLITVICE godinama nude. Osim onih raznih šarenih štrudli na ulazu. Napominjem, zadnji puta sam bio 2009, no famozni restoran BORJE, odavno je bio čista konfekcija i prevara, u najboljim manirama, državnih tvrtki. Nije niti čudo da je slavni MACOLA, postao najbogatiji Ličanin, to hvala NP Plitvice. 

U Opatiji je odavno, Milenij hotel 4 cvijeta, uveo regionalnu hrvatsku kuhinju, Boris Lovrenčić, neke 2008 godine. Oboje smo se složili, da je lička kuhinja, daleko najsiromašnija od svih hrvatskih regija. Pa smo joj jedinoj, morali dodavati nešto najbolje iz drugih regija!! Čak i ta famozna gacka pastrva je dobra, ali je ima premalo, a kamoli da je najbolja na svijetu, kako je to Ministar Lorencin rekao, u intervju NOVA TV,  dan prije dolaska na Plitvice.

 

Ohrid i još jedna zemlja Južne Amerike, imaju pastrvu, koja je skoro kopija lososa. I meso joj je ružicaste boje. Nažalost, od neke 2003 godine, ohridska pastrva je došla u rang hrvatskih prstaca. Ne diraj i ne vadi  je. Srečom, jeo sam je 101 puta dok sam žiivo u Skopju, 1996-98. Bilo u URANIJA Skopje, bilo ANTICO Ohrid. Takvom izgledu se približava, i novo uzgojena jadranska pastrva!! U okolici Senja, u hladnoj mješavini mora i slatkovodne vode.

 

Nudi je stalno restoran NO STRESS u Splitu, te restoran AGAVA u Zagrebu gdje je dobijete s pireom od cikle i čipsom od češnjaka!!

 

 

Neću ovdje navoditi, kako se dolazi i odlazi na čelno mjesto NP Plitivice. Svi pamtite pokondirenu tikvu, šminkericu, koju ministar Zmajlović pronašao u teškoj ''Vukojebini'' NP Žumberak i doveo je na Plitvice. A ona odmah zamijetila da joj AUDI A6 preveliki i da si oduvijek željela mali jeep BMW X3. Tako počela 1 od 101 njene afere.

 

Pa je smijenili, pa sada nova direktorica koja jučer laže da je Slovakinja koja poginula 25.07.2015.e prvi takav slučaj, kad ono, identično poginulo i 2 Nijemaca 2009 godine??

 

No koliko lažetina smo se morali naslušati kroz medije, o slavnom ličkom hamburgeru?? Čak je i autorica toga rijetkoga smeća od hrane, pravdala se da je sve samo u kruhu??

A nije gledala bijedni sastav sendvića. Pa MILENIJ hoteli Opatija, višestruko više kupuju i troše, poznati lički sir škripavac kojeg nema u plitvičkim sendvičima.

 

Kad je kod sendviča riječ, ispod pogledajte ovaj sramotni sendvič, poslužen nam 29.04.2010. na letu Zagreb Zurich. 0,02 kg sira i list zelene salate.? Bez namaza??? I to je državn tvrtka, koja raskinula ugvor s Aerodormom Zagreb pa donijela na avione propale sendviče MONTANA, koje radio Atlantic trade. A poslije ovaj jezivi ručni rad'?Zato je Emil Tedeschi nagradio ex direktora CROATIA AIRLINES, Ivana Mišetića, a meni nije želio dati niti tisućiti dio od Mišetića, kad sam ga zamolio pred put u Montreal i samostalnu državu Quebec?!

   

zpgastro @ 13:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 16, 2015
 

Poštovani čitaoci Bloga. Stanka  je bila duga, a desila se i nesreća da sam greškom izbrisao-nepovratno, svoj zadnji post '' Paradigma izbora Dobri hrvatski restorani''. Probudio se u 3 ujutro, va moja Opatija, bolio me zub, hoću izbrisati jedan nesuvisli komentar, i izbrišem cijeli tekst??

 Potpuno mi je jasno da sam bar 70% svoga eno-gastro znanja stekao va Opatije, ne u Zagrebu. Slušao sam godinama 2 legendarna barda hrvatskog ugostiteljstva, Branka Bevandu i Josipa Taribu ( oca Daniele Kramarić – PLAVI PODRUM) i objašnjavali su mi kako su i London i Wien, još pred 200-ak godina, shvatili da su malostonske kamenice najbolje.

O tome sam često pričao s 42 godišnjim, Brankom Muždekom, frontmenom restorana BEVANDA, kojeg nema već 8 mjeseci, što teško prihvaćam ne samo ja!. On i ja smo se složili da Tariba pretjeruje kad i lički krumpir i pašku janjetinu, proglašava naj na svijetu, ali Muždeka je smatrao da to jesu, kvarnerski škamp / tu nisam siguran/  i posebno malostonska kamenica, za koju imamo  i povijesnih dokaza.

Pokojni Muždeka nije nit sanjao, da će se glavni Festival francuskih kamenica Gillardeau, desiti baš u njegovoj Bevandi, gdje je 23-24.05.2015., njihov uvoznik, Mario Mendek, uz pompu EPH gastro novinara i fotografa, napravio sljubljivanje istih s 5 preporučenih čaša.

http://oriolefood.com.hk/eshop/images/IMG_8852.JPG

 

 Zadnji prilog JUTARNJI LIST, DOBRA HRANA, jun 2015e, stavio je ovaj naslov '' Najbolje svjetske kamenice u Bevandi''. Vlasnik Turizam Info, Adriano Požarić, već je bio oprezniji i nazvao ih ''jednim od najboljih na svijetu''.

Dragi restoran Bevanda predložio i 5 raznih čaša, uz Gillardeau kamenice, a ja sam odmah poskočio kad sam uz 4 odlična izbora, vidio i Misal Rose Peršurić. Nažalost, nedavno umrli istarski bard Giordano Peršurić, vrtio bi se u grobu kao i moj Branko Muždeka ( on je stvorio ovu veličanstvenu BEVANDU, a na nagradama za nju,to nitko nije niti spomenuo??) otkuda pjenušac s toliko šećera, jer SEC kod pjenušaca, ne znači što i SEKT kod vina. I pokojni Muždeka i Peršurić, kao i kćer mu, Katarina Peršurić, ponudili bi Misal Blanc de blancs – extra brut . A da je naš Branko živ, tu bi  bio sigurno i Tomac pjenušac, ili Diplomat, ili Amfora.

Misal Blanc de blancs – pas dose, extra brut

Nisam stručnjak, preveliki za vina, ali nisam nit glup kao prijatelj glavnog urednika Playboya, Mihovila Švigira, izvjesni i anonimni Ronald, koji se s Trapanom bavi nekorektnim ocjenjivanjem vinara, a da bi priznao da je u ''Školici'' naučio da se mlada crvena vina ne dekantiraju???

U pravu je prvi hrvatski Master of Wine, Ivan Barbić, kad je u intervju za IĆE&PIĆE izjavio kako se bilo šarlatanski ( recimo Playboy), bilo iz interesa ( kao sad Mendek uvoznik kamenica) stvaraju lažne slike o kvaliteti vina i krajnji kupac je zbunjen.

 

  I sam sam pitao ''svoju'' Bevandu tko je predložio taj Rose, pa su me prebacili na Klaudija Jurčića, koji je Hrvat s najviše sommelierskih pobjeda. Kad sam ga nazvao i pitao zašto taj Rose, iako tako,ja pionir pitam učitelja, Klaudije Jurčića? Ali su me godine školovanja u Agrokor akademiji vina kod Franje Francema, te 101 druženje s velikim Carlosom, Danielom Kramarić, Sandi Parizom i Zvonimirem Tomcem, naučili  osnove!!

Gillardeau kamenice, koje prozivaju najboljim na svijetu (??) čak mislim da sam jeo, davno 2008, na najboljem događaju moga života, ALPE ADRIA COOKING SHOW, u Udinama gdje su od Hrvata još bili samo slavni Sonja Perić i njen Valssabion Pula, te Deniz Zembo, kao i Vindija kuharska akademija. 3 dana, za predstavljanja restorana s ukupno 43 Michelin zvjezdice, u predvorju su do besvijesti otvarali te kamenice, te dijelili najbolju profesionalnu čokoladu na svijetu, francusku Valhrona, a koju u Zagrebu koristi, slastičarka Petra Jelenić.

Nisam uopće ljubitelj kamenica, dapače, u najpoznatijoj Hrvatskoj kamenica kući, BOTA ŠARE, najbolje su mi bile pohane, jer je onda ubijen onaj njihov animalni okus mora. Uostalom, još sam 2005, kod Josipa Taribe u AMFORA, jeo i morska jaja i morska uha, koji imaju još jaču morsku esenciju, od kamenice, a koristi ih i kuhar  Zlatko Marinović iz Splita i njegov restoran NOŠTROMO.

 

Na koncu konca, živo sam nedavno 1 godinu u Montrealu, a Quebec vam ima toliko svojih vrsta kamenica, da je dovoljno doći na Marche Jean Talon u Montrealu ( jedna od samo 3 tržnica na 2 milijuna ljudi) gdje na 2 štanda, ima bar 5 , ako ne i 6-7 raznih vrsti kamenica. I po meni najbolji montrealski hotel, kad je hrana u pitanju, Fairmont Queen Annea , ima 2 puta godišnje, festivale kamenica, koje su tamo jeftine, kao i jastozi, jer ih imaju u izobilju. Dok su tune i škampi, strašno skupi!! Tako je i red, a što Hrvatska zbog nedostatka jastoga, diže njihove cijene u nebo, je mnogima groteksno.

#we❤oyster❤s #montreal #thankyou #marchepublics #MarcheJeanTalon  twitter.com/mtlfooddivas/s…

tržnica Jean Talon u Montrealu,kamenice.

 


laboiteauxhuitres
 
 

#Repost from @camillecrep with #laboiteauxhuitres 😍 mon genre de dimanche #laboiteauxhuitres @guillaume_lali
 

 Jelovnik iz daleke 1958, Montreal. Kamenicu su tamo isto odlične i ima ih više vrsta. Ne trebaju im niti daleke malostonske, niti Gillardeau.

 

Kamenice Queebeca!! Ima ih u izobilju, idealni uvjeti, pošto je za Gillardeau napisano da im pomažu veliki plime od 8 metara, a Kanada je tu svjetski rekorder bilo Quebec, bilo moja ex provicnija New Brunswick, gdje sam živio 2 godine.
Slavni restoran Joe Beef u Montrealu, a koji preporučio putujući kuhar Bourdain. Čak i on ima izobilje kamenica, koje sam si i ja, kao siromah, mogao s lakoćom u Montrealu priuštit, pa i taj ''blesavi'' jastog koji samo Hrvati smatraju nekom poslasticom. U Kanadi, posebno, mojoj Atlantskoj, se jastog jede, kao i janjetina. Na masovna okupljanja od recimo 300-400 ex studenata, servira se 1 kg lobster-jastog po glavi!!  
Kad bi te Gillardeau bile najbolje na svijetu, onda bi ih Pariz-2, Montreal, masovno uvozio, kao što vole imati sve top francusko, od hrane do vina. Ili, kako mi debelo precjenjujemo jastoga, tako se i novinari u Quebecu, bune, da Francuzi debelo precjenjuju Foie Gras, i da u Quebecu nisu ništa lošije, ako su 2 puta jeftiniji nego u Parizu!!

 

OPATIJSKI DORUČAK za HRVATSKI POUČAK

Hoteli u Opatiji, dosta napreduju kad je hrana u pitanju, a kad su doručki u pitanju, enormno napreduju. U prvih 6 hrvatskih doručaka mora biti i opatijski Ambasador i Milenij hotel. Među butik hotelima, vjerojatno je najbolji opatijski restoran-hotel Bevanda. Bitno se popravio i opatijski Mozart, koji slaže sad, doručak iznad jezerceta i slapa, u kojem plivaju zlatne ribice. Mozart, kao i opatijski hotel Miramar, vjerojatno je jedini ili jako rijetko, koji koristi strojeve s Pago sokovima za doručak. Probudio se i opatijski hotel Adriatic, koji godinama spavao zimski san. Za doručak i pršut i losos, što 4 zvjezdice nisu dužne, a shick je i novi stroj koji pred gostom melje kavu, a onda mu radi kavin napitak po želji!!!

U Ambasadoru i Mileniju, osoblje radi Smoothije pred gostima. A u malo poznatom, 4 zvjezdice Miramar,  gostima su ostavili da si sami rade napitke s blenderom od mrkve i jabuke, ali su tu pametni Ausrijanci, dodali i mali vrč maslinova ulja, s uputama da bez njega, se beta karotin, teško probavlja u tijelo!!

I hoteli Bristol i Savoy digli su svoj doručak za 4 zvjezdice, stave i pjenušac i imitaciju kavijara, što 4 zvjezdice nisu dužne. Uostalom, u hotelu Antunović,  s 4 zvjezdice, je doručak bolji, ili čak, dosta bolji, nego u Sheratonu i Westinu Zagreb!! A hotelske zvjezdice objesite mačku za rep??

Podsjetilo me to na Westin Montreal s 4 zvjezdice koji se doselio i naslonio zidovima na Intercontinental Montreal ( ulazi udaljeni samo 100 metara) , a širina doručka, izled, sve, je 2 koplja bolje u Westin Montreal, s 4 zvjezdice, nego Intercontinental Montreal koji ima 5 zvjezdica i daleko najgori doručak koji sam ikada vidio za 5 zvjezdica??Nema što nema za omlete u MILENIJ Opatija. Bunt divljih šparoga desno, cherry rajčice,gorgonzola,kravlji sir s tartufima!!

 Glavni kuhar Milenij-a, Josip Abičić, nije mi htio otkriti kako postiže ovu sjajnost i slatkost jagoda. Vjeroajtno, neka vrsta melase od šećera s kojima se okupaju jagode?! 

Svako jutro, novi Smoothie u hotelu Milenij,Opatija. Kako zatoplilo, počelo i na terasi hotela,uživo. nedavno, kombinacije sa špinatom i ciklom. I hotel Antunović radi smoothije, ali i hotel SOALRIS u Vrnjačkoj Banji, gdje se u većinu Smoothija, dodaje i zdravi ginger,ili ti đumbir!!Slatki dio doručka u hotelu-restoranu BevandaMorski dio doručka u hotelu Bevanda

  

Barmen Emil Luštica. Zadnje 2 godine, preporodio bar Bevanda. Najveći istraživač među barmenima Hrvatske. Traži razne sastojke, kao ružinne altice, na fotki ispod, po cijelom svijetu. Iza njegovih leđa, vidite njegove, ručno izrađene likere. Dana 13.06.2015.e u opatijskoj luci,bila je proslava 15 godina Hemingway. Iako bila živa muzika, a frontmeni Hemingwaya, Kovačević i Marin Nekić istureni, susjedna Galija puna, sve najboljje ženske,  odjurile su na šank Bevande. Ne da gledaju Emila, nego da uživaju u njegovim napicima.

Bravooo Emile!

  Paštete od lososa i tune, za doručak u Ambasadoru! Puno,puno ručnog rada na doručku. Čini mi se da su tu Antunović i Ambasador, najjjači.

 Hotel Ambasador. I vizuelno je važno.Hotel Ambasador i do njega, malo poznati, oparijski hotel Miramar, u vlasništvu Austrijanca Holleisa, koji je vladar hotela u Zell am See. Obadva hotela u top top hrvatski vrh. Ambasador po buffet večeri, koja daleko iznad istih u Westin ili Sheraton Zagreb, a Miramar po večeri  za 290 kn / za one sa strane/  koja kombinacija nošenja glavnog jela i raznih predjela, te buffeta s desetak salata i desetak sireva, pa i kozjih istarskih sireva, s tartufima ili šafranom!!

 

Hotel Ambasador je napravio dosad neviđen iskorak u zadnje 3 godine. Tu ima jako  puno zaslužnih,ali kada je samo hrana u pitanju, prije svega mlada direktorica Jelena koja daje velike ovlasti, chiefu Davoru Capanu iza kojeg su i brojna natjecanja i rad u raznim Valamar hotelima. Nedavno su Liburnija hoteli, dobili izuzetno pojačanje u direktoru hrane i pića, Florijanu Brajkoviću, koji ima toliko široka iskustva, da se nikad prije s takvim ekspertom nisam sreo. Čak je i 2 godine živio  u  samom Hilton hotelu u Južnoj Africi.

Opatijski hotel Miramar ima odličnog austrijskoga kuhara Arthura Bergera, koji već napisao 2 kulinarske knjige za svog 7godišnjeg života u Opatiji.Pačja prsa u umaku od porta, s julien povrćem i .. u korici od lješnjaka i .. i..tako to izgleda u hotelu Miramar, za  pansionske večere /!!/ Gdje je standard čekanja konobara 1 minuta!! Zato čak 16 konobara radi večeru!!

Uz ova pačja prsa pio sam Crni pinot, Velimira Koraka, i kao nikad  dosad, doživio 100% sljubljivanje jela i hrane !! Godinama to vježbamo u Agrokor akademiji vina, i sad mi je sve 100% sjelo. I legenda, Zovnimir Tomac, smatra da je Crni pinot Korak, najbolji u Hrvatskoj!! Čestitke Koraku, čestitke austrijskom hotelu Miramar koji uzima Tomca i Koraka, iako gosti hotela nikad čuli za njih!! Čestitke i austrijskom kuharu, Bergeru, što s toliko ljubavi živi Opatiju i  hrvatsku hranu!!

A po nazivima i izgledu njegovih jela, vidi se da se zapravo radi o top restoraterskim, a ne pansionskim tanjurima. Izvrsna je bila Bergerova pjenasta juha od čičoka i šafrana, uz čips od čičoke! Pa bistra juha od rakova, sa žličnjacima od kozica! Jedan od pansionskih deserata u hotelu Miramar!! Mouse od rabarbara i maline u čaši, s espumom od rabarbare uz pecivo od badema!!!


  

Suvlasnik ZVJEZDANI RESTORANI, s www.index.hr, i autor, dr Zdenko Padjen, va svoja Opatija, za Dana Turizma, listopad 2014.

Hvala gradonačelniku Opatije, gdinu Ivi Dujmiću, hvala Liburnia i Milenij hoteli, hvala Austrijanki, Martini Riedl, direktorici hotela Miramar, hvala gdinu Zoranu Maržiću - vlasniku Bevande, hvala i pokojnom Branku Muždeki, Persone par Exelence!!


zpgastro @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 16, 2015
 

  Nekoliko sam puta u ovih  6 godina, pisao o neslavnim pokušajima društva iz EPH, Davor Butković, Željko Žutelija, Rene Bakalović, Sašo Špiranec i co., da nam u Hrvatskoj prikaže restorane s Michelin zvjezdicama kojih nema. Drugi je bio problem, što su se neki, kao Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istre,  koji nas, još od 2010e  podgrijava, da je Michelin tu pred vratima. Iako je Michelin zbog recesije, izbacio i Austriju na neko vrijeme, zbog racionalizacije, ali je koju godinu kasnije, potpuno ludo i neočekivano, ubacio par restorana iz Budimpešte, u restoranski vodič??

 

  Tako mi je ovih dana, u ruke, opet pala, kod kuće, teško spremljena AKADEMIJA – Wine&Gastro Academy.  Gastronomski, pretenciozni list, s kojim su se najviše rugali, zbog revolucionarnog A3 formata tiskanja, pa ga je bilo teško listati. U  broju proljeće 2012e, koji baš posebno, vrvi pretenzijama, našao sam 2 ekstra zanimljivosti. Uvodno slovo Davora Butkovića, koji citira francuskoga gastronoma i političara, Anthleme Brillat Savarin, koji je izjavio '' da otkriće svakoga novoga jela, donosi svijetu više radosti, nego otkriće nove zvijezde. O ovom stavu mi je preteško i razmišljati i raščlanjivati, a kamoli ocjenjivati. Zatim, na nekoliko stranica, vrlo stručno, priznajem, Davor Butković, raščlanjuje ocjenjivanje restorana s MICHELIN, San Pellegrino i Restaurant, te New York Times i Time Out. Meni osobno, najvažniji i najbolji tekst Davora Butkovića, koji sam ikada pročitao.

 

  Michelin daleko najkorektniji, iako i daleko,daleko najskuplji, i zato obuhvaća sve manje zemalja. Zašto bi došao u Hrvatsku recimo, kad nije bio u Dubai-u, gdje po južnoafričkom i hrvatskom kuharu, Pieteru Stevensu, ima možda i najviše najboljih restorana, na svijetu?! Ili nije bio u Moskvi, gdje su isto odlični restorani? Ja sam na ovome Blogu, već 2 puta ranje pisao o Michelin vodiču, te se ne bih ponavljao ( još pred 6 godina, http://zpgastro.bloger.index.hr/post/hrvatske-sanje-o-crvenom-michelin-vodicu-tek-2022-croatian-dreams-to-be-inside-red-michelin-guide-maybe-2022-year/1708528.aspx)  osim par teza.

 

 Kako su se Japanci zapravo '' posramili '' od preko 70 restorana u Tokiju s Michelin zvjezdicama, u 1. posjetu Michelina Tokiju''??  A na isto, poludili i Italijani, koji u Rimu imaju samo 1 restoran s 3 Michelin zvjezdice, a još je u hotleu Hilton Cavalleri i vodi ga Nijemac?! Vidi malo o tome na http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2008/02/25/tokyo-gli-chef-contro-la-michelin-non.html

FotografijaFotografijamichelin guide tokyo

 

MICHELIN,  očito ''pada'' na sushi i sashimi, što mene čini gastro ravnodušnim, samo mi se boje i kompozicije dopadaju??

 

  Od Butkovića doznajem da je famozni i pretenciozni SAN PELLEGRINO koji se jedini usudi ocjenjivati restorane u cijelom svijetu, ima čak 837 ocjenjivača, svrstana u 37 regionalna panela!!! Ali kad su Butkovića zamolili da glasa, nisu ga niti obavijestili u koji panel spada, iako ih zamolio, te su na koncu, izgubili strpljenje i poručili mu '' Glasajte Pobogu više, za bilo koji restoran u svijetu želite, jer je time out i više vas nemamo vremena čekati?!

 

To je samo potvrdilo moje sumnje iz 2010e godine, kako su našli recimo JB u Ljubljani ( možda mu baš Butković pomogao) u minijaturnoj Sloveniji, a u najtežoj zemlji svijeta, za ocjenjivanje, ''mojoj'' Kanadi ( bio dosada 7 puta i živio u istočnoj Kanadi). Tada nisam imao niti u peti, da ću 2013e doletiti u Montreal, i tamo provesti gotovo 1 godinu, vidjevši da u nekim top klasifikacijama Kanade, uvijek Vancouver ima najviše restorana u Top 10, a onda slijedi Montreal, pa Toronto, pa Calgary ili Edmonton ili Regina... ( I ja sam nažalost 1. put posjetio Ottawu tek 2013e i žali Bože, u svim pa i gastro smislu. Najsterilniji grad moga života. Rođen za samoubojstva!!

 

Dakle ''Rupe''' u vodičima pršte na sve strane, ali mene smeta što Butković i EPH, nikada ne spomenu USA  gdje su ZAGAT i FROMMEL vodiči zakon, a ovaj zadnji je imao dvadesetak restorana iz Hrvatske. Zatim postoji i Donald Trump nagrade American Award of Hospitality najboljim restoranima, koliko znam, na današnji dan, samo ih imaju GALLO Zagreb ( 3 puta dosada) i PLAVI PODRUM Opatija-Volosko ( 2 puta dosada). Ima i hotel Esplanade, ali ne znam jeli to kao hotel ili i hotel i restoran?

Fotografija

Blještavi ''tanjuri''  Donalda Trumpa, na ulazu u GALLO Zagreb u kojeg Amerikanci i bez toga najviše vole. Bush,Kravitz,Jagger,itd. samo neki slavni gosti.Trumpovi i ostali ''tanjuri'' na ulazu u slavni PLAVI PODRUM, Opatija, slavne Daniele Kramarić,slavnog oca i legende, Josipa Taribe. Zadnje vrijme, konobari joj bježe i nastanjuju se u drugim opatijskim restoranima?? Takve stvari, niti jedan vodič ne ocjenjuje. Kao i to da je slavni Nenad Kukurin u svom restoranu KUKURIKU ( po kojem ime i dobila, sadašnja, najgora hrvatska Vlada u povijesti!!), uspio 9 godina kuhati i dočekivati goste u KUKURIKU, u istome sastavu!! Danas su najvredniji komadići toga, ex Kukuriku carstva, nalaze u restoranu Draga di Lovran i restoranu Bevanda! Inače, Daniela Kramarić, kao i Kukurin, nisu mlađi od 35 godina, ali eto, i oni su u Jeunes Restauraters d' Europe??

Isto Butković spominje britanski vodič TIME OUT, koji ima malo sličnosti s međunarodnim TIME OUT vodičima( kvalitetniji je), i hvali isti, jer gleda i Value for Money, kad bira najbolje restorane, dijeli ih po raznim kategorijama, itd. Pa i ja sam, iako bar 50 puta siromašniji, nego Davor Butković, imao priliku po slijetanju iz Toronta u London, početkom maja 2010e, kupit sličan, odličan vodič TATLER, koji je u suradnji s šampanj kućom Laurent Perrier i londonskim TASTE, a koji secira sve najbolje britanske restorane, bez proglašavanja pobjednika i prvih 10, ali ih dijeli u orijentalne,francuske, indijske,itd. Kuhinje.

I te 2010e kaže da nastupaju ovi trendovi : vijetnamski restorani ( ja se u Kanadi oduševio njima, ali u našoj regiji su špansko selo), pa raw food, biodinamička vina,povratak flambiranja,itd.

 

   Taj dan na Heatrow neću nikada zaboraviti, jer kad sam vidio hrvatske vinare na svom letu iz Londona za Zagreb, shvatio sam da sam idiot, i da sam mogao s FREE FF avio kartom, kojom doletio iz Toronta, mogao to isto uraditi ujutro, i imati čak 7 sati slobodno ( do leta za Zagreb) te sam mogao besplatnooo ( osim london underground) posjetiti hrvatsku elitu na ćelu sa Sašom Špirancem, na slavnom London Wine Fair, a oni su svi tamo bili na troškovniku Nadana Vidoševića i HGK-a! Jer nama siromasima, suludo čak i misliti o posjetu Londonu i vinskom sajmu tamo.

 

Zadnji vodič koji je ušao u Hrvatsku, (hvala slavnom Tomažu Kavčiču, koga znam od 2005 godine, iako sam 2 puta ručao u njegov ZEMON 2002 godine, ali tada je on bio više u restoranu Petera Graše u Splitu, nego kući?) je JRE vodič za restorane, koje vode mlađi od 35 godina. Iako se to lako može izigrati,a vidio sam u dosta slučajeva, gdje se formalno prebaci da sin ili kćer vode, a nije tako? Dakle, JRE kraćenica dolazi od Jeunes Restaurateurs d'Europe . U Hrvatskoj to zastupaju otac i sin, vlasnici restorana San Rocco, pomalo poskrivečki,a ovaj izbor se i plaća!! Za ulazak 1,500 EUR, i onda za svaku slijedeću godinu, 1,500 EUR. K tome, više nego drsko, Tulio Fernetich je u taj izbor ubacio splitsku PARADIGMU, koja je tada, bila otvorena tek 4 mjeseca, i koja je stvorena ogromnim novcem i kupovinom gotovih kadrova iz tuđih restorana. Predvođena lažovom Mladenom koji kontra svojoj časnoj riječi, pobjegao iz GIAXA Hvar, kao što to uradio Dino Galvagno iz GIAXA prethodnika, JAKŠA Hvar. Vodeći hrvatski restorani, ponekad sve više sliče na BORDEL i Detektore laži. Zato svaka čast Vesni,Sanji i Miri u Bevandi Opatiji, ex KUKURIKU Kastav koji čak 9 godina radio s istih 13 kuhara i konobara što je za Hrvatsku rekord nad rekordima!!

 

  Ipak, bitno manje, nego smiješnih Trade Leaders Club iz Madrida. Zadnja cijena, negdje 2011e godine, bila je 3,000 EUR plus troškovi aviona do Madrida, i određeno spavanje 2 noći u Sol Melia hotelu u Madridu, s 5 zvjezdica. Neki Hrvati su to platili, i od toga narpavili cirkus, vidi http://www.poslovni.hr/mobile/trade-leaders-club-catering-majetic-najbolja-svjetska-tvrtka-u-bransi-34780

 

A neki kao JEŽ Makarska, GALLO Zagreb i mnogi neznani, odbili ovo preskupo priznanje!!

 

Na kraju, vraćamo se na početak. Dale, slavna hrvatska gastronomska, AKADEMIJA, kad bi birala po naputcima Michelin i New York Times, izabrala bi ova 4 hrvatska restorana, kao najbolja : MARCELLINO Zagreb i PRASAC Zagreb kao najbolji, te PLAVI PODRUM Opatija i VALSSABION Pula, kao pratioci. Jedini je problme, što ne 2015e, neg već 2014e, ostao samo PLAVI PODRUM na sceni, a ostali najbolji restorani Hrvatske, zatvorili se već??

 

A vidjelo bi se iz njihova teksta, da bi tu bilo i mjesta za dubrovački restoran LABIRINT,GIL, 360 i koja sve ne, nova imena čekaju ovu nesretnu lokaciju na dubrovačkim zidinama. Po čemu me potsjeća na sudbinu Splendidova restorana na Zrinjevcu, zelenoj potkovi Zagreba, gdje svi, Neobjašnjivo ( bermudski trokut), propadali kao na ovoj dubrovačkoj lokaciji.

 

Austrijski Gault Millau koji nisam previše cijenio, osim izbora TAČ, odnosno GIAXA, za najbolji zagrebački i otočni restoran 2011e godine, povukao se nakon te godine, od ocjenjivanja, bilo čega, osim Istre i Kvarnera!! Kao što vidite, ocjenjivanje restorana je jako škakljiv i skup postupak s često, lošim završetkom!!

 

 

Vina porečke Laguna na svjetskom ocjenjivanju vina Mundus Vini zasjali s čak 5 zlata!!

 Porečka AGROLAGUNA, koja ulaskom u AGROKOR koncern vina, doživljava renesansu, tek zadnje 2 godine, ubire silna međunarodna priznanja. Tako sam   nedavno bio pozvan, da s ostalim vinskim znalcima, u odličnom restoranu DOBRA VINA ( odlični konobari, al i kuhar, iako je neprežaljeni Zoran otišao 2014e godine!), proslavim čak 5 zlatnih medalja, za malvazije, u MUNDUS VINI, koji se održao u njemačkom mjestu Neustadt, 30 km od Mannheima! Vidi

 

https://www.meininger.de/en/search/%22?f[0]=field_wine_tastingresult_nid%3A600960&f[1]=type%3Awine&f[2]=field_country_name%3AHR

 

Iako, ja baš nisam ' dobro mjerilo'' za ove nagrađene malvazije, jer, niti sam veliki fan malvazije, a ako ih pijem, preferiram svježe!! No puna su mi usta pohvala za crvena vina AGROLAGUNE, koja su zasjala isto, s čak 5 zlata, na specijalističkom ocjenjivanju Merlota i cabernet Sauvignona, nazvanom Emozioni del Mondo, u italijanskom Bergamu. Moja ljubav s nagrađenom kupažom Castello, seže od Davis Cupa Hrvatska – USA, u Poreču, mislim 2009 godine. Tad sam također uvidio da postoji fantastična suradnja 2 susjeda, odličnog porečkog hotelskoga lanca VALAMAR, koji ima najviše hotelske standarde hrane u Hrvatskoj, kad su u pitanju hoteli s 4 zvjezdica, te AGROLAGUNE. Osim toga, naš domaćin iz Poreča ima još jednu, neviđenu prednost. Uz nagrađena vina, proizvodi i nagrađena maslinova ulja, pa smo u dobrim vinima, na stolu imali po 3-4 vrste maslinova ulja. Od najblažeg, Leccinno, koji ide čak i uz deserte s tamnom čokoladom, do Piccolina ili recimo Frantoje, kojeg jedino, na slijepo prepoznam, jer me jedini odmah, baci u kašalj!!

 

Slijedi nekoliko fotografija s predstavljanja nagrađenih malvazija, u Dobra Vina restoranu, Greengold centar Zagreb. Večera je počela s čašom AGROLAGUNA Rose pjenušca, izrađenog samo od terana, a koji je piće kuće na doručcima u mojoj voljenoj Bevandi, Opatija, te sam isti, dosad ispio, barem 2-3 litre, i spomen na neprežaljenog i prerano umrlog sommeliera i direktora Bevande, Branka Muždeku!

  

zpgastro @ 14:39 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 2, 2015

 

Sad već znate da se radi o onome dijelu Slovenije, preko puta Titova Kumrovca i rijeke Sutle, ili ti Sotle, po slovenski. Odavno je ovdje uveden Schengen u glavama Slovenaca i Hrvata, i divno je gledati ovakvu suradnju. Za domjenka u dvorcu Rogatec, domaćin nas je upoznao s gostionicom u Rogatecu, koja prerasta u hotel. Ja sam spontano uzviknuo '' ma otkuda vam hrabrosti preći na hotel, pa vi ste 15km od Rogaške Slatine koja već sada ima bolje hotele, nego Kranjska Gora ili Bled? Pa nama vaši Hrvati iz Huma na Sutli, ''preko puta'', stalno šalju goste, posebno Straža Vetropack.

 A sada krenimo redom, da bi vidjeli da naslov teksta nije bombastičan ili lažan i doći ćemo na kraju, i do jelenova incesta koji ga košta glave, te hotela za insekte. Prvi dio teksta, završio je s večerom u Grand hotela Rogaška, koji nas Hrvate, malo potsjeća na Esplanade Zagreb, malo na Kvarner Opatija. Uostalom, jedini uz njega, ima kristalnu dvoranu, doduše, duplo manju nego u Opatiji, ali sa sličnim visećim kristalnim lampama, od kojih su najteže, nevjerojatnih 700 kilograma!!

slo hotel rogaska

Kristalna dvorana hotela Rogaška.

 

 Hotel će uskoro ići u rekonstrukciju, a s dijelom s 5 zvijezdica, a s dijelom 4 zvjezdica. Sobe su odlične, sauna dio, relativno manji za slovenske terme, ali sa izuzetnom kneipp stazom gdje masiraš i stopala, i ravnaš ih protiv platfusa, te hladnom sobom sa ledom. Ono, što me zasmetalo, jest, previše konfekcijski doručak, i ne trebaju domaćini ići daleko, do hotela AMONO Olimpija, da vide jedan od najboljih doručaka u Sloveniji-Hrvatskoj!! No, o tome na kraju teksta.

 Ujutro smo posjetili zdraviliščni centar Rogaška, koji je sa 105 zaposlenih, najveća privatna medicinska ustanova u Sloveniji. Na čak 9 katova, vrše plastične operacije, sve moguće dermatološke tretmane, itd. A na ulazu je odmah, ''sudar'' s najjačim brendom ovoga dijela Slovenije, ne samo Rogaške, a to je DONAT Mg. Najjača evropska, ako ne i svjetska voda, po udjelu magnezija. Za 2-3 EUR, možete je satima piti do mile volje, u prostoriji, malo, ako ne puno, smiješna imena , PIVNICA? Čak 60% pacijenata dolazi s područja bivšeg SSSR-a, Rusija,Ukrajina,Armenjia,itd.itd. I ovo je jedna velika zlatna koka, koja diže Rogašku u sam vrh gospodarstva Slovenije.
Fotografija  

 Druga zlatna koka Rogaške, jest kozmetika AFRODITA, koja svojim prirodnim proizvodima osvaja prvo područja ex Yugoslavije, pa i šire. Ona je vodeća slovenska kozmetička kuća koja visokokvalitetnim kozmetičkim proizvodima i uslugama već 45 godina dosljedno zadovoljava želje, potrebe i očekivanja krajnjih i profesionalnih korisnika. .

  1970. godine Danica Zorin Mijošek, ustanoviteljica i direktorica, otvara prvi kozmetički salon. Slaba ponuda kozmetičkih    proizvoda navodi je do produkcije prvog proizvoda za njegu lica – kreme od kamilice.

  • Oduševljenje potrošača potiče je na organizaciju proizvodnje i otvaranja poduzeća Kozmetika Afrodita d.o.o. krajem 80-ih.

 Što u beauty centrima AFRODITA koji su se počeli otvarati, ubesplatnu kompjutersku analizu kože, ondje se nudi veliki izbor tretmana za pomlađivanje, anti-age njegu, vitalizaciju, regeneraciju, njegu mladenačke kože, rješavanje određenih nepravilnosti kao što su hiperpigmentirane lezije, akne, couperosa… sve do deluxe njege sa zlatom. Kako Kozmetika Afrodita nije samo kozmetička kuća u koju mogu ući samo njeni zaposleni,u posljednjoj godini njezina su vrata „otvorena“ i svim posjetiteljima Rogaške Slatine - to jestindividualnim posjetiteljima kao i većim izletničkim grupama. Time i Kozmetika Afrodita zaokružuje jedinstvenu turističku ponudu Rogaške Slatine.Kako Afrodita Cosmetics nisu samo odlično kozmetički proizvodi nego poduzeće predstavlja i izuzetno važan dio lokalne sredine u Rogaškoj Slatini, posjeta Afrodita Cosmetics iprezentacija poduzeća potpuno su besplatni za sve organizirane grupe. Proizvode idjelovanje poduzeća tako sada može upoznati sve veći broj ljudi koji odluči posjetiti RogaškuSlatinu.Ljubazno osoblje Afrodita Cosmetics će sve posjetitelje sa zadovoljstvom primiti na sjedištu poduzeća u Rogaškoj Slatini (Kidričeva 54) i predstaviti im „priču o uspjehu“. U sklopu poduzeća se naime nalazi Afrodita multimedijalni centar, u kojem posjetitelji mogu bližeupoznati tvrtku, proces razvoja i proizvodnje proizvoda. Tijekom same  prezentacijeposjetitelji imaju mogućnost isprobati neke od proizvoda, potražiti koji savjet i dobiti odgovorena brojna pitanja u vezi sa svakodnevnom njegom kože lica i tijela.

Ovo je jedinstvenni način kako da se zbližite sa kozmetičkom kućom, niste dužni ništa platiti, a na odlasku možete zaviriti i u tvornički dućan AFRODITA, gdje po popularnim cijenama, i uz profesionalno obrazovane prodavače, kupovina je pravi užitak. I autor ovoga teksta, kupio je u tom dućanu, novi 1l, AFRODITA šampon od češnjaka, protiv opadanja kose!? Ha ha. Živi  bili pa vidjeli. Svi mi vjerujemo u češnjak!!

 

 

 

 

Da sve ne bi izgledalo kao PROFIT,PROFIT, u bogatoj Rogaškoj, pobrinuo se Alexander Jurković ( nije hotel Alexander po njemu, ali je zaslužio), koji je poklonio svoju hvalevrijednu zbirku Rogaškoj. Od povijest ex Jugoslavije, povijesti Rogaške, pa do fotografija najpoznatijih svjetskih ljudi, osobno potpisanih. Pa do meni bar, fantastičnog pregleda panjeva svih mogućih stabala koji se nalaze u Sloveniji. Do igre vode, a u tom ambijentu su i slavni '' Duo Cellos'' snimali svoje spotove, Svakako, nikako ne preskočiti!! Predsjednik Slovenije, gdin Danilo Turk, otvorio je ovaj muzej, dana 21.09.2012.e

Slikovni rezultat za anin dvor rogaška slatina

 

Fotografija

Pismo Winstona Churchilla

Fotografija

I čupavi Dražen Petrovič i kadetska repka Jugoslavijje, Rogaška.Slikovni rezultat za anin dvor rogaška slatina

 

Put je dalje vodio za 15 km udaljen Rogatec, gdje smo čvršće u celjskoj deželi. To se odmah vidi u pitoreksnom dvorcu Strmol u Rogatecu, koji su bili u posjedu grofova celjskih, a prvi zapisi sežu do čak 1463. godine. U uređenje potpuno uništene unutrašnjosti, dato si je ogromno truda, tako da se posjetitelju dvorca, s pravom čini da je svaki kutak dvorca iskorišten. Bllo crnom kuhinjom i restoranom,  bilo radionicama za pravljenje keramike ili torbi od šiblja, izložbe starih kuhinja,itd.itd.Crna kuhinja dvorca Strmol-Rogatec

Fotografija

Pjenušac se otvara sabljom!!! 

Fotografija

 

Tik do dvorca Strmol i ove gornje table, Marijina romarska pot, nalazi se konjanički klub Strmol. http://www.kk-strmol.com/nasi-konji/ Klub raspolaže s 18 konja,  čak, od kojjih su 13 u njihovu vlasništvu, a ostala 5 su na zajedničko korištenje. Mnogima, kao i autoru teksta,  bila je to jedinistvena prilika da prvi puta zajašu. I doznaju da konji odmah prepoznaju početnika, na način kako se penje na njih i mogu ga lako zbaciti?! Da profesionalni jahači ne trebaju uzde, te komande daju guzicom i unutrašnjim dijelom noge-list. Da konji ne spavaju uopće, tj. spavaju cijelu noć stojeći??

 Fotografija Fotografija Fotografija

 

U blizini Rogaške, u ruralnom i šumovitom dijelu, nalazi se za mene, jedno od najvećih turističkih iznenađenja moga života. Pansion Pomona koji  je otvoren tek 1 godinu, izgrađen sa sredstima EU / treba i to znati/ a vlasnik je oduševio svojim pristupom gostu, zbog čega, za samo 10 mjeseci, dobio čak 9,8 ocjenu na booking.com od 79 gostiju.

Vidi web stranicu http://www.pomona.si/ 

 

Domaćin Zupanec je pokazao i zavidno znanje kuhanja, i dekantiranja, iako je za sve to praktički samouk, preko noći sve!! Oduševila je i salata od maslačka i drugih divljih salata, odabir Kregar Crni Pinot koje za mene, najbolje vino iz ove regije. Tamna čokolada, duhan,zaokruženi tanini i kiseline, puna su ga usta i divno klizi s jakim after taste! Našli smo i zahvalu poznatog hrvatskog nogometaša iz Švicarske, pa ''moji'' iz Quebeca, koji su domaćini poslali slavni javorov sirup i ledeno vino, po kojima su i Quebec i slapovi Niagare, svjetski poznati!!

Fotografija  Fotografija

 Salata od maslačka i divljih salata, domačinska daska.

slo pomona3

Nevjerojatno, čak je cvijeće, neprimjetno,  složeno za desetku!! Zato i ne čudi luda ocjena od čak 9,8 Booking.com za POMONO.

Navečer smo doputovali u Podčetrtek-Olimija,  opet smo se svo vrijem vozili uz Sotlu, i gledali hravtske kuće, preko puta, na 200 metara udaljenosti?! Kao i 2 malogranična prijelaza, a dok su signali na mobitleima skakali na sve strane jer se čak 6 mreža borilo za nas. To me potsjetilo na boravak u Iloku, gdje su srpske kuće preko puta Dunava, a uz TV i mobilne signale, urnebesno se miješaju razne muzike, koje se puštaju s obje strane Dunava? Put nas je prije spavanja u Natur hotel Amon, ovdio do Terma Olimija, čije su saune, 4 godine za redom,proglašavane, najboljim saunama Slovenije. Ovdje nemam prostora istaknuti sve, samo po koji detalj.Jedan od 3 kompleksa bazena i sauna, Terme Olimia.Svi hoteli Terme Olimia, povezani su podzemnim hodnicima, a u njima su krasne fotografije od prvih početaka do dnanas! Neka se Podčetrtek zvali Atomske Toplice, ali je to napušteno, jer je riječ '' Atomske'' izazivale strah. Pogledaj ovu nostalgičnu fotografiju parkinga, prepunih fićeka i buba!!!

 

Dan je završio natur hotelu AMON. Ako je Pomono iznenadio s ocjenom 9,8 od 37 gosta, što reći tek za Natur hotel AMON s ocjenom 9,5 na čak 320 recenzija gostiju!! Sjajno i dosad, meni neviđeno!Čas Panzion Golf, čas Natur hotel AMONO. Trebaju jedno ime izabrati.

 

Fotografija Fotografija Fotografija

 

Fotografija  FotografijaFotografija

Detalji vrlo dobre večere u AMON Olimpija, s time da su desert i tjestenina bili nadstandardni. Za top restorane svijeta! Večera je umjesto u 2030, počela tek u 2200, našom krivnjom. Bili smo siti, tako da neku objektivnu recenziju nit ne mogu dati. Recimo 4. slijed, svinjska pisanica iz peke s povrćem i krumpirom sam preskočio jer sam to 101 puta jeo, Srneće medaljone ocjenjujem kao i te pisanice, bifteke,itd.

Juha od vrganja u tijestu bila je solidna, ali ne više, juha od medvjeđa luka odlična. Ali gdje je kuharica, Greta Amon odskočila / na fotografiji sa sinom Alešom/ jest njoki sa šinatom i koprivama u umaku sa sirom i šafranom. Te neobično hrabri desert '' Jaglac u jogurtovu tijestu sa pikantnim umakom od vanilije ( đumbir davao notu pikantnosti). Oba jela mogu s lakoćom zamisliti kod Bratovža, u JB Ljubljana.

 Tartar od mrkve za Vegane!!! Urnebesno!

Doručak u AMON je odličan, a drugi kažu da sam tu vjeorjatno u top 3 experata u Sloveniji i Hrvatskoj.Nažalost, kako sam zakasnio i kako mi je dato samo 12 minuta od moje grupe, bilo polumračno za fotke, dosta gostiju, samo  nekoliko fotki. Puno smoothija, ja pio špinat i peršin i kivi, pa svi namazi i marmelade, domaće izrade. Domaća, a ne konzumna jaja,itd.itd. 

Fotografija Fotografija

 

Golf igralište AMON s 9 rupa! Zadnje 4 godine, intenzivno se kladim u golfu, ali kako toga nema u Hrvatskoj, moram koristiti Bwin, Bet365com, u pola noći, bih znao nabrojiti 20 golfera iz Južne Afrike,Australije,Engleske. A tek sam sad, 1. puta zaigrao golf!!! Moji su ljubimci dugo ozlijeđeni T. Clark iz J. Afrike i Buba Watson,jer su mi donijeli najveće dobitke. GOLF nije tenis,i nekad, kao Open 2010 / jedan od 4 golferskih Major-grand Slama/, pobijedi neki Daren Clark iz Sj. Irske, na kojem koeficjent, bio barem 200, jer je tada bio tek 122. golfer svijeta!!

Fotografija  Fotografija 

Jelenov Greben se nalazi blizu AMON, samo na višoj nadmorskoj visini. Moj kolega, Uroš Mencinger, nije sjajno recrnizrao ponudu hrane tamo, u NEDELO, a ja ga nagovaram da recenzira AMON.

Moram reći da je vlasnik Jelenova Grebena, ostavio pomalo bahat dojam, da se pohvalio velikim poznanstvom s hrvatskim ministorm turizma, Lorencinom,te gentikom životinja. Upravo nam je on kazao da će morat ubit svih 25 jelena,  zbog 2 albino srne, bez pigmenata, jer su one, posljedica incesta među njima. Te će nabaviti jelene, s druge farme, gdje nema tih genetskih sličnosti?? Jedino što mi se dopalo iz njegova monologa, jest '' da Tita treba ostaviti historičarima, a da je Tito i dana danas, veliki izvor turističke zarade, bilo u Kumrovcu,  bilo u slovenskom Olimju.
Albino srnaJelenov greben, u pozadini je crkva u Olimiju s 3. najstarija evropska apoteka ( 1. Pariz, 2. Dubrovnik)

Slikovni rezultat za jelenov greben

 

Kozjanski park je najveći regionalni park u Sloveniji. U upravi posebnu pažnju pposvećuju jabukama, a imaju ih preko 300 raznih vrsta!! Te divljim pčelama i bumbarima za koje je sagrađen hotel!Hotel za insekte!!Fotografija

 

 Mjesto Podsreda gdje uprava Kozjanskega parka, i gdje u blizini, rođena majka Josipa Broza Tita!! Političke konfrotancije i na ovoj fotografiji. Spomenik poginulim vojnicima kozjanskega bataljuna, ali među Slovencima, i 3 grka, zarobljenici!! A vidi izand spoemnika, Kalvarija u Podsredi!! 

Sve je ovo udaljeno samo 11 km od Kumrovca, a kad su Tita tamo tražili, uijek se skrivao u šumama i kućama Podsrede!! Zato i naslov TITOVA SLOVENIJA.

zpgastro @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 23, 2015
 

Kad ste pročitali Titov, sigurno ste se trgli? Da li je to legendarni Josip Broz Tito koji polako nestaje s područja svoje nestale zemlje, '' Jugoslavije''. Da to je on. Ostao je bez glavne ulice u Ljubljani, odavno u Beogradu, u Zagrebu mu je bista odletila iz Predsjedničke rezidencije na Pantovščaku, a još je glavni va moja Opatija gdje ulica koja je 10put važnije od svih opatijskih ulica, nosi njegovo ime. I vo moeta Makeodnija, gdje još i njegove uramljene fotografije drže. No, NE o politici, u ovoj butici, nego na mom drugom Blogu, Croatian Political Controversy, https://zpadjen.wordpress.com. Tu čitajte o hapšenju montrealskoga gradonačelnika Applebauma, u kojem tada ja,kao stanovnik Montreala, prisutvovao. Pa velike afere polugole Potpresjednice hrvatske Vlade, Milanke Opačić, zagorska Ministra s 2 prezimena, itd.itd.

 Majka Josipa Broza jest Slovenka, Marija Javoršek, rođena u Podsredi, na rubu Kozjanskega parka, gdje je završilo moje, fascinantno 3-dnevno novinarsko putovanje ovim dijelom Slovenije, duž Sutla-Sotla, granice. Utisci su toliko fascinantni i meni, daleko,daleko jači, nego sa 4dnevna studijska putovanja Prekmurjem i Prlekijom, lani, da ću ih dugo dijeliti s

. photo rogascaronka 84_zpsjzuao1bb.jpg.

Ne toliko gastronomski, iako su i hotel Alexander u Rogaškoj i Pomono kod Rogateca bili jako dobri, a AMONO iz Olimije, pa i odlican, nego i mnoge druge pojave u ovome krajoliku samo 80-ak kilometra od Zagreba. Pa bolje znam daleka Goriska brda, nego ovaj dio Slovenije, pod nosom. Nikad dosad nisam bio u recimo Olimiji i Podcetrtku, kojeg 4 godien uzastopno,proglasuju najboljim saunama Slovenije. Jelenov greben iznad Olimije, na kojem 40-ak srna jedu kukuruz iz tvojih ruku, a ima i jelena i muflona! Olimija, koja 2012e proglaseno najljepsim selom Evrope!
 

No, pocnimo redom, Šmarjem pri Jelšah gdje putovanje i započelo. Tko god posjetio ovo malo mjesto u Sloveniji, koji se formalno nalazi u južnoj Štajerskoj, ali administrativno nemaju MB, nego CE tablice (Celje), pamtit će ga po Kalvariji koja vodi do crkve Sveti Rok. Taj križni put koji prelazi pored 6 mlih kapelica i iziskuje malo bolju kondiciju, vodi u unutrašnjost crkve, izgrađene daleke 1646 godine, prepune baroka. Osobno, nisam nikada bio u  takvom, poomalo ''kičastom'' uređenju crkve. Uz kip Svetog Roka, nalazi se i Hrvatima, interesantni kipa Sv. Antuna Padovanskoga. Ovo je je još jedna od dvadesetak Marijinih svetišta u Sloveniji, kao npr. ona na Svetoj Gori, iznad Nove Gorice, ili u italijanskom Trbižu-Tarvisiju.Kalvarija na putu za  krasnu baroknu crkvu  Sveti Rok, Šmarje pri Jelšah. U Šmarjama su pokrenuli i projekt ''Zidanice'', seoskih domaćinstava, duboko u prirodi. Pa smo se i mi odveli do jedne takve, a zadnja 3 km su bijeli put.

Odlična domaća hrana, komfortan smještaj u svedrvenim sobama, daje osjećaj duhovnog mira.

Pogledaj ovaj specijalitet, ''zavihanku''.
 

Kalvarija in notranjost cerkve sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah - Avtor: <b>Damjan Regoršek, Matjaž Verk</b>


 
Direktor hotela Alexander, uz Kempinski Portorož, najskuplji hotel u Sloveniji!!

 

Teleći hrabt s pireom od cikle i špinata s ječmom sa vrganjima i lisičarkama, te crnim tartufima.

Fotografija

Karta Voda u hotelu Alexander. Mislim da nit Rogaška, pa čak niti Dubrovnik, nisu Dubai ili London, gdje to fora.

Hotel Alexander je s velikom tradicijom. U ovom hotelu su davno odsjedali poznati Hrvati, Ivan Šubić i Ivan Meštrović. Pa mađarski  muzičar Franc Listz, te srpski princ Alexander Karađorđević, po kojem nosi i ime. Restoran ovoga hotela, pokušava biti nadstandandardan što mu na trenutke i uspijeva, na trenutke i ne! Jedan posjet nije nikada dovoljan, ali meni je nijansu ispod istoga, Smrekarjevog hrana u hotelu UNION Ljubljana, i u posluzi i hrani, a korak je iznad u cijenama. Ili kako je svoju recenziju 2014e, u NEDELO, nazvao moj kolega Uroš Mencinger, '' Restoran hotel Alexander - za bogate ruske goste''. Ipak, dok Rusi nose i dižu Rogašku, što je za svaku pohvalu, jer ih još jedino nalazimo jako, jako daleko, u Budvi, gdje ipak i '' betonizacijom'', odmažu Budvi?!

 

Tvornica kristala Rogaška. Preuzeli je Amerikanci u decembru 2013e i veliki skok se dešava!! Ova jedinstvena tvornica s čak 920 zaposlenih koji rade svih 24 sata na dan, jer se 2 velike peći za staklo, nikada ne smiju gasiti, našla je konačno svoju profitabilnost kad je već izgledalo da zauvijek odlazi u  legendu. U Evropi, ima samo konkurenciju u tvornici kristala u Češkoj, a u Veneciji se izrađuje sasvim drugo staklo! 

 1665. godine zabilježena je prva proizvodnja stakla u regiji.

1927. godine osnovana je Steklarna Rogaška u kojoj se isprva zapošljava oko50 ljudi.

 1930. godine proizvodi Steklarne Rogaška dobivaju svoje mjesto u prestižnimameričkim robnim kućama Bloomingdale&#039;s. Između 1960. i 1980. godine Steklarna Rogaška zauzima vodeće mjesto uproizvodnji kristala u svijetu.  1991. godine otvara se vodeća radnja na Madison Avenue u New Yorku.  1997. godine robna marka Rogaska Crystal postaje ujedinjena a time započinjei njena globalna promocija.

 2007. godine osniva se nova marka Rogaska 1665 koja označava prestižnekristalne proizvode vrhunske kvalitete.

 2013. godine Steklarna Rogaška postaje dio grupe WWRD (*sjevernoameričkastaklarska grupa Waterford Wedgwood Royal Doulton)


zpgastro @ 10:54 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 13, 2015
 

zpgastro @ 17:28 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, veljača 27, 2015
 

Subjekt ovoga teksta su 2 moja dana u Ljubljani, na festivalu penečih vin http://radost.si/radost/salon-penecih-vin/#,  i na Bizeljskom, teJeunes Restaurateurs d'Europe, www.jre.eu/en/homevodič za Hrvatsku, a koji smo dobili pred negdje 5 godina, hvala Tomažu Kavčiču iz Dvorca Zemono.

 Grand hotel UNION u Ljubljani, koji postaje ono što i Esplanade u Zagrebu, ne samo luksuzni hotel(  pamti se i po tome da je tamo spavao USA predsjednik Bill Clinton, a kod nas u Hrvatskoj, niti jedan USA predsjednik nije spavao) , nego i vinski hotel. Tu UNION staru tradiciju, još je počeo oplemenjivati, novi, mladi direktor, Tomsilav Čeh. Uz vinsku čitaonicu, koja nudi butelje vina u svojim brojnim staklenim vitrinama, s preko 200 etiketa manje poznatih slovenskih vinara, svrstanih po regijama, i brojne vinske priredbe. Kao što sam već spomenuo u jednom svome starome tekstu,  za kuhinju hotela UNION brine Janez Dolšak, koji vodi slovensku kuharsku reprezentaciju po svjetskim kupovima i olimpijadama, vidihttp://www.zpgastro.bloger.index.hr/post/vinum-ljubljana-et-zagreb-ante-portas-beograd-otkazao/27149008.aspx

 
Za moga boravka za vrijeme 3. festivala penina, o nama hrvatskim gostima, brinula je desna ruka, Janeza Dolšaka, 23 godišnji kuhar Kristijan, koji je iskoristio priliku da se 3 mjeseca školuje u slavnom londonskome Fat Duck. Oduševio nas je predjelom, tartarom od tune s avokadom, odlična uspješnica i Andreja Barbierija u Bevandi. Slijedila je krem juha od cvjetače i krumpira koja je meni najdosadnija juha i tkzv. bolnička juha, ali začudo, s dodatkom nekih blagih začina, i ova juha je oduševila.   

Glavno jelo je bilo problematično, jer su pačja prsa bila prežilava. Iako je uložena strašna mašta, pa su tako pačja prsa bila glazirana s kestenovim medom, a prilog je bila leća i jeruzalemske artičoke. Kuhar Krisitjan mi je rekao da je svaka isporuka pačjih prsa iz Mađarske, drugačija, i teško je te greške ispraviti. Tu mu je dao podršku i Andrej Barbieri, rekavši i da smo mi u Hrvatskoj, bar 90% vezani na mađarska pačja prsa. Jedini restoran u Zagrebu i okolici, koji počiva na hrvatskim pačjim prsima s Dolca, je restoran AGAVA u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.  Ali, kako veliki Barbieri kaže, i hrvatska pačja prsa boluju od mađarske bolesti velikih varijacija.

 Desert, krostata od tamne čokolade i agrumi, savršenstvo bez mane.

 grand-hotel-union-4

No, nas desetak hrvatskih specijalista za enogastronomiju, složili smo se da nas je restoranu Smrekarjev hram, najviše fasciniralo držanje, odijevanje i nastup 2 konobara-sommeleira. Usudili bi se reći da su čak i najbolju Esplanade nadmašili! Iako restoran Smrekarjev hram, ima ono što uvijek naglašavam, kao najvažnije za hotelske restorane, posebni ulaz s pješačke ulice u Ljubljani, i nemate niti osjećaj da ulazite u dio hotela UNION, ipak, i on je više dnevni restoran, a navečer ne uspijeva postati'' domaćinski'' i popunjeniji, odličnom jelovniku usprkos!!

 

Kako je glavni moto dolaska u Ljubljanu ipak bio posjet 2. festivalu penečih vin http://radost.si/radost/salon-penecih-vin/#, dopustite par rečenica. Nisu nas tako fascinirala 36 vinara koja su izlagala. Niti 3 hrabrih Hrvata, Kos i Puhalek i .. iz Zeline. Niti mutni biodinamički Prosecco, nego radno vrijeme i disciplina posjetitelja. Festival je trajao od 1700 pa sve do ponoći ili 2400. Bravo Slovenci. Tako su se počeli mirno razilaziti oko 2315-2330 sati, da smo svi komentirali koliko je više buke i komešanja u zagrebačkom hotelu  Esplanade, a Festival http://vino.com.hr/vinoCOM/ se zatvara već u 2000 sati. Utopija jest, da bi mi mogli u Zagrebu i Esplanade, ostati do ponoći!! Ali su zato i cijene ulaznica u Ljubjlani, 2 puta, a nekad i 2,5 puta više, nego za zagrebački festival vina. E sada, zašto su Slovenci finiji od nas hrvatskih vinopija? Ja bih prije rekaod a visoka cijena ulaznica to određuje, nego ''genetika'. Jer se sjećam, da sam zadnji puta kao novinar bio na Planici, negdje 2007 godine, kad mi prisjelo toliko blata, a posebno toliko pijanih ljudi. na stotine su bauljali okolo. I obitelj Puhalek iz Zeline, je hrabro došla u Ljubljanu predvođena ex vinskom kraljicom Ivonom!!

 

 Što je pak Ljubljana, isto u prednosti, jest i specijalizacija, koja se odnedavno provodi, hvala tvrtki RADOST, http://www.radost.si . Ovo je bio 3. festival pjenušaca, a sprema se uskoro, i 1. Festival rizlinga. E, kad bih to barem imali u Hrvatskoj. Nažalost, rizlinzi su zapostavljeni u Hrvatskoj, iako po mnogima ''facama'', upravo je Amfora Rajnski rizling obitelji Tomac, najbolje hrvatsko bijelo vino, doduše, čak 30 EUR na policama dućana. Uz plešivičke rizlinge, kao Tomac,Korak, tu su još i njemački koje uvozi Carlos i koji su se jedino gurali u eklsuzivnim restoranima Dubravkin put, Apettit, te moga pokojnoga Branke Muždeka, u Bevanda Opatija. I Dino Kušen, Akrobat vina, ima odlične rizlinge iz Mozela, neki sa bizarnih 7 % alkohola samo.

 Na izvanrednom predavanju Janeza Rozmana, glavnog urednika revije http://www.vino.si doznali smo sve o šampanjcima i pjenušcima, blanc de blanc, blanc de noir ( baš mi je drago da nakon povratka iz Montreala, vidim da se negdje francuski jezik održao, jer čak i Michelin smo u Hrvatskoj izvitoperili u anglosaksonskom izgovoru) , bilo je detaljnog testiranja. ovaj puta hrvatski pjenušac Kraljicu iz Zeline, penina Rose, kmetije Martinčić iz Dolenjske, Ščurek brut zero, Konjiška penina vintage 2008 iz Štajerske, Zlata radgonska penina iz 2006, te šampanjac Allouchery-Persevel millesime 2006, kućni šampanjac hotela Union.

 

Na ovome, relativno kratkome predavanju, 2 detalja su iskočila koja ću pamtiti cijeli život. Jedan banalan, da Slovenci zapravo krivo nazivaju Pinot Noir. Kako ga oni zovu Modri pinot, to su ga nama Hrvatima, preveli kao plavi pinot? Ha ha. A druga, puno važnija, da je vinski novinar, Ivo Kozarčanin, poništio navode Željka Suhadolnika da je Turk počeo 1. proizvoditi pjenušac u Hrvatskoj, nego je to davne 1800., počela tvronica šampanjaca u Samoboru, koja se i zvala zato, Tvornica 1800. Kao posljedica okupacije Napoleonove vojske, Hrvatska je možda već 2. nacija svijeta, koja je počela raditi šampanjac?? Ovo još sve treba istražiti.

Nakon noćenja u hotelu UNION, gdje me ujutro oduševio doručak (za koji kažu  jedan od vodećih eksperata).  UNION sam radi džemove, čak i kod kakija,  ali ne stave natpise iznad, nego detaljno sve o kalorijama,sastavu,ali kad vidiš 6 posudica, teško nagađati!! Čak i od voća kaki, rade džem. Pa napravi veliki omlet, samo od bjelanjaka s puno povrća koji stoji izložen, baš sam doručkovao s košarkašima budućnosti kojima takav omlet bez žutanjaka, jako pasao. Radi Kaiserschmarn,itd.itd.), to ću u rubrici doručak detaljnije. Put nas je vodio  na Bizeljsko. Poznato nama u Zagrebu, po Istenič kući pjenušaca,  te bratićima Šekoranja, Janezu vinaru i Marku ugostitelju.

 

Koncept 2 bratića Šekoranje, potpuno je različit. Marko, zvani '' Sinek'' posveto se širokom mnoštvu, s dolascima visokih gostiju koji žele isprobati pučku hranu koji narod voli. Tako je Sinek rekao da su kod njega jeli svi hrvatski predsjednici, osim zadnjega Josipovića. Da su i ex premijeri, ivica Račan i slovenski Kučan, jeli tu!

 Najpoznatiji živući Slovenec, Milan Kučan, bio je više od 15 puta kod šekoranje, po raznim prilikama.

Naj


 

 PinkDay

 

 

 

zpgastro @ 16:43 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 26, 2015
 

Moji poznavatelji , znaju da me u gastronomiji, oduvijek, najviše interesiraju hotelski doručci. Hvala svima koji su mi omogućili, da u Hrvatskoj, bez da platim, od 2008 do 2014e, doručkujem od Hilton Dubrovnik do Kempinski Savudrija, via recimo Adrijana Hvar i Esplanade Zagreb,itd.itd. Nedavno, za svojih skoro 1 godinu u Montrealu, imao sam prilike više vidjeti, a manje probati ( ionako je to većinoma konfekcija) doručke u sijaset svjetskih lanaca. Od najgoreg bez premca, Intercontinental Montreal koji ima začudo tamo 5 zvjezdica,  a Hyatt ili Westin 4 zvjezdice, do uvjerljivo najboljeg, Fairmont hotel Queen Elisabeth, Montreal ( jedini koji nudi 7 vrsti sokova za doručak, kontra 3-4 u ostalim montrealskim odlikašima, koji nudi autohtone namirnice, dimljene jegulje i kečige (!!) iz rijeke St. lawrence koja od Montreala, čini otok, jedini koji uz dosadna ouef de Benedict, nudi jaja s povrćem u specijalnoj krunici- zagubio tu fotografiju) Orginalan način izlaganja. hotel grand Primus Ptuj.


 Najbolje omlete,al i posebne, rade u hotelu Miramar Opatija. prvo u tavici, kratko na maslinovu ulju, pa u konvertomat pećnici. Posebno oduševaljava onaj s gorgonzolom,kao višeslojna pita s nekoliko slojeva rastopljene gorgonzole!!


 Odličan omlet u hotelu Bevanda Opatija
Između ta dva ekstremna hotela, s nerazumno velikom razlikom u kvaliteti, našli su se Sofitel Montreal koji nema buffet, nego samo ala carte, Sheraton Montreal s 37 kata, ali bez doručka? Ritz-Carlton s malo od svega, ali više ''preseravanje'', nego realnost. Uostalom, imaju losos na 1 način, a Milenij hotel Opatija, imao istoga lososa na 3 načina, sada na 2 načina. Ritz-Carlton se najviše ''prodavao'' u Montrealu, kroz nedjeljni brunch, ali je taj za moga boravka tamo, ukinut. A i taj je bio, samo lošija kopija Esplanadinog. Tamo se bar točio šampanjac, jer je po zakonima Sjeverne Amerike zabranjeno točenje alkoholnih pića,prije 1100, a gdje se, gle čuda, ovaj puta i Quebec uklopio.Iako je hotel Queen Elisabeth, Fairmont hotel koji odiše po dotrajalosti ( kao recimo Zg Palace, a gosti mu to jako penaliziraju), hrana je tamo najbolja, i rijedak hotel u koji Montrealci dolaze jesti (slično kao i u Hrvatskoj, gdje hotelski restorani ne zažive). Daleko najbolji doručak u Montrealu. Moj frend, Sandy,kontrolor letenja u Montrealu,  kaže da su Fairmont hoteli u Calgary i Banf ponajbolji u cijeloj Kanadi. I Ante Kostelić Gips se oduševio s ova 2 hotela, koja uz Westin Zagreb i Habakuk Maribor, smatra najboljima u kojim spavaju skijaši-ce.
Jer, ako niste znali, Provincija Quebec nastupa kao asimetrični dio Kanade, sa 101 svoj zakon. Kao što je npr., da se vino i pivo može kupiti u svakome supermarketu, na benzinskoj pumpi,itd.itd. Dok u Los Angelesu ili New Yorku ili Torontu, iste možete kupiti, isključivo u specijaliziranim liquer store, ali nikako u supermarketima. No, u Ritz-Carlton su mi rekli da oni uvijek natoče za svoje goste, čašu pjenušca za doručak, ako to traže. U Hrvatskoj se najbolji pjenušac daje u Esplanade, to je domaći Tomac classic. U Westinu i Bristol Opatija, bakarska vodica, a u 90% ostalih, razni uvozi iz Španjolske i Italije?! Uz neke izuzetke, kao Importanne Dubrovnik, gdje se daje Barbara. Bazni Istenič pjenušac, nazvan po kćeri, možda mnei i najbolji, kad se gleda omjer cijene (55 kn) i kvalitete?! Zapravo, u ''mojoj'' Bevandi gdje na doručku uz potpis pokojnog sommelier prvaka, Branka Muždeke, ima i moj potpis, toćio se dugo odlični Šember Rose, ali je nejgova nabavna cijena, skoro 100 kn. Sada se toći Rose Agrolaguna ili drugi sitarski roze.U hotelu Waldinger Osijek, toći se pjenušac ZENIN,ali za VIP posleovne goste, i šampanjac!!


Tu su bili još Mariotti i Hilton Montreal koji pršte od jeftine konfekcije, i slično Hyatt, koji barem ima pureću šunku od cca 5-6 kg, koji gosti sami režu za doručak. To je jedina ''domaća stvar'' od srca, koju sam zapmtio iz tih hotela. Najviše me zasmetalo da se u Mariotty i Hyatt Montreal, služi '' dječja radost'' za doručak. Tako smo se mi šalili u onoj bivšoj vojsci, bivše države, ''JNA'' kad smo dobivali Podravka marmelade i margarin u mini pakovanjima. Samo ovdje daju španjolske Hero marmelade, identične, koje sam ja dobivao u neograničenim količinama, za doručak u svojoj ''Ubožnici'', Boot Centre, Arme de Salut u Montrealu??Rijetka svijetla toćka Montreala, uz fairmont Montreal, hotel Westin Montreal. Fantastične zdjele s voćnom salatom, ali već u Westin Ottawa, nema ih, i doručak je bitno vizuelno i sadržajno, slabiji, nego u Montrealu?? Da ne povjeruješ da je to ista Westin kuća! Dapače, F&B manager Wetin Montreal, Valerie Frechette, rekao mi je da u životu nije bio u Westin Ottawa, iako je za kanadske prilike, jako blizu, smao 200 kilometara. Uz ove krasne posude za voćne salate, pamti se i Qubec varijanta između čvaraka i zaseke,a zovu se ''cretons''


 

Hotle Hilton Bonavnetura - Montreal. 75% doručka je konfekcija.Konfekcija i u hotelu WESTIN Zagreb. Hvala ex direktoru Gunaru, što mi za svjetskoga kupa u skijanju, Zagreb, 03.01.-07.01.2013.e dano da svako jutro dođem, pa sam vidio kako mnogi skijašice i skijaši, gurno jednom nož u ta smiješna pakovanja, i tako desetine meda i džemova, polupuni, stoje, razbacani okolo?! Ja TAKOĐER, mrzim ova, inače, strahovito skupa pakovanja. Jer su nepraktična! Jeste li kada probali med iz njega iskrcati?? Pa i Austrija je u EU, i ima HACAPP, pa tamo u top hotelima vidimo Med koji curi iz normalno velikih staklenki, 10-ici posuda s džemovima!!Vrlo skupi hotel Nockalm u Innerkemsu. Fotografija je iz 2012e. Hotel je all inclusive i 4+ zvjezdice. 10-ici raznih marmelada, i 3 vrste meda, uzima se žlicom. kako tu nema fmaoznog CRO Hacapp?? Baš mi za Novu Godinu, kolega Almir F&B hotela Bristol Oaptija, da mu vlasnici iz Austrije, Viennna hotels, naredili da od 30.01.2015.e izbaci svu konfekciju s doručka!!!

 A sada lijepa slika iz Westin Zagreb, 2013e, ali iz nepoznatih razloga, ove tortilje za doručak su ukinute. Gosti upravo pamte ''autorske radove'', ne konfekciju!!

 

 

Ja sam 101 puta rekao u Montrealu, F&B managerima '' U Evropi bi se gosti probunili bilo u Pragu ili Budimpešti ili Beču-Wien, kad bi im u njihovim hotelima Intercontinental, ponudili tako slabašan doručak, koji je u rangu hrvatskih i ostalih srednjevropskih hotela s 3 zvjezdice. F&B manager hotela Hilton-Bonavnetura u Montrealu mi je uvrijeđeno rekao '' Hilton ima različite standarde doručka u Evropi,Aziji i USA-Kanadi.'' Ja bih dodao '' Očito je u Americi najniži standard. Iako mi se i direktro dubrovačkog Hiltona, te 2009, Nizozemac, žalio da su mu ruke vezane za doručak i da 85% doručka mora biti identično i u Dubrovniku i u Moskvi, najviše se pamtile rolada koje su dubrovačke slastičarke napravile od badema,oraha,smokvi,itd.

hilton004

Rolade u hotelu Hilton Dubrovnik.

Ali i specijalna, mala i debela kobasica, koju je Pivac proizvodio smao za Hilton. Ako oni u Hiltonu misle da je to neki veliki štos, što konobar odmah dotrči gostu s tek iscijeđenom narančnom, ne nikako!! Pa u Ambasador Opatiji, uveden je 2014 profesionalni blender i žena koja vam radi sve moguće sokove ''in minute'', od cikle do mrkve!! Slično je i u Esplanade, ali oni zbog nedostaka prostora, dok Ambasador je hotel s vjerojatno najboljom salom za doručak u Hrvatskoj ( jako visoki stropovi,puno svijetla,super moderni i dugi stolovi,itd.itd.), to ne nude javno. Meni su odlični njihovi sokovi od mrkve za koje pretpostavljam da su od baby mrkve. Kao što je Esplanade jedini hotel u Hrvatskoj, gdje ti konačno izdube svježi krastavac, i ne jedeš ga s košticama. S tim krastavcima se dugo mučim s odgovornom osobom jednog od najboljih hrvatskih hotela, koji jedini, tvrdoglavo, ne gule koru krastvca, nego ih čak s korom, koja niti hranjiva, a još opasna ( pranje) i žufka, daju gostima?? Tu imam spor s Borisom Lovrenčićem, sada F&B maaner Sunčani Hvar, a prije Milenij hoteli, koji ne želi, tvrdoglavo guliti koru krastvca?!Hotel Antunović Zagreb, kakve samo lijepe boje i neobične stvari na mom tanjuru?
U najskupljem opatijskom hotelu, Miramar, iako ima 4 zvjezdice, za kojega malo tko zna, iako je najprofitabliniji i najpopunjenih hrvatski hotel ( vlasnik Holleis ima niz hotela na Zell am See pa ima stalnu austirjsku i njemačku kijentelu koja čini 85% gostiju), isto su 2014e uveli blender za doručak i gostima ga ostavili da sami rade sokove, od narezanih jabuka i mrkvi, uz jako važan dodatak. Malo maslinova ulja, koje obavezno treba uliti u tek iscijeđeni sok, kako bi se vitamini bolje i brže absorbirali!! Gdje je najbolji doručak u Hrvatskoj?! Takva nema, jer nekim ljudima,kao direktorici Riedl, maloprije, spomenutoga hotela Miramar, jest najvažniji ljudski servis, a on je po meni najbolji u Esplanade i Antunović, ali meni nije bitan. Meni količina ponuđenih namirnica, kao i orginalnost. Nekad su tu fantastični i hoteli s 3 ili 4 zvjezdice, kao Vila Lili u Rovinju s 3 zvjezdice, koja sama izradi više od 60% ponuđena doručka, nudi razne skupe vrste meda pa čak i cvjetni pelud, skupe profi čajeve u onim piramidama,itd. Ambasador ima najljepšu salu i uređaje za doručak, Bevanda i Miramar Opatija fantastične poglede prema Rijeci i Krku, odnosno Cresu. Sjećam se davno,davno, da je terasa hotela Vis u Dubrovniku, za doručak, ostavljala nezaboravan utisak, jači, nego Argentina u Dubrovniku, dok je tu Hilton Dubrovnik, potpuno uskraćen.Terasa hotela Miramar u Opatiji. Pogled prema Cresu i Lovranu, te hotelu Ambasaor i

Bevandii!Ove 2 mlade ljepotice, nisu u standardnoj ponudi ljetnog doručka hotela bevanda,Opatija, ali tako mi se posrećilo!!Riblje delicije u hotelu Milenij,Opatija.Kavijar od pastrve je u specijalnoj posudi na ledu. Paštete od tune i lososa i bakalara, koji sami rade. Losos mariniran u koromaču,a probalo se i sa ciklom, što lososu dalo ''ludu'' boju, pa ga se gosti nisu usudili jesti?! U ovom segmentu doručka, MILENIJ hotel je superšampion.


A hotel Antunović, iako formalno samo 4 zvjezdice, je odavno meni među 5 najboljih doručaka na svijetu, koje sam dosad obišao, a sami rade sve moguće smoothije, kao zelena jabuka i peršin i kiwi i krastavac, ili višnja i cikla, radili su i senf i ajvar, ali premale količine tako da brzo otišlo. I hotel Waldinger u Osijeku, iako samo 4 zvjezdice, doručak je bogovski, i opet je tu 50% proizvoda kućne radinosti, a tu je i najbolja marmelada od marelica koju im neka baka izrađuje s velikim komadima voća. Slične marmelade, zapravo kao slatko, radi u Antunović, kuhar Ivica Fajt, koji kombinira ljeti dinje i lubenica, pa poseban džem od crnoga grožda, dunje i kruške, itd. U hotelu Antunović se odmah prepoznaje potpis F&B managera Hrvoja Duvančića, te kuhara Ivicu Fajta, uz vlasnika Antunovića, koji im daje financijski impuls za stvari koje nemaju niti hoteli s 5 zvjezdica, uz već tradicionalni i najskuplji goveđi pršut koji je ''must'' u ovome hotelu.Ponovo Waldinger Oisjek. Najbolji doručak u Slavoniji, i jedan od 5, za mene najboljih autorskih potpisa u Hrvatskoj. To znači, kad pamtiš autorske radove, nisu tu zvjezdice bitne. Eto, hotel Vila Lili Rovinj, ima samo 3 zvjezdice, a doručak koji cijeli život pamtiš, kao i ovaj Waldingerov!! Odličan je tako i hotel Livadić u Samoboru, isto samo 3 zvjezdice.

 Opatija je najbolja i najdalje otišla u hotelskim doručcima. Odavno je hotel Milenij pokazivao izuzetno pruno brige i inovacija, ali ga muči premali prostor, kao i Westin u Zagrebu. Uz hotel Savoy u Opatiji, prvi su počeli raditi i nuditi domaći džem. Tu se stalno razilazim s kolegom Brankom Čukeljom, sada F&B hotela SHERATON, prije Westin Zagreb. Te Hacapp, ili ti higijena i sigurnost, ako se miješaju žlice s kojima se uzima džem?? A ne smeta ih ako se isto dešava, kod ketchupa i senfa, koji se miješaju?? Od hotelskih kuća, VALAMAR dominira u hotelskom doručku s 4 zvjezdice, najbolji su u Hrvatskoj. Tu kao što sam već pisao, Antunović i Miramar s formalne 4 zvjezdice, nisu u konkurneciji. VALAMAR koji u hotelu Dijamant nudi tradiconalno 4 vrste kobasica za doručak, otišao je toliko, da čak stavlja i broj kalorija na svaku kobasicu, ma koliko to bilo možda, kontraproduktivno?

 

Ja osobno, kod HOTELSKOG DORUČKA gledam nekoliko kategorija:

 

 1.) Meni najvažnija, što je ''domaće'' u kuhinji hotela napravljeno,Domaći,riblji kut, Hotel Vila Lili, Rovinj. 3 zvjezdice

vila   lili

Vec spomenutti hotel Lili Rovinj. Puno rucnoga rada i ljubavi ya dorucak.

 Domaće šturkle za doručak. hotel livadić, Samobor. 3 zvjezdice
 2.) Pogled, izgled sale, i opreme

 3.) Kvaliteta kobasica koja je ''rak rana''. Je rmali proizvođači naprave odlično, ali nakon par mjeseci, počinju padati u kvaliteti. Odlična je PIK Vrbovec teleća kobasica koju koriste u Westin i Esplanade, ali je preduga bila. PIK Rijeka je cca 2009 godine, radio odlične, male, pikantne kobasice za Milenij u Opatiji, ali nakon 2 godine, morali su se razići. I te spomenute PIVAC male, debele kobascie za Hilton Dubrovnik su bile odlične 2009 godine, a sada, tko zna?? Hotle Antunović je sam radio smjesu za kobasice koju bi dao mesaru, ali opet nije bio previše zadovoljan konačnim proizvodom?!

4.) Gledam kutak zdrave hrane. Najfascinatniji sam vidio daleke 2008 godine, hotel BONAVIA Rijeka, kad se hotlei time još nisu niti bavili, a nije se pojavila niti Cijaklija Novaka Đkovića. Tako da sma u šoku gledao, zamotane šnite kruha na kojima je pisalo ''gluten free''. Pa džemove iz Švicarske koji su bili potpuno bez šećera?! Danas, tu je najdalje otišao hotel Adriana na hvaru, koji nudi čak 9 vrsti mlijeka za doručak, pa i mlijeko od badema? odličan je i butik hotel Bevanda, gdje Kristina, veganka po opredijeljenju, kreira zdravi dio doručka.Hotel Adrijana, Sunčani Hvar. Lijevo skroz na fotografiji, domaći jogurti, obićni i od voća. U doba moga posjeta, naslušao sma se nerazumne kritike vlasnice hotela u Koelnu koja je manageru stalno govorila '' Das ist nicht frische''. I to može nekad biti problme kod domaće hrane, ako ljudi stlano jedu industirjski jogurt? Ovaj je više vodenat, kiseliji, posebno što je ona jela onaj s višnjom! Pa i u Opatiji, hoteli Bevanda i Milenij koriste domaći sir,vrhnje,jougrt, kupljen na oaptijskoj tržnici, kod proizvođača Ba....Zdravi kutak u hotelu s 4 plus zvjezdice u Ptuju. Slovenski hotlei zaostaju u kvlaiteti doručka za hrvatskim, posebno sma bio razočaran u kranjskoj gori i Bledu, to bilo između 2009 i 2011. godine. Bitno su bolji SAVA hoteli prestige u moravskim ( 5 zvjezdica) i spoemnuti Prismus u Ptuju. Ali zato je u Slovneiji ''Must'' imati sokove od cikle i mrkve, koje nigdje , nigdje u Hrvatskoj?!5.) Čajevi.''Ludi'' i neviđeni čajevi u hotelu Adriana i Amfora, na Hvaru. Domaći čajevi od maslina,koromača,itd. Sam si miješaš ih po želji, slažeš u tea bag, vrećicu!!

 

 

Najbolji industrijski čajevi, Ronnefeld. U Ambasadoru Opatija-ova fotografija, isto i Miramar Opatija i Esplanade. Dominiraju i u montrealskim odlikašima. samo Ritz-Carlton i Sofitel koriste ''Kusmi tea'', a Intercontinental Lipton tea. Ostalih 7 top hotela Montreala, koriste Ronnefeld. Bristol oaptija ima svu opremu od Meinl čajeva, i to vizualno vrlo lijepo, a imaju i najtraženiji zdravi čaj, '' bijeli čaj''.Samovar u hotelu Ambasador, uz čajeve kakve nemaju niti Ritz-Carlton,Sofitel, i svi odlikaši Montreala!

 

Meinl čajevi u hotelu BRISTOL Opatija.Terasa hotel MILENIJ-a u Opatiji. 

Voće u hotelu BRISTOL Opatija. U Opatiji svi rade sami voćne salate, pa čak i hotlei s 3 zvjezdice, a najbolje nagrađenom hotelu Slavonije, Osijek, najobičnija konzerva!! I umjesto da me poslušaju, još me uvjeravaju da gosti više vole iz konzerve???

Menu carta u hotelu ADRIJANA Hvar. Uz odličan buffet, te najbolji zdravi kutak u Hrvatskoj, sva sila svemogućih kombinacija jaja,povrća,sireva,kobasica!! I oov je puno bolje, nego i u jendom montrealskom hotelu, d abijedne pariške i ne spominjem!! 

    

 
zpgastro @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 29, 2014
 

Dražen Lesica je hrvatski kralj bakalara, a po njemu, Hrvatska je oko 5. mjesta, na svjetskoj ljestvici najvećih uvoznika sušena bakalara, dok je kod svježeg bakalara, Portugal vodeća svjetska velesila. Lesica u restoranu RIVICA, u Njivicama na otoku Krku, ove  godine, u ''festivalu bakalara'' radio isti, na 25 raznih načina, u čast 25 godina iste tradicije u njegovu restoranu. On me obavijestio da je za 2 posjete Portugalu, shvatio da Portuglaci,imaju možda i 500ak raznih recepata za bakalar.

Dražen Lesica
Bakalar na nekoliko načina, RIVICA Njivice na Krku!

 

Naslovna fotografija ovoga teksta, je uzeta s jednog španjolskog portala o hrani. Zašto?? Jer me izgledom, najviše podsjeća, na fantastični bakalar na ''baskijski način'' kakav sam jeo kod Lesice, već davne 2005 godine. Jeo sam i bakalar kardinale, ali mi je taj bio pretežak, kao i lazanje s bakalarom, koje bih, kao i jelo prije, nazvao pravom kaloričnom bombom. Lesica vam svaki dan, ponudi švedski stol, s bakalarom na bar 10-ak načina ( sutra će biti na neke druge načine), ali i mi najagresivniji, teško možemo pojesti više od 5 raznih tanjura bakalara!!

 

Druga teme ovoga teksta, jest nadolazeća proslava Nove Godine, kad se u Hrvatskoj jedino više pije pjenušac, ne daj Bože, i šampanjac. Kako je to davno lijepo rekao Miho Istenič, vodeći slovenski proizvođač pjenušaca ( iza mastadonta Gornje Radgone), '' Na Hrvaškoj su penine kot krofi?'', ili ti u prijevodu, kako krafne jedemo masovno, samo pred Pepelnicu prije Uskrsa, tako i pjenušce samo u ovome tjednu Božić Nova godina. Prema nekim dostupnim statističkim podacima za 2009 godinu, u Hrvatskoj se godišnje, po stanovniku, popije samo 02, litara pjenušava vina, dok su na vrhu, francuska i Njemačka, s čak 5 litara po stanovniku, ili ti, 25 puta više, nego prosječni Hrvat. A na toj istoj ljestvici, kao pivopije, samo smo 2 puta lošiji od Nijemaca. Pred samo par dana, JUTARNJI LIST, u prilogu LIKE, analizirao je desetak pjenušaca na hrvatskom tržištu, cijene do 100 kuna, MPC.  Čak 3 ih je dobilo čistu jedinicu, uključujući i famozni NAPOLEON iz Češke, protiv kojeg sam ja, ustao, pred davnih 6 godina!! Ali bilo je pjenušca i za 49 kuna, s ocjenom jedan, čisti 1.
Nigdje se ne uvozi takvo smeće, kao kod pjenušaca!! Kvazi pjenušaca, čak i sa limetom i bazgom???4 od ukupno čak 15 hrvatskih pjenušaca koje smo testirali na slijepo u AGROKOR akademiji vina. Ali Šember Rose koji bio ukupni pobjednik je oko 90 kn MPC, Tomac Classic nešto iznad 100 kuna, Princeps, jedini hrvatski pjenušac od frankovke, Iločki podrumi i baš ne prodaju preko trgovačkih lanaca, samo je Gaj Mladine lako nabaviti i s obzirom na cijenu, Best Value for Money.

Zanimljivo je da je hrvatski Playboy, u kojem i ja, nažalost, nekad pišem, u prosincu 2013 donio testiranje hrvatskih pjenušaca izvjesnog pacera, Ronalda Radivojevića, intimusa glavnog urednika Mihovila Švigira, te se svi stručnjaci koji isto pišemo za Playboy,  kao Sanja Muzaferija, Velimir Cindrić i ja, ograđujemo se od toga teksta. Tamo je spljuvan baš ovaj Šember Rose, pa najbolji Peršurić pjenušac, dok su moji uvijek pametni, Tomci odbili dati tom liku svoje pjenušce. Taj smiješni lik Ronald, nekoliko brojeva Playboya kasnije, hvali se da je upisao vinsku školu '' gdje je naučio da crvena vina mlađa od 3 godine ne treba dekantirati????????????? '' I glupom, kamoli ne pametnom, dosta!!  K tome, škrti Playboy, i taj Lik Ronald, žicali besplatno okolo pjenušce?? Dok si mi u GROKOR akademiji, sami kupujemo po 2 uzorka, zamotaju se, i onda na slijepo testiraju!!

 

 

Sasvim suprotno ovoj suludoj i negativnoj temi, nedavno su Ljubljana i Zagreb, 2 dana zaredom, bili opet domaćini, prestižnog  3. label Grand Karakterre, u hotelu Westin, dana 13.12.2014.e

Izložena su bila tkzv. '' biodinamička vina'', koja ja, ipak, kao samo vrhunski amater, pokušat ću i Vama objasniti. Radi se o novome pokretu, koji su možda započeli i Slovenci, iz talijanskog dijela, Goriških brda, Radikon i Gravner. Oni su već pred 10 ak godina, za vrijeme najpoznatijeg salona '' Wine Italy'' u Veroni, odlučili ne izlagati u glavnoj zgradi, nego izvan službenih prostora sajma, a s vremenom se njihov pokret proširio. Radi se kratko maceriranim vinima, od samo 2 do 10-ak dana, nekad i nefiltiranih, pa su onda mutna. Još pojednostavljeno, radi se o većinoma tkzv. ''narančastim'' vinima, koja bi bila bijela vina,proizvedena metodom crvenih vina. Poznati je sajam u Izoli-Slovenija, a nedavno ga je i slavni restoran TAČ, napravio u Zagrebu.Slovenski biodinamičari, ima ih sada, bar 6-7 puta više nego hrvatskih!!Simpatična kćer Janeza Bratovža ( slavni JB Ljubljana) zastupa KLINEC Goriška Brda.
Ili po meni najjednostavnije, to vam je kad vam Sivi pinot, više nije bijelo vino,nego roze, ili crvenkasto, jer ionako je Sivi pinot, jedina sorta koja ima crveno grožde. Vrijedni organizator, Marko Kovać, uspio nam je u Zagreb dovesti čak i vinare iz Gruzije, gdje se prvi puta počela korisitit Amfora za proizvodnju vina.  

Mišljenja o ovim vinima, jako, jako su podijeljena. Tako velika sommelier imena, Danijela Kramarić i Klaudije Jurčić kažu da su im ta vina bezveze. Riječanin B.L., amater koji je uz frenda si, Darka Baretića, obišao najviše od 100 top restorana Hrvatske reći će mi'' Ja samo cijenim od tih vina, Radikona i Gravnera, a njima 50% bi poslao inspekciju?? Ima još stručnjaka koji smatraju da je ovo novo područje, dušu dalo, da se takvi tu kamufliraju. Ja bih dodao, radi se o izuzetno skupim vinima. Kad sam neke još 2007 godine, jeo u Ošteriji Debeluh u Brežicama, koju vodi Jure Tomič, višestruki sommelier prvak Slovneije ( jedini koji nije bio iz Goriških brd), pojeo sam odličnu i već slavnu, tagliattelu od ždrebetine s parmeggiano i matovilcem, te još neko predjelo, pio po njegovoj preporuci, Radikon s plavom etiketom ( da nisam pitao za cijenu), a kad je došao račun ''smrzao'' sam se!!  U Sloveniji nikad ne pitam za cijenu vina, pogotovo ne do 2002/2003, kad sam tamo živio, bio 2 puta u slanvi ZEMONO, u kojem tada većinom nije bilo Tomaža Kavčiča, koji bio više u Ljubljani, ili kod kuma Petra graše, u ACI Adriatic u Splitu. Njegova majka, Katja, uvijek mi preporučivala Veliko Belo ili Veliko Rdeče, i dok sam ja molio ''krunicu'', računi su bili izuzetno korektni. Sjećam se da je jednom tako, te 2003. g.,do mene, sjedio bračni par, s riječim bijelim mercedesom, nekoliko godina starim, koji su se došaptavali i odlučili napustit Zemono, s riječima '' Ovo su štosevi kao KUKURIKU, nema jelovnika i cjenika, a posle ću se lupati u čelo?!CHACHA, nije ples cha cha cha, nego gruzijska votka-rakija??

 
ATIMO

Kad smo sa ZEMONO, došli u predvorje Goriškh brda, dopustite da vam predstavim zanimljivu priču ATIMO, poduzetnika Filipa Koletnika iz Goriških brda. On nije sebe smatrao vinarom ( niti danas), ali veliki zaljubljenik u vino, pa je od prijatelja, vinara  Sirka, odkupio 5% vinograda sa chardonnay. Napravio je prvo samo za sebe i svoje prijatelje. Ali kad je na ocjenjivanju, već spomenutih ''naranđastih vina'', osvojio drugo mjesto kod MW Isabele Legeron koja je vodila ocjenjvianje, izašao je i komercijalno. Radi se o malim količinama, cirka 600 boca magnuma (isključivo) malvazije,chardonnaya, rebule. Vino možete probati u slavnim restoranima JB,Dvorac Zemono, Bevanda, 360 meridijan u Dubrovniku. Meni se izuzetno dopala Malvazija, iako je ona baš, bila daleko najviše mutna.  Što reći? Konzultirao sam legendu, Zvonimra Tomca, koji podržava ovaj smjer, govoreći '' da se kod filtracije vina, gubi ono najbolje od vina''. Da su TOMAC ''prepoznali'' u svijetu, tek kad je počeo proizvoditi Amfore, te je tek tada, ušao u 2 veličanstvena restorana Beča. Gospodin Koletnik živi ova vina, punim srcem i znanjem koje posuđuje od Sirka, Andrej Barbieri se potrudio, napraviti to jutro u Opatiji, i donijeti božanstvene finger food ( vidi foto), hrabro kombinirajući pohani teleći mozak i kaivjar od lososa!! Zatim je radio svježeg škampa, te 3. jelo koji ljudi baš nisu jeli, te sam se na kraju čak 3 puta počastio tartarom od sabljarke koji je jedini ostao nepojeden na 5-6 mjesta?? Nismo mi Japanci, niti ja ne volim naročito Sushi i Sashimi, ali su me prvo mate Janković i sad Andrej Barbieri, naučili u opatijskoj Bevandi na tartare od Palamide s bučinim ulje, te sabljarke!!
Ako mogu svjetska vina biti ''mutna'', onda može i ova moja fotografija 2 autora, Andrej Barbieri glava, te gdin Koletnik sa svoja 3 ATIMO Magnuma!!prvi slijeva jest pohani teleći mozak i kavijar od lososa, pa tartar od sabljarke s holandese umak, te sirovi kvarnerski škamp s.....

 

Ja se usudim kazati, da su ta '' biodinamička'' vina, pomalo aristokratska, jer su izuzetno skupa i nisu za mene i većinu. K tome, na promociji ATIMA, jako me zbunilo da pijem bijela vina na sobnoj temperaturi. Davno me franjo Francem u AGROKOR akademiji vina, naučio da tada vina najbolje pepoznaješ, ali, ali.. Vraćem se na Riječanina B.L., i meni se za sada najviše sviđaju Gravner i radikon, ali ne i njihova visoka cijena, jer te butelje, u nabavi dođu od 60 do 80 EUR.

 zpgastro @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.