Moj internet dnevnik
ZVJEZDANI RESTORANI
Nepoznato SKIJANJE i ŠAH s top fotografijama Ivice Kostelića i lijepih šahistkinja!!
Izdvojeno
Statistika bloga
Brojač
StatCounter - Free Web Tracker and Counter
Vidi statistiku bloga 
Nema zapisa.
Klikni ovdje! Riješena misterija nestala aviona MH-320!!
 
Blog
četvrtak, kolovoz 11, 2016
 

NASLOVNA FOTOGRAFIJA, jedan od prekrasnih tanjura u Mano 2, by kuhar Hrvoje Kroflin

Poštovani,

Slijedeći tekst koji najavljujem,  jest Hvarska gregada, a dat ću pregled 4-5 restorana na mondenom otoku Hvaru, koji je sa Dubrovnikom, izvan prosjeka hrvatskih cijena!!
AGAVU i PELEGRINI sam upoznao, iste 2009 godine. Prvu su u turističkoj Tkalčićevoj ulici, preuzeli Belizar Miloš, ex kuhar u Esplanade, te Darko Lugarić, jedan od  najboljih hrvatskih sommeliera. Danas, ta 2 restorana, po mnogočemu odskaču. Pellegrini je proglašen najboljim restoranom u diskutabilnom ocjenjivanju JUTARNJEG LISTA, u kojem mnogi od nas, nikad nismo sudjelovali jer nam je zabranjeno. A Agava se vrti čak oko trećeg do petog mjesta u gradu Zagrebu,  u diskutabilnom ocjenjivanju TRIP ADVISORa. Zašto? Jer tu stalno dođu na prva mjesta, no name restorani,  kao što sada gledam neko Zrno bio  soli, te neki Time Restoran u Zarebu sa sushijem, koji neki Japanac kao zadnji ocrnio, i na japanskom jeziku!! Dok AGAVA ima čak 913 recenzija, daleko, daleko najviše od svih restorana u  Zagrebu  i  vjerojatno u 5 restorana u Hrvatskoj, s najviše Trip Advisor glasova !

AGAVA je jedini  restoran u Zagrebu, a i šire, koji ima blagovanje na čak 4 etaže, osim zimi!! Jedini restoran u Hrvatskoj, koji imao čak 4 konobara na natjecanju najboljih sommeliera Hrvatske, 2015e godine u Umagu, a čak 3 polufinalista!!

 

Nastavak na https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2016/08/11/agava-zagreb-i-pellegrini-sibenik-eksplozija-kvalitete/

zpgastro @ 17:20 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, srpanj 30, 2016
 

Restoran KADENA nastao je na mjestu gdje je neslavno završio BEKAN, restoran u kojem sam i sam, bar 2 puta bio 1998, kad sam živija u Splitu u Doverskoj 41  i kad je on uz restoran Boban i Šumicu i  tek otvoreni restoran nogometaša Vučevića na Firulama, bio IN!!

Iz zagrebačka iskustva, to je gotovo nemoguća misija!!

No, već vidim da genijalci iz Bistroa Apetit, sommelier Ivan Jug i veliki chef, Goran Kočiš, pripremaju revoluciju, na propaloj lokacija ex Galvagno restorana, i to već kad će gost, autom prilaziti u ex restoran 5 četvrtina!!

Nastavak na .....  https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2016/07/30/restoran-kadena-izvan-granica-gastro-splita-ali-i-hrvatske/
zpgastro @ 23:56 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 28, 2016
 

 

Boravio sam na Hvaru, mjestu gdje se, kao i u Dubrovniku, restorani nadmeću  u visini marže!! Najskuplji restorani Hrvatske su ovdje, jer Zigante iz Livada, nije u ovoj konkurenciji, logičnoo!!!

 

However, s godinama, razvilo se nekoliko odličnih restorana. Od klasičnog GARIFUL-a, s najvećim izborom svježe ribe u cijeloj Hrvatskoj, čak i kirnje i murine!! Ujedno i s možda  najviše Celebritija koji su tamo jeli, ali tu ima opasnu  konkurenciju restorana GALLO Zagreb

Pa do odlične fusion kuhinje, u restoranima Giaxa, DiVino, Passarola.

 

No uzaludan Vam trud svirači!! Kad pretenciozni i ultimativni vodič, Davora Butkovića, TRUFFLE, vrvi od netočnih podataka i osobnih netrpeljivosti i osobnih privlaćnosti!!
Vidi http://plavakamenica.hr/2016/06/19/uskoro-izlazi-the-truffle-2016-ultimativni-vodic-kroz-hrvatske-restorane-i-vina/
 

O osobnim recenzijama, drugi puta.

 

Samo sada PODACI. Restoran DIVINO u gradu Hvaru, na otoku Hvaru, po PLAVOJ KAMENICI,  lociran je u Starom Gradu, na Hvaru, a objavljen je prastari jelovnik koji imali na otvorenju 20011-e godine???

  

Reestoran DIVINO čarobni pogled na paklene otoke Hvara. Nit je u Starigradu po uginuloj Kamenici nit ima Jelovnik iz 2011, a koji u Kamenici objavljen, a 2016u potpisao super nadareni Goran Kočiš!!

 

Restoran AGAVA nije najbolji turistički restoran u Zagrebu, kako ga Butković godinama zamišlja, nego pretenciozan restoran, kojeg vodi dugogodišnj kuhar u Esplanade, Belizar Miloš, i Darko Lugarić, 5. na prvenstvu sommeliera Hrvatske, 2015e godine!!

 

Jelovnike mijenjaju 3-4 puta godišnje!! Jedina im je, očitoo,  mana, što su u Tkalčićevoj ulici, ali u  produžetku iste, su Butkovićevi miljenici, MANO i TAKEONOKO.
 

Zar je AGAVA kriva što je samo 250 metara južnije od MANO??

 
 

AGAVA Zagreb, u krivo vrijeme na krivom mjestu, po LAVOJ KAMENICI, da su samo 250 metara sjevernije, u istoj ulici, ne bi više bili turistički restoran,  nego Fusion restoran kao MANO ili TAKENOKO????

 

Dosta ovih KAMENICA besmislica!!!

 

 

zpgastro @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 17, 2016
 

VELIKA FOTOGRAFIJA PREDIVNOG TANJURA SLASTICA NA NASLOVNICI, a snimlo ja, u RIVICI u maju 2011 !

 

Moj BLOG je s INDEX.hr prebačen na ovaj wordpress blog

 

 

https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2016/07/18/hrvoje-kroflin-kuhar-s-najljepsim-tanjurima-u-hrvatskoj-i-sire/

 

 

 

uz pozdrave,

 

Zdenko Padjen

zpgastro @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 6, 2016
 

 

 

VELIKA FOTOGRAFIJA PREDIVNOG TANJURA SLASTICA NA NASLOVNICI, a snimlo ja, u RIVICI u maju 2011 !

 

BLOG je s INDEX.hr prebačen na ovaj wordpress

 

https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2016/07/04/blog-post-title/

 

a nakon članka o LESICI-RIVICI, slijedi o kuharu koji se najviše koristi cvijećem u kuhinji, slavni Hrvoje Kroflin iz MANNO 2.

 

uz pozdrave,

 

Zdenko Padjen

 

OPATIJA 

zpgastro @ 11:24 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 4, 2016
 

 

Poštovani čitatelji,

 

Zadnjih 1 godinu, kulminirali su problemi s objavom fotografija s moga vlastitog aparata, na webu. Poslije promjene 3 providera, odlućio se u 4oj sreći za Google photos, a onda je iza Nove godine, došla neka nova Google Policy about Privacy, neki su vidjeli fotke s moga aparata, neki nisu????

 

U takvoj situaciji, više se nije moglo naprijed, posebno što je i index.hr, već više od 6 mjeseci, napustio reklamu gastroblogova, kao moj, ili Gastrodiva, te je trebalo spremiti šator i campirati drugdje. Trenutno na wordpress, koji koriste i moji kolege, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik, Vino.hr i Suhi u čaši.

 

Dakle, link je 

  

https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/2016/07/04/blog-post-title/


zpgastro @ 16:45 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, lipanj 5, 2016
 

 

UPOZORENJE SVIMA:

 

Zbog učestalih problema, od Nove Godine 2016e, sa prezentacijom mojih fotografija s moga fotoaparata ( većina ih ne vidi, neki vide, ali ne znam po kojim kriterijima, TO NEMA VEZE s fotkama koje svi vidite, a koje su skinute s interneta) intenzivno razmišljam o velikoj promjeni, a koja može uključiti i seljenje s index.hr domena, na wordpress ili Google blogspot.) Dotle, hvala za razumijevanje!!

Već sam više puta spomenuo, u svojim tekstovima, da sam sablažnjen količinima laži koje se pojavljuju u našem Gastro-Eno okruženju !!

 

Danas, 05.06.2016.e,  mi se prelomilo, kad sam u TISAK Opatija, prelistao JET SET Magazin, u kojem sam i sam nekad pisao, a 24 godine, ga uređuje Mihajlo Švigir. Tako je sada, prosuto, da je SKIPASS najbolji mali hotel Slovenije?? A nedavno u sestrinskom časopisu PLAYBOY-a, osvanule laži, kako je otvoren hotel SKIPASS u Kranjskoj Gori, te su zagrebački gastroljupci pohrlili tamo??? Iako je hotel otvoren pred pune 4 godine, a ne kako laže novinar Milivoj Cindić i Mihajlo Švigir!! Iako je  bio prazan za Kupa Vitranc u svjetskom kupu, mart 2016e, a kad su svi hoteli u Kranjici bili puni, a i nas Hrvata, bilo jer se došli oprostiti od karijere Ivice Kostellića. No o ovome hotelu, i STVARNO, najboljem malom hotelu Slovenije, koji se zove Bio hotel AMON, u Podčetrtku, i koji ima nestvarnih 9,5 ocjenu na Booking.com, nakon više od 500 ocjena, malo kasnije. Jer kako me netko pitao, '' A da li tebe netko Pađen plaća?''. Da, nekad se pojavljujem kao tajni-javni gost, u nekim hotelima Slovenije i Opatije, da bih ocijenio hranu. U AMON sam bio 2 noći, pred 1 godinu, nikad o tome pisao, dok me nije ''cimnuo'' Cindrić i rudlavi prevarant Švigir, koji su dobili 5 noćenja za 2 osobe, sa stalnim ala carte, free, te skijaške karte, što i jest, Core business Skipass. Sanja Muzaferija i ja, izgurani smo davno iz Playboya, a Cindrić piše sve tekstove, neke kao Cindrić, neka kao Tomo Will, neke kao .... 

K tome, još se nisam oporavio od VINISTRE 2016e, koja me uvjerila da opet ne moram tamo slijedeće 4 godine, ionako se poklapa sa ljetnim  Olimpijadama!! Jer s jedne strane, izostala su velika imena, kao : Clai, Roxanich, Trapan ( a njega vidio i u Ljubljani i Mariboru), te prvi  puta i pametne sestre Peršurić, pjenušac MISAL.

 

 

veralda nagrada


zpgastro @ 16:07 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 16, 2016
 

 

ISPRIKA

 

Google koji mi pohranjuje fotografije, radi mi 101 problem s novim Act of Privacy, neki ih vide, neki ne. Moje fotke, naravno. one s interneta, vide svi!! Kao, što je ova, iz restorana, TROIS ETOILES. A na kraju teksta, su 3 moje, odlične fotografije, iz Konoba Lucija, koju neki vide, neki ne?? Iako sam, na svaku, stavio '' Sharing'' via facebook, via Google plus, itd. U međuvremnu, morao sam s interneta, staviti fotke i uz slavonske restorane, iako ja imam svojih,iz ove 2016e godine!?

 

Ili ću morati početi pisati na Google Blog, ili, što već imam, Politički blog, za wordpress, koji lagano ''Upload'' fotogafije, ali mi se grafika ne sviđa!!

 

 

 

09.05.2016.e je u zagrebačkom hotelu ESPLANADE, u izboru Saše Špiranca, osumnjičnog u aferi Buteljka, za izvlaćenje novca iz HGK-a, s Nadanom Vidoševićem,i JUTARNJEG LISTA, objavljen izbor 100 najboljih hrvatskih restorana. Jedan od najboljih izbora u Hrvatskoj, ali još uvijek, pun faulova. Glasa uvijek samo 300 ljudi, manje više, uvijek istih, kao što se i uvijek isti, namjerno  preskaču!! Isti odlični restorani se godinama preskaču, a daje se glasovati anonimnim restoranima. Od onih rijetkih, koje cijenim, glasaju Darko Baretić, cpt. Radovan Marčić, Boris Lesić, a Špiranec i družba, NAMJERNO, zabranjuju ljudima kao ja, koji previše znaju. I onda neka balavica, iz DOBRA HRANA, Mateja Domitrović, veliča ovaj izbor, veliča JRE udrugu restorana, a nije nit znala što je Gastronomija, kad smo 2008, samo pjevač Petar Grašo i ja, bili gosti MOVIA, i kad nam je Grašin kum, Tomaž Kavčič, rekao da će uvesti JRE i za Hrvatsku!!


 Uostalom, bilo u izboru Večernji List, ili Jutarnji, ali uvijek isti čovjek daje priznanja, Goran Ogurlić, čas glavni urednik VEČERNJI, čas JUTARNJI (??).

 

To bi trebala biti neka Haute de Cuisine Hrvatske?! Evo, kako Wikipedia označava pojam '' Haute de Cuisine''Haute cuisine is characterized by meticulous preparation and careful presentation of food, at a high price level, accompanied by expensive vine;  https://en.wikipedia.org/wiki/Wine Trois Etolies.Gdje počinju prvi problemi u izboru 100 naj, hrvatskih restorana?! Jedan je, da je Slavonija toliko siromašna i njena restoranska ponuda, toliko drugačija, da bi se morala izuzeti.Začudo, od njihovih 10 top restorana, samo nisam nikad bio u Vinkovcima. Osječani, recimo relativno bojkotiraju odličan restoran hotela Waldinger, koji zauzeo 2. mjesto u Jutarnjem listu, u Slavoniji. A gdje sam jeo najbolja pačja prsa, ikada, imate taj tekst na Zvjezdani restorani. Gdje konobari sliče na sommeliere,barem. jer moja mala Opatija, ima više sommeliera, nego cijela Slavonija, i to više od 4 puta!! Znači, Waldinger, pa hotel Osijek i odlični kuhar Tomo Dukić ( ujedno i kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, a što mu omogućuje da zaviri u kuhinju Hiltona Baku, Westina La Valleta, itd.itd.)pa Lumiere Osijek, i na koncu, famozni Principovac u Iloku, prekrasna toskanska vila, imaju neku pretenziju slavonske Haute de Cuisine?! 

 Ali, takvu visoku kuhinju, koju Slavonci ili nemaju mogućnosti platiti, koliko nama iz Zagreba, jeftino izgledala, ili ''preziru'', pa su udarna mjesta, prije svega KORMORAN, gdje sam jeo odličnu pljeskavicu od štuke, meni, daleko preteški Čobanac od jelenovih i junećih mišića ( trebao perkelt od soma s tjesteninom sa svježim sirom) . I još sam vidio neke manje nedostatke. Čak da je vlasnik kombinat BELJE, ali se vina, ne toče, na čaše, čak i beljska?? A u koja sam ja, vrlo zaljubljen. Goldberg, Cabernet Sauvignon, izborna berba, je meni naj hrvatsko crno vino, ali ostalo je još samo jako malo buteljki!!

Sjedim u KOROMORAN-u, u Kopačkom ritu, vani izložba limuzina, a unutra sjede, vlasnici najveće transportne cestovne tvrtke, ROBERTO, pa direktor zagrebačke banke i privredne, banke, u Osijeku, šef osječke kirurgije, rektor osječkoga sveučilišta, mama mia, to u svom dragom TAČ-u Zagreb, ne vidim.Unutrašnjost restorana KORMORAN, Kopački rit. 

 

Meni je od KORMORAN-a, draži Daracz, u Vardarcu, početak Baranje, koji za 1 godinu od osnutka, s ljudima iz Restorana kod Ruže, napravio boom!! A ta ''Ruža'' je najposjećeniji restoran Slavonije i gužve vikendom su neizdržive, jer Cigani sviraju!!


Novootvoreni restoran Darocz, Vardarac

 

Dakle, to je Slavonija, gdje nikad nema stranih tablica, kao u jednoj MALOJ HIŽI, Mačkovec, selo na početku Međimurja, 16 km od Varaždina, gdje sam nedavno, osobno, vidio, brojne limuzine sa slovenskim, austrijskim,mađarskim tablicama!! Slavoniji nema tko pomoći? 

Nestvarno lijep, restoran na ladanjskom imanju Principovac, Ilok. Samo 400 metara od njega, već se nalazi jedan od čak 4 granična prijelaza sa Srbijom, koje ima minijaturni Ilok!!!

 I dali nam treba uopće ta famozna Haute de Cuisine? Kad austirjski i slovenski novinari, recimo, izuzetno cijene i nagrađuju, slavni TAČ Zagreb i GRGOS Špilja, kod Bregane-tik do slovenske granice!! A koji imaju domaću kuhinju!! Tako je Uroš Mencinger i NEDELO, dali 4,5 sončka, i mojoj razvikanoj BEVANDA Opatija, vrh vrhova Haute de Cuisine, ali i GRGOS špilji!! Kad je Gault Millau, proglasio TAČ, za najbolji restoran Zagreba,mislim za 2010 godinu, Davor Butković koji je tada, a ne Špiranec, bio ALFA i OMEGA, toliko je ''poludio'' što to nije nejgov Marcellino, da je proglasio TAČ pečenjarom??? Koja daje, npr. strašni sote od boškarina,s domaćim njokama, ribu iz kamena, koju više i na Jadranu ne nađeš, pa govđe obraze i jezik, urađene tako lagano i nježno, da ih zovem, briljantna bolnička hrana.Itd.itd.

 

 Uostalom, galofak likovi koji su preko noći, ušli u Gastronomiju, većinom EPH, i koji veličaju restorane, koji su se preko noći zatvarali??

MARCELLINO Zagreb, LE MANDRAČ Opatija, VALSSABION Pula, sve u 5 najboljih estorana Hrvatske?? A gdje su sada??

Tako Velimir Cindrić, sada, 2015e, veliča moga Gregu Vrečka, najboljeg mladog slovenskoga kuhara, kojeg ja znam, od daleke 2004, kad sam tamo noćima spavao i jeo, za ludila Janica Kostelić na Pohorju, imao je i tada, i sada, velikih problema da preživi?! Zato sam ja, te davne 2004, jeo jela koja je naučio u FAT DUCK London, gdje se školovao, a svi stolovi do mene, puni Austirjanac,a koji se guše u pljeskavicama, pivi i pomfritu??

 

Te slike, spontano su mi se vratile nedavno kod oca, Ministra prometa, Olega Butković. Rekao sam Srećku Butkoviću, a '' da vi te pizze i ćevape, stavite u neki drugi jelovnik''.  On je naravno, odgovorio, da se radi o velikoj masi i novcu. Slično je bilo i 2009, u tjednu šparoga u Lovranu, kad mi ljutiti gostioničar pozvao u svoj restoran, na šparoge, jer ih tu, gdje je manifestacija, ne drži, jer dolaze stalno Nijemci koji bi samo ćevape i pivo??? Ha ha. I ja vidim u Opatiji, kako ti Nijemci, uništavaju gstronomiju. Srećom, na mondenom i skupom Hvaru, nema Nijemaca i idiotskih ćevapa??  Da se vratimo Srećku Butkoviću i odličnoj konobi Lucija, u Novom Vinodolu. Ponudio mi paštu od ikre prvoklasnog Šanpjera, ili ti kovaća! No nisam imao hrabrosti probati prvi puta u životu, ovo aromatično jelo, za koje nikad čuo?! Znam samo, da je je slavni malteški kuhar u Esplanade, Jeffry Vella, koristio butargu - sušenu ikru cipla, pa sam izabrao zeleni rižoto, vidi fotografiju, koji je s rižom al dente, te motarom, te Rečkovim škampima koje sam ovi, ali sve u košarici uzorka paške čipke, od parmezana!!! Motar je rijetka biljka na stijenama, uz more, a koju skoro nitko, ne koristi. Recimo, slavni pulski Valssabion, imao je krasnu juhu od motara, a na Valssabion smo već spomenuli, da je i on, jedan od 5 top restorana, kojeg godinama proglašavali najboljim, a sad, odavno zatvoren???
   
  

 

  Zeleni rižoto s motarom i oćišćenim škampima koje lovi Srećko Butković,a u košarici od parmezana!! 
  

 

Koja Haute de Cuisine može platiti pogled na ribaarsku barku s kojom dolaze svježe namirnice?¨        

 

Srećko je uljepšao konobu,da više sliči na fini restoran, ali tu treba stati!! Hrvatska treba takve kao Konoba Lucija, TAČ, GRGOS,BATELINA, a 20 restorana, Haute de Cusine, je dosta za Hrvatsku a barem da su 7-8 u Dubrovniku!!
 
 

A kako proglasiti najbolji restoran Istre i Kvarnera gdje žestoka konkurencija, isto vrijedi i za Zagreb, a najviše vrijedi za Dalmaciju, a koja ej dodatno, toliko geografski velika, da je zapravo veća od Zagreba i Istre i Kvarnera!! Nekoliko puta!! Jer moraš obilaziti otoke, prije svega Hvar i Vis, koji imaju fantastične restorane, a onda one vrlo dobre, Brač,Pag,Krk, Korčula,itd.itd. Već je 2013-e, glavni rednik IĆE&PIĆE, Damir Fabijanić, napisao sarkstičnu stranicu o istom izboru top restorana, pitajući se '' Koliko je uopće, članova tog famoznoga žirija, probalo Rižoto s kozicama, po cijeni od 300 kuna, u najboljem restoranu Dalmacije, NAUTIKA Dubrovnik!?

zpgastro @ 13:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 1, 2016

U Zagrebu će od 26.og do 27.04.2016.e, boraviti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Tom prilikom, svečani ručak,na odlasku,bit će mu upriličen, među ostalima, u jednom poznatom zagrebačkom restoranu, gdje je već bilo ovakvih događaja. Uostalom, u Zagrebu, po meni, za ovakve prilike,imamo samo restorane Dubravkin put, Okrugljak, Gallo. U Opatiji Bevandu, u Splitu ACI Grašo, možda i Cadena, Zrno soli. Kad govorim o potencijalnim restoranima, tu sada ne mislim o gastronomiji, nego ambijentu, veličini prostora, suđu, itd.itd. Sve je to daleko važnije od dosadnih predsjedničkih menija, koje sam čitao.

Također, tu ne računam hotelske restorane, kao fantastični Zinfandell u Esplanade, koji se začudo, ne koristi za ovakve protokole?! Iznenadilo me, da već 3 dana, pred zagrebačkim restoranom, u kojem će gdin Predsjednik Turske, Erdogan jesti, vise pozdravi na turskom i hrvatskom jeziku, vidi fotografiju.


Unutrašnjost restorana GALLO, kojeg EPH i Saša Špiranec, godinama  ne vide i ne čuju, a tako je i za ovogodišnji Izbor, koji će biti 09.05.2016.e. 

Glavni ocjenjivač im je Velimir Cindrić, koji je nedavno 5 dana spavao i jeo ala carte, džabe, sa suprugom, u hotelu SKIPASS Kranjska Gora, da bi onda u PLAYBOY od 01.03.2016. naredio glavnom uredniku rudlavom prevarantu, Mihajlu Švigiru, da objavi taj PLAČENIČKI TEKST, kao autorski,s puno laži, od prve rečenice već!!  A to je Cindrićeva '' da su zagrebački gastroljupci, odmah pohrlili u Kranjsku Goru, jer se tamo otvorio hotel SKIPASS, a otvoren je već 4 godine (???), i prazan za svjetskoga kupa Vitranc u Kranjskoj Gori, dok su se nesnosne gužve, stvarale pred Gostilnom Pri Martinu, najvećoj u Sloveniji, s čak 165 sjedala, ali ne pomaže!!  I još u vlansištvu župana Kranjske Gore, jani Hrovata!!

Sad zamislite kako taj Cindrić ili Željko Sudaholnik koji  Špiranecu i sam rekao da nema iskustva, a koji najviše vole restorane kao Šekoranja Bizeljsko, ocjenjuju za Špiraneca, a da ne kažem da nitko od njih, osim Cindrića, nije bio u većini restorana!! Velimir Cindrić, kad piše za Fabijanića i IĆE&PIĆE, ne laže groteksno i ne izmišlja i ne prostituira, kao što stalno radi za Playboy i JET SET magazin. Kad nam je ZRAČNA LUKA oduzela časopis, 2009 godine, jedan od razlog je bio da je isti taj Cindrić, objavio u veljači tekst o konobi na nekom malom otoku kod Trogira, a konoba radi 5 mjeseci godišnje, a Cindrić tamo nikad nije niti bio, nit će do smrti, kao niti ja!! Neki otok Iž je bio u pitanju?? Samo da znate kako taj EPH Špiranec ( isti optužen za pranje novca u suradnji s Nadanom Vidoševićem) funkcionira!!

 

Na većini predsjedničkih menija, je to do bola dosadni brancin, bar 75% slučajeva, ili zubatac, a jednom sam čak vidio i grdobinu? Sjećam se da su u Dubrovniku, cca 1994 godine, pokojnom monegaškom kralju, ponudili fete orhana, ili ti gofa, po splitskom điru. To mi je bilo simpatičnoo. Jer toliko hvaljena jadranska tuna, nikad se ne daje ( valjda jer je teška ), čak niti naša sabljarka oko Dubrovnika, ili škarpina ili kovač??? Školjke naravno nikada. Hobotnica isto,itd.itd.Kad sam već objavio ovaj tekst, čuo sam se i s možda najvećim hrvatskim sommelierom i znalcem za restorane, Željkom Bročilovićem, alias CARLOS, koji stvorio današnju Dubravkin put, i on me podučio da za Predsjednike, u 90% slučajeva riba iz METRO, jer mora imati potpis ili ti zvjezdicu?! Školjkaši zabranjeni. Protokol nameće restoranu jela!!!

Bio sam neugodno šokiran i 2011e, kad sam se dovukao do Drage di Lovran, ispod Učke, na ručak Premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Pa čak i slavni kuhar Tomšić i inovativna Draga, na smrt dosadan jelovnik, s famoznim brancinom koji ja nikad ne jedem, jer mi dosadan. Vidi fotografiju. Čak i 2011e, kad mi u hvarskom restoranu GIAXA, odlični kuhar, Hrvoje Zirojević, prodao ''foru'' da ima svježeg lubina punjenog škampima''. Mljac, mljac, jer tada nisma znao što je Lubin.Kad ga počeo jesti, dodao sam '' Bože, pa ovo je dosadna riba, kao i brancin??''. Pa i Lubin jest Brancin?!

 Jedini koji mi napravi jedljivog brancina, jest Andrej Barbieri, koji mu skine kožicu, pa je naglo zapeče, i servira kao čips, doda jednom šparoge i zeleni bob, drugi puta lisičarke i razne pjenice, pa se dosadna struktura ''mrtvog brancina'' probudi.


I ovo je brancin Andreja Barbierija,kreiran za noć pobjede Rijeke u super-kupu, veliko društvo, od Bojana Križaja do Marjana Simčića i mog kolege, gastro gurua, Uroša Mencingera, probali su ovo remek dijelo Barbierija!! I naš pokojni Branko Muždeka, bio je još tada živ!!

 

Već Visoki uzvanici, kao Predsjednici Vrhovnog suda Hrvatske i Kine, imaju daleko zanimljiviji jelovnik. U Bevandi 2015e, npr., ali su čak htjeli jesti u konobi Batelina, vjerojatno, najinvetivnijem ribljem restoranu Hrvatske, ali ih je kuhar i vlasnik, Skoko pravedno odbio '' Ne otvaram restoran izvan radnog vremena, niti za najviše goste!!''

I sam sam, JEDNOM jedini put sudjelovao, u takvom jednom protokolarnom ručku. Koji se održao u restoranu Toni u Portorožu, 2007 godine, nakon utakmice između Sabora Republike Hrvatske i Slovenije, za Predsjednike, oba parlamenta, te saborske zastupnike koji su igrali nogoemt. najviše nam je došao, gdin Jandroković, tada Ministar vanjskih poslova. Bilo je čak 7 slijedova, ali sve mi je bilo bez veze, pa sam nakon 5og slijedi, fileta lista suhog kao barut, ustao, i vratio se u Opatiju.

Pogledajte ovaj, predsjednički meni iz Dveraca u Zagrebu,a kako ga prenosi Slobodna Dalmacija, od 15.02.2015e

Predjelo:

  • Dalmatinski pršut s bračkim maslinama, mladi paški sir preliven dalmatinskim djevičanskim maslinovim uljem
  • Rolice premium šunke s pjenom od visokokvalitetnog hrvatskog sira

Glavno jelo:

  • Odležani steak od junetine u dimu od divljeg kestena s pečenim krumpirom i rajčicom u ružmarinu.
  • Raskošni buket domaćih lisnatih salata

Desert:

Domaće slatke štrukle punjene s bobičastim voćem prelivene umakom od vanilije i cimeta

Pića:

  • Aperitivi: Domaće rakije, žestice i pića po želji
  • Pjenušac Tomac Diplomat
  • Vina: Malvazija Kozlović, Tomić Caplar, Merlot Belje, Graševina Adžić
  • Uz desert se služio prošek Hektorović

Daj Bože, da su bile bračke masline, ali čisto sumnjam. Obadva predjela, na smrt dosadna i ofucana!! Gdje su nabavili odležani steak? U PIK Vrbovec? Mi tu ionako, daleko zaostajemo za recimo Blue Beef govedinom, koju možete dobiti u restoranu pjevača Graše, a sprema se je, uvoziti sin vlasnika restorana TAČ. Ili argentinskim steakovima, koje imate u najboljim restoranima, ili irskim steakovima, koje ima restoran AGAVA u Zagrebu. Ma koji sommelieri i kuhari iz predsjedničkih dvora?? A junetina je bila na dimu divljeg kestena???

Barem su pića odlična, makar, uz ova jela, ne vidim mjesto za bilo koju malvaziju ( osim možda, možda, Claj Ottocento ) uz ovaj meni?? I treba više gurati Iločki traminac, naše najpoznatije vino u Velikoj Britaniji, i okolo.

Od predsjedničkih menija, samo su dosadniji, meniji naših vrhunskih sportaša. Dok je bio živ, predsjednik HNS-a, Vlatko Marković, i hvala tajniku Saveza, Zorislavu Srebriću, ja sam imao prilike, isprobavati buffet za hrvatske nogometne reprezentativce, koji su imali na pripremama u Čateškim toplicama, od cca 2005 do 2007 godine. Najveći iskorak bi bio losos ili pizza?

Sjećam se prijateljske utakmice u Skopju, između Mkedonije i Hrvatske, 2008 godine, kad je trener golmana, Dražen Ladić, jedva isposlovao za sebe, urmašicu i baklavu, jer su svi konobari u hotelu Aleksandar Palace, rekli da im je to šef zabranio nositi nogometašima. Pa je Ladić morao u kuhinju, da objasni, da je on bivši nogometaš, trener, i da ne igra sutra utakmicu?!

 

Brewbites, ZAGREB

 Otvoren na mjestu HARD ROCK CAFFE, u Gajevoj ulici u Zagrebu, po principu sportskih bar klubova u SAD-u ( zanimljivo, ovakvi koncept, njie zaživio u ''mom'' Montrealu, gdje Francuzi bojkotiraju sve hiper američko i britansko, osim  Mc Donaldsa i Coca-Cole. Čak nema niti Kentucky Fried Chicken, nego PFK Poullet Fried.., a skupa s Burger King, nisam ih, više od 4 ukupno, vidio u gigantskom Montrealu??)

Desetine TV plazmi unutra s raznim sportskim prijenosima, puno belgijskoga i hrvatskoga piva, itd.itd.

Odlični burgeri, vidi fotku priloženi, ali ja nisam stručnjak nit za to, nit za bifteke, kako me netko dole, u komentarima poziva. Iako sam na nekoliko mjesta, počašćen, što za rođendan, što za nagradu, odličnim biftecima, ja više pamtim njihove umake, ili priloge??? Tako u BEVANDI, veljača 2014e, odlična podloga od lisičarki i vrganja, u Boban Split, krumpir i šparoge uz, u GALLO Zagreb, odličan gratiniran krumpir s mascarpone i .. serviran uz biftek!?

Ali me u BREWDOG, oduševila , dosad najbolja juha od šparoga, vidi fotografiju, a tu se vidi potpis glavnog kuhara, mario Vešligaj, nekad šef hrane i pića, u odličnom hotelu Antunović!! Juha odrađena sa štapnim mikserom s 90% uzgojenih i 10% divljih šparoga, punog i dugog okusa koji traje, vrhovi šparoga i zapečeni tostići, na vrhu!!

U jedinim engleskim jezikom štampanim novinama u u Montrealu, Gazzette, godine 2013e, bio je summit 5-6 poznatih kuhara, koji nisu mogli donijeti odluku, koje šparoge '' zelen, bijele, divlje'', tvrdeći da svaka od tih 3 vrsti šparoga, ima i prednosti i nedostatke!!

Ali POANTA jest, da u ''nekoj pivnici'' gdje očekuješ burgere i pivo, jedeš savršenu juhu, više nego fascinira!! BRAVOOO. 


zpgastro @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 19, 2016
UPOZORENJE:

 

Zadnjih 2 mjeseca, upozoren sam da neki, barem 30% mojih čitalaca, ne može vidjeti fotografije koje su priložene.Bilo je nekoliko FREE providera, za fotografije na internetu. Na kraju, ostao je samo Google+.

However, ipak, neki ne vide te moje fotografije, stavljene na internet via Google+.  Pa sam prvo, mislio da ima veze s Windows 10 ili 8, koji su jako restriktivni, prema bilo čemu iz nepoznatog izvora?? Pa me jedna gospođa uvjeravala, da ima veze jeli Preglednik Firefox, Opera, IE, itd.??

Na kraju, čini mi se da forografije vide oni, koji imaju bilo koji Google account, u suprotnom ne?? To ne važi za fotografije ''skinute'' sa interneta, engo samo za one s moga foto aparata. Ispričavam se i morat ću naći neko riješenje. Kad sam plaćao fotke jednom ''Provideru'' podigao je cijene, i kad sam ih prestao plaćati, uvidio sam da mi je uništio mi fotografije iz mojih tekstova pred 2-3,  godine??  Vrlo je teško, ovako raditi!!

 Dana 01.05.2016., izgleda da riješavam probleme,nažalost, tekstovi opet moraju copy paste na uređenje, svaka fotka se mora posebno uploadirati, s time da je prije, svakoj odobreno na Google photos, da se može ''sharing''??? Ovo je tiem-consuming preko svake mjere!!

 

 

 

Zahvaljujem organizatorima Final Four, SEHA rukometne lige, održane od 01.04. do 03.04., a posebno glavnom sponzoru, ruskom GAZPROM, što mi je omogućio da kao jedan od čak 60-ak novinara, besplatno boravim 3 noći u varaždinskim hotelima, ja u TURIST. A koji, nekom provijencijom, odnedavno, vodi, kao glavni direktor, nit manje, nit više, nego Predsjednik Hrvatskoga kuharskoga saveza, Damir Crleni! Posebno, što ga nisam vidio od 2010e, i zadnjeg slavnog kuharskoga kupa u hotelu Ambasador u Opatiji, koji su se tamo redovno održavali, a od dislokacije u Vararždinske toplice, ovaj kup je nestao u medijskom zaboravu.

 

No, potpis gdina Crlenog, nije ugodno iznenadio, samo  na doručku u hotelu, koji, iako sa samo 3 zvjezdice, ima doručak u rangu većine hrvatskih hotela s 4 zvijezdice, a od njih 20ak %, čak i bolji!! Nit na pansionskoj večeri za novinare, gdje nam je kao jedno od jela, servirano, lignje na pariški!! Pa to nisma jeo desetak godina, jer svi ugosttielji, caterinzi, nemilosrdno prže lignje, a ovako su izuzetno mekane, čak i kad stoje u banja Mariji, više od 2 sata, kao meni!! Ove lignje ću zauvijek pamtiti!!

Nego je potpise gdina crlenog i u Turistovom restoranu/cateringu, RAJ, a koji se nalazi, izvan hotela, u pješačkoj zoni Varaždina, ogormno iznenađenje. Ne s ala carte, ne s gablecima, nego, konačnooo, s hrvatskim fast foodom!!

 

 Za samo 10 ili 12 kuna, dobijete a) 4 kom okruglica od sira u čiliju, ručno rađeni tartar umak, varažinski klipić! Ja probao, vidi fotku. Odličnooo.

 Za nevjerovati, Mc Donalds bi mogao biti, konačno, uzdrman, u Hrvatskoj, kao vo moeta Makedonija, gdje je propao 2011e godine, i nestao!! Zatim, b) pileća jetrica u slanini s ljutim ajvarom i pogačicama od čvaraka, isto 10 kuna samo!! Pa jela po 12 kn, koja sada preskačem!!
Boravak u Varaždinu, hvala SEHA, bila je ne samo prilika, obići, godinama, proglašavan najbolji restoran kontinentalne Hrvatske, mala Hiža, u međimurskom Mačkovcu, nego i moju zadnju neviđenu točku u Hrvatskoj, Sveti Martin na Muri, na tromeđi Slovenije,Mađarske i Hrvatske. SEHA organizator je tako razbio granice u glavama lokalnih ljudi, koji su imali ''tvrdu granicu'' u glavi, kao most na Dravi, samo 1 km od varaždineske, prekrasne arene, a gdje počije Međimurje?? I sam sam obično dolazio samo u Varaždin, ili Čakovec, nažalost, u Varaždin se vratio poslije 11 godina!!

 

Hotel GOLFER u Svetom Martinu na Muri treba svakako vidjeti. Ne zbog 9 golferskih rupa, nego zbog izuzetnog kompleksa bazena i sauna, gdje se vidi potpis znalaca. Ovaj kompleks nadmašuje sve slične u Sloveniji i Hrvatskoj, osim Termi Olimija iz Podčetrka-Kumrovec, koje su godinama, proglašavane anjboljim u Sloveniji.

 

Što se kulinarike tiče, ne znam, jer nisam niti znao da sam 02.04.2016.e i ja pozvan, na GALA VEČERU u istome hotelu, a koji je SEHA napravila na iznimnom nivou. Iako se samo kat više, u istome hotelu, odvijalo međimursko vinsko vjenčanje godine. Tea Dvanajščak, mlada autorica Dvanajščak Rose, koji neočekivano pobijeido kao najbolji pjenušac na Festivalu vina, Esplanade 2015, udavala se to veče. Ako ništa, njen rose je odličan, ali ne mogu reći da je bolji od Šember Rozea i općenito nisam sklon ''čistim'' pobjednicima. Trebalo bi biti više zajedničkih trofeja!!  Moj ljubimac jest, inače ISTENIČ ROSE GOURMET 2006, fantastičan Roze, Janeza Isteniča, nekad golmana, 1958, jugoslavneske mlade, nogometne reprezentacije!!! Piju se zadnje kapi, pa je na tržište morao izaći, slijedeči, a to je tek letnik 2009.
  

 

Ako mi je Dvanajšak Roze odličan, to ne mogu reći i za Ivančića s moje Plešivice, koji je izabran za Kralja hrvatskih pjenušaca??? Pored živih Šembera,Tomca,Peršurića kćerki,pa i Kurtalja, itd.

Probao sam taj famozni Ivančićev Griffin, nedavno za PINK DAY, u Miramari i doslovno mi je kiselkast?? Netko mi reče da je to složeni pjenušac. Pa i AMFORA, moga Tomca je složena, i strašno skupa. Kao što nas ima 101 ljubitelj crnih, a ne bijelih tartufa, a tu i ja spadam!! Ako ti nešto, jako skupo, nije O.K., onda sam valjda ja, i Vi, ludi?!

 

Sada bih vam mogao, tu nabrojiti, barem 10ak široko poznatih hrvatskih Celebritija, kojima šampanjac ništa ne znači, a obožavaju piti vino. Ali ne i šampanjac?! Tu i ja spadam. Sjećam se uvijek, davne situacije, iz 2007, kad je bahata Daniela Kramarić, vlasnica PLAVI PODRUM Opatija, viknula mi '' Padjen, pazi kako piješ, dobio si 1 dl Bollingera za 130 kuna??? A ja njoj, iako to nisam trebao, naravno platiti, '' Daniela, Je... mi se za šampanjac, daj mi onda radije najboji Sauvignon ili Chiraz, a bit će najviše 60 kuna!! I uživat ću.

 

Na prošlogodišnjem Festivalu vina u Ljubljani, toćno u određen sat, otvorile se 100ine boca Tatinger Rose-a, i na brzinu popile. To je bio prvi moj šampanjac, a koji me fascinirao!! Ali još uvijek, nisam siguran, da mi je to bolje od recimo, spomenut, ISTENIČ ROSE GOURMET, ili jedan od čak 3 vrste rozea, koje rade sestre Peršurić. Posebno, onaj njihov od Crnog Pinota. Pozvan na SEHA Gala večeru, a da nisam nit znao. Ja žurio kao lud, noću, na svoju pansionsku večru u hotel Turis, Varaždin, gdje otkrio savršenstvo Lignji ala Parisene? Uvijek neko dobro, za neko zlo?!

Iako je restoran MALA HIŽA, samo 16 km, udaljen od varaždinske sportske dvorane-Arene, zbog te blokade u glavi, granica je na Dravi, a ti si sada u zagorju, umalo nisma obišao taj specifični, etno, a opet deluks, restoran.

 

Zadnji sam puta, tamo jeo, davne 2009, u novembru, i često sam se žalio voditelju izbora Naj restorani Hrvatske, Saši Špirancu, da je to odličan restoran, nesumnjivo među 3 najbolja u kontinentu, ali da puno jela, u karti, ima napisanoga, ali se sve mora, 24 sata, ranije naručiti?? I da mislim da je GRGOS ŠPILJA, bolja.

 

 

However, ipak, u međuvremenu, hvala svima, najviše SEHA, sjeo sam ponovo u MALU HIŽU, i moram reći, da prvi puta u Hrvatskoj, imamo nesumnjiva šampiona u jednoj regiji. Boljeg i od moga frenda, Stjepana Grgosa.

 

 Zašto?? Prvo, sada je još širi jelovnik, nego 2009, ali ako slučajno navratite, kao ja, ovu nedjleju, u gužvu u 15 sati, ne samo da će vas šokirati luksuzni mađarski,slovenski,austrijski automobili na parkingu neke ''Vukojebine'' Mačkovca ( to isto kao kod Grgosa), dobijete i denfanog kunića, i janjeću koljenicu, i patku, bez da ste se prethodno najavili, a to sve nije bilo moguće, kad sam bio 2009, isto za vikend.

 

Drugo, svi kobonari u restoranu, Tomisalv, Aleksandar, i ostali, rade tamo, od 8 do 13 godina, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj!! Nekad smo to imali, u slavnom KUKURIKU restoranu, do cca 2008 godine, kad otišao kuhar Tomšić, u Draga di Lovran, pa uskoro svi živi, od Ingrid koja držala restoran, do konobara!!

 

Treće, svi konobari su položili prvi i drugi stupanj za sommeleira.
 

Četvrto, imaju, usudim se reći, najdužu listu jela u cijeloj Hrvatskoj!! Možda, čak i prehabro, ide se od riba kao grgeč,smuđ,morske ribe,puževi,pa do patke,guske,kopuna, čak i ždrebetina i divljač i jaretina se nudi!!

 

Peto, radi se odlična hrana, s jakim međimurskim štihom. Od odlična sladoleda s karmeilizranim bučinim sjemnkama i međimurskom gibanicom, pa do fantastične juhe od medvjeđa luka, ili ti čemaž, po slovenski.

Juhu, koju isključivo dobijem samo u Sloveniji, prvi puta i u Hrvatskoj. Uz zagrebački TAČ, jedni su od rijetkih, koji imaju stalno gljive smrčke u ponudi, dok im je sozona. Nažalost, iako su bili ukusni, rekao sam i konobarima, da mi je žao što su bili dinstani, jer ta najskuplja gljiva, bolja je na žaru ili rižotu, jer je aromatična.

Tjestenina im je odlična, bilo rimski njok na međimurski način, bilo valjušci sa špinatom i vrhnjem i ..


 

zpgastro @ 15:15 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.